Список на рурални окрузи во Германија

Од Википедија — слободната енциклопедија
 •  Окрузи во Германија
 •  Слободни градови во Германија
 • Административна поделба на Германија по покраини, административни окрузи, окрузи и слободни градови

  Во Германија има вкупно 294 рурални окрузи (Kreise во Северна Рајна-Вестфалија и Шлезвиг-Холштајн и Landkreise во останатите покраини)[1]. Тука се прикажани и три окрузи од посебен вид, регионалната заедница Сарбрикен, регионот Хановер и градскиот регион Ахен, кои припаѓаат на Собранието на германски окрузи. Во продолжение, окрузите се поделени по поединечни сојузни покраини:

  • Баварија: 71
  • Баден-Виртемберг: 35
  • Бранденбург: 14
  • Долна Саксонија: 37 (вклучувајќи го регионот Хановер)
  • Мекленбург-Западна Померанија: 6
  • Рајнска област-Пфалц: 24
  • Саксонија: 10
  • Саксонија-Анхалт: 11
  • Сар: 6 (вклучувајќи ја регионалната заедница Сарбрикен)
  • Северна Рајна-Вестфалија: 31 (вклучувајќи го градскиот регион Ахен)
  • Тирингија: 17
  • Хесен: 21
  • Шлезвиг-Холштајн: 11

  Во продолжение е претставен азбучниот редослед на сите 294 окрузи со соодветните сојузни покраини и окружни седишта:

  Код[FN 1] Округ Покраина Окружно седиште Жит. [2] Повр. во км²[3] Жит. по км²
  07232 Ајфел Битбург-Прим Рајнска област-Пфалц Битбург 100.055 1626,10 62
  09771 Ајхах-Фридберг Баварија Ајхах 135.024 783,09 172
  16061 Ајхсфелд Тирингија Хајлбад Хајлигенштат 99.463 939,83 106
  09176 Ајхштет Баварија Ајхштет 133.169 1214,40 110
  08425 Алб-Дунав Баден-Виртемберг Улм[FN 2] 192.104 1357,32 142
  16077 Алтенбург Тирингија Алтенбург 88.356 569,08 155
  07132 Алтенкирхен Рајнска област-Пфалц Алтенкирхен 129.087 641,98 201
  09171 Алтетинг Баварија Алтетинг 111.654 569,36 196
  15081 Алтмарк Залцведел Саксонија-Анхалт Залцведел 82.687 2292,52 36
  07331 Алцај-Вормс Рајнска област-Пфалц Алцај 130.715 588,13 222
  09371 Амберг-Зулцбах Баварија Амберг[FN 2] 102.998 1255,80 82
  03451 Амерланд Долна Саксонија Вестерштеде 125.643 728,23 173
  09571 Ансбах Баварија Ансбах[FN 2] 185.316 1971,80 94
  15082 Анхалт-Битерфелд Саксонија-Анхалт Кетен 157.217 1452,71 108
  07131 Арвајлер Рајнска област-Пфалц Бад Нојенар-Арвајлер 130.479 786,95 166
  09772 Аугсбург Баварија Аугсбург[FN 2] 255.900 1071,10 239
  03452 Аурих Долна Саксонија Аурих 190.178 1287,20 148
  05334 Ахен[FN 3] Северна Рајна-Вестфалија Ахен 556.631 707,15 787
  09671 Ашафенбург Баварија Ашафенбург[FN 2] 174.658 699,21 250
  07332 Бад Диркхајм Рајнска област-Пфалц Бад Диркхајм 133.004 594,83 224
  09672 Бад Кисинген Баварија Бад Кисинген 103.169 1136,94 91
  07133 Бад Кројцнах Рајнска област-Пфалц Бад Кројцнах 158.746 863,72 184
  09173 Бад Телц-Волфратсхаузен Баварија Бад Телц 128.212 1110,67 115
  09472 Бајројт Баварија Бајројт[FN 2] 103.679 1273,09 81
  09471 Бамберг Баварија Бамберг[FN 2] 147.497 1167,37 126
  12060 Барним Бранденбург Еберсвалде 187.343 1494,33 125
