Список на светско наследство во Јужна Азија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ова е список на светско наследство на УНЕСКО во Јужна Азија. Бутан нема светско наследство под заштита на УНЕСКО.

Локалитети[уреди | уреди извор]

  † Во опасност
Локалитет Слика Местоположба Критериум Подрачје
хектар (акр)
Година Опис Наводи
Тврдина во Агра
Украсена порта на тврдината од црвен камен.
Агра, Утар Прадеш,  Индија
27°11′0″N 78°2′0″E / 27.18333° СГШ; 78.03333° ИГД / 27.18333; 78.03333 (Agra Fort)
Културен:
(iii)
1983 [1]
Пештерите Аџанта A line of caves, some with columns on the outside, along a rock face. Округ Аурангабат, Махараштра,  Индија
20°33′12″N 75°42′0″E / 20.55333° СГШ; 75.70000° ИГД / 20.55333; 75.70000 (Ajanta Caves)
Културен:
(i), (ii), (iii), (vi)
1983 [2]
Стариот град Полонарува Upper part of a reclining Buddha. Полонарува (округ), Северноцентрална провинција,  Шри Ланка
7°54′57″N 81°0′2″E / 7.91583° СГШ; 81.00056° ИГД / 7.91583; 81.00056 (Ancient City of Polonnaruwa)
Културен:
(ii), (iii), (vi)
1982 [3]
Стариот град Сигирија Foundations of buildings and in the distance a large rock several hundred metres high. Матале (округ), Централна провинција,  Шри Ланка
7°57′0″N 80°45′0″E / 7.95000° СГШ; 80.75000° ИГД / 7.95000; 80.75000 (Ancient City of Sigiriya)
Културен:
(ii), (iii), (iv)
1982 [4]
Археолошки урнатини во Моенџодаро Синд,  Пакистан
27°19′45″N 68°8′20″E / 27.32917° СГШ; 68.13889° ИГД / 27.32917; 68.13889 (Archaeological Ruins at Moenjodaro)
Културен:
(ii), (iii)
240 (590) 1980 [5]
Будистички споменици во Санчи A heavily decorated gate in front of a stupa. Округ Рајсен, Мадија Прадеш,  Индија
23°28′46″N 77°44′23″E / 23.47944° СГШ; 77.73972° ИГД / 23.47944; 77.73972 (Buddhist Monuments at Sanchi)
Културен:
(i), (ii), (iii), (iv), (vi)
1989 [6]
Будистички остатоци во Тахтибахи и соседниот локалитет Сахри-Бахлол
Хибер Пахтунхва,  Пакистан
34°19′15″N 71°56′45″E / 34.32083° СГШ; 71.94583° ИГД / 34.32083; 71.94583 (Buddhist Ruins of Takht-i-Bahi and Neighbouring City Remains at Sahr-i-Bahlol)
Културен:
(iv)
1980 [7]
Централните висорамнини во Шри Ланка Forested mountains, a settlement, a lake and a characteristic peak in the distance.  Шри Ланка
7°27′9″N 80°48′8″E / 7.45250° СГШ; 80.80222° ИГД / 7.45250; 80.80222 (Central Highlands of Sri Lanka)
Природен:
(ix), (x)
56,844 (140,460); тампон зона72,645 (179,510) 2010 [8]
Археолошки парк Чампанер-Павагадх
Област Панчмахал, Гуџарат,  Индија
22°29′0″N 73°32′0″E / 22.48333° СГШ; 73.53333° ИГД / 22.48333; 73.53333 (Champaner-Pavagadh Archaeological Park)
Културен:
(iii), (iv), (v), (vi)
1,329 (3,280); тампон зона2,912 (7,200) 2004 [9]
Терминалот Чхатрапати Шиваџи (поранешен Терминал Викторија) Large building of reddish stone with columns, cuppolas and turrets. The main cuppola is topped by a human sculpture. Мумбај, Махараштра,  Индија
18°56′24″N 72°50′10″E / 18.94000° СГШ; 72.83611° ИГД / 18.94000; 72.83611 (Chhatrapati Shivaji Terminus (formerly Victoria Terminus))
Културен:
(ii), (iv)
2.85 (7.0) 2004 [10]
Национален парк Читван A lake with tree trunks in the water. Читван, Зона Нарајани,    Непал
27°30′0″N 84°20′0″E / 27.50000° СГШ; 84.33333° ИГД / 27.50000; 84.33333 (Chitwan National Park)
Природен:
(vii), (ix), (x)
93,200 (230,000) 1984 [11]
Културно-археолошки локалитет во долината Бамјан
A large niche in a rock with the outline of a human figure.
