Список на руски спортисти

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ова е список на значајни спортисти од Руската Федерација, Советскиот Сојуз, Руската Империја и други држави претходници на Русија, содржи етнички Руси но и луѓе од други етникуми. Оваа листа ги вклучува и оние кои се родени во Русија, но подоцна емигрирале и оние кои се родени на друго место, но подоцна се доселиле во земјата.

Алпско скијање[уреди | уреди извор]

  • Светлана Гладишева, освојувачка на сребрен медал на Олимписките игри и освојувачка на бронзени медали на Светското првенство
  • Александар Корошилов, олимписки скијач
  • Сергеј Маитаков, 3-то место на светските јуниорски скијачки шампионати
  • Евгенија Сидорова, освојувачка на бронза на Олимписките игри
  • Варвара Зеленскаја, скијачка на Светскиот куп
  • Александар Жиров, скијач на Светскиот куп

Американски фудбал[уреди | уреди извор]

  • Чарлс Голденберг
  • Аце Гутовски

Стрелаштво[уреди | уреди извор]

  • Андреј Абрамов, олимписки стрелец
  • Баир Баденанов, освојувач на олимписка бронза, го освоил 1-то место на Европските шампионати
  • Наталија Болотова, го освоила 2-то место на светските првенства
  • Мирослава Дагбаева, олимписка стрелачка
  • Елена Достај, олимписка стрелечка
  • Наталија Ердиниева, го освоила 3-то место на светските првенства
  • Маргарита Галиновска, олимписка стрелачка
  • Борис Исаченко, носител на олимписки сребрени медали
  • Дмитриј Невмержитски, олимписки стрелец
  • Балжинима Циремпилов, го освоила 2-то место на светските првенства, 1-то место на Европските првенства
  • Владимир Јешеев, носител на олимписка бронза

Борење со рака[уреди | уреди извор]

  • Алексеј Војевода

Атлетика[уреди | уреди извор]

  • Александар Аксинин
  • Наталија Антјух
  • Петар Болотников
  • Олга Бондаренко
  • Валериј Борчин
  • Јуриј Борзаковски
  • Људмила Брагина
  • Валериј Брумел
  • Јулија Чермошанска
  • Ана Чичерова
  • Надежда Чижова
  • Александра Федорива
  • Гулнара Самитова - Галкина
  • Татјана Гојшчик
  • Јулија Гушчина
  • Елена Исинбаева
  • Вјачеслав Иваненко
  • Олга Канискина
  • Татјана Казанкина
  • Сергеј Кирдјапкин
  • Владимир Киселов
  • Сергеј Кљугин
  • Вера Комисова
  • Људмила Кондратева
  • Вера Крепкина
  • Светлана Кривељова
  • Владимир Крилов
  • Олга Кузенкова
  • Елена Лашманова
  • Татјана Лебедева
  • Михаил Линге
  • Наталија Лисовскаја
  • Сергеј Литвинов (роден 1958 година), фрлач на чекани на Олимписките игри
  • Сергеј Литвинов (роден 1986 година), син на горенаведениот олимпиец
  • Татјана Лисенко
  • Виктор Маркин
  • Светлана Мастеркова
  • Ирина Назарова
  • Олга Назарова
  • Јелена Николаева
  • Лилија Нурутдинова
  • Андреј Перлов
  • Евгенија Полиакова
  • Нина Пономарјова
  • Ирина Привалова
  • Андреј Прокофјев
  • Виктор Рашчупкин
  • Јелена Романова
  • Јелена Ружина
  • Наталија Садова
  • Марија Савинова
  • Марина Шмонина
  • Људмила Шевцова
  • Николај Сидоров
  • Андреј Силнов
  • Јелена Слесаренко
  • Леонид Спирин
  • Максим Тарасов
  • Иван Ухов
  • Валентина Јегорова
  • Јелена Елесина
  • Јулија Зарипова
  • Галина Зибина

Бадминтон[уреди | уреди извор]

  • Екатерина Ананина, руска национална шампионка
  • Андреј Антропов, олимписки играч на бадминтон
  • Ела Диел, руска национална шампионка, освојувач на Шкотскиот меѓународен турнир и двократен победник на Ирскиот шампионат
  • Владимир Иванов, европски шампион во двојки
  • Сергеј Ивлев, руски национален шампион
  • Ирина Русљакова, играч на олимписки бадминтон
  • Анастасија Руских, руски национален шампион
  • Валерија Сорокина, освојувачка на бронза на Олимписки медали, шампионка на Европа
  • Иван Созонов, европски шампион во двојки
  • Нина Вислова, носителка на олимписка бронза, европски првак
  • Марина Јакушева, олимпијка
  • Миша Зилберман, израелски олимписки играч на бадминтон
  • Николај Зујев, олимписки играч на бадминтон

Банди[уреди | уреди извор]

  • Всеволод Блинков, руски национален шампион
  • Михаил Бутусов, руски национален шампион
  • Николај Дураков, седум пати го освоил Светскиот шампионат во Банди
  • Валери Маслов, осум пати го освоил Светскиот шампион во Банди
  • Сергеј Обухов, Светски куп во Банди, освојувач на шампионскиот куп
  • Владимир Савдунин, руски национален шампион
  • Сергеј Соловјов, руски национален шампион

