Список на тренери на ФК Вердер Бремен

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Досега Вердер Бремен низ својата историја во ерата на Бундеслигата (од 1963 наваму) имал 23 тренери.

Ото Рехагел е тренерот со најдолг стаж во клубот, а веднаш зад него е Томас Шаф како и двајцата му служеле на клубот преку една деценија; Рехагел 14 години и 3 месеци додека Шаф 14 години и 5 дена. Тие двајца се водено и најуспешните тренери во историјата на клубот со најмногу освоени трофеи.

Ханс Тилковски, Вили Мултхауп, Руди Асауер и Рехагел го воделе Вердер во два наврати, додека Фриц Лангнер во три.

Ера пред Бундеслигата[уреди | уреди извор]

Список на тренери и кратко резиме на нивниот престој во клубот[уреди | уреди извор]

Тренерска статистика[уреди | уреди извор]

Освоени трофеи по тренер[уреди | уреди извор]

Ера на Бундеслигата (1963-денес)[уреди | уреди извор]

Список на тренери и кратко резиме на нивниот престој во клубот[уреди | уреди извор]

Име Период Белешка
Германија Вили Мултхауп 01.07.1963–30.06.1965 Првата сезона под неговото раководство Вердер завршил на десетто место. Уште во следната година Вердер ги довел дефанзивецот Хорст-Дитер Хетгес и напаѓачот Клаус Матишак и сензационално станал шампион. Покрај успехот Вили Мултхауп го напуштил клубот доброволно по крајот на сезоната и станал тренер на Борусија Дортмунд.
Германија Гинтер Брокер 01.07.1965–04.09.1967 Гинтер Брокер ја добил тешката задача да ја брани титулата од предходната сезона. Под неговото раководство Вердер испаднал во вториот круг од Купот на европските шампиони. Откако бременците ја завршиле првата сезона под раководството на Брокер релативно успешно на четвртото место, во следната сезона испаѓањето било избегнато за влакно со освоеното 16. место, а во слабата година бил запишан антирекорд со најмалку публика во историјата на Вердер. По три катастрофални порази на почетокот на третата сезона на тренерот, Брокер бил отпуштен поради лошите резултати.
Германија Фриц Лангер 05.09.1967–30.06.1969 Откако бил отпуштен од Шалке 04, тренерот познат по своите сурови тренерски методи Фриц Лангер го превземал Вердер кога клубот се наоѓал на последното место на табелата и по серијата од 14 натпревари без пораз го направил вицешампион во истата сезона. По нешто помалку успешната сезона 1968-1969, завршена на 9. место, "Железниот Фриц" ја продолжил кариерата во Минхен 1860.
Германија Рихард Акершот 10.11.1968 - 06.1969 Во 10-тото, 12-тото и 13-тото коло од првенството во сезоната 1968-1969 поранешниот фудбалер и капитен на Вердер Рихард Акершот го заменувал болниот Фриц Лангер. Кога Лангер отсуствувал во 34-тото коло поради преговорите со Минхен 1860, Акершот одново седнал на клупата, а неговата екипа направила незаборавен пресврт во победата со 6-5.
Германија Фриц Ребел 01.07.1969–16.03.1970 Фриц Ребел дошол во Вердер од нисколигашот Готинген 05 и раководел со клубот само во 22 натпревари. На крајот и тој самиот признал дека работата во Вердер била преголем залак за него изјавувајќи: "За човек на мојата возраст Бундеслигата е малку превише".[1] Се зборувало, дека пред натпреварите самите играчи му ги објаснувале тактичките варијанти на Ребел место обратно. Ребел често на пресконфернциите ги фалел фудбалерите, кој дури не ни играле во конкретниот натпревар. На 14 март 1970 година, тренерот бил отпуштен и заменет од Ханс Тилковски.
Германија Ханс Тилковски 17.03.1970–30.06.1970 Тилковски го превземал клубот во сезоната 1969-1970 како наследник на Фриц Ребел. Тој е ангажиран како привремен тренер и на крајот на првенството треба да му го отстапи место на Роберт Гебхард, со кого веќе бил потпишан договор за следната сезона. На крајот на сезоната Тилковски со тешко срце се разделил со Вердер, изјавувајќи дека со задоволство би продолжил да го тренира овој клуб.[2]
Германија Роберт Гебхард 01.07.1970–29.09.1971 Роберт Гебхард дошол во Бремен од Дуизбург. По крајот на својата прва сезона тој со Вердер го освоил десетото място во првенството со 33 бода и гол-разлика 41-40. За втората сезона на Гебхард биле доведени националните играчи Петер Дитрих и Херберт Лаумен од Борусија Мехенгладбах, Вили Нојбергер и Вернер Вајст од Борусија Дортмунд. Со овие фудбалери очекувањата кон Вердер се зголемиле, но тимот стартувал неубедливо по осум круга имал само 8 бода и гол-разлика 15-12, кои биле доволни само за седмото место во моменталниот поредок. На 29 септември 1970 година Гебхард бил отпуштен.
