Список на руски хемичари

Од Википедија — слободната енциклопедија
Скулптура во чест на Дмитриј Иванович Менделеев и неговиот периоден систем на елементите во Словачка.

Овој список на руски хемичари ги содржи познатите хемичари од Руската Федерација, Советскиот Сојуз, Руското Царство и другите претходни држави на Русија.

Список по почетна буква на презимето[уреди | уреди извор]

А[уреди | уреди извор]

 • Александар Арбузов, ја откри реакцијата на Арбузов .

Б[уреди | уреди извор]

Ч[уреди | уреди извор]

 • Димитриј Чернов, основач на модерна металографија, открил полиморфизам кај металите, го изградил железо - јаглерод фазниот дијаграм
 • Алексеј Чичибабин, откривач на синтезата на пиридин на Чичибабин, синтезата на алдехидот Бодрукс-Чичибабин и реакција на Чичибабин
 • Лев Чугаев, откривач на елиминацијата на Чугаев во органската хемија
Бутлеров
 • Валериј Чернишев, хемичар, почесен изумител на Русија, голем специјалист за азотна хемија

Д[уреди | уреди извор]

Ф[уреди | уреди извор]

 • Константин Фалберг, пронаоѓач на сахаринот, првиот вештачки засладувач
 • Алексиј Фаворски, ги открил преуредувањето на Фаворски и реакцијата на Фаворски во органската хемија
 • Александар Фрумкин, основач на модерна електрохемија, автор на теоријата за реакции на електродите
 • Евграф Федоров, првиот што ги наброил сите 230 вселенски групи на кристали, со што ја основал модерната кристалографија
  Клаус

Г[уреди | уреди извор]

 • Андре Гејм, пронаоѓач на графенот, развивач на геко лентата, добитник на Нобелова награда за физика
 • Игор Горнин, пронаоѓач на легури на титан кои можеле да се заваруваат алуминиумските легури со висока цврстина и многу челици на зрачење

Х[уреди | уреди извор]

 • Жермен Анри Хес (1802–1850), руски хемичар роден во Швајцарија. По него е именуван Хесовиот закон
 • Морис Хараш, пронаоѓач на антимикробно соединение тимеросал

И[уреди | уреди извор]

 • Владимир Ипатијеф, пронаоѓач на бомбата Ипатиев, основач на петрохемијата
 • Исидор, легендарен пронаоѓач на руската вотка

Ј[уреди | уреди извор]

 • Борис Јакоби, повторно ја открил галваниката и ја започнал нејзината практична употреба
Фјодоров

К[уреди | уреди извор]

 • Петар Капица, ја открил суперфлуидноста додека проучувалтечен хелиум, добитник на Нобелова награда за физика
 • Готлиб Кирхоф, откривач на гликозата
 • Иван Кнуњантс, пронаоѓач на поли-капролактамот, основач на советската школа за хемија на флуоројаглерод, развивач на советското хемиско оружје
 • Карл Ернст Клаус, хемичар и ботаничар, откривач на рутениумот

Л[уреди | уреди извор]

 • Сергеј Лебедев, пронаоѓач на полибутадиенот, првата трговско остварлива синтетичка гума
 • Михаил Ломоносов, полимат, го создал терминот физичка хемија ,
  Марковников
  основач на научната студија на стаклото, докажал дека теоријата на флогистон е лажна, прв кој го забележал замрзнувањето на живата
 • Александар Лоран, пронаоѓач на пената за гаснење пожар

М[уреди | уреди извор]

Н[уреди | уреди извор]

 • Сергеј Намјоткин, истакнат истражувач на терпени, откривач на преуредувањето на Наметкин
 • Константин Новоселов, пронаоѓач на графенот, развивач на геко лентата, добитник на Нобелова награда за физика

О[уреди | уреди извор]

 • Анатолиј В. Олејник, истражувач во областа на фотохемијата

П[уреди | уреди извор]

 • Иљја Пригогин, истражувач на дисипативните структури, сложените системи и неповратноста, добитник на Нобеловата награда

Р[уреди | уреди извор]

С[уреди | уреди извор]

Цвет

Т[уреди | уреди извор]

 • Николај Трифонов, професор по хемија споменат во Архипелагот Гулаг

В[уреди | уреди извор]

 • Виктор Веселаго, првиот истражувач на материјали со негативна дозволеност и пропустливост
 • Пол Волден, ги открил валденската инверзија и етиламониум нитратот (првата јонска течност во собна температура)

З[уреди | уреди извор]

 • Александар Зајцев, автор на правилото на Заицев во органска хемија
 • Николај Зинин, откривач на бензидинот, ко-откривач на анилинот, првиот претседател на руското физичко-хемиско друштво
 • Николај Зелински, пронаоѓач на гас маската во Европа за време на Првата светска војна, ко-откривач на халогенацијата на Хел-Волхард-Зелински, основач на петрохемијата

Ц[уреди | уреди извор]

Ш[уреди | уреди извор]

 • Карл Шмит, ја анализирал кристалната структура на многу биохемикалии, докажал дека животинските и растителните клетки се хемиски слични
 • Владимир Шухов, полимат, пронаоѓач на хемиското пукање
 • Михаил Шулц, физички хемичар и уметник; еден од креаторите на теоријата на стаклени електроди; автор на неколку термодинамички методи.