Бејзбол[уреди | уреди извор]

  • Еди Ајнсмит, играл за различни бејзбол тимови од МЛБ>
  • Виктор Кол, играл за Канзас Сити Ројалс
  • Akeејк Ливингстон, играл за Њу-Јорк Јанкис
  • Виктор Старфин, првиот професионален играч во Јапонија кој победил на триста натпревари

Кошарка[уреди | уреди извор]

  • Светлана Абросимова, професионална кошаркарка
  • Ана Акрипова, освоила бронзен медал на олимписките игри
  • Олга Артешина, освоила бронзен медал на олимписките игри
  • Руслан Авлеев, професионален кошаркар
  • Димитриј Гончаров, професионален кошаркар
  • Елена Баранова, освоила златен медал на олимписките игри
  • Расим Башак, професионален кошаркар
  • Сергеј Базаревич, второ место на сцетското првенство, второ место на европското првенство, играл во НБА
  • Сергеј Белов, освоил златен медал на олимписките игри, два пати го освоил светското првенство и четири пати го освоил европското првенство
  • Сергеј Биков, европски шампион
  • Сергеј Чикалин, руски државен шампион
  • Иван Чирјаев, професионален кошаркар
  • Александар Дедушкин, професионален кошаркар
  • Федор Димитриев, руски државен шампион
  • Димитри Домани, професионален кошаркар
  • Иван Дворни, освоил златен медал на олимписките игри
  • Андреј Фетисов, професионален кошаркар
  • Димитри Флис, професионален кошаркар
  • Витали Фридзон, професионален кошаркар
  • Дијана Густилина, освоила бронзен медал на олимписките игри
  • Беки Хамон, освоила бронзен медал на олимписките игри
  • Тревис Хансен, професионален кошаркар
  • Јон Роберт Холден, професионален кошаркар
  • Марија Калмикова, освоила бронзен медал на олимписките игри
  • Васили Карасев,професионален кошаркар
  • Елена Карпова, освоила бронзен медал на олимписките игри
  • Марина Карпунина, освоила бронзен медал на олимписките игри
  • Анатоли Каширов, професионален кошаркар
  • Александар Каун, професионален кошаркар
  • Виктор Кејри, професионален кошаркар
  • Димитриј Костов, професионален кошаркар
  • Виктор Хрјапа, европски шампион
  • Андреј Кириленко, професионален кошаркар, дел од НБА ол-стар натпреварот
  • Евгениј Колешников, професионален кошаркар
  • Анатоли Конев, освоил сребрен медал на олимписките игри, три пати европски шампион
  • Јарослав Королев, професионален кошаркар
  • Илона Корстин, освоила бронзен медал на олимписките игри
  • Никита Курбанов, професионален кошаркар
  • Марина Кузина, освоила бронзен медал на олимписките игри
  • Федор Ликолитов, професионален кошаркар
  • Екатерина Лисина, освоила бронзен медал на олимписките игри
  • Кели Мекарти, професионална кошаркарка
  • Кирил Маканда, професионален кошаркар
  • Кели Милер, професионален кошаркар
  • Сергеј Моња, професионален кошаркар
  • Никита Моргунов, професионален кошаркар
  • Тимофеј Мозгов, професионален кошаркар
  • Џан Максим Мутаф, професионален кошаркар
  • Анатолиј Мишкин, освоил бронзен медал на олимписките игри, светски и европски шампион
  • Ирина Осипова, освоила бронзен медал на олимписките игри
  • Јури Озеров, освоил сребрен медал на олимписките игри, европски шампион
  • Николај Падиус, европски шампион
  • Светлана Панкратова, професионална кошаркарка
  • Сергеј Панов, второ место на светското првенство, второ место на европското првенство
  • Евгениј Пашутин, професионален кошаркар
  • Александар Петренко, професионален кошаркар
  • Кирил Пишалников, професионален кошаркар
  • Павел Подколжин, професионален кошаркар
  • Антон Понкрашов, професионален кошаркар
  • Епифани Принц, професионална кошаркарка
  • Оксана Рахматулина, освоила бронзен медал на олимписките игри
  • Петар Самољенко,професионален кошаркар
  • Алексеј Саврашенко, европски шампион
  • Никита Шабалкин, професионален кошаркар
  • Татјана Шеголева, освоила бронзен медал на олимписките игри
  • Алексеј Швед, професионален кошаркар
  • Димитриј Соколов, професионален кошаркар
  • Ирина Соколовскаја, освоила бронзен медал на олимписките игри
  • Марија Степанова, освоила бронзен медал на олимписките игри
  • Илија Сјроватко, професионален кошаркар
  • Сергеј Тараканов, освоил златен медал на олимписките игри, светски шампион, европски шампион
  • Јури Василев, професионален кошаркар
  • Виктор Власов, освоил сребрен медал на олимписките игри, европски шампион
  • Наталија Водопјанова, освоила бронзен медал на олимписките игри
  • Генадиј Волнов, освоил златен медал на олимписките игри, светски и европски шампон
  • Евгениј Воронов, професионален кошаркар
  • Андреј Воронцевич, професионален кошаркар
  • Игор Вјалцев, професионален кошаркар
  • Олга Јаковлева, професионален кошаркар
  • Артем Жабелин, професионален кошаркар
  • Алексеј Жуканенко, професионален кошаркар
  • Алексеј Зулин, професионален кошаркар

