Список на рурални окрузи во Германија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Поврзано: Урбани окрузи во Германија
  •  Окрузи во Германија
  •  Слободни градови во Германија
  • Административна поделба на Германија по покраини, административни окрузи, окрузи и слободни градови

    Во Германија има вкупно 294 рурални окрузи (Kreise во Северна Рајна-Вестфалија и Шлезвиг-Холштајн и Landkreise во останатите покраини)[1]. Тука се прикажани и три окрузи од посебен вид, регионалната заедница Сарбрикен, регионот Хановер и градскиот регион Ахен, кои припаѓаат на Собранието на германски окрузи. Во продолжение, окрузите се поделени по поединечни сојузни покраини:

    • Баварија: 71
    • Баден-Виртемберг: 35
    • Бранденбург: 14
    • Долна Саксонија: 37 (вклучувајќи го регионот Хановер)
    • Мекленбург-Западна Померанија: 6
    • Рајнска област-Пфалц: 24
    • Саксонија: 10
    • Саксонија-Анхалт: 11
    • Сар: 6 (вклучувајќи ја регионалната заедница Сарбрикен)
    • Северна Рајна-Вестфалија: 31 (вклучувајќи го градскиот регион Ахен)
    • Тирингија: 17
    • Хесен: 21
    • Шлезвиг-Холштајн: 11

    Во продолжение е претставен азбучниот редослед на сите 294 окрузи со соодветните сојузни покраини и окружни седишта:

    Код[FN 1] Округ Покраина Окружно седиште Жит. [2] Повр. во км²[3] Жит. по км²
    07232 Ајфел Битбург-Прим Рајнска област-Пфалц Битбург 98.561 1626,10 61
    09771 Ајхах-Фридберг Баварија Ајхах 133.596 783,09 171
    16061 Ајхсфелд Тирингија Хајлбад Хајлигенштат 100.380 939,83 107
    09176 Ајхштет Баварија Ајхштет 132.341 1214,40 109
    08425 Алб-Дунав Баден-Виртемберг Улм[FN 2] 192.104 1357,32 142
    16077 Алтенбург Тирингија Алтенбург 90.118 569,08 158
    07132 Алтенкирхен Рајнска област-Пфалц Алтенкирхен 128.705 641,98 200
    09171 Алтетинг Баварија Алтетинг 111.210 569,36 195
    15081 Алтмарк Залцведел Саксонија-Анхалт Залцведел 83.765 2292,52 37
    07331 Алцај-Вормс Рајнска област-Пфалц Алцај 129.244 588,13 220
    09371 Амберг-Зулцбах Баварија Амберг[FN 2] 103.109 1255,80 82
    03451 Амерланд Долна Саксонија Верстерстеде 124.071 728,23 170
    09571 Ансбах Баварија Ансбах[FN 2] 183.949 1971,80 93
    15082 Анхалт-Битерфелд Саксонија-Анхалт Кетен 159.854 1452,71 110
    07131 Арвајлер Рајнска област-Пфалц Бад Нојенар-Арвајлер 129.727 786,95 165
    09772 Аугсбург Баварија Аугсбург[FN 2] 251.534 1071,10 235
    03452 Аурих Долна Саксонија Аурих 189.848 1287,20 147
    05334 Ахен[FN 3] Северна Рајна-Вестфалија Ахен 555.465 707,15 785
    09671 Ашафенбург Баварија Ашафенбург[FN 2] 174.208 699,21 249
    07332 Бад Диркхајм Рајнска област-Пфалц Бад Диркхајм 132.660 594,83 223
    09672 Бад Кисинген Баварија Бад Кисинген 103.218 1136,94 91
    07133 Бад Кројцнах Рајнска област-Пфалц Бад Кројцнах 158.080 863,72 183
    09173 Бад Телц-Волфратсхаузен Баварија Бад Телц 127.227 1110,67 115
    09472 Бајројт Баварија Бајројт[FN 2] 103.656 1273,09 81
    09471 Бамберг Баварија Бамберг[FN 2] 147.086 1167,37 126