Германија Вили Мултхауп 30.09.1971–24.10.1971 Шампионскиот тренер на бременци од 1965 година се вратил во клубот, за да му помогне на долгорочно повредениот фудбалер Јозеф Пионтек да се изгради во добар иден тренер на Вердер. По завршувањето на обуката Мултхауп одново го напуштил клубот.
Германија Јозеф Пионтек 25.10.1971–30.06.1975 Јозеф "Зеп" Пионтек одиграл за Вердер 203 натпревари во првенството и постигнал 15 гола, а по завршувањето на кариерата веднаш бил назначен за тренер на клубот.
Германија Фриц Лангнер 08.05.1972–10.06.1972 Во вториот престој на Везерштадион Лангер го заменил Јозеф Пионтек за 31-вото и 32-рото коло од Првата Бундеслига, како и за двата полуфинални натпревари за Купот на Германија. Непосакуваниот тренер од повеќето фудбалери не успеал да се справи со задачата во милиони задолжениот бременски клуб, кој гледа кон освојувањето на Купот на Германија како шанса за "спасување" на сезоната, но губи два пати со по 1-2 од Кајзерслаутерн.
Германија Херберт Бурденски 01.07.1975–28.02.1976 Таткото на голманот на Вердер во тоа време, Дитер Бурденски, бил принуден да го напушти клубот по само една победа од десет натпревари и моментно 14. место на табелата. Тој јавно го нарекол Вердер "селски клуб"[3] и додал, дека на крајот на сезоната тимот "ќе си го добие заслуженото" за лошите настапи.[3]
Германија Ото Рехагел 29.02.1976–12.06.1976 Во првиот престој на Везер Ото Рехагел добил договор само до крајот на сезоната со цел да го избегне се повеќе очигледното испаѓање и тренерот се справил со задачата.
Германија Ханс Тилковски 01.07.1976–19.12.1977 Во првата сезона под негово водство клубот му завршил на средината на табелата. Во средината на вториот Тилковски го напуштил клубот на помалку од 24 часа пред четвртфиналето на Купот на Германија, откако анонимен играч му соопштил, дека на внатрешен состанок на играчите три четвртини од нив се изјасниле против тренерот. Тилковски се дефинирал себеси како жртва на интриги во соблекувалната и доброволно се откажува од своите плати.
Германија Руди Асауер и Фред Шулц 20.12.1977–30.06.1978 По напуштањето на Тилковски извршниот директор Руди Асауер ја превземал обврската да го тренира Вердер. Меѓутоа поради тоа што тој немал тренерска лиценца за тоа, од 1 јануари 1978 година формално тоа го вршел Фред Шулц, кој со својте 74 години бил највозрасниот тренер во Првата Бундеслига. Фудбалскиот сојуз на Германија остро се спротиставил на назначувањето на Асауер, сметајќи дека на тој начин биле заобиколени правилата на организацијата. Откако зелено-белите едно време се нашле под цртата за испаѓање, на крајот успеваат да се спасат завршувајќи на 15-тото место, последно кое носело опстанак.
Германија Волфганг Вебер 01.07.1978–29.01.1980 Вердер бил првиот клуб, кој бившиот репрезентативец на Геманија го тренирал во својата тренерска кариера. Откако бременскиот клуб паднал блиску до опасната зона за испаѓање, Вебер бил отпуштен.
Германија Руди Асауер и Фриц Лангнер 29.01.1980–31.05.1980 По отпуштањето на Волфганг Вебер одново Асауер ја превзема тренерската функција, откако на 20 февруари 1980 година Фриц Лангнер се согласил да го обезбеди ова со својата диплома за тренери, иако тој веќе се пензионирал. На крајот од сезоната, перформансите на тимот на кои силно влијаела и казната на дефанзивецот Вотсон, станале многу слаби и Вердер испаднал во Втората Бундеслига како претпоследен тим на табелата со 91 примен гол.
Германија Куно Клетцер 01.07.1980–30.03.1981 Долгогодишниот тренер од Првата Бундеслига го превземал клубот по испаѓањето, но на почетокот на 1981 година го напуштил постот поради здравствени причини, и покрај тоа што во тој момент тимот му се наоѓал на првото место.
Германија Ото Рехагел 01.04.1981–30.06.1995 Под раководството на Ото Рехагел Вердер веднаш се вратил во германската Прва Бундеслига. За време на 14-годишниот престој во пристанишниот град "Кралот Ото" со клубот ги освоил Купот на победниците на куповите (1991-1992), пгерманското првенство (1987-1988, 1992-1993), Купот на Германија (1990-1991, 1993-1994), како и Суперкупот на Германија (1994). Ниту еден друг тренер во бундеслигата до тогаш не бил толку долго на функцијата во еден клуб. Во 1995 година тој го напуштил клубот и се преселил во големиот конкурент на "зелено-белите" Бајерн Минхен.