  14625 Бауцен Саксонија Бауцен 298.010 2390,65 125
  08115 Беблинген Баден-Виртемберг Беблинген 381.281 617,83 617
  06431 Бергштрасе Хесен Хепенхајм 271.015 719,54 377
  15083 Берде Саксонија-Анхалт Халденслебен 170.567 2366,19 72
  07231 Бернкастел-Витлих Рајнска област-Пфалц Витлих 112.685 1177,70 96
  09172 Берхтесгаден Баварија Бад Рајхенхал 106.327 839,97 127
  08426 Биберах Баден-Виртемберг Биберах на Рис 194.019 1409,82 138
  07134 Биркенфелд Рајнска област-Пфалц Биркенфелд 80.830 778,61 104
  08435 Бодензе Баден-Виртемберг Фридрихсхафен 212.201 664,79 319
  05554 Боркен Северна Рајна-Вестфалија Боркен 371.898 1419,35 262
  08315 Брајсгау-Горен Шварцвалд Баден-Виртемберг Фрајбург во Брајсгау[FN 2] 257.343 1378,33 187
  15084 Бургенланд Саксонија-Анхалт Наумбург 177.590 1413,47 126
  09190 Вајлхајм-Шонгау Баварија Вајлхајм во Горна Баварија 136.134 966,46 141
  16071 Вајмар Тирингија Аполда 82.291 803,03 102
  09577 Вајсенбург-Гунценхаузен Баварија Вајсенбург во Баварија 95.117 970,90 98
  06635 Валдек-Франкенберг Хесен Корбах 156.528 1848,58 85
  08337 Валдсхут Баден-Виртемберг Валдсхут-Тинген 167.861 1131,19 148
  05570 Варендорф Северна Рајна-Вестфалија Варендорф 277.417 1316,80 211
  16063 Вартбург Тирингија Бад Залцунген 159.937 1304,80 123
  05170 Везел Северна Рајна-Вестфалија Везел 460.113 1042,50 441
  03461 Везермарш Долна Саксонија Браке 88.524 821,92 108
  06636 Вера-Мајснер Хесен Ешвеге 100.046 1024,70 98
  07143 Вестервалд Рајнска област-Пфалц Монтабаур 202.830 988,68 205
  06440 Ветерау Хесен Фридберг 310.353 1100,70 282
  09679 Вирцбург Баварија Вирцбург[FN 2] 162.697 967,56 168
  15091 Витенберг Саксонија-Анхалт Витенберг 124.185 1929,89 64
  03462 Витмунд Долна Саксонија Витмунд 57.384 656,68 87
  01053 Војводство Лауенбург Шлезвиг-Холштајн Рацебург 199.152 1263,00 158
  03158 Волфенбител Долна Саксонија Волфенбител 119.361 722,48 165
  07233 Вулканајфел Рајнска област-Пфалц Даун 60.491 910,98 66
  09479 Вунзидел Баварија Вунзидел 71.974 606,41 119
  09180 Гармиш-Партенкирхен Баварија Гармиш-Партенкирхен 88.279 1012,28 87
  08117 Гепинген Баден-Виртемберг Гепинген 252.749 642,36 393
  14626 Герлиц Саксонија Герлиц 250.558 2106,07 119
  07334 Гермерсхајм Рајнска област-Пфалц Гермерсхајм 129.006 463,27 278
  03159 Гетинген Долна Саксонија Гетинген 323.900 1753,41 185
  09774 Гинцбург Баварија Гинцбург 127.342 762,37 167
  06531 Гисен Хесен Гисен 271.667 854,64 318
  05754 Гитерсло Северна Рајна-Вестфалија Гитерсло 364.818 967,13 377
  03151 Гифхорн Долна Саксонија Гифхорн 177.227 1562,80 113
  09780 Горен Алгој Баварија Зонтхофен 156.308 1527,97 102
  06434 Горен Таунус Хесен Бад Хомбург 237.281 482,03 492
  12065 Горен Хафел Бранденбург Ораниенбург 214.234 1795,77 119
  12066 Горен Шпревалд-Лужица Бранденбург Зенфтенберг 108.396 1216,65 89
  03153 Гослар Долна Саксонија Гослар 134.688 965,07 140