    12060 Барним Бранденбург Еберсвалде 182.760 1494,33 122
    14625 Бауцен Саксонија Бауцен 300.880 2390,65 126
    08115 Беблинген Баден-Виртемберг Беблинген 381.281 617,83 617
    06431 Бергштрасе Хесен Хепенхајм 269.694 719,54 375
    15083 Берде Саксонија-Анхалт Халденслебен 171.734 2366,19 73
    07231 Бернкастел-Витлих Рајнска област-Пфалц Витлих 112.262 1177,70 95
    09172 Берхтесгаден Баварија Бад Рајхенхал 105.722 839,97 126
    08426 Биберах Баден-Виртемберг Биберах на Рис 194.019 1409,82 138
    07134 Биркенфелд Рајнска област-Пфалц Биркенфелд 80.720 778,61 104
    08435 Бодензе Баден-Виртемберг Фридрихсхафен 212.201 664,79 319
    05554 Боркен Северна Рајна-Вестфалија Боркен 370.676 1419,35 261
    08315 Брајсгау-Горен Шварцвалд Баден-Виртемберг Фрајбург во Брајсгау[FN 2] 257.343 1378,33 187
    15084 Бургенланд Саксонија-Анхалт Наумбург 180.190 1413,47 127
    09190 Вајлхајм-Шонгау Баварија Вајлхајм во Горна Баварија 135.348 966,46 140
    16071 Вајмар Тирингија Аполда 81.947 803,03 102
    09577 Вајсенбург-Гунценхаузен Баварија Вајсенбург во Баварија 94.393 970,90 97
    06635 Валдек-Франкенберг Хесен Корбах 156.953 1848,58 85
    08337 Валдсхут Баден-Виртемберг Валдсхут-Тинген 167.861 1131,19 148
    05570 Варендорф Северна Рајна-Вестфалија Варендорф 277.783 1316,80 211
    16063 Вартбург Тирингија Бад Залцунген 119.726 1304,80 92
    05170 Везел Северна Рајна-Вестфалија Везел 459.809 1042,50 441
    03461 Везермарш Долна Саксонија Браке 88.624 821,92 108
    06636 Вера-Мајснер Хесен Ешвеге 101.017 1024,70 99
    07143 Вестервалд Рајнска област-Пфалц Монтабаур 201.597 988,68 204
    06440 Ветерау Хесен Фридберг 306.460 1100,70 278
    09679 Вирцбург Баварија Вирцбург[FN 2] 161.834 967,56 167
    15091 Витенберг Саксонија-Анхалт Витенберг 125.840 1929,89 65
    03462 Витмунд Долна Саксонија Витмунд 56.882 656,68 87
    01053 Војводство Лауенбург Шлезвиг-Холштајн Рацебург 197.264 1263,00 156
    03158 Волфенбител Долна Саксонија Волфенбител 119.960 722,48 166
    07233 Вулканајфел Рајнска област-Пфалц Даун 60.603 910,98 67
    09479 Вунзидел Баварија Вунзидел 73.178 606,41 121
    09180 Гармиш-Партенкирхен Баварија Гармиш-Партенкирхен 88.467 1012,28 87
    08117 Гепинген Баден-Виртемберг Гепинген 252.749 642,36 393
    14626 Герлиц Саксонија Герлиц 254.894 2106,07 121
    07334 Гермерсхајм Рајнска област-Пфалц Гермерсхајм 129.075 463,27 279
    03159 Гетинген Долна Саксонија Гетинген 328.074 1753,41 187
    09774 Гинцбург Баварија Гинцбург 125.747 762,37 165
    06531 Гисен Хесен Гисен 268.876 854,64 315
    05754 Гитерсло Северна Рајна-Вестфалија Гитерсло 364.083 967,13 376
    03151 Гифхорн Долна Саксонија Гифхорн 175.920 1562,80 113
    09780 Горен Алгој Баварија Зонтхофен 155.362 1527,97 102
    06434 Горен Таунус Хесен Бад Хомбург 236.564 482,03 491
    12065 Горен Хафел Бранденбург Оранинбург 211.249 1795,77 118
    12066 Горен Шпревалд-Лужица Бранденбург Зенфтенберг 110.476 1216,65 91
    03153 Гослар Долна Саксонија Гослар 137.014 965,07 142
