Список на филмови од Стивен Спилберг

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ова е список на филмови од режисерот Стивен Спилберг, вклучувајќи ги оние кои ги режирал, продуцирал и во кои глумел. Интересна работа што треба да се напомене за Спилберг е дека тој се грижи за неговото име. Ако бил продуцент на некој филм што тој смета дека не е доволно добар, бара името да му биде отстрането од филмот.

Филмови[уреди | уреди извор]

Наслов Година Режија Продуцент Писател Глумец/Учесник
Последниот пиштол 1959 ДаД НеН НеН НеН
Оддел на тепачи 1961 ДаД НеН ДаД НеН
Бегство кон никаде 1961 ДаД НеН ДаД НеН
Светла 1964 ДаД НеН ДаД НеН
Емблин' 1968 ДаД НеН ДаД НеН
Двобој 1971 ДаД НеН НеН НеН
Шугарленд експрес 1974 ДаД НеН НеН НеН
Ајкула 1975 ДаД НеН НеН НеН
Блиски средби со третиот вид 1977 ДаД НеН ДаД НеН
Сакам да те држам за рака 1978 НеН ДаД НеН НеН
1941 1979 ДаД НеН НеН НеН
Блуз браќа 1980 НеН НеН НеН ДаД
Искористени коли 1980 НеН ДаД НеН НеН
Континентална поделба 1981 НеН ДаД НеН НеН
Индијана Џонс: Крадците на изгубениот ковчег 1981 ДаД НеН НеН НеН
И Ти 1982 ДаД ДаД НеН НеН
Полтергајст 1982 НеН ДаД ДаД НеН
Зона на самракот: Филмот 1983 ДаД НеН НеН НеН
Гремлини 1984 НеН ДаД НеН ДаД
Индијана Џонс: Храмот на пропаста 1984 ДаД НеН НеН НеН
Соба 666 1984 НеН НеН НеН ДаД
Враќање во иднината 1985 НеН ДаД НеН НеН
Пурпурната боја 1985 ДаД НеН НеН НеН
Гунисови 1985 НеН ДаД ДаД НеН
Младиот Шерлок Холмс 1985 НеН ДаД НеН НеН
Американска приказна 1986 НеН ДаД НеН НеН
The Money Pit 1986 НеН ДаД НеН НеН
Чудо на осма улица 1987 НеН ДаД ДаД НеН
Империја на сонцето 1987 ДаД ДаД НеН НеН
Хари и Хендерсенови 1987 НеН ДаД НеН НеН
Внатрешна вселена 1987 НеН ДаД НеН НеН
Земјата пред луѓето 1988 НеН ДаД НеН НеН
Кој го намести Душко Долгоушко? 1988 НеН ДаД НеН НеН
Секогаш 1989 ДаД ДаД НеН НеН
Враќање во иднината 2 1989 НеН ДаД НеН НеН
Тато 1989 НеН ДаД НеН НеН
Душо, ги смалив децата 1989 НеН ДаД НеН НеН
Индијана Џонс: Последната крстоносна војна 1989 ДаД НеН НеН НеН
Арахнофобија 1990 НеН ДаД НеН НеН
Враќање во иднината 3 1990 НеН ДаД НеН НеН
Гремлини 2 1990 НеН ДаД НеН НеН
Џо против вулканот 1990 НеН ДаД НеН НеН
Зајко 1990 НеН ДаД НеН НеН
Желба за крилја 1991 НеН ДаД НеН НеН
Американска приказна 2 1991 НеН ДаД НеН НеН
Страв од наметка 1991 НеН ДаД НеН НеН
Кука 1991 ДаД НеН НеН НеН
Паркот Јура 1993 ДаД ДаД НеН НеН
Шиндлеровата листа 1993 ДаД ДаД НеН НеН
Се вративме! Приказна за диносаурус 1993 НеН ДаД НеН НеН
Флинстонови 1994 НеН ДаД НеН НеН
Каспер 1995 НеН ДаД НеН НеН
Преживелици на Холокаустот 1995 НеН ДаД НеН НеН
Балто 1996 НеН ДаД НеН НеН
Твистер 1996 НеН ДаД НеН НеН
Амистад 1997 ДаД ДаД НеН НеН
Луѓе во црно 1997 НеН ДаД НеН НеН
Изгубениот свет: Паркот Јура 1997 ДаД НеН НеН НеН
Спасувајќи го војникот Рајан 1998 ДаД ДаД НеН НеН
Последните денови 1998 НеН ДаД НеН НеН
Маската на Зоро 1998 НеН ДаД НеН НеН
Снимајќи ја војната 2000 НеН ДаД НеН НеН
Вештачка интелигенција 2001 ДаД ДаД ДаД НеН
Стенли Кјубрик: Живот во филм 2001 НеН НеН НеН ДаД
Остим Пауерс во Златниот член 2002 НеН НеН НеН ДаД
Фати ме ако можеш 2002 ДаД ДаД НеН НеН
Луѓе во црно 2 2002 НеН ДаД НеН НеН
Малцински извештај 2002 ДаД НеН НеН НеН
Двоен предизвик 2003 НеН НеН НеН ДаД
Терминал 2004 ДаД ДаД НеН НеН
Мемоарите на една Гејша 2005 НеН ДаД НеН НеН
Минхен 2005 ДаД ДаД НеН НеН
Легендата за Зоро 2005 НеН ДаД НеН НеН
Војна на световите 2005 ДаД НеН НеН НеН
Знамиња на нашите татковци 2006 НеН ДаД НеН НеН
Писма од Иво Џима 2006 НеН ДаД НеН НеН
Куќа чудовиште 2006 НеН ДаД НеН НеН
Ајкулата е сè уште жива 2006 НеН НеН НеН ДаД
Спилберг за Спилберг 2007 НеН НеН НеН ДаД
Трансформери 2007 НеН ДаД НеН НеН
Индијана Џонс: Кралството на кристалниот череп 2008 ДаД НеН НеН НеН
Судењето на седмицата од Чикаго 2009 НеН ДаД НеН НеН
Тинтин 2009 ДаД НеН НеН НеН
Линколн 2009 ДаД НеН НеН НеН
Меѓуѕвезден 2009 ДаД НеН НеН НеН