  16067 Гота Тирингија Гота 134.563 935,59 144
  16076 Грајц Тирингија Грајц 96.668 843,49 115
  06433 Грос-Герау Хесен Грос-Герау 275.807 453,05 609
  03456 Грофовија Бентхајм Долна Саксонија Нордхорн 137.891 980,75 141
  12061 Даме-Шпревалд Бранденбург Либен 173.316 2261,09 77
  06432 Дармштат-Дибург Хесен Дармштат[FN 2] 297.701 658,51 452
  09174 Дахау Баварија Дахау 155.117 579,16 268
  09271 Дегендорф Баварија Дегендорф 119.479 861,13 139
  09773 Дилинген на Дунав Баварија Дилинген на Дунав 97.172 792,05 123
  09279 Динголфинг-Ландау Баварија Динголфинг 97.244 877,84 111
  03251 Дипхолц Долна Саксонија Дипхолц 218.072 1987,60 110
  05358 Дирен Северна Рајна-Вестфалија Дирен 265.140 941,39 282
  01051 Дитмаршен Шлезвиг-Холштајн Хајде 133.251 1428,20 93
  09778 Долен Алгој Баварија Минделхајм 146.164 1230,20 119
  07333 Донерсберг Рајнска област-Пфалц Кирххајмболанден 75.539 645,46 117
  09779 Дунав-Рис Баварија Донауверт 134.324 1274,60 105
  09175 Еберсберг Баварија Еберсберг 144.091 549,38 262
  12062 Елба-Елстер Бранденбург Херцберг 101.085 1889,30 54
  08316 Емендинген Баден-Виртемберг Емендинген 162.082 679,88 238
  03454 Емсланд Долна Саксонија Мепен 328.930 2881,40 114
  05954 Енепе-Рур Северна Рајна-Вестфалија Швелм 323.130 408,31 791
  08236 Енц Баден-Виртемберг Пфорцхајм[FN 2] 196.066 573,69 342
  09177 Ердинг Баварија Ердинг 138.891 870,72 160
  09572 Ерланген-Хехштат Баварија Ерланген[FN 2] 138.105 564,51 245
  08116 Еслинген Баден-Виртемберг Еслинген на Некар 524.127 641,50 817
  15088 Зале Саксонија-Анхалт Мерзебург 183.434 1433,41 128
  16075 Зале-Орла Тирингија Шлајц 79.632 1148,41 69
  16074 Зале-Холцланд Тирингија Ајзенберг 82.816 816,99 101
  16073 Залфелд-Рудолштат Тирингија Залфелд 102.139 1034,58 99
  15089 Залцланд Саксонија-Анхалт Бернбург 187.457 1425,86 131
  13075 Западна Померанија-Грајфсвалд Мекленбург-Западна Померанија Грајфсвалд 235.773 3927,00 60
  13073 Западна Померанија-Риген Мекленбург-Западна Померанија Штралзунд 225.383 3188,00 71
  01060 Зегеберг Шлезвиг-Холштајн Бад Зегеберг 278.007 1344,39 207
  16068 Земерда Тирингија Земерда 69.107 804,22 86
  05970 Зиген-Витгенштајн Северна Рајна-Вестфалија Зиген 275.491 1131,64 243
  08437 Зигмаринген Баден-Виртемберг Зигмаринген 130.772 1204,36 109
  05974 Зост Северна Рајна-Вестфалија Зост 301.016 1328,27 227
  16072 Зонеберг Тирингија Зонеберг 57.044 433,36 132
  16070 Илм Тирингија Арнштат 105.606 843,30 125
  03360 Илцен Долна Саксонија Илцен 92.566 1453,90 64
  08136 Источен Алб Баден-Виртемберг Ален 312.650 1511,57 207
  09777 Источен Алгој Баварија Марктобердорф 141.907 1395,09 102
  12068 Источен Пригниц-Рупин Бранденбург Нојрупин 98.808 2509,22 39
  01055 Источен Холштајн Шлезвиг-Холштајн Ојтин 201.487 1392,00 145
  15086 Јерихов Саксонија-Анхалт Бург 89.403 1576,66 57
  07340 Југозападен Пфалц Рајнска област-Пфалц Пирмазенс[FN 2] 94.912 953,67 100