Провинција Бамјан,  Авганистан
34°49′55″N 67°49′36″E / 34.83194° СГШ; 67.82667° ИГД / 34.83194; 67.82667 (Cultural Landscape and Archaeological Remains of the Bamiyan Valley)
Културен:
(i), (ii), (iii), (iv), (vi)
159 (390) 2003 Овој локалитет е назначен како загрозен поради негрижа од страна на државата, воени акции и динамитски експлозии; постои опасноста да се срушат нишите на Буда и да пропаднат пештерските ѕидови. [12][13]
Пештери Елефанта
Sculpture of a three-headed figure.
Остров Елефанта, Област Колаба, Махараштра,  Индија
18°58′0″N 72°56′9″E / 18.96667° СГШ; 72.93583° ИГД / 18.96667; 72.93583 (Elephanta Caves)
Културен:
(i), (iii)
1987 [14]
Пештери Елора Heavily decorated religious structure cut from dark rock. Верул, Област Аурангабад, Махараштра,  Индија
20°1′35″N 75°10′45″E / 20.02639° СГШ; 75.17917° ИГД / 20.02639; 75.17917 (Ellora Caves)
Културен:
(i), (iii), (vi)
1983 [15]
Фатехпур Сикри Square building of red stone with two floors crowned by small turrets at each corner. Област Агра, Утар Прадеш,  Индија
27°5′40″N 77°39′51″E / 27.09444° СГШ; 77.66417° ИГД / 27.09444; 77.66417 (Fatehpur Sikri)
Културен:
(ii), (iii), (iv)
1986 [16]
Тврдината и Шаламарските градини во Лахор Entrance gate to a fort flanked by two large towers. Пунџаб,  Пакистан
31°35′25″N 74°18′35″E / 31.59028° СГШ; 74.30972° ИГД / 31.59028; 74.30972 (Fort and Shalamar Gardens in Lahore)
Културен:
(i), (ii), (iii)
1981 Овој локалитет е назначен како загрозен од 2000 поради уништувањето на историските резервоари за вода во 1999 заради проширување на патна инфраструктура со што бил нарушен периметарот на Градините, впишани како светско наследство на барање на пакистанската влада. [17][18]
Златниот храм на Дамбула Stupa and statues of bodhisattvas inside a cave. Матале (округ) Округ Матале, Централна Провинција,  Шри Ланка
7°51′24″N 80°38′57″E / 7.85667° СГШ; 80.64917° ИГД / 7.85667; 80.64917 (Golden Temple of Dambulla)
Културен:
(i), (vi)
1991 [19]
Големи живи храмови Чола
A sculpture of a human shaped figure in a niche.
 Индија
10°46′59″N 79°7′57″E / 10.78306° СГШ; 79.13250° ИГД / 10.78306; 79.13250 (Great Living Chola Temples)
Културен:
(ii), (iii)
22 (54); тампон зона17 (42) 1987[nb 1] [20]
Група споменици во Хампи
Ruins of a large decorated building.
Област Белари, Карнатака,  Индија
15°18′52″N 76°28′18″E / 15.31444° СГШ; 76.47167° ИГД / 15.31444; 76.47167 (Group of Monuments at Hampi)
Културен:
(i), (iii), (iv)
1986 [21]
Група споменици во Махабалипурам
Чинглепут, Тамил Наду,  Индија
12°37′0″N 80°11′30″E / 12.61667° СГШ; 80.19167° ИГД / 12.61667; 80.19167 (Group of Monuments at Mahabalipuram)
Културен:
(i), (ii), (iii), (vi)
1984 [22]
Група споменици во Патадакал Stone structure decorated with columns, reliefs and sculptures and a high roof about the central part. Бадами, Област Биџапур, Карнатака,  Индија
15°56′54″N 75°49′0″E / 15.94833° СГШ; 75.81667° ИГД / 15.94833; 75.81667 (Group of Monuments at Pattadakal)
Културен:
(iii), (iv)
5.56 (13.7); тампон зона113 (280) 1987 [23]
Историски споменици во Макли Ruins of an octagonal building crowned by a cuppola. Синд,  Пакистан
24°46′0″N 67°54′0″E / 24.76667° СГШ; 67.90000° ИГД / 24.76667; 67.90000 (Historical Monuments at Makli, Thatta)
Културен:
(iii)
1981 [24]
Историски град на џамијата Багерхат
Building of red bricks with a roof consisting of many white domes. There are small round towers on the corners of the building each crowned by a white cuppola.
