Список на светско наследство во Јужна Азија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Ова е список на светско наследство на УНЕСКО во Јужна Азија. Бутан нема светско наследство под заштита на УНЕСКО.

Локалитети[уреди | уреди извор]

  † Во опасност
Локалитет Слика Местоположба Критериум Подрачје
хектар (акр)
Година Опис Наводи
Тврдина во Агра
Украсена порта на тврдината од црвен камен.
Агра, Утар Прадеш,  Индија
27°11′00″ СГШ 78°02′00″ ИГД / 
Културен:
(iii)
1983 [1]
Пештерите Аџанта A line of caves, some with columns on the outside, along a rock face. Округ Аурангабат, Махараштра,  Индија
20°33′12″ СГШ 75°42′00″ ИГД / 
Културен:
(i), (ii), (iii), (vi)
1983 [2]
Стариот град Полонарува Upper part of a reclining Buddha. Полонарува (округ), Северноцентрална провинција,  Шри Ланка
7°54′57″ СГШ 81°00′02″ ИГД / 
Културен:
(ii), (iii), (vi)
1982 [3]
Стариот град Сигирија Foundations of buildings and in the distance a large rock several hundred metres high. Матале (округ), Централна провинција,  Шри Ланка
7°57′00″ СГШ 80°45′00″ ИГД / 
Културен:
(ii), (iii), (iv)
1982 [4]
Археолошки урнатини во Моенџодаро Синд,  Пакистан
27°19′45″ СГШ 68°08′20″ ИГД / 
Културен:
(ii), (iii)
240 (590) 1980 [5]
Будистички споменици во Санчи A heavily decorated gate in front of a stupa. Округ Рајсен, Мадија Прадеш,  Индија
23°28′46″ СГШ 77°44′23″ ИГД / 
Културен:
(i), (ii), (iii), (iv), (vi)
1989 [6]
Будистички остатоци во Тахтибахи и соседниот локалитет Сахри-Бахлол
Хибер Пахтунхва,  Пакистан
34°19′15″ СГШ 71°56′45″ ИГД / 
Културен:
(iv)
1980 [7]
Централните висорамнини во Шри Ланка Forested mountains, a settlement, a lake and a characteristic peak in the distance.  Шри Ланка
7°27′09″ СГШ 80°48′08″ ИГД / 
Природен:
(ix), (x)
56,844 (140,460); тампон зона72,645 (179,510) 2010 [8]
Археолошки парк Чампанер-Павагадх
Област Панчмахал, Гуџарат,  Индија
22°29′00″ СГШ 73°32′00″ ИГД / 
Културен:
(iii), (iv), (v), (vi)
1,329 (3,280); тампон зона2,912 (7,200) 2004 [9]
Терминалот Чхатрапати Шиваџи (поранешен Терминал Викторија) Large building of reddish stone with columns, cuppolas and turrets. The main cuppola is topped by a human sculpture. Мумбај, Махараштра,  Индија
18°56′24″ СГШ 72°50′10″ ИГД / 
Културен:
(ii), (iv)
2.85 (7.0) 2004 [10]
Национален парк Читван A lake with tree trunks in the water. Читван, Зона Нарајани,    Непал
27°30′00″ СГШ 84°20′00″ ИГД / 
Природен:
(vii), (ix), (x)
93,200 (230,000) 1984 [11]
Културно-археолошки локалитет во долината Бамјан
A large niche in a rock with the outline of a human figure.
Провинција Бамјан,  Авганистан
34°49′55″ СГШ 67°49′36″ ИГД / 
Културен:
(i), (ii), (iii), (iv), (vi)
159 (390) 2003 Овој локалитет е назначен како загрозен поради негрижа од страна на државата, воени акции и динамитски експлозии; постои опасноста да се срушат нишите на Буда и да пропаднат пештерските ѕидови. [12][13]
Пештери Елефанта
Sculpture of a three-headed figure.
