Список на руски астрономи и астрофизичари

Од Википедија — слободната енциклопедија
Персоналот на опсерваторијата Пулково (околу 1883–1886). Ото Вилхелм фон Струве се наоѓа во центарот.

Овој список на руски астрономи и астрофизичари содржи голем дел од познатите астрономи, астрофизичари и космолози од Руската Империја, Советскиот Сојуз и Руската Федерација .

Список по руски азбучен редослед[уреди | уреди извор]

А[уреди | уреди извор]

 • Татеос Агекијан, еден од пионерите на руската и светската ѕвездена динамика, откривач на две еволутивни низи на ѕвездените системи: речиси сферични и силно срамнети
 • Владимир Албитски, открил значителен број на астероиди
 • Виктор Амбартсумијан, еден од основачите на теоретската астрофизика, откривач на ѕвездените асоцијации, основач на опсерваторијата наречена Биуракан во Ерменија
 • Андрејс Аузин, директор на опсерваторијата во Ташкент, 1911-1916 година

Б.[уреди | уреди извор]

 • Николај П. Барабашов, соавтор на публикацијата на првите слики од далечната страна на Месечината во 1961 година, наречена Атлас на другата страна на Месечината ; еден кратер и една планета биле именувани по него
 • Владимир Белински, автор на моделот на единственост на еволуцијата на Универзумот
 • Игор Белкович, дал значителен придонес во астрономијата; кратерот Белкович на Месечината е именуван по него
 • Аристарх Белополски, измислил спектрограф заснован на Доплеровиот ефект, направил меѓу првите фотографи на ѕвездените спектри
 • Сергеј Бељавски, ја открил светлата комета со голо око C / 1911 S3 (Бељавски); открил и ко-открил голем број астероиди
 • Генадиј С. Бисновати-Коган, прв кој ја одредил максималната маса на врелата неутронска везда
 • Сергеј Блажко, откри секундарна варијација на амплитудата и периодот на некои sвезди и сродни пулсирачки променливи, сега познати како Блажков ефект
 • Семион Брауд, ко-развивач на радио интерферометар од големи размери за прецизно испитување на вонземски радиоизвори
 • Фјодор Бредихин, ја развил теоријата за опашки на кометите, метеорите и метеорските дождови, директор на опсерваторијата Пулково
 • Матвеј Петрович Бронштајн, теоретски физичар; пионер на квантната гравитација; автор на дела во астрофизика, полупроводници, квантна електродинамика и космологија
 • Јакоб Брус, државник, природонаучник и астроном, основач на првата опсерваторија во Русија (во кулата Сухарев )
Бредихин

Ч[уреди | уреди извор]

 • Људмила Черних, астроном, открила 268 астероиди
 • Николај Черних, астроном, открил 537 астероиди и две комети
 • Александар Чудаков, ко-откривач на зрачењето на Земјиниот појас

Д[уреди | уреди извор]

 • Денис Денисенко, астроном, автор на повеќе од 25 научни статии и презентер на пет меѓународни конференции
 • А.Г. Дорошкевич, заедно со Игор Новиков, го откриле космичкото зрачење во микробранова печка како видлив феномен
 • Александар Дубјаго, експерт за теоретска астрофизика; месечевиот кратер Дубјаго го носи името по него и неговиот татко Дмитриј Иванович Дубјаго
 • Дмитриј Дубајго, експерт за теоретска астрофизика, астрометрија и гравиметрија; кратер на Месечината е именуван по него и неговиот син

Е[уреди | уреди извор]

 • Василиј Енгелхард, истражувал комети, астероиди, маглини и ѕвездени јата, во опсерваторија што ја изградил самиот

Ф[уреди | уреди извор]

 • Василиј Фесенков, ја основал астрофизичката опсерваторија Алма-Ата (сега Тиен Шан ) и бил првиот што направил студија за Хороскопската светлина со помош на фотометрија и предложил теорија за нејзината динамика
 • Кирил Флоренски, раководител на компаративна планетологија на Институтот Вернадски на Академијата на науките на СССР; кратерот Флоренски на Месечината е именуван по него
 • Александар Friedmann, математичар и космолог, открил од решението за ширење на вселената до општата теорија за релативност и Ајнштајновите равенки за полето ; автор на ФЛРВ метриката на Вселената
 • Алексеј Фридман, предвидел постоење на помали сателити околу Уран
Фридман

Г[уреди | уреди извор]

 • Џорџ Гамов, теоретски физичар и космолог, го открил тунелскиот ефект и Гамовиот фактор во ѕвездената нуклеосинтеза, ја вовел теоријата на нуклеосинтезата на Биг Бенг, предвидел космичка микробранова позадина
 • Виталиј Гинзбург, ја развил теоријата за суперспроводливост, теоријата за ширење на електромагнетни бранови во плазмите и теоријата за потеклото на космичкото зрачење
 • Сергеј Глазенап, астроном; еден кратер на Месечината и помалата планета 857 Гласенапија се именувани по него
 • Александар А. Гурштејн, развил концепт на историја на coѕвездијата и хороскопот
 • Матви Гусев, првиот што ја докажал не-сферичноста на Месечината, пионер на фотографијата во астрономијата

И[уреди | уреди извор]

 • Наум Иделсон, астроном

Џ[уреди | уреди извор]

 • Венјамин Жеховски, открил голем број астероиди; направил повеќе од 190 научни публикации; астероидот 1606 Жеховски е именуван по него

К[уреди | уреди извор]