Багерхат, Хулна,  Бангладеш
22°40′0″N 89°48′0″E / 22.66667° СГШ; 89.80000° ИГД / 22.66667; 89.80000 (Historic Mosque City of Bagerhat)
Културен:
(iv)
1985 [25]
Гробот на Хумајун во Делхи Red and white stone building topped by a large white cuppola and many small turrets. Делхи,  Индија
28°35′36″N 77°15′2″E / 28.59333° СГШ; 77.25056° ИГД / 28.59333; 77.25056 (Humayun's Tomb, Delhi)
Културен:
(ii), (iv)
1993 [26]
Долина Катманду Streetscene with various characteristically shaped temple buildings. Долина Катманду,    Непал
27°42′14″N 85°18′31″E / 27.70389° СГШ; 85.30861° ИГД / 27.70389; 85.30861 (Kathmandu Valley)
Културен:
(iii), (iv), (vi)
167 (410); тампон зона70 (170) 1979[nb 2] Овој локалитет е назначен како загрозен 2003–2007 поради делумни или суштински загуби на традиционалните елементи на шест од седумте зони на споменици што резултурало со губење на автентичноста и интегритетот на целото добро. [27]
Група споменици Каџурахо
Very tall stone structure decorated all over with sculptures.
Мадја Прадеш,  Индија
24°51′8″N 79°55′20″E / 24.85222° СГШ; 79.92222° ИГД / 24.85222; 79.92222 (Khajuraho Group of Monuments)
Културен:
(i), (iii)
1986 [28]
Лумбини, родното место на господарот Буда A large tree next to a water filled pool. Округ Рупандехи, Зона Лумбини,    Непал
27°28′8″N 83°16′34″E / 27.46889° СГШ; 83.27611° ИГД / 27.46889; 83.27611 (Lumbini, the Birthplace of the Lord Buddha)
Културен:
(iii), (vi)
1.95 (4.8); тампон зона23 (57) 1997 [29]
Храмов комплекс Махабоди во Бод Гаја
Very tall steep pyramid shaped stone building with reliefs all over the surfaces.
Бихар,  Индија
24°41′43″N 84°59′38″E / 24.69528° СГШ; 84.99389° ИГД / 24.69528; 84.99389 (Mahabodhi Temple Complex at Bodh Gaya)
Културен:
(i), (ii), (iii), (iv), (vi)
4.86 (12.0) 2002 [30]
Минарето и археолошките остатоци на Џам A tall minaret in a river valley. At the top of the nearby mountains there are other, smaller structures. Гор,  Авганистан
34°23′48″N 64°30′58″E / 34.39667° СГШ; 64.51611° ИГД / 34.39667; 64.51611 (Minaret and Archaeological Remains of Jam)
Културен:
(ii), (iii), (iv)
70 (170) 2002 Локалитетот е назначен како загрозен поради недостаток на негово одржување и план за преземање мерки за негова заштита како и генерално лошата состојба на самиот локалитет. [31][32]
Стариот град Гале и неговите тврдини A white church and white lighthouse near the sea. Гале, Јужна провинција,  Шри Ланка
6°1′17″N 80°13′7″E / 6.02139° СГШ; 80.21861° ИГД / 6.02139; 80.21861 (Old Town of Galle and its Fortifications)
Културен:
(iv)
1988 [33]
Кутб Минар и неговите споменици, Делхи
Red and white building with a white dome and a tall tower or minaret with varying cross sections depending on height.
Делхи,  Индија
28°31′33″N 77°11′7″E / 28.52583° СГШ; 77.18528° ИГД / 28.52583; 77.18528 (Qutb Minar and its Monuments, Delhi)
Културен:
(iv)
1993 [34]
Комплексот Црвена Тврдина Gate in a red wall crowned by various small cuppolas and turrets. Делхи,  Индија
28°39′20″N 77°14′27″E / 28.65556° СГШ; 77.24083° ИГД / 28.65556; 77.24083 (Red Fort Complex)
Културен:
(ii), (iii), (vi)
49 (120); тампон зона43 (110) 2007 [35]
Камените засолништа на Бимбетка Red rock paintings of humans and humans on horses. Мадја Прадеш,  Индија
22°55′40″N 77°35′0″E / 22.92778° СГШ; 77.58333° ИГД / 22.92778; 77.58333 (Rock Shelters of Bhimbetka)
Културен:
(iii), (v)
1,893 (4,680); тампон зона10,280 (25,400) 2003 [36]
Тврдината Рохтас Ruins of the gate to a fortress. Џелам, Пенџаб,  Пакистан
32°57′45″N 73°35′20″E / 32.96250° СГШ; 73.58889° ИГД / 32.96250; 73.58889 (Rohtas Fort)
Културен:
(ii), (iv)
1997 [37]
Урнатини на будистичка вихара во Пахарпур
Ruins of a structure of red stone now resembling a small hill or mound.