Одбојка на плажа[уреди | уреди извор]

  • Дмитри Барсук, олимписки одбојкар, освојувач на сребрен медал на Светското првенство
  • Игор Колодински, олимписки одбојкар, освојувач на сребрен медал на Светско првенство
  • Александра Ширјаева, олимписка одбојкарка, европска шампионка во одбојка
  • Наталија Урјадова, олимписка одбојкарка, европска шампионка во одбојка

Биатлон[уреди | уреди извор]

  • Албина Ахатова, освојувачка на златни олимписки медали, светска шампионка во биатлон
  • Ана Богалиј-Титовец, освојувачка на златен олимписки медал, светска шампионка во биатлон
  • Ана Булигина, освојувачка на златен олимписки медал, светска шампионка во биатлон
  • Ана Бурмистрова, освојувачка на олимписки златен медал, светска шампионка во биатлон
  • Светлана Тчернусова, светска шампионка во биатлон
  • Владимир Драчев, освојувач на олимписки сребрен медал, светски шампион во биатлон
  • Рустам Гарифулин, освојувач на златен олимписки медал, светски шампион во биатлон
  • Наталија Гусева, освојувачка на олимписки бронзени медали, светска шампионка во биатлон
  • Екатерина Јуриева, светска шампионка во биатлон
  • Марија Јовлева, освојувачка на олимписки златен медал, светска шампионка во биатлон
  • Светлана Ишмуратова, освојувачка на златен олимписки медал, светска шампионка во биатлон
  • Елена Хрусталева, освојувачка на златни олимписки медали, светска шампионка во биатлон
  • Валери Киријенко, освојувач на олимписки сребрени медали, светски шампион во биатлон
  • Галина Куклева, освојувачка на златен олимписки медал, светска шампионка во биатлон
  • Николај Круглов, освојувач на олимписки златен медал, светски шампион во биатлон
  • Николај Круглов, помладиот, освојувач на златен олимписки медал, светски шампион во биатлон
  • Анастасија Кузмина, освојувачка на златен олимписки медал, светски шампион во биатлон
  • Виктор Мајгуров, освојувач на олимписка бронза, светски шампион во биатлон
  • Ирина Малгина, освојувачка на олимписки златен медал, светски шампион во биатлон
  • Валериј Медведцев, освојувач на златен олимписки медал, светска шампионка во биатлон
  • Олга Медведцева, освојувачка на златен олимписки медал, светска шампионка во биатлон
  • Олга Мелник, освојувачка на олимписки медали, светска шампионка во биатлон
  • Павел Муслиманов, освојувач на олимписка бронза
  • Луиза Носкова, освојувачка на златен олимписки медал, светска шампионка во биатлон
  • Николај Полухин, освојувач на олимписки златен медал, светски шампион во биатлон
  • Евгениј Редкин, освојувач на олимписки златен медал, светски шампион во биатлон
  • Анфиса Реццова, освојувачка на златен олимписки медал, светска шампионка во биатлон
  • Јана Романова, професионална биатлонистка
  • Олга Ромаско, освојувач на сребрен медал во Олимпијада, светски шампион во биатлон
  • Павел Ростовцев, професионален биатлонист
  • Сергеј Рожков, професионален биатлонист
  • Антон Шипулин, освојувач на бронза на Олимписките игри, светски шампион во биатлон
  • Светлана Слеппсова, освојувачка на златни олимписки медали, светска шампионка во биатлон
  • Наталија Снитина, освојувачка на златен олимписки медал, светска шампионка во биатлон
  • Наталија Соколова, професионална биатлонистка
  • Надежда Таланова, освојувачка на златен олимписки медал, светска шампионка во биатлон
  • Сергеј Тарасов, освојувач на олимписки златен медал, светски шампион во биатлон
  • Михаил Терентиев, освојувач на олимписки златен медал, светски шампион во биатлон
  • Сергеј Чепиков, освојувач на златен олимписки медал, светски шампион во биатлон
  • Иван Тчерезов, освојувач на златен олимписки медал, светски шампион во биатлон
  • Максим Цудов, освојувач на златен олимписки медал, светски шампион во биатлон
  • Андреј Токарев, освојувач на олимписки златен медал, светски шампион во биатлон
  • Евгениј Устјугов, освојувач на олимписки златен медал, светски шампион во биатлон
  • Олга Вилухина, освојувачка на сребрен медал на Олимписките игри
  • Дмитри Јарошенко, светски шампион во биатлон
  • Олга Заицева, освојувачка на златен олимписки медал, светска шампионка во биатлон
  • Ирек Зарипов, освојувач на златен олимписки медал, светски шампион во биатлон

Боб[уреди | уреди извор]