Остров Елефанта, Област Колаба, Махараштра,  Индија
18°58′00″ СГШ 72°56′09″ ИГД / 
Културен:
(i), (iii)
1987 [14]
Пештери Елора Heavily decorated religious structure cut from dark rock. Верул, Област Аурангабад, Махараштра,  Индија
20°01′35″ СГШ 75°10′45″ ИГД / 
Културен:
(i), (iii), (vi)
1983 [15]
Фатехпур Сикри Square building of red stone with two floors crowned by small turrets at each corner. Област Агра, Утар Прадеш,  Индија
27°05′40″ СГШ 77°39′51″ ИГД / 
Културен:
(ii), (iii), (iv)
1986 [16]
Тврдината и Шаламарските градини во Лахор Entrance gate to a fort flanked by two large towers. Пунџаб,  Пакистан
31°35′25″ СГШ 74°18′35″ ИГД / 
Културен:
(i), (ii), (iii)
1981 Овој локалитет е назначен како загрозен од 2000 поради уништувањето на историските резервоари за вода во 1999 заради проширување на патна инфраструктура со што бил нарушен периметарот на Градините, впишани како светско наследство на барање на пакистанската влада. [17][18]
Златниот храм на Дамбула Stupa and statues of bodhisattvas inside a cave. Матале (округ) Округ Матале, Централна Провинција,  Шри Ланка
7°51′24″ СГШ 80°38′57″ ИГД / 
Културен:
(i), (vi)
1991 [19]
Големи живи храмови Чола
A sculpture of a human shaped figure in a niche.
 Индија
10°46′59″ СГШ 79°07′57″ ИГД / 
Културен:
(ii), (iii)
22 (54); тампон зона17 (42) 1987[nb 1] [20]
Група споменици во Хампи
Ruins of a large decorated building.
Област Белари, Карнатака,  Индија
15°18′52″ СГШ 76°28′18″ ИГД / 
Културен:
(i), (iii), (iv)
1986 [21]
Група споменици во Махабалипурам
Чинглепут, Тамил Наду,  Индија
12°37′00″ СГШ 80°11′30″ ИГД / 
Културен:
(i), (ii), (iii), (vi)
1984 [22]
Група споменици во Патадакал Stone structure decorated with columns, reliefs and sculptures and a high roof about the central part. Бадами, Област Биџапур, Карнатака,  Индија
15°56′54″ СГШ 75°49′00″ ИГД / 
Културен:
(iii), (iv)
5.56 (13.7); тампон зона113 (280) 1987 [23]
Историски споменици во Макли Ruins of an octagonal building crowned by a cuppola. Синд,  Пакистан
24°46′00″ СГШ 67°54′00″ ИГД / 
Културен:
(iii)
1981 [24]
Историски град на џамијата Багерхат
Building of red bricks with a roof consisting of many white domes. There are small round towers on the corners of the building each crowned by a white cuppola.
Багерхат, Хулна,  Бангладеш
22°40′00″ СГШ 89°48′00″ ИГД / 
Културен:
(iv)
1985 [25]
Гробот на Хумајун во Делхи Red and white stone building topped by a large white cuppola and many small turrets. Делхи,  Индија
28°35′36″ СГШ 77°15′02″ ИГД / 
Културен:
(ii), (iv)
1993 [26]
Долина Катманду Streetscene with various characteristically shaped temple buildings. Долина Катманду,    Непал
27°42′14″ СГШ 85°18′31″ ИГД / 
Културен:
(iii), (iv), (vi)
167 (410); тампон зона70 (170) 1979[nb 2] Овој локалитет е назначен како загрозен 2003–2007 поради делумни или суштински загуби на традиционалните елементи на шест од седумте зони на споменици што резултурало со губење на автентичноста и интегритетот на целото добро. [27]
Група споменици Каџурахо
Very tall stone structure decorated all over with sculptures.
Мадја Прадеш,  Индија
24°51′08″ СГШ 79°55′20″ ИГД / 
Културен:
(i), (iii)
1986 [28]
Лумбини, родното место на господарот Буда A large tree next to a water filled pool. Округ Рупандехи, Зона Лумбини,    Непал
27°28′08″ СГШ 83°16′34″ ИГД / 
Културен:
(iii), (vi)
1.95 (4.8); тампон зона23 (57) 1997 [29]
Храмов комплекс Махабоди во Бод Гаја
Very tall steep pyramid shaped stone building with reliefs all over the surfaces.