Холандија Ад де Мос 01.07.1995–09.01.1996 Ад де Мос имал изградено добра меѓународна репутација и е доведен во Бремен со надеж, дека ќе ги продолжи успесите на својот претходник Ото Рехагел. Меѓутоа нештата не тргнале како што треба и по серијата слаби резултати и несогласувања со фудбалерите тој бил отпуштен. Холанѓанецот бил првиот тренер, кој во клубот ја вовел играта со четири играчи во линија во одбраната, и продолжил да и верува на истата, и покрај лошите игри на својата екипа.
Германија Ханс-Јирген Дорнер 14.01.1996–20.08.1997 При "Дикси" Дорнер бременскиот тим го избегнал испаѓањето и завршил на осмо место, но по никаков начин не покажал, дека има потенцијал за нешто повеќе. По лошата серија во 1997 година тренерот бил отпуштен.
Германија Волфганг Зидка 21.08.1997–21.10.1998 Првично Зидка бил помошник на "Дикси" Дорнер и почетокот на чело на тимот му бил релативно успешен. "Зоната УЕФА" била испуштена за малку во сезоната 1997-1998, но Вердер учествувал во Интертото купот. Кога на почетокот на кампањата 1998-1999 јасно се видело, дека Вердер не се развивал кон подобрување, туку се закотвил на последното место по осмото коло, Зидка добил отказ на тренерската должност.
Германија Феликс Магат 22.10.1998–09.05.1999 Магат вовел дефанзивна тактика во клубот и така го извадил од зоната за испаѓање. Сепак, тренерските методи и тврдото однесување кон фудбалерите бил остро критикувани од приврзаниците и раководството на бременскиот клуб. Магат извадил од составот долгогодишни фудбалери на Вердер и го оставил на клупата љубимецот на публиката Аилтон. Резултатот од тие дејства е само една победа во 12 натпревари во пролетната полусезона и враќање на дното на табелата. Ослободувањето на тренерот било логично и тој бил заменет од Томас Шаф.
Германија Томас Шаф 10.05.1999-15.05.2013 Томас Шаф бил (по Ото Рехагел) вториот најуспешен тренер во историјата на Вердер. Во сезоната 1998-1999 тој спречил испаѓање, а на крајот на сезоната донел и големо славје во Бремен откако го освоил Купот на Германија. Последователно, поранешниот играч на Вердер и тренер на младинскиот тим формирал силен тим кој во сезоната 2003-2004 освојува двојна круна во Германија (првенството и купот). Под водството на Шаф, Вердер одново се претворил во респектабилен тим и во Европа каде во 2009 година тимот играл во финалето на Купот на УЕФА. Истата сезона тој го освоил и Купот на Германија кој до денес е последниот трофеј на клубот. Во основата на успесите на Шаф со зелено-белиот тим била неговата тесна врска и успешна соработка со спортскиот директор Клаус Алофс, кои во минатото биле соиграчи во Вердер. На 15 мај 2013 година, Томас Шаф и Вердер Бремен се разделиле со заедничка согласност. Тој исто така, станал тренер со втор најдолг стаж во клубот повторно после Ото Рехагел.
Германија Робин Дут 1.06.2013–25.10.2014 Во својата прва сезона, Робин Дут го освоил 12-тото место со тимот. Во сезоната 2014-2015 тој бил ослободен по девет натпревари без победа на 25 октомври 2014.
Украина Виктор Скрипник 25.10.2014–17.09.2016 Поранешниот одбранбен играч на Вердер од шампионската генерација во 2004 Виктор Скрипник го презел тимот како последен на табелата и последователно го одвел до безбедното десетто место. Откако Вердер ги изгубил првите четири натпревари од сезоната 2016-2017, тој бил ослободен.
Германија Александер Нури 18.09.2016–30.10.2017 Александер Нури првично бил назначен за привремен тренер по неуспехот на Скрипник и бил промовиран во тренер по шестиот натпревар од сезоната. Осмото место освоено на крајот на сезоната, бил најдобриот финиш на клубот постигнат од многу години наваму. Сепак, откако немал ниту една победа во првите десет натпревари од сезоната 2017-2018, клубот се разделил со него.
Германија Флоријан Кофелт 30.10.2017–денес Кофелт бил назначен како привремен тренер по десеттото коло во сезоната 2017-2018, кога тимот бил на претпоследното место. По успехот со тимот, тој добил долгорочен договор. До крајот на сезоната, Кофелт го одвел тимот до единаесеттото место, а под негово водство ниту еден од дванаесетте домашни натпревари не бил загубен.