  • Дмитриј Абрамович
  • Константин Аладачвили
  • Владимир Александров
  • Алексиј Андриунин
  • Кристина Бадер
  • Елена Доронина
  • Олга Фјодорова
  • Сергеј Голубев
  • Николај Хренков
  • Алексиј Киреев
  • Алевина Коваленко
  • Петр Моисеев
  • Денис Моисејченков
  • Алексеј Негодајло
  • Роман Орешников
  • Евгениј Пехонкин
  • Евгени Попов
  • Сергеј Прудников
  • Алексеј Селиверстов
  • Анастасија Скулкина
  • Кирил Сосунов
  • Дмитриј Степушкин
  • Јулија Тимофеева
  • Викторија Токоваја
  • Дмитриј Труненков
  • Александар Ушаков
  • Алексеј Војевода
  • Филип Јегоров
  • Андреј Јурков
  • Александар Зубков

Боди-билдинг[уреди | уреди извор]

  • Варја Акулова
  • Сергеј Архипов
  • Владимир Ашчеулов
  • Александар Фјодоров
  • Максим Лузјанин
  • Евгениј Мишин
  • Константин Нерченко
  • Сергеј Огородников
  • Елена Панова
  • Михаил Сазонов
  • Азиз Шавершијан
  • Сергеј Шелестов
  • Ефим Шифрин
  • Елена Шпортун
  • Рамесес Тљакодугов
  • Владимир Турчински

Куглање[уреди | уреди извор]

  • Марија Буланова

Бокс[уреди | уреди извор]

  • Александар Алексеев
  • Георги Балакшин
  • Денис Бојцов
  • Валери Брудов
  • Александар Емелијаненко
  • Дениз Инкин
  • Роман Кармазин
  • Сергеј Казаков
  • Метвеј Коробов
  • Александар Малетин
  • Егор Мехонцев
  • Димитриј Пирог
  • Александар Поветкин
  • Римски Романчук
  • Олег Саитов
  • Алексеј Тишченко
  • Костја Цјуу
  • Николај Валуев
  • Сергеј Водопјанов
  • Андреј Замковиј
  • Роман Зенцов

Брич[уреди | уреди извор]

  • Ирина Левитина

Шах[уреди | уреди извор]

Кајакарство[уреди | уреди извор]

Крос-кантри скијање[уреди | уреди извор]

  • Иван Алипов
  • Николај Аникин
  • Наталија Баранова-Масалкина
  • Николај Бажуков
  • Евгениј Бељајев
  • Јулија Чепалова
  • Олга Данилова
  • Евгениј Дементјев
  • Михаил Девјатијаров
  • Нина Гаврулијук
  • Михаил Иванов
  • Ирина Хазова
  • Павел Колчин
  • Наталија Коростељова
  • Никита Криуков
  • Лариса Куркина
  • Владимир Кузин
  • Лариса Лазутина
  • Александар Легков
  • Евгенија Медведева
  • Николај Морилов
  • Александар Панжинскиј
  • Алексеј Петухов
  • Василиј Рочев
  • Аlyона Сидко
  • Фјодор Симашев
  • Јуриј Скобов
  • Фјодор Терентјев
  • Јелена Волбе
  • Вјачеслав Веденин
  • Владимир Воронков
  • Љубов Јегорова
  • Николај Зимјатов

Карлинг[уреди | уреди извор]

  • Андреј Дроздов
  • Нкеирука Езек
  • Маргарита Фомина
  • Екатерина Галкина
  • Јасон Гунлаугсон
  • Олга Јаркова
  • Људмила Прививкова
  • Ана Сидорова
  • Анастасија Скултан

Велосипедизам[уреди | уреди извор]

  • Тамила Абасова
  • Вјачеслав Екимов
  • Оксана Гришина
  • Едуард Гритсун
  • Михаил Игнатиев
  • Ирина Калентиева
  • Александар Колобнев
  • Николај Кузнецов
  • Алексеј Марков
  • Антон Шантир
  • Олга Сљусарева
  • Олга Забелинскаја
  • Зулфија Забирова

Пикадо[уреди | уреди извор]

  • Ирина Армстронг
  • Анастасија Добромислова
  • Роман Кончиков

Нуркање[уреди | уреди извор]

  • Инга Афонина
  • Александар Доброскок
  • Дмитриј Доброскок
  • Глеб Галперин
  • Наталија Михајловна Гончарова
  • Вера Илина
  • Јулија Колтунова
  • Јуриј Кунаков
  • Ирина Лашко
  • Игор Лукашин
  • Јелена Мирошина
  • Алексеј Молчанов
  • Јулија Пахалина
  • Анастасија Поздњакова
  • Надежда Бажина
  • Димитриј Саутин
  • Владимир Тимошинин
  • Алијаксандр Варламау

Дама[уреди | уреди извор]

  • Александар Баjакин
  • Алексеј Чижов
  • Александар Георгиев
  • Владимир Каплан
  • Алекс Моисејев
  • Рашид Нежметдинов
  • Александар Шварцман
  • Тамара Тансикужина

Електронски спортови[уреди | уреди извор]

  • Иван Демидов

Коњаници[уреди | уреди извор]

  • Големиот војвода Дмитриј Павлович од Русија
  • Владимир Литауер
  • Карол Ромел

Мечување[уреди | уреди извор]

  • Карина Азнавуријан
  • Светлана Бојко
  • Ина Дериглазова
  • Камила Гафурзијанова
  • Павел Колобков
  • Лариса Коробејникова
  • Николај Ковалев
  • Евгенија Ламонова
  • Татјана Логунова
  • Викторија Никишина
  • Аида Шанаева
  • Ана Сивкова
  • Софија Великаја
  • Алексеј Јакименко
  • Оксана Јермакова