  07337 Јужен Вински Пат Рајнска област-Пфалц Ландау во Пфалц[FN 2] 110.783 639,89 173
  07335 Кајзерслаутерн Рајнска област-Пфалц Кајзерслаутерн[FN 2] 106.320 639,85 166
  08235 Калв Баден-Виртемберг Калв 155.359 797,52 195
  09372 Кам Баварија Кам 128.094 1509,96 85
  08215 Карлсруе Баден-Виртемберг Карлсруе[FN 2] 435.841 1085,00 402
  06633 Касел Хесен Касел[FN 2] 237.007 1292,80 183
  09273 Келхајм Баварија Келхајм 123.390 1066,80 116
  16065 Кифхојзер Тирингија Зондерсхаузен 73.522 1035,13 71
  09675 Кицинген Баварија Кицинген 91.696 684,15 134
  05154 Клеве Северна Рајна-Вестфалија Клеве 313.586 1232,10 255
  03453 Клопенбург Долна Саксонија Клопенбург 172.632 1418,18 122
  09473 Кобург Баварија Кобург[FN 2] 86.571 590,44 147
  05558 Косфелд Северна Рајна-Вестфалија Косфелд 220.712 1110,20 199
  08335 Констанц Баден-Виртемберг Констанц 280.288 817,97 343
  07135 Кохем-Цел Рајнска област-Пфалц Кохем 61.578 719,42 86
  09476 Кронах Баварија Кронах 66.355 651,54 102
  07336 Кузел Рајнска област-Пфалц Кузел 70.105 573,41 122
  03352 Куксхафен Долна Саксонија Куксхафен 198.826 2072,57 96
  09477 Кулмбах Баварија Кулмбах 71.428 656,41 109
  14729 Лајпциг Саксонија Борна 258.386 1646,78 157
  06532 Лана-Дил Хесен Вецлар 253.373 1066,51 238
  09181 Ландсберг на Лех Баварија Ландсберг на Лех 121.019 804,49 150
  09274 Ландсхут Баварија Ландсхут[FN 2] 161.191 1348,07 120
  03457 Лер Долна Саксонија Лер 171.483 1086,03 158
  08336 Лерах Баден-Виртемберг Лерах 226.708 806,81 281
  06533 Лимбург-Вајлбург Хесен Лимбург на Лана 172.291 738,48 233
  09776 Линдау Баварија Линдау 82.085 323,37 254
  03355 Линебург Долна Саксонија Линебург 184.235 1323,35 139
  05766 Липе Северна Рајна-Вестфалија Детмолд 346.970 1246,29 278
  03354 Лихов-Даненберг Долна Саксонија Лихов 48.503 1220,46 40
  09478 Лихтенфелс Баварија Лихтенфелс 66.722 519,95 128
  08118 Лудвигсбург Баден-Виртемберг Лудвигсбург 534.074 686,82 778
  13076 Лудвигслуст-Пархим Мекленбург-Западна Померанија Пархим 211.844 4750,00 45
  07137 Мајен-Кобленц Рајнска област-Пфалц Кобленц[FN 2] 214.786 817,06 263
  06435 Мајна-Кинциг Хесен Гелнхаузен 421.689 1397,52 302
  08128 Мајна-Таубер Баден-Виртемберг Таубербишофсхајм 132.181 1304,42 101
  06436 Мајна-Таунус Хесен Хофхајм на Таунус 239.264 229,39 1043
  09677 Мајна-Шпесарт Баварија Карлштат 125.976 1321,41 95
  07339 Мајнц-Бинген Рајнска област-Пфалц Ингелхајм на Рајна 211.525 605,85 349
  14627 Мајсен Саксонија Мајсен 240.371 1452,39 166
  15087 Мансфелд-Јужен Харц Саксонија-Анхалт Зангерхаузен 133.690 1448,67 92
  06534 Марбург-Биденкопф Хесен Марбург 245.903 1262,56 195
  13071 Мекленбуршка Езерска Област Мекленбург-Западна Померанија Нојбранденбург 258.057 5468,00 47
  05962 Марковски Северна Рајна-Вестфалија Лиденшајд 408.662 1058,99 386
  12064 Меркиш-Одерланд Бранденбург Зелов 197.195 2127,99 93
  10042 Мерциг-Вадерн Сар Мерциг 103.471 555,13 186