    16067 Гота Тирингија Гота 135.452 935,59 145
    16076 Грајц Тирингија Грајц 98.159 843,49 116
    06433 Грос-Герау Хесен Грос-Герау 274.526 453,05 606
    03456 Грофство Бентхајм Долна Саксонија Нордхорн 136.511 980,75 139
    12061 Даме-Шпревалд Бранденбург Либен 169.067 2261,09 75
    06432 Дармштат-Дибург Хесен Дармштат[FN 2] 297.399 658,51 452
    09174 Дахау Баварија Дахау 153.884 579,16 266
    09271 Дегендорф Баварија Дегендорф 119.326 861,13 139
    09773 Дилинген на Дунав Баварија Дилинген на Дунав 96.021 792,05 121
    09279 Динголфинг-Ландау Баварија Динголфинг 96.217 877,84 110
    03251 Дипхолц Долна Саксонија Дипхолц 216.886 1987,60 109
    05358 Дирен Северна Рајна-Вестфалија Дирен 263.722 941,39 280
    01051 Дитмаршен Шлезвиг-Холштајн Хајде 133.210 1428,20 93
    09778 Долен Алгој Баварија Минделхајм 144.041 1230,20 117
    07333 Донерсберг Рајнска област-Пфалц Кирхајмболанден 75.101 645,46 116
    09779 Дунав-Рис Баварија Донауверт 133.496 1274,60 105
    09175 Еберсберг Баварија Еберсберг 142.142 549,38 259
    12062 Елба-Елстер Бранденбург Херцберг 102.638 1889,30 54
    08316 Емендинген Баден-Виртемберг Емендинген 162.082 679,88 238
    03454 Емсланд Долна Саксонија Мепен 325.657 2881,40 113
    05954 Енепе-Рур Северна Рајна-Вестфалија Швелм 324.296 408,31 794
    08236 Енц Баден-Виртемберг Пфорцхајм[FN 2] 196.066 573,69 342
    09177 Ердинг Баварија Ердинг 137.660 870,72 158
    09572 Ерланген-Хехштат Баварија Ерланген[FN 2] 136.271 564,51 241
    08116 Еслинген Баден-Виртемберг Еслинген на Некар 524.127 641,50 817
    15088 Зале Саксонија-Анхалт Мерзебург 184.582 1433,41 129
    16075 Зале-Орла Тирингија Шлајц 80.868 1148,41 70
    16074 Зале-Холцланд Тирингија Ајзенберг 83.051 816,99 102
    16073 Залфелд-Рудолштат Тирингија Залфелд 104.142 1034,58 101
    15089 Залцланд Саксонија-Анхалт Бернбург 190.560 1425,86 134
    13075 Западна Померанија-Грајфсвалд Мекленбург-Западна Померанија Грајфсвалд 236.697 3927,00 60
    13073 Западна Померанија-Риген Мекленбург-Западна Померанија Штралзунд 224.684 3188,00 70
    01060 Зегеберг Шлезвиг-Холштајн Бад Зегеберг 276.032 1344,39 205
    16068 Земерда Тирингија Земерда 69.655 804,22 87
    05970 Зиген-Витгенштајн Северна Рајна-Вестфалија Зиген 278.210 1131,64 246
    08437 Зигмаринген Баден-Виртемберг Зигмаринген 130.772 1204,36 109
    05974 Зоест Северна Рајна-Вестфалија Зоест 301.902 1328,27 227
    16072 Зонеберг Тирингија Зонеберг 58.410 433,36 135
    16070 Илм Тирингија Арнштат 106.622 843,30 126
    03360 Илцен Долна Саксонија Илцен 92.572 1453,90 64
    08136 Источен Алб Баден-Виртемберг Ален 312.650 1511,57 207
    09777 Источен Алгој Баварија Марктобердорф 140.316 1395,09 101
    12068 Источен Пригниц-Рупин Бранденбург Нојрупин 99.078 2509,22 39
    01055 Источен Холштајн Шлезвиг-Холштајн Ојтин 200.581 1392,00 144
    15086 Јерихов Саксонија-Анхалт Бург 89.928 1576,66 57
    07340 Југозападен Пфалц Рајнска област-Пфалц Пирмазенс[FN 2] 95.113 953,67 100
