Прејди на содржината

Список на руски научници

Од Википедија — слободната енциклопедија

Полимати[уреди | уреди извор]

Баер
 • Карл Ернст фон Баер, природонаучник и полимат, го формулирал геолошкиот закон на Баер за ерозија на реките и ембриолошките закони на Баер, основач на руското ентомолошко друштво, ко-основач на руското географско друштво
 • Александар Бородин, хемичар и композитор, автор на познатата опера принцот Игор, ја открил реакцијата на Бородин, ја открил и реакцијата на Алдол
 • Александар Чижевски, меѓудисциплинарен научник, биофизичар, филозоф и уметник, основач на хелиобиологијата и модерната јонизација на воздухот, руски космист
 • Јохан Готлиб Георги, природонаучник, хемичар, минералог, етнограф и истражувач, првиот што ја опишал омилската риба од Бајкалското Езеро, го објавил првото дело од целиот размер за етнографија на домородните народи на Русија
  Лавов
 • Михаил Ломоносов, научник и полимат, уметник и пронаоѓач; основач на Московскиот државен универзитет ; го предложил законот за запазување на масата ; ја демантирал теоријата на Флогистон ; ги измислил коаксијалниот ротор и првиот хеликоптер ; гои измислил телескопот за ноќно гледање и рефлекторскиот телескоп ; ја открил атмосферата на Венера ; го сугерирал органското потекло на почвата, тресетот, јагленот, нафтата и килибарот ; пионер во истражувањето на атмосферската електрична енергија ; го создал терминот физичка хемија ; првиот што го забележал замрзнувањето на живата ; го ко-развил рускиот порцелан,создал голем број мозаици посветени на ерата на Петар Велики ; автор на рана приказна за руската историја и прв противник на нормандистичката теорија ; го реформирал рускиот литературен јазик комбинирајќи го старословенскиот јазик со народниот јазик во неговата рана граматика; влијаел врз руската поезија преку неговите оди
 • Николај Лавов, уметник, геолог, филолог и етнограф, ја составил првата голема колекција на руски народни песни, адаптирал и развил техника за изградбал со помош на земја, ја изградил Приоритетската палата во Гачина, бил пионер во HVAC технологијата, измислил техника за правење фигури од картон
 • Александар Мидендорф, зоолог и истражувач, откривач на платото Путорана, основач на науката за мраз, го проучувал влијанието на мразот врз живите суштества, го измислил терминот радула, истакнат хиполог и одгледувач на коњи
  Палас
 • Владимир Обручев, геолог, палеонтолог, географ и истражувач на Сибир и Средна Азија, автор на сеопфатната геологија на Сибир и на двата популарни научна фантастични романи, Плутонија и Санников.
 • Петер Симон Палас, полимат природонаучник, географ, етнограф, филолог, истражувач на европска Русија и Сибир, откривач на првиот метеорит од палазит ( Краснојарск ) и открил повеќе животни
 • Јаков Перелман, основач на популарна наука, автор на многу популарни книги, вклучувајќи ја и Физиката може да биде забавна и математиката може да биде забавна
 • Николас Рурих, уметник, писател, филозоф, археолог, истражувач на Средна Азија, јавна личност, иницијатор на меѓународниот пакт Рорих за одбрана на културни предмети, автор на над 7000 слики
 • Петар Семионов-Тјан-Шански, географ, геолог, ентомолог, истражувач на планините Тјеншан, откривач на врвот Хан Тенгри, 40 години бил на чело на Руското географско друштво, статистичар, организатор на првиот попис на Руската Империја
 • Виктор Скумин, професор, научник, психијатар, писател, филозоф. Претседател на Светската организација за култура на здравјето (World Organisation of Culture of Health)
 • Василиј Татишчев, државник, економист, географ, етнограф, филолог и историчар, надзорник на првото инструментално мапирање на Русија, колонизатор на Урал и Сибир, основач на Перм и Екатеринбург, ја открил и објавил Руска правда, Судебник од 1550 година и контроверзниот Јоаким Хроника, го напишал првиот целосен извештај за руската историја, го составил првиот енциклопедиски речник на руски јазик
 • Владимир Вернадски, филозоф и геолог, основач на геохемијата, биогеохемијата и радиогеологијата, творец на теоријата на ноосфера, го популаризирал терминот биосфера, главен руски космист
 • Иван Јефремов, палеонтолог, филозоф, научно-фантастичен и историски романописец, основач на тафтономијата, автор на „Земјата на пената“, „ Андромеда: приказна за вселенската доба и тајланѓаните од Атина“