  05158 Метман Северна Рајна-Вестфалија Метман 484.322 407,09 1190
  09183 Милдорф на Ин Баварија Милдорф на Ин 116.483 805,31 145
  09676 Милтенберг Баварија Милтенберг 128.743 715,68 180
  05770 Минден-Либеке Северна Рајна-Вестфалија Минден 310.270 1152,22 269
  09184 Минхен Баварија Минхен[FN 2] 349.685 667,27 524
  09182 Мисбах Баварија Мисбах 100.183 863,50 116
  08225 Некар-Оденвалд Баден-Виртемберг Мосбах 142.936 1126,29 127
  03256 Нинбург Долна Саксонија Нинбург 121.645 1398,90 87
  09574 Нирнберг Баварија Лауф на Пегниц 171.143 800,09 214
  09185 Нојбург-Шробенхаузен Баварија Нојбург на Дунав 97.730 739,75 132
  07138 Нојвид Рајнска област-Пфалц Нојвид 183.131 626,79 292
  09373 Нојмаркт во Горен Пфалц Баварија Нојмаркт во Горен Пфалц 135.225 1344,23 101
  10043 Нојнкирхен Сар Отвајлер 131.172 249,21 526
  09575 Нојштат на Ајш-Бад Виндсхајм Баварија Нојштат на Ајш 101.272 1267,40 80
  09374 Нојштат на Валднаб Баварија Нојштат на Валднаб 94.645 1429,70 66
  09775 Ној-Улм Баварија Ној-Улм 175.823 515,54 341
  16062 Нордхаузен Тирингија Нордхаузен 82.456 710,94 116
  03155 Нортхајм Долна Саксонија Нортхајм 131.772 1267,00 104
  05374 Горнобершки Северна Рајна-Вестфалија Гумерсбах 271.699 918,54 296
  06437 Оденвалд Хесен Ербах 96.754 623,97 155
  12067 Одра-Шпре Бранденбург Бесков 179.276 2242,71 80
  05366 Ојскирхен Северна Рајна-Вестфалија Ојскирхен 194.359 1248,86 156
  03458 Олденбург Долна Саксонија Вилдесхаузен 131.467 1063,06 124
  05966 Олпе Северна Рајна-Вестфалија Олпе 133.362 710,81 188
  08317 Ортенау Баден-Виртемберг Офенбург 420.106 1850,74 227
  03459 Оснабрик Долна Саксонија Оснабрик[FN 2] 359.471 2121,59 169
  03356 Остерхолц Долна Саксонија Остерхолц-Шармбек 114.640 650,73 176
  06438 Офенбах Хесен Диценбах 356.542 356,29 1001
  05774 Падерборн Северна Рајна-Вестфалија Падерборн 308.335 1245,94 247
  03157 Пајне Долна Саксонија Пајне 135.844 534,73 254
  09275 Пасау Баварија Пасау[FN 2] 193.454 1530,04 126
  01056 Пинеберг Шлезвиг-Холштајн Пинеберг 317.085 664,23 477
  01057 Плен Шлезвиг-Холштајн Плен 129.353 1082,71 119
  12069 Потсдам-Мителмарк Бранденбург Бад Белциг 217.954 2575,05 85
  12070 Пригниц Бранденбург Перлеберг 76.096 2123,31 36
  09186 Пфафенхофен на Илм Баварија Пфафенхофен на Илм 129.128 760,75 170
  08436 Равенсбург Баден-Виртемберг Равенсбург 279.296 1631,80 171
  05362 Рајна-Ерфт Северна Рајна-Вестфалија Бергхајм 469.611 704,54 667
  05382 Рајна-Зиг Северна Рајна-Вестфалија Зигбург 600.375 1153,34 521
  07141 Рајна-Лана Рајнска област-Пфалц Бад Емс 122.574 782,31 157
  08226 Рајна-Некар Баден-Виртемберг Хајделберг[FN 2] 541.859 1061,72 510
  05162 Рајна-Нојс Северна Рајна-Вестфалија Нојс 452.001 576,33 784
  07338 Рајна-Пфалц Рајнска област-Пфалц Лудвигсхафен на Рајна[FN 2] 154.754 304,86 508
  07140 Рајна-Хунсрик Рајнска област-Пфалц Зимерн 103.401 962,94 107
  06439 Рајнгау-Таунус Хесен Бад Швалбах 187.433 811,48 231