    07337 Јужен Вајнштрасе Рајнска област-Пфалц Ландау во Пфалц[FN 2] 110.356 639,89 172
    07335 Кајзерслаутерн Рајнска област-Пфалц Кајзерслаутерн[FN 2] 106.057 639,85 166
    08235 Калв Баден-Виртемберг Калв 155.359 797,52 195
    09372 Кам Баварија Кам 127.882 1509,96 85
    08215 Карлсруе Баден-Виртемберг Карлсруе[FN 2] 435.841 1085,00 402
    06633 Касел Хесен Касел[FN 2] 236.633 1292,80 183
    09273 Келхајм Баварија Келхајм 122.258 1066,80 115
    16065 Кифхојзер Тирингија Зондерсхаузен 75.009 1035,13 72
    09675 Кицинген Баварија Кицинген 90.909 684,15 133
    05154 Клеве Северна Рајна-Вестфалија Клеве 310.974 1232,10 252
    03453 Клопенбург Долна Саксонија Клопенбург 169.348 1418,18 119
    09473 Кобург Баварија Кобург[FN 2] 86.906 590,44 147
    05558 Косфелд Северна Рајна-Вестфалија Косфелд 219.929 1110,20 198
    08335 Констанц Баден-Виртемберг Констанц 280.288 817,97 343
    07135 Кохем-Цел Рајнска област-Пфалц Кохем 61.587 719,42 86
    09476 Кронах Баварија Кронах 67.135 651,54 103
    07336 Кузел Рајнска област-Пфалц Кузел 70.526 573,41 123
    03352 Куксхафен Долна Саксонија Куксхафен 198.213 2072,57 96
    09477 Кулмбах Баварија Кулмбах 71.845 656,41 109
    14729 Лајпциг Саксонија Борна 257.763 1646,78 157
    06532 Лана-Дил Хесен Вецлар 253.777 1066,51 238
    09181 Ландсберг на Лех Баварија Ландсберг на Лех 120.071 804,49 149
    09274 Ландсхут Баварија Ландсхут[FN 2] 158.698 1348,07 118
    03457 Лер Долна Саксонија Лер) 169.809 1086,03 156
    08336 Лерах Баден-Виртемберг Лерах 226.708 806,81 281
    06533 Лимбург-Вајлбург Хесен Лимбург на Лана 172.083 738,48 233
    09776 Линдау Баварија Линдау 81.669 323,37 253
    03355 Линебург Долна Саксонија Линебург 183.372 1323,35 139
    05766 Липе Северна Рајна-Вестфалија Детмолд 348.391 1246,29 280
    03354 Лихов-Даненберг Долна Саксонија Лихов 48.424 1220,46 40
    09478 Лихтенфелс Баварија Лихтенфелс 66.838 519,95 129
    08118 Лудвигсбург Баден-Виртемберг Лудвигсбург 534.074 686,82 778
    13076 Лудвигслуст-Пархим Мекленбург-Западна Померанија Пархим 212.618 4750,00 45
    07137 Мајен-Кобленц Рајнска област-Пфалц Кобленц[FN 2] 214.259 817,06 262
    06435 Мајна-Кинциг Хесен Гелнхаузен 418.950 1397,52 300
    08128 Мајна-Таубер Баден-Виртемберг Таубербишофсхајм 132.181 1304,42 101
    06436 Мајна-Таунус Хесен Хофхајм на Таунус 237.735 229,39 1036
    09677 Мајна-Шпесарт Баварија Карлштат 126.365 1321,41 96
    07339 Мајнц-Бинген Рајнска област-Пфалц Ингелхајм на Рајна 210.889 605,85 348
    14627 Мајсен Саксонија Мајсен 242.165 1452,39 167
    15087 Мансфелд-Јужен Харц Саксонија-Анхалт Зангерхаузен 136.249 1448,67 94
    06534 Марбург-Биденкопф Хесен Марбург 246.648 1262,56 195
    13071 Мекленбуршка Езерска Област Мекленбург-Западна Померанија Нојбранденбург 259.130 5468,00 47
    05962 Марковски Северна Рајна-Вестфалија Лиденшајд 412.120 1058,99 389
    12064 Меркиш-Одерланд Бранденбург Зелов 194.328 2127,99 91
    10042 Мерциг-Вадерн Сар Мерциг 103.366 555,13 186