Земјонаучници[уреди | уреди извор]

Иван Черски

Биолози и палеонтолози[уреди | уреди извор]

Економисти и социолози[уреди | уреди извор]

Леонид Канторович

Математичари[уреди | уреди извор]

Русија низ историјата имала многу успешни математичари. Дел од нив се:

 • Марк Наимарк, автор на теоремата Гелфанд – Наимарк и проблемот на Наимарк
 • Петар Новиков, го решил зборниот проблем за групи и проблемот на Барнсајд
 • Сергеј Новиков, работел на алгебарската топологија и теоријата на солитон, ја развил спектарската низа Адамс-Новиков и претпоставката за Новиков, добитник на Медал волк и Полдс
 • Андреј Окунков, бесконечните симетрични групи и истражувач на шемата Хилберт, добитник на медалот „Филдс“
 • Михаил Остроградски, математичар и физичар, автор на теоремате на дивергенција и парцијални дропки во интеграцијата
 • Григорил Перелман, дај значаен придонес во Риемановата геометрија и топологија, докажал претпоставка за геометризација
  Соболев
  и претпоставката на Поанкаре, освоил Филдсов медал и прва награда за проблеми со милениумската награда Клеј (ги одбил и двете)
 • Лев Понтрјагин, слеп математичар, ги развил часовите по тотлогија на Понтрјагин за двојност и создавач на минималниот принцип на Понтрјагин за оптимална контрола
 • Јуриј Прохоров, автор на теоремата на Прохоров по веројатност
 • Александар Разборов, математичар и теоретичар за пресметка, добитник на наградата Неванлина во 1990 година и на наградата Годел за придонес во компјутерските науки
 • Лев Шнирелман, ја развик теоремата Лустерник – Шнирелман по топологија и ја истражувач густинатата на броеви на Шнирелман
 • Мојсеј Шенфинкел, пронаоѓач на комбинациската логика
 • Јаков Синај, ја развил ентропијата Колмогоров – Синај и бинардскиот бинард Синај, добитник на наградата Волк и наградата Авел
 • Еуген Слуцки, статистичар и економист, ја разви Слутската равенка и теоремата на Слуцки
 • Станислав Смирнов, истакнат истражувач на триаголната решетка, медалист во оваа област
 • Сергеј Соболев, ги вовел просторите на Соболев и математичките дистрибуции, ко-развивач на првиот троен компјутер Сетун
 • Владимир Стеклов, математичар и физичар, основач на Институтот за математика Стеклов, докажал теореми за генерализираната серија на Фурие
 • Јаков Трахтенберг, го развил системот на менталната пресметка Трахтенберг
 • Борис Трахтенброт, ја докажа теоремата Гап, ја развил теоремата на Трахтенброт
 • Валентин Турчин, пронаоѓач на програмскиот јазик Refal, вовел транзиција во метасистем и суперкомпликација
 • Андреј Тихонов, автор на Тихоновиот простор и теоремата на Тихонов (централна по општата топологија ), регуларизација на Тихонов на лошо поставени проблеми, ја измислил магнетотелулоријата
 • Павел Урисон, ги развил теоремите за метризација, Лемовиот и Уресоновиот простор (Леме и Фреше – Урисон) во топологијата
 • Николај Васиљев, пронаоѓач на неристотелската логика, претходник на параконзистентна и повеќеценета логика
 • Иван Виноградов, ја развил теоремата на Виноградов инееднаквоста Поља-Виноградов во аналитичката теорија на броеви
 • Владимир Воеводски, ја вовел хомотописката теорија за шеми и модерната мотивирана кохомологија, медалист во оваа областа
 • Георги Вороној, го измислил Бороновиот дијаграм
 • Дмитриј Јегоров, автор на теоремата на Јегоров во математичката анализа
 • Ефим Зелманов, го решил ограничениот проблем со Барнсајд, освојувач на медалот Филдс

Астрономи и космолози[уреди | уреди извор]

Бредихин
Суњајев

Инженери за конструкција[уреди | уреди извор]

Бетанкур
Шухов

Инженери за морнарица[уреди | уреди извор]

Крилов
Макаров

Електроинженери[уреди | уреди извор]

Шилинг