  05378 Рајнско-бершки Северна Рајна-Вестфалија Бершки Гладбах 283.275 437,49 648
  08216 Раштат Баден-Виртемберг Раштат 227.474 738,82 308
  09276 Реген Баварија Реген 77.313 975,06 79
  09375 Регенсбург Баварија Регенсбург[FN 2] 194.275 1392,50 140
  05562 Реклингхаузен Северна Рајна-Вестфалија Реклингхаузен 613.599 760,36 807
  08119 Ремс-Мур Баден-Виртемберг Вајблинген 419.456 858,14 489
  09673 Рен-Грабфелд Баварија Бад Нојштат на Зале 79.510 1021,87 78
  01058 Рендсбург-Екернферде Шлезвиг-Холштајн Рендсбург 274.765 2185,90 126
  09187 Розенхајм Баварија Розенхајм[FN 2] 261.721 1439,50 182
  08415 Ројтлинген Баден-Виртемберг Ројтлинген 282.113 1094,04 258
  13072 Росток Мекленбург-Западна Померанија Гистров 217.072 3421,00 63
  09576 Рот Баварија Рот 127.168 895,18 142
  09277 Ротал-Ин Баварија Пфаркирхен 121.800 1281,60 95
  08325 Ротвајл Баден-Виртемберг Ротвајл 137.500 769,43 179
  03357 Ротенбург Долна Саксонија Ротенбург 164.486 2070,02 79
  14521 Рудни Планини Саксонија Анаберг-Буххолц 331.917 1828,35 182
  14628 Саксонска Швајцарија-Источни Рудни Планини Саксонија Пирна 244.722 1653,64 148
  10046 Санкт Вендел Сар Санкт Вендел 86.458 476,14 182
  10041 Сарбрикен[FN 3] Сар Сабрикен 327.502 410,61 798
  10044 Сарлуј Сар Сарлуј 193.732 459,08 422
  10045 Сарпфалц Сар Хомбург 141.656 418,52 338
  14730 Северна Саксонија Саксонија Торгау 197.444 2020,08 98
  01054 Северна Фризија Шлезвиг-Холштајн Хузум 167.147 2046,98 82
  13074 Северозападен Мекленбург Мекленбург-Западна Померанија Висмар 157.975 2117,00 75
  14522 Средна Саксонија Саксонија Фрајберг 301.474 2112,40 143
  12072 Телтов-Флеминг Бранденбург Лукенвалде 171.554 2092,10 82
  08416 Тибинген Баден-Виртемберг Тибинген 221.837 519,16 427
  09377 Тиршенројт Баварија Тиршенројт 71.696 1085,08 66
  09189 Траунштајн Баварија Траунштајн 177.485 1534,00 116
  07235 Трир-Сарбург Рајнска област-Пфалц Трир[FN 2] 150.533 1091,00 138
  08327 Тутлинген Баден-Виртемберг Тутлинген 136.606 734,35 186
  12073 Укермарк Бранденбург Пренцлау 118.250 3058,10 39
  05978 Уна Северна Рајна-Вестфалија Уна 393.618 542,62 725
  16064 Унштрут-Хајних Тирингија Милхаузен 101.698 975,48 104
  03361 Ферден Долна Саксонија Ферден 137.574 787,69 175
  03460 Фехта Долна Саксонија Фехта 143.698 812,54 177
  05166 Фирзен Северна Рајна-Вестфалија Фирзен 298.536 563,26 530
  09179 Фирстенфелдбрук Баварија Фирстенфелдбрук 218.740 434,77 503
  09573 Фирт Баварија Цирндорф 118.695 307,56 386
  06535 Фогелсберг Хесен Лаутербах 105.506 1459,00 72
  14523 Фогтланд Саксонија Плауен 223.905 1309,85 171
  09474 Форххајм Баварија Форххајм 116.600 642,96 181
  09178 Фрајзинг Баварија Фрајзинг 180.313 801,76 225
  09272 Фрајунг-Графенау Баварија Фрајунг 78.355 984,21 80
  03455 Фризија Долна Саксонија Јефер 98.971 607,85 163
  08237 Фројденштат Баден-Виртемберг Фројденштат 116.233 870,68 133
  06631 Фулда Хесен Фулда 223.023 1380,40 162