Хокеј на трева[уреди | уреди извор]

  • Минеула Азизов
  • Валери Бељаков
  • Виктор Депутатов
  • Александар Гончаров
  • Александар Гусев
  • Сергеј Клевцов
  • Виачеслав Лампеев
  • Александар Мијасников
  • Михаил Ничепуренко
  • Леонид Павловски
  • Сергеј Плешаков
  • Владимир Плешаков
  • Татјана Швиганова
  • Александар Сичиов
  • Галина Вјужанина
  • Олег Загороднев
  • Фарит Зигангиров

Уметничко лизгање[уреди | уреди извор]

  • Илија Авербух
  • Елена Бечке
  • Људмила Белоусова
  • Елена Бережнаја
  • Наталија Бестемианова
  • Екатерина Боброва
  • Андреј Букин
  • Марија Бутирскаја
  • Марина Черкасова
  • Сергеј Четверухин
  • Артур Дмитриев
  • Оксана Домнина
  • Артур Гачински
  • Екатерина Гордеева
  • Александар Горелик
  • Александар Горшков
  • Сергеј Гринков
  • Оксана Гришук
  • Елена Илиних
  • Кира Иванова
  • Никита Кацалапов
  • Оксана Казакова
  • Федор Климов
  • Марина Климова
  • Анџелика Крилова
  • Илија Кулик
  • Роман Костомаров
  • Владимир Ковалев
  • Максим Ковтун
  • Наталија Линичук
  • Јулија Липницкаја
  • Ирина Лобачева
  • Олег Макаров
  • Максим Маринин
  • Андреј Миненков
  • Алексеј Мишин
  • Наталија Мишкутенок
  • Ирина Моисеева
  • Тамара Москвина
  • Татјана Навка
  • Олег Овсјаников
  • Људмила Пахомова
  • Николај Панин
  • Денис Петров
  • Евгени Платов
  • Евгени Плушенко
  • Сергеј Пономаренко
  • Олег Протопопов
  • Ирина Роднина
  • Лариса Селезнева
  • Максим Шабалин
  • Сергеј Шакраи
  • Антон Сикуралиџе
  • Ирина Слуцкаја
  • Људмила Смирнова
  • Елена Соколова
  • Дмитриј Соловиев
  • Аделина Сотникова
  • Ксенија Столбова
  • Андреј Сураикин
  • Татјана Тотмианина
  • Максим Транков
  • Елизавета Туктамишева
  • Алексеј Уланов
  • Алексеј Урманов
  • Маја Усова
  • Елена Валова
  • Олег Василиев
  • Викторија Волчкова
  • Татјана Волосожар
  • Алексеј Јагудин
  • Александар Заицев
  • Татјана Жук
  • Александар Жулин

Фудбал[уреди | уреди извор]

Скијање во слободен стил[уреди | уреди извор]

  • Марина Черкасова (скијачка)
  • Егор Коротков
  • Јелизавета Кожевникова
  • Владимир Лебедев
  • Дмитриј Марушчак
  • Дарија Серова
  • Сергеј Шуплецов
  • Александар Смишљaев

Голф[уреди | уреди извор]

  • Светлана Гункина
  • Марија Костина
  • Марија Верченова

Гимнастика[уреди | уреди извор]

  • Денис Абљазин
  • Ксенија Афанасјева
  • Николај Андријанов
  • Дејвид Беeљавски
  • Алија Мустафина
  • Светлана Хоркина
  • Викторија Комова
  • Татјана Набиева
  • Јелена Продунова
  • Елена Замолодчикова
  • Евгенија Канаева
  • Ирина Чачина
  • Алина Кабаева
  • Дарија Дмитриева
  • Јанина Батирчина
  • Јана Кудријавцева
  • Амина Зарипова
  • Оксана Костина
  • Дарија Кондакова
  • Маргарита Мамун
  • Олга Капранова
  • Ксенија Дудкина
  • Јелена Посевина
  • Анастасија Назаренко
  • Алексеј Немов
  • Емин Гарибов
  • Николај Куксенков
  • Вера Сесина
  • Галина Шугурова
  • Јуриј Титов
  • Или Токаев, израелски олимписки ритмички гимнастичар

Ракомет[уреди | уреди извор]

  • Екатерина Андриушина
  • Ирина Блиснова
  • Михаил Чипурин
  • Јелена Дмитријева
  • Дмитриј Филипов
  • Александар Горбатиков
  • Вјачеслав Горпишин
  • Виталиј Иванов
  • Ана Кареева
  • Олег Ходков
  • Едуард Кокшаров
  • Алексеј Костигов
  • Денис Кривошликов
  • Василиј Кудинов
  • Олег Кулешов
  • Станислав Куличенко
  • Дмитриј Кузелев
  • Андреј Лавров
  • Игор Лавров
  • Екатерина Мареникова
  • Сергеј Погорелов
  • Јелена Поленова
  • Ирина Дибирова
  • Људмила Поснова
  • Алексеј Растворцев
  • Оксана Роменскаја
  • Наталија Шипилова
  • Марија Сидорова
  • Павел Сукосијан
  • Ина Суслина
  • Дмитриј Торгованов
  • Александар Тучкин
  • Емилија Туреј
  • Јана Ускова
  • Лев Воронин

