Список на сојузни држави и територии на САД по стапка на фертилитет

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Стапка на фертилитет (2013)

Список на сојузни држави и територии на САД по стапка на фертилитет.

Држава или териториjа
2007[1] 2008[2] 2009[3] 2010[4] 2011[5] 2012[6] 2013[7] 2014[8] 2015[9]
Гуам 2.77 2.72 2.66 3.00 2.88 3.15 2.87 2.96 2.93
Американска Самоа 2.87 2.90 2.86 3.11 3.10 2.85 2.61 2.60 2.55
Јута 2.62 2.59 2.47 2.45 2.38 2.37 2.34 2.33 2.29
Јужна Дакота 2.14 2.35 2.28 2.27 2.25 2.27 2.27 2.27 2.27
Северна Дакота 2.12 2.13 2.12 2.04 2.08 2.12 2.14 2.24 2.16
Американски Девствени Острови 2.39 2.53 2.38 2.49 2.34 2.26 2.23 2.23 2.22
Алјаска 2.32 2.40 2.27 2.35 2.28 2.19 2.22 2.19 2.17
Небраска 2.29 2.29 2.27 2.14 2.11 2.12 2.12 2.16 2.15
Ајдахо 2.48 2.47 2.27 2.24 2.15 2.19 2.13 2.15 2.13
Тексас 2.39 2.36 2.29 2.16 2.07 2.08 2.07 2.09 2.07
Канзас 2.27 2.24 2.19 2.16 2.09 2.12 2.04 2.05 2.05
Оклахома 2.22 2.20 2.15 2.11 2.04 2.04 2.04 2.03 2.00
Ајова 2.14 2.10 2.07 2.01 1.97 1.99 2.00 2.02 2.01
Хаваи 2.28 2.33 2.23 2.15 2.11 2.10 2.08 2.00 1.97
Вајоминг 2.28 2.28 2.14 2.04 1.98 1.99 1.99 1.99 2.01
Аризона 2.42 2.31 2.11 2.07 2.00 2.00 1.97 1.97 1.92
Арканзас 2.20 2.16 2.07 2.00 2.00 1.97 1.94 1.97 1.98
Кентаки 2.08 2.05 2.00 1.97 1.94 1.95 1.95 1.96 1.95
Луизијана 2.16 2.07 2.02 1.95 1.91 1.92 1.93 1.96 1.96
Монтана 2.08 2.08 1.89 1.99 1.96 1.96 1.97 1.95 1.96
Минесота 2.15 2.10 2.04 1.96 1.95 1.94 1.94 1.94 1.93
Индијана 2.11 2.09 2.02 1.97 1.95 1.93 1.92 1.93 1.93
Ново Мексико 2.26 2.23 2.14 2.06 2.00 1.98 1.93 1.91 1.90
Мисисипи 2.28 2.20 2.06 1.96 1.94 1.89 1.88 1.89 1.87
Охајо 2.00 1.98 1.93 1.90 1.88 1.89 1.88 1.88 1.87
Мисури 2.07 2.05 1.96 1.94 1.92 1.89 1.88 1.87 1.86
Невада 2.42 2.31 2.12 1.96 1.91 1.87 1.86 1.87 1.86
Џорџија 2.25 2.17 2.05 1.96 1.93 1.88 1.86 1.87 1.85
Тенеси 2.10 2.07 1.95 1.88 1.87 1.87 1.85 1.87 1.85
Висконсин 2.01 1.99 1.95 1.89 1.87 1.86 1.84 1.85 1.85
Вашингтон 2.02 2.04 1.97 1.91 1.89 1.88 1.84 1.85 1.82
Калифорнија 2.20 2.15 2.05 1.95 1.90 1.89 1.84 1.84 1.79
Мичиген 1.91 1.87 1.85 1.85 1.84 1.82 1.83 1.83 1.81
Северна Каролина 2.14 2.12 2.01 1.91 1.86 1.84 1.82 1.83 1.82
Алабама 2.07 2.06 1.95 1.87 1.84 1.81 1.79 1.83 1.83
Мериленд 2.05 2.03 1.95 1.89 1.85 1.83 1.79 1.82 1.80
Западна Вирџинија 1.92 1.90 1.86 1.83 1.84 1.85 1.86 1.81 1.78
Вирџинија 2.06 2.02 1.94 1.88 1.85 1.84 1.81 1.81 1.80
Њу Џерси 2.09 2.05 2.00 1.90 1.88 1.85 1.81 1.81 1.80
Илиноис 2.04 1.99 1.94 1.88 1.84 1.82 1.79 1.81 1.81
Јужна Каролина 2.14 2.12 1.99 1.88 1.84 1.82 1.80 1.80 1.79
Делавер 2.12 2.11 1.99 1.94 1.90 1.85 1.79 1.79 1.81
Колорадо 2.09 2.05 1.98 1.92 1.85 1.83 1.79 1.77 1.75
Флорида 2.11 2.05 1.92 1.83 1.80 1.77 1.77 1.77 1.77
Пенсилванија 1.95 1.93 1.85 1.81 1.80 1.78 1.75 1.76 1.74
Њујорк 1.92 1.88 1.87 1.81 1.79 1.77 1.73 1.73 1.71
Орегон 1.97 1.95 1.84 1.79 1.76 1.74 1.73 1.72 1.70
Мејн 1.78 1.73 1.72 1.70 1.67 1.68 1.67 1.66 1.64
Конектикат 1.92 1.87 1.80 1.72 1.71 1.66 1.63 1.63 1.61
Вермонт 1.71 1.67 1.62 1.66 1.63 1.61 1.59 1.63 1.58
Њу Хемпшир 1.75 1.71 1.67 1.67 1.67 1.61 1.60 1.58 1.59
Масачусетс 1.79 1.77 1.71 1.67 1.67 1.63 1.60 1.58 1.55
Род Ајленд 1.75 1.73 1.67 1.63 1.60 1.59 1.57 1.56 1.58
Федерален округ Колумбија 1.75 1.79 1.73 1.65 1.64 1.61 1.53 1.52 1.48
Порторико 1.64 1.61 1.59 1.62 1.60 1.54 1.47 1.43 1.34
Северни Маријански Острови 1.12 2.30 2.26 2.19 2.17 1.83 1.58 1.24 1.07
Соединети Американски Држави 2.12 2.08 2.00 1.93 1.89 1.88 1.86 1.86 1.84

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. [1] Births: Final Data for 2007. p.41
  2. [2] Births: Final Data for 2008. p.43
  3. [3] Births: Final Data for 2009. p.43
  4. [4] Births: Final Data for 2010. p.42
  5. [5] Births: Final Data for 2011. p.40
  6. [6] Births: Final Data for 2012. p.38
  7. [7] Births: Final Data for 2013. p.37
  8. [8] Births: Final Data for 2014. p.38
  9. [9] Births: Final Data for 2015. p.92