Наогаон, Раџшахи,  Бангладеш
25°2′0″N 88°59′0″E / 25.03333° СГШ; 88.98333° ИГД / 25.03333; 88.98333 (Ruins of the Buddhist Vihara at Paharpur)
Културен:
(i), (ii), (vi)
1985 [38]
Светиот град Анурадхапура A large white stupa with an orange border near the bottom. Анурадхапура, Северно-централна провинција,  Шри Ланка
8°20′0″N 80°23′0″E / 8.33333° СГШ; 80.38333° ИГД / 8.33333; 80.38333 (Sacred City of Anuradhapura)
Културен:
(ii), (iii), (vi)
1982 [39]
Светиот град Канди Административни или верски градби. Централна Провинција,  Шри Ланка
7°17′37″N 80°38′25″E / 7.29361° СГШ; 80.64028° ИГД / 7.29361; 80.64028 (Sacred City of Kandy)
Културен:
(iv), (vi)
1988 [40]
Националн паарк Сагарматха A village in a large mountain valley. In the distance very high snow covered mountains are visible. Округ Солукумбу, Зона Сагарматха,    Непал
27°57′55″N 86°54′47″E / 27.96528° СГШ; 86.91306° ИГД / 27.96528; 86.91306 (Sagarmatha National Park)
Natural:
(vii)
124,400 (307,000) 1979 [41]
Шумски резерват Синхараџа Forested hilly landscape. Sabaragamuwa and Southern Province,  Шри Ланка
6°25′N 80°30′E / 6.417° СГШ; 80.500° ИГД / 6.417; 80.500 (Sinharaja Forest Reserve)
Природен:
(ix), (x)
8,864 (21,900) 1988 [42]
Сончев храм, Конарак Украсено тркало во камен рељеф. Пури, Ориса,  Индија
19°53′15″N 86°5′41″E / 19.88750° СГШ; 86.09472° ИГД / 19.88750; 86.09472 (Sun Temple, Konârak)
Културен:
(i), (iii), (vi)
11 (27) 1984 [43]
Таџ Махал A white building with a big and several smaller cupolas framed by four white minarets at each corner. Агра, Утар Прадеш,  Индија
27°10′27″N 78°2′32″E / 27.17417° СГШ; 78.04222° ИГД / 27.17417; 78.04222 (Taj Mahal)
Културен:
(i)
1983 [44]
Таксила Ruins of stone buildings. Пунџаб,  Пакистан
33°46′45″N 72°53′15″E / 33.77917° СГШ; 72.88750° ИГД / 33.77917; 72.88750 (Taxila)
Културен:
(iii), (vi)
1980 [45]
Џантар Мантар, Џајпур A number of stone structures resembling giant sundials and other measurement instruments. Џајпур, Раџастан,  Индија
26°55′29″N 75°49′30″E / 26.92472° СГШ; 75.82500° ИГД / 26.92472; 75.82500 (The Jantar Mantar, Jaipur)
Културен:
(iii), (iv)
1.87 (4.6); тампон зона15 (37) 2010 [46]
The Sundarbans
Boat on a river in a densely forested plain.
Кулна,  Бангладеш
21°57′0″N 89°11′0″E / 21.95000° СГШ; 89.18333° ИГД / 21.95000; 89.18333 (The Sundarbans)
Природен:
(ix), (x)
139,500 (345,000) 1997 [47]

Индија (28)[уреди | уреди извор]

Мавзолејот Таџ Махал.
Долина на цвеќето


Види исто[уреди | уреди извор]

Белешки[уреди | уреди извор]

  1. Extended in 2004 to include the Brihadisvara Temple Complex in Gangaikondacholapuram and the Airavatesvara Temple Complex in Darasuram and name change from Brihadisvara Temple, Thanjavur to the present name.
  2. Мала промена на границите во 2006.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Главно
Наводи
  1. „Agra Fort“. UNESCO. конс. 28 May 2010. 