Хокеј на мраз[уреди | уреди извор]

  • Максим Афиногенов
  • Марија Баталова
  • Илја Бризгалов
  • Павел Буре
  • Валери Буре
  • Павел Датсук
  • Виталиј Давидов
  • Сергеј Федоров
  • Вјачеслав Фетисов
  • Ирина Гашенникова
  • Сергеј Гончар
  • Денис Гурианов
  • Алексеј Гусаров
  • Валери Каменски
  • Александра Капустина
  • Александар Карповцев
  • Алексеј Касатонов
  • Дариус Каспараитис
  • Николај Кабибулин
  • Валери Карламов
  • Владимир Константинов
  • Илја Ковалчук
  • Андреј Коваленко
  • Алексеј Ковалев
  • Вјачеслав Козлов
  • Игор Кравчук
  • Владимир Крутов
  • Игор Ларионов
  • Екатерина Лебедева
  • Сергеј Макаров
  • Евгени Малкин
  • Александар Малцев
  • Андреј Марков
  • Борис Миронов
  • Димитриј Миронов
  • Борис Михаилов
  • Елина Митрофанова
  • Александар Могилни
  • Алексеј Морозов
  • Евгени Набоков
  • Сергеј Немчинов
  • Андреј Николишин
  • Александар Овечкин
  • Марија Печникова
  • Владимир Владимирович Петров
  • Ана Пругова
  • Александар Радулов
  • Сергеј Самсонов
  • Александар Семин
  • Ана Шибанова
  • Ана Шукина
  • Јелена Силина
  • Олга Сосина
  • Андреј Свечников
  • Валерија Тараканова
  • Ана Тимофејева
  • Германски Титов
  • Владислав Третјак
  • Олег Твердовски
  • Семјон Варламов
  • Алексеј Јашин
  • Антон Волченков
  • Алексеј Житник
  • Виктор Цингер
  • Сергеј Зубов

Џудо[уреди | уреди извор]

  • Љубов Брулетова
  • Чај Донгузашвили
  • Арсен Галстијан
  • Мансур Исаев
  • Тагир Хајбулаев
  • Виталиј Кузнецов
  • Владимир Невзоров
  • Серхиј Новиков
  • Јелена Петрова
  • Николај Солодухин

Кик бокс[уреди | уреди извор]

  • Илија Град

Санкање[уреди | уреди извор]

  • Денис Алимов
  • Јулија Анаскина
  • Владислав Антонов
  • Евгениј Белоусов
  • Александар Бељаков
  • Генадиј Бељаков
  • Владимир Боицов
  • Сергеј Данилин
  • Алберт Демченко
  • Александар Денисиев
  • Валери Дудин
  • Степан Федоров
  • Ирина Губкина
  • Татјана Иванова
  • Јуриј Карченко
  • Дмитриј Камкин
  • Наталија Хорева
  • Виктор Кнајб
  • Семе Колобаев
  • Борис Куришкин
  • Михаил Кузмич
  • Павел Кузмич
  • Екатерина Лаврентјева
  • Иван Лазарев
  • Алексеј Лебедев
  • Владимир Махнутин
  • Станислав Михаев
  • Роман Молвистов
  • Иван Невмержитски
  • Анастасија Оберстолц-Антонова
  • Љубов Панјутина
  • Петар Попов
  • Павел Поржњев
  • Владимир Прохоров
  • Александра Родионова
  • Кирил Сериков
  • Анастасија Скулкина
  • Jири Талих
  • Jири Веселов
  • Јулија Ветлова
  • Александар Јегоров
  • Владислав Јужаков
  • Алексеј Зеленски
  • Александар Зубков

Нордиско скијање[уреди | уреди извор]

  • Сергеј Червјаков
  • Вјачеслав Драјгин
  • Андреј Дундуков
  • Алексиј Фадејев
  • Илдар Гарифулин
  • Николај Гусаков
  • Валериј Капаев
  • Николај Киселов
  • Валери Кобелев
  • Димитриј Кочкин
  • Алар Леванди
  • Роберт Макара
  • Сергеј Маслеников
  • Александар Мајоров
  • Нијаз Набеев
  • Николај Ноговицин
  • Александар Носов
  • Иван Панин
  • Николај Парфионов
  • Александар Просвирнин
  • Димитриј Синицин
  • Валери Столјаров

Билијард[уреди | уреди извор]

  • Анастасија Лупова
  • Константин Степанов

Професионално борење[уреди | уреди извор]

  • Салман Хашимиков
  • Алекс Кослов
  • Иван Марков
  • Виктор Зангиев
  • Александар Зас

Трки[уреди | уреди извор]