    05158 Метман Северна Рајна-Вестфалија Метман 485.684 407,09 1193
    09183 Милдорф на Ин Баварија Милдорф на Ин 115.250 805,31 143
    09676 Милтенберг Баварија Милтенберг 128.756 715,68 180
    05770 Минден-Либеке Северна Рајна-Вестфалија Минден 310.710 1152,22 270
    09184 Минхен Баварија Минхен[FN 2] 348.871 667,27 523
    09182 Мисбах Баварија Мисбах 99.726 863,50 115
    08225 Некар-Оденвалд Баден-Виртемберг Мосбах 142.936 1126,29 127
    03256 Нинбург Долна Саксонија Нинбург 121.386 1398,90 87
    09574 Нирнберг Баварија Лауф на Пегниц 170.365 800,09 213
    09185 Нојбург-Шробенхаузен Баварија Нојбург на Дунав 96.680 739,75 131
    07138 Нојвид Рајнска област-Пфалц Нојвид 181.941 626,79 290
    09373 Нојмаркт во Горен Пфалц Баварија Нојмаркт во Горен Пфалц 133.561 1344,23 99
    10043 Нојнкирхен Сар Отвајлер 132.206 249,21 531
    09575 Нојштат на Ајш-Бад Виндсхајм Баварија Нојштат на Ајш 100.364 1267,40 79
    09374 Нојштат на Валднаб Баварија Нојштат на Валднаб 94.352 1429,70 66
    09775 Ној-Улм Баварија Ној-Улм 174.200 515,54 338
    16062 Нордхаузен Тирингија Нордхаузен 83.822 710,94 118
    03155 Нортхајм Долна Саксонија Нортхајм 132.765 1267,00 105
    05374 Горнобершки Северна Рајна-Вестфалија Гумерсбах 272.471 918,54 297
    06437 Оденвалд Хесен Ербах 96.798 623,97 155
    12067 Одра-Шпре Бранденбург Бесков 178.658 2242,71 80
    05366 Ојскирхен Северна Рајна-Вестфалија Ојскирхен 192.840 1248,86 154
    03458 Олденбург Долна Саксонија Вилдесхаузен 130.144 1063,06 122
    05966 Олпе Северна Рајна-Вестфалија Олпе 134.775 710,81 190
    08317 Ортенау Баден-Виртемберг Офенбург 420.106 1850,74 227
    03459 Оснабрик Долна Саксонија Оснабрик[FN 2] 357.343 2121,59 168
    03356 Остерхолц Долна Саксонија Остерхолц-Шармбек 113.517 650,73 174
    06438 Офенбах Хесен Диценбах 354.092 356,29 994
    05774 Падерборн Северна Рајна-Вестфалија Падерборн 306.890 1245,94 246
    03157 Пајне Долна Саксонија Пајне 133.965 534,73 251
    09275 Пасау Баварија Пасау[FN 2] 192.043 1530,04 126
    01056 Пинеберг Шлезвиг-Холштајн Пинеберг 314.391 664,23 473
    01057 Плен Шлезвиг-Холштајн Плен 128.647 1082,71 119
    12069 Потсдам-Мителмарк Бранденбург Бад Белциг 214.664 2575,05 83
    12070 Пригниц Бранденбург Перлеберг 76.508 2123,31 36
    09186 Пфафенхофен на Илм Баварија Пфафенхофен на Илм 127.151 760,75 167
    08436 Равенсбург Баден-Виртемберг Равенсбург 279.296 1631,80 171
    05362 Рајна-Ерфт Северна Рајна-Вестфалија Бергхајм 470.089 704,54 667
    05382 Рајна-Зиг Северна Рајна-Вестфалија Зигбург 599.780 1153,34 520
    07141 Рајна-Лана Рајнска област-Пфалц Бад Емс 122.308 782,31 156
    08226 Рајна-Некар Баден-Виртемберг Хајделберг[FN 2] 541.859 1061,72 510
    05162 Рајна-Нојс Северна Рајна-Вестфалија Нојс 451.007 576,33 783
    07338 Рајна-Пфалц Рајнска област-Пфалц Лудвигсхафен на Рајна[FN 2] 154.201 304,86 506
    07140 Рајна-Хунсрик Рајнска област-Пфалц Зимерн 102.937 962,94 107
    06439 Рајнгау-Таунус Хесен Бад Швалбах 187.157 811,48 231