  2. „Ajanta Caves“. UNESCO. конс. 28 May 2010. 
  3. „Ancient City of Polonnaruwa“. UNESCO. конс. 28 May 2010. 
  4. „Ancient City of Sigiriya“. UNESCO. конс. 28 May 2010. 
  5. „Archaeological Ruins at Moenjodaro“. UNESCO. конс. 28 May 2010. 
  6. „Buddhist Monuments at Sanchi“. UNESCO. конс. 28 May 2011. 
  7. „Buddhist Ruins of Takht-i-Bahi and Neighbouring City Remains at Sahr-i-Bahlol“. UNESCO. конс. 28 May 2010. 
  8. „Central Highlands of Sri Lanka“. UNESCO. конс. 28 May 2010. 
  9. „Champaner-Pavagadh Archaeological Park“. UNESCO. конс. 28 May 2010. 
  10. „Chhatrapati Shivaji Terminus (formerly Victoria Terminus)“. UNESCO. конс. 28 May 2010. 
  11. „Chitwan National Park“. UNESCO. конс. 28 May 2010. 
  12. „Cultural Landscape and Archaeological Remains of the Bamiyan Valley“. UNESCO. конс. 28 May 2010. 
  13. 27th session 2003, стр. 122–123
  14. „Elephanta Caves“. UNESCO. конс. 28 May 2010. 
  15. „Ellora Caves“. UNESCO. конс. 28 May 2010. 
  16. „Fatehpur Sikri“. UNESCO. конс. 28 May 2010. 
  17. „Fort and Shalamar Gardens in Lahore“. UNESCO. конс. 28 May 2010. 
  18. 24th session 2000, стр. 26
  19. „Golden Temple of Dambulla“. UNESCO. конс. 28 May 2010. 
  20. „Great Living Chola Temples“. UNESCO. конс. 28 May 2010. 
  21. „Group of Monuments at Hampi“. UNESCO. конс. 28 May 2010. 
  22. „Group of Monuments at Mahabalipuram“. UNESCO. конс. 28 May 2010. 
  23. „Group of Monuments at Pattadakal“. UNESCO. конс. 28 May 2011. 
  24. „Historical Monuments at Makli, Thatta“. UNESCO. конс. 28 May 2010. 
  25. „Historic Mosque City of Bagerhat“. UNESCO. конс. 28 May 2010. 
  26. „Humayun's Tomb, Delhi“. UNESCO. конс. 28 May 2010. 
  27. „Kathmandu Valley“. UNESCO. конс. 28 May 2010. 
  28. „Khajuraho Group of Monuments“. UNESCO. конс. 28 May 2010. 
  29. „Lumbini, the Birthplace of the Lord Buddha“. UNESCO. конс. 28 May 2010. 
  30. „Mahabodhi Temple Complex at Bodh Gaya“. UNESCO. конс. 28 May 2010. 
  31. „Minaret and Archaeological Remains of Jam“. UNESCO. конс. 28 May 2010. 
  32. „World Heritage Committee: Twenty-sixth session“ (PDF). UNESCO. стр. 55. конс. 26 June 2011. 
  33. „Old Town of Galle and its Fortifications“. UNESCO. конс. 28 May 2010. 
  34. „Qutb Minar and its Monuments, Delhi“. UNESCO. конс. 28 May 2010. 
  35. „Red Fort Complex“. UNESCO. конс. 28 May 2010. 
  36. „Rock Shelters of Bhimbetka“. UNESCO. конс. 28 May 2010. 
  37. „Rohtas Fort“. UNESCO. конс. 28 May 2010. 
  38. „Ruins of the Buddhist Vihara at Paharpur“. UNESCO. конс. 28 May 2010. 
  39. „Sacred City of Anuradhapura“. UNESCO. конс. 28 May 2010. 
  40. „Sacred City of Kandy“. UNESCO. конс. 28 May 2010. 
  41. „Sagarmatha National Park“. UNESCO. конс. 28 May 2010. 
  42. „Sinharaja Forest Reserve“. UNESCO. конс. 28 May 2010. 
  43. „Sun Temple, Konârak“. UNESCO. конс. 28 May 2010. 
  44. „Taj Mahal“. UNESCO. конс. 28 May 2010. 
  45. „Taxila“. UNESCO. конс. 28 May 2010. 
  46. „The Jantar Mantar, Jaipur“. UNESCO. конс. 28 May 2011. 
  47. „The Sundarbans“. UNESCO. конс. 28 May 2010.