Тренерска статистика[уреди | уреди извор]

Држава Тренер Натпреварување Натпревари тренер Победи Нерешени Изгубени Победи % Години тренер Белешка
Германија Вили Мултхауп Бундеслига 60 25 19 16 &1000000000000416700000041,67% 1963–65
Куп на Германија 2 0 0 2 &100000000000000000000000%
Европа
Вкупно 62 25 19 16 &1000000000000403200000040,32%
Германија Гинтер Брокер Бундеслига 1965–67
Куп на Германија
Европа
Вкупно
Германија Фриц Лангнер Бундеслига 1967–69
Куп на Германија
Европа
Вкупно
Германија Рихард Акершот Бундеслига 4 1968–69 Замена за Фриц Лангнер во натпреварите од 11, 12, 13, и 34-то коло
Куп на Германија
Европа
Вкупно
Германија Фриц Ребел Бундеслига 1969–70
Куп на Германија
Европа
Вкупно
Германија Ханс Тилковски Бундеслига 1970
Куп на Германија
Европа
Вкупно
Германија Роберт Гебхардт Бундеслига 1970–71
Куп на Германија
Европа
Вкупно
Германија Вили Мултхауп Бундеслига 1971
Куп на Германија
Европа
Вкупно
Германија Јозеф Пионтек Бундеслига 1971–75
Куп на Германија
Европа
Вкупно
Германија Фриц Лангнер Бундеслига 2 1972 Замена за Јозеф Пионтек во натпреварите од 31-во и 32-ро коло
Куп на Германија
Европа
Вкупно
Германија Ото Рехагел Бундеслига 1976
Куп на Германија
Европа
Вкупно
Германија Херберт Бурденски Бундеслига 1975–76
Куп на Германија
Европа
Вкупно
Германија Ханс Тилковски Бундеслига 1976–77
Куп на Германија
Европа
Вкупно
Германија Руди Асауер Бундеслига 1977–78 Во соработката со Фред Шулц
Куп на Германија
Европа
Вкупно
Германија Фред Шулц Бундеслига 1978 Во соработка со Руди Асауер
Куп на Германија
Европа
Вкупно
Германија Волфганг Вебер Бундеслига 1978–80
Куп на Германија
Европа
Вкупно
Германија Руди Асауер Бундеслига 1980 Во соработка со Фриц Лангнер
Куп на Германија
Европа
Вкупно
Германија Фриц Лангнер Бундеслига 1980 во соработка со Руди Асауер
Куп на Германија
Европа
Вкупно
Германија Куно Клетцер 2. Бундеслига 26 19 4 3 &1000000000000730800000073,08% 1980–81 Ото Рехагел ја превземал функцијата на 2 април.
Куп на Германија 5 3 1 1 &1000000000000006000000060%
Европа
Вкупно 31 22 5 4 &1000000000000709700000070,97%
Германија Ото Рехагел Бундеслига и
2. Бундеслига
496 252 138 106 &1000000000000508100000050,81% 1981–95
Куп на Германија 59 42 7 10 &1000000000000711900000071,19%
Европа 68 32 19 17 &1000000000000470600000047,06%
Вкупно 623 326 164 133 &1000000000000523300000052,33%
Холандија Ад де Мос Бундеслига 1995–96
Куп на Германија
Европа
Вкупно
Германија Ханс-Јирген Дорнер Бундеслига 1996–97
Куп на Германија
Европа
Вкупно
Германија Волфганг Зидка Бундеслига 37 15 7 15 &1000000000000405400000040,54% 1997–98
Куп на Германија 3 2 0 1 &1000000000000666700000066,67%
Европа 11 8 2 1 &1000000000000727300000072,73%
Вкупно 52 25 9 17 &1000000000000480800000048,08%
Германија Феликс Магат Бундеслига 24 6 7 11 &1000000000000002500000025% 1998–99
Куп на Германија 3 3 0 0 &10000000000000100000000100%
Европа 1 0 0 1 &100000000000000000000000%
Вкупно 28 9 7 12 &1000000000000321400000032,14%
Германија Томас Шаф Бундеслига 479 223 106 150 &1000000000000465600000046,56% 1999–2013
Куп на Германија 53 38 7 8 &1000000000000071700000071,7%
Европа 99 43 23 33 &1000000000000434300000043,43%
Вкупно 631 304 136 191 &1000000000000481800000048,18%
Германија Робин Дут Бундеслига 43 10 13 20 &1000000000000232600000023,26% 2013–14
Куп на Германија 2 1 0 1 &1000000000000005000000050%
Европа
Вкупно 45 11 13 21 &1000000000000244400000024,44%
Украина Виктор Скрипник Бундеслига 62 21 14 27 &1000000000000338700000033,87% 2014–16
Куп на Германија 8 5 0 3 &1000000000000062500000062,5%
Европа
Вкупно 70 26 14 30 &1000000000000371400000037,14%
Германија Александер Нури Бундеслига 41 13 11 17 &1000000000000317100000031,71% 2016–17
Куп на Германија 2 2 0 0 &10000000000000100000000100%
Европа
Вкупно 43 15 11 17 &1000000000000348800000034,88%
Германија Флоријан Кофелт Бундеслига 32 15 9 8 &1000000000000468800000046,88% 2017–денес до 22 октомври 2018
Куп на Германија 3 2 0 1 &1000000000000666700000066,67%
Европа
Вкупно 35 17 9 9 &1000000000000485700000048,57%

