Список на села во Лерин

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Име на македонски Македонски-латиница Име на грчки Грчки-латиница Жители во 1903 Жители во 2001
Ајтос Ajtos Αετός Aetos 1010 1010
Алопеш Alolpeš Алопеш Алопеш 300
Арменово Armenovo Арменово Арменово 905
Арменско Armensko Άλωνα Alona 1080 237
Асаново Село Hasanovo Selo Асаново Село Mesohori 590
Ахил Ahil Άγιος Αχιλλέας Agios Achilleas 28
Баница Banica Βέυη Vevi 1650 688
Бач Bač 490
Белкамен Belkamen Δροσοπηγή Drosopigi 660 355
Битуше Bituše Παρόρειο Parorio
Борешница Borešnica Παλαίστρα Palestra 348 336
Буковик Bukovik Οξυά Oxia
Буф Buf Ακρίτας Akritas 1900
Вртолом Vrtolom Άγιος Βαρθολομαίος Agios Vartholomeos 360
Воштарани Voštarani Воштарани Meliti 1410
Врбени Vrbeni Ιτέα Itea 690
Герман German Άγιος Γερμανός Agios Germanos 2000 231
Горни Котор Gorni Kotor Άνω Υδρούσσα Ano Idroussa 228
Горни Неволјани Gorno Nevoljani Σκοπιά Skopia
Горничево Gorničevo Κέλλα (Κέλλη) Kelli (Kella) 960
Горенци Gorenci Горенци Горенци 135
Горни Камен Gorni Kamen Горни Камен Горни Камен 280
Горно Каленик Gorni Kalenik Горно Каленик Горно Каленик
Горно Клештино Gorno Kalešino Горно Клештино Горно Клештино 350
Горно Коњари Gorno Konjari Горно Коњари Горно Коњари 280
Граждено Graždenо Βροντερό Vrontero
Гулинци Gulinci Ρωδονας Rodonas 170
Добровени Dobroveni Добровени Добровени 225
Долни Камен Dolni Kamen Долни Камен Долни Камен 350
Долно Каленик Dolno Kalenik Κάτω Καλλινίκη Kato Kalliniki 394
Долно Котори Dolno Kotori Κάτο Ύδρουσσα Kato Idroussa 774
Долно Неволјани Dolno Nevoljani Βαλτόνερα Valtonera
Долно Клештино Dolno Kleštino Долно Клештино Kato Klene 550
Долно Коњари Dolno Konjari Долно Коњари Долно Коњари 390
Долно Родиово Dolno Rodiovo Κορυφή Korifi
Дрвен Дрвен Drven Дрвен Дрвен 200
Екши Су Ekši-Su Ξινό Νερό Xino Nero 1965
Елеово Eleovo Елеово Елеово 840
Елово Elovo Елово Елово 40
Желево Želevo Ανταρτικό Andartiko 1250
Живојна Živojna Живојна Живојна 500
Забрдени Zabrdeni Λόφοι Lofi 325
Зелениче Zeleniče Σκλήθρο Sklitro 2372
Инско Insko Инско Инско 88
Јуклемес Juklemes Φαράγγι Farangi
Јуруково Jurukovo Јуруково Јуруково 216
Кабасница Kabasnica Προτη Proti
Кладороби Kladorobi Κλαδοράχη Kladorachi 340
Кладошница Kladošnica Кладошница Кладошница 620
Крепешино Krepešino Ατραπος Atrapos 320
Крушоради Krušoradi Αχλάδα Achlada 650
Кучковени Kučkoveni Περασμα Perasma 840
Лагино Lagino Τριανταφυλια Triandafilia 520
Лажени Laženi Μεσονησί Mesonisi 200
Лажец Lažec Лажец Лажец 130
Ланки Lanki Μικρολίμνη Mikrolimni
Лерин Lerin Φλώρινα Florina 9824
Лесковец Leskovec Λεπτοκαρυές Leptokaries (Leptokaria) 330
Лехово Lehovo Лехово Lehovo
Љубетино Ljubetino Πεδινο Pedino 355
Л’нки L'nki Μικρολίμνη Mikro Limno 850
Махала Mahala Τροπαιούχο Tropeoucho 710
Медово Medovo Μηλιώνας Milionas
Михрово Mirovo Έλληνικο Elliniko
Невеска Neveska Νυμφαίο Nimfeo 2300
Неволјани Nevoleny Σκοπιά Skopia 1560
Негован [[Негован (Леринско) Negovan]] Негован Flamburo 720
Негочани Negočani Негочани Негочани
Неокази Neukazi Νεοχωράκι Neochoraki 830
Неред Nered Πολυποταμος Polipotamo 1950
Нивици Nivici Ψαράδες Psarades
Нови Град Novi Grad Нови Град Ve Gora 570
Новоселско Novoselsko Новоселско Новоселско 120
Опсирено Opsireno Εθνικό Ethniko
Оровник Orovnik Καρυαί Karie
Орта Оба Orta Oba Орта Оба Орта Оба 250
Пападиа Papadia Παππαγιάννης Papagiannis 50
Пателе Patele Пателе Agios Pantelimon 1810
Песодер Pesoder Πίσοδερι Pisoderi 750
Песочница Pesočnica Αμμοχώρι Ammochori 1050
Петерско Petersko Πέτρες Petres 986
Петорица Petorica Петорица Петорица 210
Писодер Pisoder Πίσοδερι Pisoderi
Плешевица Pleševica Κολχική Kolchiki 700
П’пли P’pli П’пли Lefkonas
Пополжани Popolžani Пополжани Papagiannis 1100
Прекопана Prekopana Περικοπή Perikopi 1100
Раково Rakovo Κρατερό Kratero
Рахманли Rahmanli Ελεουσσα Eleoussa 140
Ресен Resen Σιταριά Sitaria 400
Рудник Rudnik Ανάργυροι Anargiri 210 498
Руља Rulja Κατωχώρι Katohori
Сакулево Sakulevo Μαρίνα Marina 430
Саракиново Sarakinovo Σαρακηνοί Sarakini
Света Петка Sveta Petka Αγία Παρασκευή Agia Paraskevi
Свети Тодор Sveti Todor Λιμνοχώρι Limnochori 400
Сетина Setina Σκοπός Skopos 750
Смрдеш Smrdeš Κρυσταλλοπηγή Kristallopigi
Сович Sovič Сович Сович 300
Сотир Sotir Сотир Сотир 340
Спанци Spanci Φανός Fanos 180
Сребрени Srebreni Ασπρόγεια Asprogia 560
Суровичево Surovičevo Αμυνταίο Amindeo 835
Трново Trnovo Πράσινο Prasino
Трсје Trsje Τρίβουνο Trivuno
Турје Turje Κορυφή Korifi
Хасаново Hasanovo Μεσοχώρι Mesochori
Церово Cerovo Κλειδί Klidi 300
Чеган Čegan Μετέωρα Meteora
Штрково Štrkovo Πλατι Plati