  • Сергеј Афанасиев
  • Михаил Алешин
  • Јуриј Баибородов
  • Алексеј Дудукало
  • Николај Фоменко
  • Лев Фридман
  • Миша Гоихберг
  • Борис Ивановски
  • Димитриј Јорјадзе
  • Алесандро Вита Коускин
  • Сергеј Крилов
  • Даниел Квјат
  • Кирил Лејдигин
  • Иван Лукашевич
  • Александар Лавов
  • Виктор Маслов
  • Сергеј Моксанцев
  • Данил Мув
  • Антон Небилицкиј
  • Виталиј Петров, возач на Формула 1
  • Андреј Романов
  • Роман Русинов
  • Тимур Садрединов
  • Иван Самарин
  • Виктор Шаповалов
  • Давид Сигачев
  • Сергеј Сироткин
  • Андреј Смецки
  • Макс Снегирев
  • Константин Терешченко
  • Игор Трубецкој
  • Александар Тајуриум
  • Алексеј Васиљев
  • Евгениј Зеленов
  • Максим Зимин
  • Сергеј Злобин

Рели[уреди | уреди извор]

  • Владимир Чагин
  • Фирдаус Кабиров
  • Едуард Николаев
  • Евгениј Новиков
  • Леонид Новицкиј

Веслање[уреди | уреди извор]

  • Александар Беркутов
  • Валентин Борејко
  • Борис Дубровски
  • Владимир Ешинов
  • Сергеј Федоровцев
  • Олег Голованов
  • Јелена Хлопцева
  • Александар Клепиков
  • Генадиј Коршиков
  • Игор Кравцов
  • Михаил Кузнецов
  • Александар Лукјанов
  • Николај Иванов
  • Вјачеслав Иванов
  • Јуриј Малишев
  • Анатолиј Сас
  • Николај Спињов
  • Алексеј Свирин
  • Александар Тимошинин
  • Јуриј Тјукалов
  • Олег Тјурин

Рагби лига[уреди | уреди извор]

  • Роберт Кембел
  • Андреј Олари
  • Сем Обст
  • Јан Рубин

Пукање[уреди | уреди извор]

  • Евгени Алејников
  • Сергеј Алифиренко
  • Алексеј Алипов
  • Борис Андреев
  • Хари Блау
  • Антоли Богданов
  • Василиј Борисов
  • Евгениј Черкасов
  • Валентина Черкасова
  • Светлана Демина
  • Јуриј Федкин
  • Љубов Галкина
  • Ирина Герасименок
  • Татјана Голдобина
  • Владимир Исаков
  • Артем Хаџибеков
  • Борис Кокорев
  • Григориј Косих
  • Олга Кузнецова
  • Марина Логвиненко
  • Василиј Мосин
  • Михаил Неструев
  • Наталија Падерина
  • Евгени Петров
  • Сергеј Полјаков
  • Сергеј Пижијанов
  • Виктор Шамбуркин
  • Ренарт Сулејманов
  • Виктор Торшин
  • Виктор Власов
  • Александар Забелин

Брзо лизгање на кратки патеки[уреди | уреди извор]

  • Виктор Ан
  • Јулија Алагулова
  • Татјана Бородулина
  • Семион Елистратов
  • Владимир Григорев
  • Наталија Исакова
  • Викторија Троицкаја
  • Јулија Власова
  • Руслан Захаров

Скелетон[уреди | уреди извор]

  • Константин Аладачвили
  • Сергеј Чудинов
  • Олга Коробкина
  • Екатерина Миронова
  • Елена Никитина
  • Александар Третјаков
  • Светлана Трунова
  • Јелена Јудина

Ски скокање[уреди | уреди извор]

  • Ирина Аввакумова
  • Владимир Белусов
  • Илдар Фачулин
  • Димитриј Ипатов
  • Николај Каменскиј
  • Павел Карелин
  • Артур Камидулин
  • Валери Кобелев
  • Денис Корнилов
  • Илја Рослиаков
  • Роман Сергеевич Трофимов
  • Димитриј Василиев

Скијање на даска[уреди | уреди извор]

  • Светлана Болдикова
  • Станислав Детков
  • Екатерина Лухина
  • Николај Ољунин
  • Јури Подладчиков
  • Андреј Соболев
  • Екатерина Тудегешева
  • Вик Вајлд
  • Алена Заваржина

Брзо лизгање[уреди | уреди извор]

  • Екатерина Абрамова
  • Татјана Аверина
  • Варвара Баришева
  • Светлана Бажанова
  • Олег Божев
  • Наталија Донченко
  • Дмиитриј Дорофеев
  • Олга Фаткулина
  • Светлана Федоткина
  • Сергеј Фокичев
  • Наталија Глебова
  • Олга Граф
  • Евгениј Гришин
  • Александар Голубев
  • Рафајел Грач
  • Николај Гуљаев
  • Клара Гусева
  • Сергеј Хлебников
  • Сергеј Клевченја
  • Берта Колоколцева
  • Виктор Кошичкин
  • Вера Краснова
  • Евгениј Куликов
  • Галина Лихачова
  • Екатерина Лобишева
  • Владимир Лобанов
  • Игор Малков
  • Јуриј Михајлов
  • Валери Муратов
  • Владимир Орлов
  • Наталија Петрусјова
  • Тамара Рилова
  • Екатерина Шихова
  • Татјана Сидорова
  • Борис Шилков
  • Лидија Скобликова
  • Иван Скобрев
  • Јулија Скокова
  • Борис Стенин
  • Валентина Стенина
  • Галина Степанскаја
  • Људмила Титова
  • Светлана Високова
  • Ирина Јегорова
  • Светлана Журова