Бихар,  Индија
24°41′43″ СГШ 84°59′38″ ИГД / 
Културен:
(i), (ii), (iii), (iv), (vi)
4.86 (12.0) 2002 [30]
Минарето и археолошките остатоци на Џам A tall minaret in a river valley. At the top of the nearby mountains there are other, smaller structures. Гор,  Авганистан
34°23′48″ СГШ 64°30′58″ ИГД / 
Културен:
(ii), (iii), (iv)
70 (170) 2002 Локалитетот е назначен како загрозен поради недостаток на негово одржување и план за преземање мерки за негова заштита како и генерално лошата состојба на самиот локалитет. [31][32]
Стариот град Гале и неговите тврдини A white church and white lighthouse near the sea. Гале, Јужна провинција,  Шри Ланка
6°01′17″ СГШ 80°13′07″ ИГД / 
Културен:
(iv)
1988 [33]
Кутб Минар и неговите споменици, Делхи
Red and white building with a white dome and a tall tower or minaret with varying cross sections depending on height.
Делхи,  Индија
28°31′33″ СГШ 77°11′07″ ИГД / 
Културен:
(iv)
1993 [34]
Комплексот Црвена Тврдина Gate in a red wall crowned by various small cuppolas and turrets. Делхи,  Индија
28°39′20″ СГШ 77°14′27″ ИГД / 
Културен:
(ii), (iii), (vi)
49 (120); тампон зона43 (110) 2007 [35]
Камените засолништа на Бимбетка Red rock paintings of humans and humans on horses. Мадја Прадеш,  Индија
22°55′40″ СГШ 77°35′00″ ИГД / 
Културен:
(iii), (v)
1,893 (4,680); тампон зона10,280 (25,400) 2003 [36]
Тврдината Рохтас Ruins of the gate to a fortress. Џелам, Пенџаб,  Пакистан
32°57′45″ СГШ 73°35′20″ ИГД / 
Културен:
(ii), (iv)
1997 [37]
Урнатини на будистичка вихара во Пахарпур
Ruins of a structure of red stone now resembling a small hill or mound.
Наогаон, Раџшахи,  Бангладеш
25°02′00″ СГШ 88°59′00″ ИГД / 
Културен:
(i), (ii), (vi)
1985 [38]
Светиот град Анурадхапура A large white stupa with an orange border near the bottom. Анурадхапура, Северно-централна провинција,  Шри Ланка
8°20′00″ СГШ 80°23′00″ ИГД / 
Културен:
(ii), (iii), (vi)
1982 [39]
Светиот град Канди Административни или верски градби. Централна Провинција,  Шри Ланка
7°17′37″ СГШ 80°38′25″ ИГД / 
Културен:
(iv), (vi)
1988 [40]
Националн паарк Сагарматха A village in a large mountain valley. In the distance very high snow covered mountains are visible. Округ Солукумбу, Зона Сагарматха,    Непал
27°57′55″ СГШ 86°54′47″ ИГД / 
Natural:
(vii)
124,400 (307,000) 1979 [41]
Шумски резерват Синхараџа Forested hilly landscape. Sabaragamuwa and Southern Province,  Шри Ланка
6°25′ СГШ 80°30′ ИГД / 
Природен:
(ix), (x)
8,864 (21,900) 1988 [42]
Сончев храм, Конарак Украсено тркало во камен рељеф. Пури, Ориса,  Индија
19°53′15″ СГШ 86°05′41″ ИГД / 
Културен:
(i), (iii), (vi)
11 (27) 1984 [43]
Таџ Махал A white building with a big and several smaller cupolas framed by four white minarets at each corner. Агра, Утар Прадеш,  Индија
27°10′27″ СГШ 78°02′32″ ИГД / 
Културен:
(i)
1983 [44]
Таксила Ruins of stone buildings. Пунџаб,  Пакистан
33°46′45″ СГШ 72°53′15″ ИГД / 
Културен:
(iii), (vi)
1980 [45]
Џантар Мантар, Џајпур A number of stone structures resembling giant sundials and other measurement instruments. Џајпур, Раџастан,  Индија
26°55′29″ СГШ 75°49′30″ ИГД / 
Културен:
(iii), (iv)
1.87 (4.6); тампон зона15 (37) 2010 [46]
The Sundarbans
Boat on a river in a densely forested plain.
