Список на хангулски согласки и самогласки

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ова е список на хангул самогласки и согласки. Оригиналната форма е во сина прва редица и останатите варијанти во следните редови. Пранскрипцијата е направена спрема корејската официјална транскрипција.

Почетни[уреди | уреди извор]

g n d r m b s - j ch k t p h
         
kk tt pp ss jj

Самогласки[уреди | уреди извор]

  Основно   +i
Basic
a eo o u eu i ae e oe wi ui
y+
ya yeo yo yu     yae ye      
w+
wa wo wae we

Крајни[уреди | уреди извор]

ㅇ 
g n d l m b s ng j ch k t p h
 ㄺ   ㅄ        
kk nj lg bs ss
ㄳ   ㄻ           
gs nh lm
             
lb
    ㄽ           
ls
             
lt
             
lp
             
lh

Поврзано[уреди | уреди извор]