Освоени трофеи по тренер[уреди | уреди извор]

Држава Тренер Години тренер Бундеслига 2. Бундеслига Куп на Германија Куп на шампиони/
Лига на шампиони
Куп на УЕФА/
Лига Европа
Суперкуп на УЕФА КПК Вкупно
Германија Вили Мултхауп 1963–65 1 (1965) 1 - Бундеслига
Германија Гинтер Брокер 1965–67
Германија Фриц Лангнер 1967–69
Германија Рихард Акершот 1968–69
Германија Фриц Ребел 1969–70
Германија Ханс Тилковски 1970
Германија Роберт Гебхардт 1970–71
Германија Вили Мултхауп 1971
Германија Јозеф Пионтек 1971–75
Германија Фриц Лангнер 1972
Германија Ото Рехагел 1976
Германија Херберт Бурденски 1975–76
Германија Ханс Тилковски 1976–77
Германија Руди Асауер 1977–78
Германија Фред Шулц 1978
Германија Волфганг Вебер 1978–80
Германија Руди Асауер 1980
Германија Фриц Лангнер 1980
Германија Куно Клецер 1980–81
Германија Ото Рехагел 1981–95 2 (1988, 1993) 1 (1980) 2 (1991, 1994) 1 (1992) 6 - БундеслигаБундеслигаВтора БундеслигаКуп на ГерманијаКуп на ГерманијаКуп на победниците на куповите
Холандија Ад де Мос 1995–96
Германија Ханс-Јирген Дорнер 1996–97
Германија Волфганг Зидка 1997–98
Германија Феликс Магат 1998–99
Германија Томас Шаф 1999–2013 1 (2004) 3 (1999, 2004, 2009) 4 - БундеслигаКуп на ГерманијаКуп на ГерманијаКуп на Германија
Германија Робин Дут 2013–14
Украина Виктор Скрипник 2014–16
Германија Александер Нури 2016–17
Германија Флоријан Кофелт 2017–денес

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Zeigler 2006, S. 90
  2. Zeigler 2006, S. 91
  3. 3,0 3,1 Zeigler 2006, S. 169 u. 170