    05378 Рајнско-бершки Северна Рајна-Вестфалија Бершки Гладбах 283.455 437,49 648
    08216 Раштат Баден-Виртемберг Раштат 227.474 738,82 308
    09276 Реген Баварија Реген 77.656 975,06 80
    09375 Регенсбург Баварија Регенсбург[FN 2] 193.572 1392,50 139
    05562 Реклингхаузен Северна Рајна-Вестфалија Реклингхаузен 615.261 760,36 809
    08119 Ремс-Мур Баден-Виртемберг Вајблинген 419.456 858,14 489
    09673 Рен-Грабфелд Баварија Бад Нојштат на Зале 79.690 1021,87 78
    01058 Рендсбург-Екернферде Шлезвиг-Холштајн Рендсбург 272.775 2185,90 125
    09187 Розенхајм Баварија Розенхајм[FN 2] 260.983 1439,50 181
    08415 Ројтлинген Баден-Виртемберг Ројтлинген 282.113 1094,04 258
    13072 Росток Мекленбург-Западна Померанија Гистров 215.113 3421,00 63
    09576 Рот Баварија Рот 126.958 895,18 142
    09277 Ротал-Ин Баварија Пфаркирхен 120.659 1281,60 94
    08325 Ротвајл Баден-Виртемберг Ротвајл 137.500 769,43 179
    03357 Ротенбург Долна Саксонија Ротенбург 163.455 2070,02 79
    14521 Рудни Планини Саксонија Анаберг-Бухолц 337.696 1828,35 185
    14628 Саксонска Швајцарија-Источни Рудни Планини Саксонија Пирна 245.611 1653,64 149
    10046 Санкт Вендел Сар Санкт Вендел 87.397 476,14 184
    10041 Сарбрикен[FN 3] Сар Сабрикен 329.708 410,61 803
    10044 Сарлуј Сар Сарлуј 195.201 459,08 425
    10045 Сарпфалц Сар Хомбург 142.631 418,52 341
    14730 Северна Саксонија Саксонија Торгау 197.673 2020,08 98
    01054 Северна Фризија Шлезвиг-Холштајн Хузум 165.507 2046,98 81
    13074 Северозападен Мекленбург Мекленбург-Западна Померанија Висмар 156.729 2117,00 74
    14522 Средна Саксонија Саксонија Фрајберг 306.185 2112,40 145
    12072 Телтов-Флеминг Бранденбург Лукенвалде 168.296 2092,10 80
    08416 Тибинген Баден-Виртемберг Тибинген 221.837 519,16 427
    09377 Тиршенројт Баварија Тиршенројт 72.504 1085,08 67
    09189 Траунштајн Баварија Траунштајн 177.089 1534,00 115
    07235 Трир-Сарбург Рајнска област-Пфалц Трир[FN 2] 148.945 1091,00 137
    08327 Тутлинген Баден-Виртемберг Тутлинген 136.606 734,35 186
    12073 Укермарк Бранденбург Пренцлау 119.552 3058,10 39
    05978 Уна Северна Рајна-Вестфалија Уна 394.782 542,62 728
    16064 Унштрут-Хајних Тирингија Милхаузен 102.912 975,48 105
    03361 Ферден Долна Саксонија Ферден 136.792 787,69 174
    03460 Фехта Долна Саксонија Фехта 141.598 812,54 174
    05166 Фирзен Северна Рајна-Вестфалија Фирзен 298.935 563,26 531
    09179 Фирстенфелдбрук Баварија Фирстенфелдбрук 219.320 434,77 504
    09573 Фирт Баварија Цирндорф 117.387 307,56 382
    06535 Фогелсберг Хесен Лаутербах 105.878 1459,00 73
    14523 Фогтланд Саксонија Плауен 227.796 1309,85 174
    09474 Форхајм Баварија Форхајм 116.099 642,96 181
    09178 Фрајзинг Баварија Фрајзинг 179.116 801,76 223
    09272 Фрајунг-Графенау Баварија Фрајунг 78.355 984,21 80
    03455 Фризија Долна Саксонија Јефер 98.460 607,85 162
    08237 Фројденштат Баден-Виртемберг Фројденштат 116.233 870,68 133
    06631 Фулда Хесен Фулда 222.584 1380,40 161
