Прејди на содржината

Список на цареви од династијата Минг

Од Википедија — слободната енциклопедија

Династијата Минг владеела со Кина од 1368 до 1644 г. Дошла на власт со истиснувањето на монголската династија Јуен, а паднала во селските буни и била наследена од манџурската династија Ќинг. Династијата Минг имала 16 цареви кои владееле вкупно 276 години. Подоцна се јавиле и ред претенденти кои го барале престолот т.н. Јужна династија Минг сè до погубувањето на последниот од нив во 1662 г.

Цареви од династијата Минг[уреди | уреди извор]

Лично име Посмртно име1
(кратка форма)
Храмско име1 Владетелско име На власт Најпознат
по името
Џу Јуенџанг
朱元璋
Гаоди
高帝
Тајцу
太祖
Хунгву
洪武
1368-1398 Хунгву
Џу Јинвен
朱允炆
Худи
惠帝
немал² Џианвен
建文
1398-1402 Џианвен
Џу Ди
朱棣
Венди
文帝
Ченгџу, 成祖 or
Тајцунг, 太宗
Јунгле
永樂
1402-1424 Јунгле
Џу Гаочи
朱高熾
Џаоди
昭帝
Женцунг
仁宗
Хунгсји
洪熙
1424-1425 Хунгсји
Џу Џанџи
朱瞻基
Џангди
章帝
Xuānzōng
宣宗
Сјуенде
宣德
1425-1435 Сјуенде
Џу Чиџен
朱祁鎮
Жуди
睿帝
Јингџунг
英宗
Џенгтунг, 正統
1436-1449;
Тиеншун, 天順
1457-1464
1435-1449;
1457-1464³
Џенгтунг
Џу Чији
朱祁鈺
Џингди
景帝
Дајцунг
代宗
Џингтај
景泰
1449-1457 Џингтај
Џу Џианшен
朱見深
Чунди
純帝
Сјенцунг
憲宗
Ченгхуа
成化
1464-1487 Ченгхуа
Џу Јоутанг
朱祐樘
Џингди
敬帝
Сјаоцунг
孝宗
Хунгџе
弘治
1487-1505 Хунгџе
Џу Хоуџао
朱厚照
Јиди
毅帝
Вуцунг
武宗
Џенгде
正德
1505-1521 Џенгде
Џу Хоуцун
朱厚熜
Суди
肅帝
Шицунг
世宗
Џиаџинг
嘉靖
1521-1566 Џиаџинг
Џу Цајхоу
朱載垕
Џуангди
莊帝
Муцунг
穆宗
Лунгчинг
隆慶
1566-1572 Лунгчинг
Џу Јиџин
朱翊鈞
Сјенди
顯帝
Шенцунг
神宗
Ванли
萬曆
1572-1620 Ванли
Џу Чанглуо
朱常洛
Џенди
貞帝
Гуангцунг
光宗
Тајчанг
泰昌
1620 Тајчанг
Џу Јоуџиао
朱由校
Џеди
悊帝
Сјицунг
熹宗
Тјенчи
天啟
1620-1627 Тјенчи
Џу Јоуџиан
朱由檢
Џуанглиемин
莊烈愍
Сјицунг
思宗
Чунгџен
崇禎
1627-1644 Чунгџен
1 Бидејќи честопати се случувало повеќе цареви од различни династии да делат посметни и храмски имиња, пред нив се наведува династијата, (во случајов Ќинг) за да не дојде до забуна. На пример, царот Хунгву честопати се среќава споменат како Минг Тајцу.
2 Царот Јунгле го добил престолот од неговиот внук, царот Џианвен, кој загинал во пожар. Јунгле ги уништил сите можни записи за владеењето на неговиот внук и не му било доделено храмско име.
3 Со прифаќањето на непромислен совет од советниците-евнуси, царот Џенгтунг во 1449 лично тргнал во поход против Монголците и бил заробен. Брат му, царот Џингтај го зазел престолот, и така Џенгтунг изгубил на вредност како заложник кај Монголците и затоа тие го пуштиле. Откога се вратил, тој живеел во осаменост. Меѓутоа по смртта на брата си, Џенгтунг повторно се вратил на престолот, овој пат под владетелското име Тјеншун.

Цареви од Јужната династија Минг[уреди | уреди извор]

Лично име Храмско име Владетелско име На власт Најпознат
по името
Џу Јоусунг
朱由崧
Анцунг
安宗
Хунгуанг
弘光
1644-1645 Хунгуанг
福王 Фу Ванг (Кнез од Фу)
Џу Јиџиан
朱聿鍵
Шаоцунг
紹宗
Лунгву
隆武
1645-1646 Лунгву
唐王 Танг Ванг (Кнез од Танг)
Zhū Chángfāng
朱常淓
немал немал,
но понекаде се среќава како

Намесништво на Кнезот од Лу
潞王臨國 Лу Ванг Лин Гуо
1645 Кнез од Лу 4
潞王 Лу Ванг (Кнез од Лу)
Џу Јихај
朱以海
немал немал,
но понекаде се среќава како

Намесништво на Кнезот од Лу
魯王臨國 Лу Ванг Лин Гуо
1645-1653 Кнез од Лу 4
魯王 Лу Ванг (Кнез од Лу)
Џу Јијуе
朱聿[金粵]
немал Шаову
紹武
1646 Шаову
唐王 Танг Ванг (Кнез од Танг)
Џу Јоуланг
朱由榔
昭宗 Јунгли
永曆
1646-1662 Јунгли
桂王 Гуј Ванг (Кнез од Гуј)
4 Овие два знака се хомоними, но претставуваат двајца различни владетели.

Поврзано[уреди | уреди извор]