Кулна,  Бангладеш
21°57′00″ СГШ 89°11′00″ ИГД / 
Природен:
(ix), (x)
139,500 (345,000) 1997 [47]

Индија (28)[уреди | уреди извор]

Мавзолејот Таџ Махал.
Долина на цвеќето


Види исто[уреди | уреди извор]

Белешки[уреди | уреди извор]

 1. Extended in 2004 to include the Brihadisvara Temple Complex in Gangaikondacholapuram and the Airavatesvara Temple Complex in Darasuram and name change from Brihadisvara Temple, Thanjavur to the present name.
 2. Мала промена на границите во 2006.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Главно
Наводи
 1. „Agra Fort“. UNESCO. http://whc.unesco.org/en/list/251. посет. 28 мај 2010 г. 
 2. „Ajanta Caves“. UNESCO. http://whc.unesco.org/en/list/242. посет. 28 мај 2010 г. 
 3. „Ancient City of Polonnaruwa“. UNESCO. http://whc.unesco.org/en/list/201. посет. 28 мај 2010 г. 
 4. „Ancient City of Sigiriya“. UNESCO. http://whc.unesco.org/en/list/202. посет. 28 мај 2010 г. 
 5. „Archaeological Ruins at Moenjodaro“. UNESCO. http://whc.unesco.org/en/list/138. посет. 28 мај 2010 г. 
 6. „Buddhist Monuments at Sanchi“. UNESCO. http://whc.unesco.org/en/list/524. посет. 28 мај 2011 г. 
 7. „Buddhist Ruins of Takht-i-Bahi and Neighbouring City Remains at Sahr-i-Bahlol“. UNESCO. http://whc.unesco.org/en/list/140. посет. 28 мај 2010 г. 
 8. „Central Highlands of Sri Lanka“. UNESCO. http://whc.unesco.org/en/list/1203. посет. 28 мај 2010 г. 
 9. „Champaner-Pavagadh Archaeological Park“. UNESCO. http://whc.unesco.org/en/list/1101. посет. 28 мај 2010 г. 
 10. „Chhatrapati Shivaji Terminus (formerly Victoria Terminus)“. UNESCO. http://whc.unesco.org/en/list/945. посет. 28 мај 2010 г. 
 11. „Chitwan National Park“. UNESCO. http://whc.unesco.org/en/list/284. посет. 28 мај 2010 г. 
 12. „Cultural Landscape and Archaeological Remains of the Bamiyan Valley“. UNESCO. http://whc.unesco.org/en/list/208. посет. 28 мај 2010 г. 
 13. 27th session 2003, стр. 122–123
 14. „Elephanta Caves“. UNESCO. http://whc.unesco.org/en/list/244. посет. 28 мај 2010 г. 
 15. „Ellora Caves“. UNESCO. http://whc.unesco.org/en/list/243. посет. 28 мај 2010 г. 
 16. „Fatehpur Sikri“. UNESCO. http://whc.unesco.org/en/list/255. посет. 28 мај 2010 г. 
 17. „Fort and Shalamar Gardens in Lahore“. UNESCO. http://whc.unesco.org/en/list/171. посет. 28 мај 2010 г. 
 18. 24th session 2000, стр. 26
 19. „Golden Temple of Dambulla“. UNESCO. http://whc.unesco.org/en/list/561. посет. 28 мај 2010 г. 
 20. „Great Living Chola Temples“. UNESCO. http://whc.unesco.org/en/list/250. посет. 28 мај 2010 г. 