    08135 Хајденхајм Баден-Виртемберг Хајденхајм на Бренц 130.527 627,12 208
    03358 Хајдекрајс Долна Саксонија Бад Фалингбостел 139.755 1873,50 75
    08125 Хајлброн Баден-Виртемберг Хајлброн[FN 2] 334.388 1100,00 304
    05370 Хајнсберг Северна Рајна-Вестфалија Хајнсберг 254.322 628,01 405
    03252 Хамелн-Пирмонт Долна Саксонија Хамелн 148.559 796,18 187
    03241 Хановер[FN 3] Долна Саксонија Хановер 1.157.624 2290,50 505
    03353 Харбург Долна Саксонија Винзен 252.776 1244,60 203
    15085 Харц Саксонија-Анхалт Халберштат 214.446 2104,19 102
    09674 Хасберге Баварија Хасфурт 84.599 956,52 88
    12063 Хафеланд Бранденбург Ратенов 161.909 1717,15 94
    05762 Хекстер Северна Рајна-Вестфалија Хекстер 140.667 1199,96 117
    03154 Хелмштет Долна Саксонија Хелмштет 91.307 673,80 136
    06632 Херсфелд-Ротенбург Хесен Бад Херсфелд 120.829 1097,20 110
    05758 Херфорд Северна Рајна-Вестфалија Херфорд 250.783 450,06 557
    16069 Хилдбургхаузен Тирингија Хилдбургхаузен 63.553 937,38 68
    03254 Хилдесхајм Долна Саксонија Хилдесхајм 276.594 1205,80 229
    08126 Хоенлое Баден-Виртемберг Кинцелзау 110.181 776,75 142
    03255 Холцминден Долна Саксонија Холцминден 70.975 692,48 102
    09475 Хоф Баварија Хоф[FN 2] 95.311 892,50 107
    05958 Хохзауерланд Северна Рајна-Вестфалија Мешеде 260.475 1959,20 133
    14524 Цвикау Саксонија Цвикау 317.531 949,33 334
    03351 Целе Долна Саксонија Целе 178.936 1545,03 116
    08417 Цолерналб Баден-Виртемберг Балинген 188.595 917,71 206
    03257 Шаумбург Долна Саксонија Штатхаген 157.781 675,59 234
    09678 Швајнфурт Баварија Швајнфурт[FN 2] 115.106 841,29 137
    06634 Швалм-Едер Хесен Хомберг 180.222 1538,60 117
    09376 Швандорф Баварија Швандорф 147.189 1472,88 100
    08326 Шварцвалд-Бар Баден-Виртемберг Филинген-Швенинген 209.648 1025,24 204
    08127 Швебиш Хал Баден-Виртемберг Швебиш Хал 191.614 1484,06 129
    01059 Шлезвиг-Фленсбург Шлезвиг-Холштајн Шлезвиг 200.025 2071,59 97
    16066 Шмалкалден-Мајнинген Тирингија Мајнинген 125.646 1210,14 104
    12071 Шпре-Ниса Бранденбург Форст 114.429 1647,89 69
    03359 Штаде Долна Саксонија Штаде 203.102 1266,00 160
    01061 Штајнбург Шлезвиг-Холштајн Ицехое 131.347 1056,24 124
    05566 Штајнфурт Северна Рајна-Вестфалија Штајнфурт 447.614 1792,61 250
    09188 Штарнберг Баварија Штарнберг 136.092 488,01 279
    15090 Штендал Саксонија-Анхалт Штендал 111.982 2423,04 46
    01062 Штормарн Шлезвиг-Холштајн Бад Олдеслое 243.196 766,27 317
    09278 Штраубинг-Боген Баварија Штраубинг[FN 2] 100.649 1202,24 84

    Забелешки[уреди | уреди извор]

    1. Окружен клуч: Првите две бројки ја означуваат сојузната покраина, најпрвин старите сојузни покраини од север кон југ (01-09), потоа Сар (10) и Берлин (11) и на крајот новите сојузни покраини во азбучен редослед (12-16), при што во овој список недостигаат сојузните покраини Хамбург (02), Бремен (04) и Берлин (11), бидејќи не се поделени на окрузи (видете Урбани окрузи во Германија).