Сумо борење[уреди | уреди извор]

  • Аран Хакутора
  • Хакурозан Јита
  • Алан Караев
  • Рох Јукио
  • Ваканохи Тошинори

Синхронизирано пливање[уреди | уреди извор]

  • Јелена Антонова
  • Јелена Азарова
  • Олга Брусникина
  • Анастасија Давидова
  • Марија Громова
  • Наталија Ишченко
  • Елвира Хасјанова
  • Марија Киселова
  • Олга Кужела
  • Олга Новокшченова
  • Јелена Овчиникова
  • Ирина Першина
  • Светлана Ромашина
  • Олга Седакова
  • Ана Шорина
  • Јелена Соја
  • Јулија Васиљева
  • Олга Васјукова
  • Анастасија Јермакова

Пинг Понг[уреди | уреди извор]

  • Флиура Абат-Булатова
  • Оксана Фадејева
  • Татјана Фердман
  • Светлана Ганина
  • Станислав Гоможков
  • Светлана Гринберг
  • Ирина Котихина
  • Дмитриј Мазунов
  • Рита Погосова
  • Валентина Попова
  • Зоја Руднова
  • Алексиј Смирнов
  • Елена Тимина

Теквондо[уреди | уреди извор]

  • Анастасија Баришникова
  • Алексеј Денисенко
  • Наталија Иванова
  • Олга Иванова

Тенис[уреди | уреди извор]

  • Елена Бовина
  • Андреј Черкасов
  • Елена Дементиева
  • Евгениј Кафелников
  • Марија Кириленко
  • Ана Курникова
  • Светлана Кузнецова
  • Елена Лиховцева
  • Екатерина Макарова
  • Евгенија Маниокова
  • Олга Морозова
  • Анастасија Мискина
  • Андреј Олховски
  • Надија Петрова
  • Динара Сафина
  • Марат Сафин
  • Марија Шарапова
  • Вера Звонарјова
  • Елена Веснина

Триатлон[уреди | уреди извор]

  • Ирина Абисова
  • Алена Аданичкина
  • Нина Валентиновна Анисимова
  • Александар Брјуханков
  • Олга Димитриева
  • Олга Ерофеева
  • Олга Генералова
  • Љубов Ивановскаја
  • Вјачеслав Пименов
  • Анастасија Полјанскаја
  • Димитриј Полјански
  • Игор Андреевич Полјански
  • Анастасија Протасења
  • Александра Разаренова
  • Наталија Шлиахтенко
  • Михаил Шубин
  • Арина Шулгина
  • Евгенија Сухорученкова
  • Игор Сисоев
  • Иван Василиев

Одбојка[уреди | уреди извор]

  • Николај Апаликов
  • Евгенија Артамонова
  • Јуриј Бережко
  • Александар Бутко
  • Екатерина Гамова
  • Јелена Година
  • Сергеј Гранкин
  • Татјана Грачева
  • Димитриј Илиних
  • Вадим Хамутцких
  • Тарас Хтеј
  • Олга Хржановскаја
  • Анастасија Кодирова
  • Инеса Коркмаз
  • Александра Коруковец
  • Максим Михајлов
  • Наталија Морозова
  • Дмитриј Мусерски
  • Олга Николаева
  • Алексеј Обмочаев
  • Јелена Плотникова
  • Олга Потачова
  • Наталија Сафронова
  • Марина Шешенина
  • Александар Соколов
  • Лиубов Соколова
  • Ирина Тебенихина
  • Сергеj Тетјухин
  • Елизавета Тишченко
  • Јелена Тјурина
  • Јелена Василевскаја
  • Александар Волков

Ватерполо[уреди | уреди извор]

  • Анатоли Акимов
  • Марина Акобија
  • Екатерина Аникеева
  • Александар Долгушин
  • Александар Древал
  • Евгениј Гришин
  • Вадим Гуљаев
  • Михаил Иванов
  • Александар Кабанов
  • Софија Конух
  • Марија Королева
  • Наталија Кутузова
  • Светлана Кузина
  • Леонид Осипов
  • Татјана Петрова
  • Јулија Петрова
  • Галина Ритова
  • Евгениј Шаронов
  • Александар Шидловски
  • Елена Смурова
  • Виачеслав Собченко
  • Елена Токун
  • Ирина Толкунова
  • Екатерина Василиева

Кревање тежина[уреди | уреди извор]

  • Дмитриј Берестов
  • Андреј Чемеркин
  • Зарема Касаева
  • Татјана Каширина
  • Алексеј Петров
  • Валентина Попова
  • Марина Шаинова
  • Оксана Сливенко
  • Светлана Царукаева
  • Надежда Евстјухина
  • Наталија Заболотнаја

Борење[уреди | уреди извор]

Тркање со бродови[уреди | уреди извор]

  • Андреј Балашов
  • Александар Будников
  • Борис Будников
  • Александар Музиченко
  • Тимир Пинегин
  • Јуџин Платон
  • Николај Полиаков
  • Виктор Потапов
  • Дмитриј Шабанов
  • Георги Шајдуко
  • Фјодор Шутков
  • Игор Скалин
  • Едуард Скорнјаков
  • Филип Штраух