  08135 Хајденхајм Баден-Виртемберг Хајденхајм на Бренц 130.527 627,12 208
  03358 Хајдекрајс Долна Саксонија Бад Фалингбостел 140.885 1873,50 75
  08125 Хајлброн Баден-Виртемберг Хајлброн[FN 2] 334.388 1100,00 304
  05370 Хајнсберг Северна Рајна-Вестфалија Хајнсберг 256.458 628,01 408
  03252 Хамелн-Пирмонт Долна Саксонија Хамелн 148.580 796,18 187
  03241 Хановер[FN 3] Долна Саксонија Хановер 1.155.330 2290,50 504
  03353 Харбург Долна Саксонија Винзен 256.016 1244,60 206
  15085 Харц Саксонија-Анхалт Халберштат 210.975 2104,19 100
  09674 Хасберге Баварија Хасфурт 84.275 956,52 88
  12063 Хафеланд Бранденбург Ратенов 164.693 1717,15 96
  05762 Хекстер Северна Рајна-Вестфалија Хекстер 139.729 1199,96 116
  03154 Хелмштет Долна Саксонија Хелмштет 91.518 673,80 136
  06632 Херсфелд-Ротенбург Хесен Бад Херсфелд 120.304 1097,20 110
  05758 Херфорд Северна Рајна-Вестфалија Херфорд 250.547 450,06 557
  16069 Хилдбургхаузен Тирингија Хилдбургхаузен 62.656 937,38 67
  03254 Хилдесхајм Долна Саксонија Хилдесхајм 275.464 1205,80 228
  08126 Хоенлое Баден-Виртемберг Кинцелзау 110.181 776,75 142
  03255 Холцминден Долна Саксонија Холцминден 70.207 692,48 101
  09475 Хоф Баварија Хоф[FN 2] 94.522 892,50 106
  05958 Горен Зауерланд Северна Рајна-Вестфалија Мешеде 259.030 1959,20 132
  14524 Цвикау Саксонија Цвикау 312.033 949,33 329
  03351 Целе Долна Саксонија Целе 179.386 1545,03 116
  08417 Цолерналб Баден-Виртемберг Балинген 188.595 917,71 206
  03257 Шаумбург Долна Саксонија Штатхаген 158.406 675,59 234
  09678 Швајнфурт Баварија Швајнфурт[FN 2] 115.652 841,29 137
  06634 Швалм-Едер Хесен Хомберг 179.840 1538,60 117
  09376 Швандорф Баварија Швандорф 148.477 1472,88 101
  08326 Шварцвалд-Бар Баден-Виртемберг Филинген-Швенинген 209.648 1025,24 204
  08127 Швебиш Хал Баден-Виртемберг Швебиш Хал 191.614 1484,06 129
  01059 Шлезвиг-Фленсбург Шлезвиг-Холштајн Шлезвиг 202.647 2071,59 98
  16066 Шмалкалден-Мајнинген Тирингија Мајнинген 124.241 1210,14 103
  12071 Шпре-Ниса Бранденбург Форст 113.011 1647,89 69
  03359 Штаде Долна Саксонија Штаде 205.357 1266,00 162
  01061 Штајнбург Шлезвиг-Холштајн Ицехо 130.706 1056,24 124
  05566 Штајнфурт Северна Рајна-Вестфалија Штајнфурт 448.197 1792,61 250
  09188 Штарнберг Баварија Штарнберг 136.610 488,01 280
  15090 Штендал Саксонија-Анхалт Штендал 110.485 2423,04 46
  01062 Штормарн Шлезвиг-Холштајн Бад Олдесло 244.989 766,27 320
  09278 Штраубинг-Боген Баварија Штраубинг[FN 2] 101.745 1202,24 85

  Белешки[уреди | уреди извор]

  1. Окружен клуч: Првите две бројки ја означуваат сојузната покраина, најпрвин старите сојузни покраини од север кон југ (01-09), потоа Сар (10) и Берлин (11) и на крајот новите сојузни покраини во азбучен редослед (12-16), при што во овој список недостигаат сојузните покраини Хамбург (02), Бремен (04) и Берлин (11), бидејќи не се поделени на окрузи (видете Урбани окрузи во Германија).
