Список на руски научници за Земјата

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Василиј Докучаев, основач на наука за почвата

Овој список на руски научници за земјата содржи имиња на значајни географи, геолози, океанографи, метеоролози, еколози и други претставници на науки за Земјата од Руската Федерација, Советскиот Сојуз, Руската Империја и другите претходници на Русија.

Руски азбучен список[уреди | уреди извор]

А[уреди | уреди извор]

 • Владимир Абазаров, геолог, откривач на нафтеното поле Самотлор, најголемото руско нафтено поле
 • Дмитриј Анучин, антрополог и географ, го измислил терминот „ антропосфера “, ја утврдил локацијата на изворот на реката Волга
 • Андреј Архангелски, геолог

Б[уреди | уреди извор]

 • Карл Баер, природонаучник, го формулирал геолошкиот закон на Баер за речна ерозија, ко-основач на Руското географско друштво
 • Валери Барсуков, геолог
 • Владимир Белоусов, геолог
 • Лев Берг, ја утврдил длабочината на повеќе езера во Средна Азија, вклучувајќи ги Балкхашкото езеро и езерото Исик Кул, раководител на Советското географско друштво
 • Јури Билибин, геолог, студирал геологија на пласери и организирал експедиции кои откриле наоѓалишта на злато во Источен Сибир
 • Марија Бородаевска, геолог
 • Леонид Бреховских, основач на модерната акустична океанографија, го открил каналот за длабок звук, првиот што ги набудувал медитеканските океански вибрации
Черски

Ч[уреди | уреди извор]

Д[уреди | уреди извор]

 • Василиј Докучаев, основач на науката за почвата, ја создал првата класификација на почвiте, ги утврдил петте фактори за формирање на почва

Е[уреди | уреди извор]

 • Раул – Јуриј Ервиер, геолог, организатор и раководител на широки геолошки истражувања откриени од најголемите полиња со нафта и гас во Западен Сибир

Ф[уреди | уреди извор]

Г[уреди | уреди извор]

 • Григориј Гамбурцев, советски сеизмолог, измислил голем број на сеизмолошки методи и уреди
 • Борис Голицин, пронаоѓач на електромагнетскиот сеизмограф, претседател на Меѓународната асоцијација за сеизмологија
 • Марија Глазовскаја, научничка за почви и агрохемичарка.
 • Константин Глинка, влијателен руски научник за почва.
  Константин Глинка
 • Иван Гувкин, основач на Рускиот државен универзитет за нафта и гас во Габкин
Кепен

К[уреди | уреди извор]

 • Станислав Калесник, географ
 • Александар Карпински, геолог и минералог, прв претседател на Советската академија на науките
 • Александар Кисерлинг, природонаучник, основач на руската геологија
 • Марија Кленова, основач на морска геологија, поларен истражувач
 • Владимир Кепен, метеоролог и автор на најчесто користената Кепенова класификација на климата
 • Николај Корженевски, географ
 • Степан Крашениниников, географ, прв руски природонаучник, го направил првиот научен опис на полуостровот Камчатка
 • Питер Кропоткин, географ
 • Александар Крубер, основач на руската карстологија
 • Николај Кудријавцев, автор на модерна абиогена теорија за потекло на нафта, координирана истрага на нафта и гас во Сибир
 • Леонид Кулик, истражувач на метеорити, првиот кој ја проучувал Тунгуската експлозија

Л[уреди | уреди извор]

 • Дмитриј Лачинов, метеоролог
 • Владимир Ларин, геолог
 • Виктор Линецки, геолог
 • Михаил Ломоносов, полимат, го предложил органското потекло на почвата, тресетот, јагленот, нафтата и килибарот ; претходник на теоријата на континенталниот лебдат, пионер истражувач на атмосферската електрична енергија
Мидендорф

М[уреди | уреди извор]

 • Александар Мидендорф, зоолог и истражувач, основач на науката за мраз, ја утврди јужната граница на мразот
 • Павел Молчанов, метеоролог пронаоѓач на радиокос
 • Андреј Монин, метеоролог
 • Дмитриј Мушкетов, геолог
 • Иван Мушкетов, ја направил првата геолошка карта на Туркестан
 • Константин К. Марков, геоморфолог

О[уреди | уреди извор]

 • Владимир Обручев, геолог и истражувач, автор на сеопфатната геологија на Сибир и двата популарни научно-фантастични романа, Плутонија и Санников.
 • Александар Обухов, метеоролог

П[уреди | уреди извор]

 • Фјодор Панајев, метеоролог
 • Василиј Подшибјакин, геолог, откривач на полето за гас Уренгој
 • Павел Полиан, географ
 • Михаил Поморцев, метеоролог, пронаоѓач на нефроскопот
 • Александар Попов, истражувач на мраз
 • Владимир Порфириев, геолог

Р[уреди | уреди извор]

 • Воин Римски-Корсаков, географ
 • Владимир Русанов, геолог
 • Василиј Е. Руженцев, геолог
Шокалски

Ш[уреди | уреди извор]

С[уреди | уреди извор]

 • Сергеј Смирнов, геолог
 • Борис Соколов, геолог
 • Козма Спаски-Автономов, метеоролог

Т[уреди | уреди извор]

 • Михаил Тетјаев, геолог
 • Андреј Тихонов, математичар и пронаоѓач во полето намагнетотелуриката во геологијата
 • Алексеј Тило, ја направил првата правилна хипсометриска карта на европска Русија, го измислил терминот „ Централна руска горна страна “, ги ги мерел должините на главните руски реки

У[уреди | уреди извор]

 • Николај Урванцев, геолог
 • Михаил Усов, геолог
 • Татјана Устинова, географ

В[уреди | уреди извор]

 • Николај Вавилов, географ
 • Владимир Вернадски, филозоф и геолог, основач на геохемијата, биогеохемијата и радиогеологијата, творец на теоријата на ноосфера, го популаризирал терминот „ биосфера “ и ја разви теоријата на биосфера
Зимов

З[уреди | уреди извор]

 • Сергеј Зимов, геофизичар специјализиран за арктичката и субарктичката екологија, познат по застапувањето на теоријата дека човековиот лов на големи тревопасни животни за време на плеистоценот предизвикал исчезнување на екосистемот на тревни степи на Сибир, познат поради подигнувањето на свеста за улогите на постојаните мразови и термокарските езера во глобалниот јаглероден циклус, и за создавање на Плеистоцен парк
 • Јевдоким Зјабловски, географ