Список на светски туристички одредишта

Од Википедија — слободната енциклопедија

Најпосетени туристички одредишта (2007)[уреди | уреди извор]

Список на 50 најпосетувани земји во светот од страна на туристи (2007).

Ранг Земја Број на меѓународни туристи
1  Франција 81.9 милиони
2  Шпанија 59.2 милиони
3  САД 56.0 милиони
4  Кина 54.7 милиони
5  Италија 43.7 милиони
6  Обединето Кралство 30.7 милиони
7  Германија 24.4 милиони
8  Украина 23.1 милиони
9  Турција 22.2 милиони
10  Мексико 21.4 милиони
11  Малезија 21.0 милиони
12  Австрија 20.8 милиони
13  Русија 20.2 милиони
14  Полска 17.9 милиони
15  Хонгконг 17.2 милиони
16  Грција 16 милиони
17  Канада 15.0 милиони
18  Тајланд 14.5 милиони
19  Макао 12.9 милиони
20  Португалија 12.3 милиони
21  Саудиска Арабија 11.5 милиони
22  Холандија 11.0 милиони
23  Египет 10.6 милиони
24  Хрватска 9.1 милиони
25  ЈАР 9.1 милиони
26  Унгарија 9.6 милиони
27  Швајцарија 8.4 милиони
28  Јапонија 8.3 милиони
29  Сингапур 8.0 милиони
30  Ирска 8 милиони
31  Мароко 7.4 милиони
32  ОАР 7 милиони
33  Белгија 7.0 милиони
34  Тунис 6.8 милиони
35  Чешка 6.7 милиони
36  Аргентина 6.4 милиони
37  Индонезија 5.5 милиони
38  Шведска 5.2 милиони
39  Бугарија 5.2 милиони
40  Австралија 5.1 милиони
41  Бразил 5.0 милиони
42  Индија 5.0 милиони
43  Данска 4.7 милиони
44  Јужна Кореја 4.6 милиони
45  Бахреин 4.5 милиони
46  Виетнам 4.2 милиони
47  Доминиканска Република 4.0 милиони
48  Норвешка 3.9 милиони
49  Тајван 3.7 милиони
50  Порторико 3.7 милиони

Надворешни врски[уреди | уреди извор]