  2. 2,00 2,01 2,02 2,03 2,04 2,05 2,06 2,07 2,08 2,09 2,10 2,11 2,12 2,13 2,14 2,15 2,16 2,17 2,18 2,19 2,20 2,21 2,22 2,23 2,24 2,25 2,26 2,27 2,28 2,29 2,30 2,31 Место на окружната администрација, иако самиот град не припаѓа на округот
  3. 3,0 3,1 3,2 Регионална заедница од посебен вид
   Градски регион Ахен: од 21 октомври 2009
   Регион Хановер: од 1 ноември 2001
   Регионална заедница Сарбрикен: од 1 јануари 2008, претходно од 1 јануари 1974 како Градска заедница Сарбрикен

  Поврзано[уреди | уреди извор]

  Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Translation: European Commission’s Directorate-General for Translation (DGT), Annex 5[мртва врска]
  2. Баден-Виртемберг: „Општини во Германија по површина, население и поштенски број на 30 септември 2016 г.“. Сојузна статистичка служба на Германија. 2016. (германски) состојба 31 декември 2015
   Баварија: „Преглед на состојбата на населението“. Баварска служба за статистика и обработка на податоци. јуни 2021. (германски) состојба 31 декември 2020
   Бранденбург: „Население на Бранденбург по општини и општински заедници] на 31 декември 2020 г.“. Статистичка служба за Берлин и Бранденбург. јуни 2021. (германски) состојба 31 декември 2020
   Хесен: „Население на општините во Хесен“. Статистичка служба на Хесен. јуни 2021. (германски) Stand 31 декември 2020
   Mecklenburg-Vorpommern: „Населеност на окрузите, општините и месните заедници во Мекленбург-Западна Померанија на 31 декември 2020 г.“. Статистичка служба на Мекленбург-Западна Померанија. јули 2021. (германски) Stand 31 декември 2020
   Niedersachsen: „Населеност на окрузите, општините и месните заедници во Долна Саксонија на 31 декември 2020“. Служба за статистика и комуникациска технологија на Долна Саксонија. јули 2021. (германски) состојба 31 декември 2020
   Северна Рајна-Вестфалија: „Населеност на местата“. Статистичка служба на Северна Рајна-Вестфалија. 21 јуни 2021. (германски) состојба 31 декември 2020
   Рајнска област-Пфалц: „Општини во Германија по население на 31 декември 2020 г.“. Сојузна статистичка служба на Германија. 2021. (германски) состојба 31 декември 2020
   Сар: „Површина и население на 31 декември 2020 г.“ (PDF). Статистичка служба на Сар. јуни 2021. (германски) состојба 31 декември 2020
   Саксонија: „Тековно население по општини во 2020 г.“. Статистичка служба на Саксонија. јуни 2020. (германски) состојба 31 декември 2020
   Саксонија-Анхалт: „Население по општини на 31 декември 2020 г.“ (PDF). Статистичка служба на Саксонија-Анхалт. јуни 2021. (германски) состојба 31 декември 2020
   Шлезвиг-Холштајн: „Население во разните административни единици на Шлезвиг-Холштајн во 2020 г.“. Статистичка служба за Хамбург и Шлезвиг-Холштајн. јуни 2021. (германски) состојба 31 декември 2020
   Тирингија: „Население по општини, надлежни општини и општински заедници во Тирингија“. Статистичка служба на Тирингија. јуни 2021. (германски) состојба 31 декември 2020
  3. Сојузна статистичка служба (GENESIS Online), 10 ноември 2009

  Надворешни врски[уреди | уреди извор]