    2. 2,00 2,01 2,02 2,03 2,04 2,05 2,06 2,07 2,08 2,09 2,10 2,11 2,12 2,13 2,14 2,15 2,16 2,17 2,18 2,19 2,20 2,21 2,22 2,23 2,24 2,25 2,26 2,27 2,28 2,29 2,30 2,31 Место на окружната администрација, иако самиот град не припаѓа на округот
    3. 3,0 3,1 3,2 Регионална заедница од посебен вид
      Градски регион Ахен: од 21 октомври 2009
      Регион Хановер: од 1 ноември 2001
      Регионална заедница Сарбрикен: од 1 јануари 2008, претходно од 1 јануари 1974 како Градска заедница Сарбрикен

    Поврзано[уреди | уреди извор]

    Наводи[уреди | уреди извор]

    1. Translation: European Commission’s Directorate-General for Translation (DGT), Annex 5
    2. Баден-Виртемберг: „Општини во Германија по површина, население и поштенски број на 30 септември 2016 г.“. Сојузна статистичка служба на Германија. 2016.  (германски) состојба 31 декември 2015
      Баварија: „Преглед на состојбата на населението“. Баварска служба за статистика и обработка на податоци. 31 декември 2018.  (германски) состојба 31 декември 2018
      Бранденбург: „Население на Бранденбург по општини и општински заедници] на 31 декември 2018 г.“. Статистичка служба за Берлин и Бранденбург. 31 декември 2018.  (германски) состојба 31 декември 2018
      Хесен: „Население на општините во Хесен“. Статистичка служба на Хесен. 31 декември 2018.  (германски) Stand 31 декември 2018
      Mecklenburg-Vorpommern: „Населеност на окрузите, општините и месните заедници во Мекленбург-Западна Померанија на 31 декември 2018 г.“. Статистичка служба на Мекленбург-Западна Померанија. 31 декември 2018.  (германски) Stand 31 декември 2018
      Niedersachsen: „Населеност на окрузите, општините и месните заедници во Долна Саксонија на 31 декември 2018“. Служба за статистика и комуникациска технологија на Долна Саксонија. 31 декември 2018.  (германски) состојба 31 декември 2018
      Северна Рајна-Вестфалија: „Населеност на местата“. Статистичка служба на Северна Рајна-Вестфалија. 21 септември 2018.  (германски) состојба 31 декември 2018
      Рајнска област-Пфалц: „Општини во Германија по население на 31 декември 2018 г.“. Сојузна статистичка служба на Германија. 2018.  (германски) состојба 31 декември 2018
      Сар: „Површина и население на 31 декември 2018 г.“ (PDF). Статистичка служба на Сар. 31 декември 2018.  (германски) состојба 31 декември 2018
      Саксонија: „Тековно население по општини во 2018 г.“ (PDF). Статистичка служба на Саксонија. 31 декември 2018.  (германски) состојба 31 декември 2018
      Саксонија-Анхалт: „Население по општини на 31 декември 2018 г.“ (PDF). Статистичка служба на Саксонија-Анхалт.  (германски) состојба 31 декември 2018
      Шлезвиг-Холштајн: „Население во разните административни единици на Шлезвиг-Холштајн во 2018 г.“. Статистичка служба за Хамбург и Шлезвиг-Холштајн.  (германски) состојба 31 декември 2018
      Тирингија: „Население по општини, надлежни општини и општински заедници во Тирингија“. Статистичка служба на Тирингија. 31 декември 2018.  (германски) состојба 31 декември 2018
    3. Сојузна статистичка служба (GENESIS Online), 10 ноември 2009

    Надворешни врски[уреди | уреди извор]