 21. „Group of Monuments at Hampi“. UNESCO. http://whc.unesco.org/en/list/241. посет. 28 мај 2010 г. 
 22. „Group of Monuments at Mahabalipuram“. UNESCO. http://whc.unesco.org/en/list/249. посет. 28 мај 2010 г. 
 23. „Group of Monuments at Pattadakal“. UNESCO. http://whc.unesco.org/en/list/239. посет. 28 мај 2011 г. 
 24. „Historical Monuments at Makli, Thatta“. UNESCO. http://whc.unesco.org/en/list/143. посет. 28 мај 2010 г. 
 25. „Historic Mosque City of Bagerhat“. UNESCO. http://whc.unesco.org/en/list/321. посет. 28 мај 2010 г. 
 26. „Humayun's Tomb, Delhi“. UNESCO. http://whc.unesco.org/en/list/232. посет. 28 мај 2010 г. 
 27. „Kathmandu Valley“. UNESCO. http://whc.unesco.org/en/list/121. посет. 28 мај 2010 г. 
 28. „Khajuraho Group of Monuments“. UNESCO. http://whc.unesco.org/en/list/240. посет. 28 мај 2010 г. 
 29. „Lumbini, the Birthplace of the Lord Buddha“. UNESCO. http://whc.unesco.org/en/list/666. посет. 28 мај 2010 г. 
 30. „Mahabodhi Temple Complex at Bodh Gaya“. UNESCO. http://whc.unesco.org/en/list/1056. посет. 28 мај 2010 г. 
 31. „Minaret and Archaeological Remains of Jam“. UNESCO. http://whc.unesco.org/en/list/211. посет. 28 мај 2010 г. 
 32. „World Heritage Committee: Twenty-sixth session“ (PDF). UNESCO. стр. 55. http://whc.unesco.org/archive/2002/whc-02-conf202-25e.pdf. посет. 26 јуни 2011 г. 
 33. „Old Town of Galle and its Fortifications“. UNESCO. http://whc.unesco.org/en/list/451. посет. 28 мај 2010 г. 
 34. „Qutb Minar and its Monuments, Delhi“. UNESCO. http://whc.unesco.org/en/list/233. посет. 28 мај 2010 г. 
 35. „Red Fort Complex“. UNESCO. http://whc.unesco.org/en/list/231. посет. 28 мај 2010 г. 
 36. „Rock Shelters of Bhimbetka“. UNESCO. http://whc.unesco.org/en/list/925. посет. 28 мај 2010 г. 
 37. „Rohtas Fort“. UNESCO. http://whc.unesco.org/en/list/586. посет. 28 мај 2010 г. 
 38. „Ruins of the Buddhist Vihara at Paharpur“. UNESCO. http://whc.unesco.org/en/list/322. посет. 28 мај 2010 г. 
 39. „Sacred City of Anuradhapura“. UNESCO. http://whc.unesco.org/en/list/451. посет. 28 мај 2010 г. 
 40. „Sacred City of Kandy“. UNESCO. http://whc.unesco.org/en/list/450. посет. 28 мај 2010 г. 
 41. „Sagarmatha National Park“. UNESCO. http://whc.unesco.org/en/list/120. посет. 28 мај 2010 г. 
 42. „Sinharaja Forest Reserve“. UNESCO. http://whc.unesco.org/en/list/405. посет. 28 мај 2010 г. 
 43. „Sun Temple, Konârak“. UNESCO. http://whc.unesco.org/en/list/246. посет. 28 мај 2010 г. 
 44. „Taj Mahal“. UNESCO. http://whc.unesco.org/en/list/252. посет. 28 мај 2010 г. 
 45. „Taxila“. UNESCO. http://whc.unesco.org/en/list/139. посет. 28 мај 2010 г. 
 46. „The Jantar Mantar, Jaipur“. UNESCO. http://whc.unesco.org/en/list/1338. посет. 28 мај 2011 г. 
 47. „The Sundarbans“. UNESCO. http://whc.unesco.org/en/list/798. посет. 28 мај 2010 г.