 • Људмила Карачкина, открила голем број астероиди, вклучувајќи ги и амороидите Амор 5324 apапунов, 10031 Владарнолда и Тројанскиот астероид 3063 Махаон
 • Николај Кардашов, астрофизичар, изумител на Кардашовата скала за рангирање на вселенските цивилизации
 • Исаак Калатников, автор на моделот на единственост на еволуцијата на Универзумот
 • Виктор Кнор, астроном, открил четири астероиди
 • Маријан Ковалски, прв успеал да ја измери ротацијата на Млечниот Пат
 • Николај Александрович Козирев, астроном, ја набљудувал минливата месечева појава
 • Георгиј А.Красински, астроном, истражувал планетарни движења и ефемери
 • Феодосиј Красовски, астроном и геодет; го измерил елипсоидот Красовски, координатниот систем што се користи во СССР и постсоветските држави
 • Евгениј Кринов, астроном, познат истражувач на метеорити; минералот Криновит, откриен во 1966 година, го добил името по него

Л[уреди | уреди извор]

 • Андерс Јохан Лексел, астроном и математичар; истражувач на небесната механика и астрономија на комета; докажал дека Уран е планета отколку комета
 • Андреј Линде, ја создал теоријата на универзумот за хаотичната инфлација
 • Евгениј Лифшиц, автор на моделот на единственост на еволуцијата на Универзумот
 • Полиматот Михаил Ломоносов, пронаоѓач на рефлекторскиот телескоп, откривач на атмосферата на Венера
 • Михаил Лапунов, астроном
 • Кронид Лубарски, работел на советската програма за меѓупланетарно истражување на Марс

М[уреди | уреди извор]

 • Венјамин Маркарјан, го открил синџирот на Маркарјан
 • Дмитриј Дмитриевич Максутов, пронаоѓач на телескопот Максутов
 • Александар Александрович Михаилов, заслужен за водењето на повоената преродба на опсерваторијата Пулково
 • Николај Моисејев, експерт за небесна механика, работел на математички методи на небесни пресметки и на теоријата на формирање комети

Н[уреди | уреди извор]

 • Григориј Нојмин, открил 74 астероиди, а најпознати се 951 Гаспра и 762 Пулцова
 • Игор Дмитријевич Новиков, го формулирал принципот на самостојност на Новиков, дал важен придонес во теоријата за патување низ времето
 • Борис Нумеров, создал разни астрономски и минералошки инструменти, како и разни алгоритми и методи што го носат неговото име

П[уреди | уреди извор]

 • Павел Петрович Паренаго, познат по придонесите во областа на галактичката астрономија
 • Евгениј Перепиолкин, го набудувал правилното движење на ѕвездите во однос на вонгалактичката маглина
 • Соломон Пикелнер, дал значителен придонес во теоријата на меѓуѕвездениот простор, физиката на сончевата плазма, ѕвездената атмосфера и магнетохидродинамиката
 • Елена В. Питива, експерт во областа на динамиката на Сончевиот Систем и небесната механика

С[уреди | уреди извор]

 • Виктор Сафронов, астроном и космолог, автор на позната хипотезата за формирање на планета
 • Андреј Северни, познат по својата работа на сончевиот блесок и астрономски набудувања од вештачки сателити
 • Николај Сакура, развиена теорија за собирање и астрофизика на бинари на х-зраци, ја ко-развил стандардната теорија за таложење на дискови
 • Тамара Михајловна Смирнова, ја ко-открила периодичната комета 74П / Смирнова-Черних, заедно со Николај Степанович Черних ; откриле разни астероиди; астероидот 5540 Смирнова бил именуван во нејзина чест
 • Фридрих Вилхелм Струве, астроном и геодет, основач и прв директор на опсерваторијата Пулково, истакнат истражувач и откривач на нови двојни sвезди, иницирал изградба на 2.820 долг километарски стручен геодетски лак, прогенитор на семејството астрономи Струве
 • Ото Људвигович Струв, астроном и астрофизичар, ко-развил метод за мерење на ѕвездената ротација, бил директор на неколку опсерватории во САД
  Струве
 • Ото Вилхелм фон Струве, астроном, директор на Опсерваторијата Пулково, открил над 500 двојни њsвезди
 • Рашид Суњаев, астрофизичар, ко-предвидел ефект на изобличување на ЦМБ во Суњајев-Зелдович

Т[уреди | уреди извор]

 • Гаврил Тихов, измислил спектрограф; еден од првите што користел филтри за бои за да го зголеми контрастот на површинските детали на планетите

В[уреди | уреди извор]

 • Џорџ Волкоф, предвидел постоење на неутронски ѕвезди
 • Борис Воронцов-Вељаминов, ја открил апсорпцијата на светлината од меѓуeѕвездената прашина, автор на извадокот Морфолошкиот каталог на галаксии
 • Александар Висоцки, го создал првиот список на блиски ѕвезди идентификувани не според нивното движење на небото, туку според нивните внатрешни, спектроскопски одлики

Ј[уреди | уреди извор]

З[уреди | уреди извор]

 • Александар Зајцев, го измислил изразот Пораки до вонземска интелигенција, го спровел првиот експеримент за интер-континентална радарска астрономија, ги пренел космичките повици и пораката за тинејџерската доба
 • Јаков Зелдович, физичар, астрофизичар и космолог, првиот кој сугериралдека дисковите за таложење околу масивните црни дупки се одговорни за квазарското зрачење, го предвидел ефектот на изобличување на ЦМБ во Суњајев-Зелдович
  Суњајев
 • Абрам Леонидович Зелманов, астроном
 • Сергеј Александрович Зевакин, идентификувал јонизиран хелиум како вентил за топлинскиот мотор што управува со пулсирање на променливите ѕвезди наречени Кафеиди
 • Феликс Зигел, автор на повеќе од 40 популарни книги за астрономијата и истражувањето на вселената, тој често се смета за основач на руската уфологија

Поврзано[уреди | уреди извор]