Список на рурални окрузи во Германија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Поврзано: Урбани окрузи во Германија
  •  Окрузи во Германија
  •  Слободни градови во Германија
Административна поделба на Германија по покраини, административни окрузи, окрузи и слободни градови

Во Германија има вкупно 294 рурални окрузи (Kreise во Северна Рајна-Вестфалија и Шлезвиг-Холштајн и Landkreise во останатите покраини)[1]. Тука се прикажани и три окрузи од посебен вид, регионалната заедница Сарбрикен, регионот Хановер и градскиот регион Ахен, кои припаѓаат на Собранието на германски окрузи. Во продолжение, окрузите се поделени по поединечни сојузни покраини:

  • Баварија: 71
  • Баден-Виртемберг: 35
  • Бранденбург: 14
  • Долна Саксонија: 37 (вклучувајќи го регионот Хановер)
  • Мекленбург-Западна Померанија: 6
  • Рајнска област-Пфалц: 24
  • Саксонија: 10
  • Саксонија-Анхалт: 11
  • Сар: 6 (вклучувајќи ја регионалната заедница Сарбрикен)
  • Северна Рајна-Вестфалија: 31 (вклучувајќи го градскиот регион Ахен)
  • Тирингија: 17
  • Хесен: 21
  • Шлезвиг-Холштајн: 11

Во продолжение е претставен азбучниот редослед на сите 294 окрузи со соодветните сојузни покраини и окружни седишта:

Код[FN 1] Округ Покраина Окружно седиште Жит. [2] Повр. во км²[3] Жит. по км²
07232 Ајфел Битбург-Прим Рајнска област-Пфалц Битбург 95.946 1626,10 59
09771 Ајхах-Фридберг Баварија Ајхах 130.916 783,09 167
16061 Ајхсфелд Тирингија Хајлбад Хајлигенштат 101.325 939,83 108
09176 Ајхштет Баварија Ајхштет 128.805 1214,40 106
08425 Алб-Дунав Баден-Виртемберг Улм[FN 2] 187.123 1357,32 138
16077 Алтенбург Тирингија Алтенбург 92.344 569,08 162
07132 Алтенкирхен Рајнска област-Пфалц Алтенкирхен 129.166 641,98 201
09171 Алтетинг Баварија Алтетинг 108.485 569,36 191
15081 Алтмарк Залцведел Саксонија-Анхалт Залцведел 86.164 2292,52 38
07331 Алцај-Вормс Рајнска област-Пфалц Алцај 125.173 588,13 213
09371 Амберг-Зулцбах Баварија Амберг[FN 2] 103.568 1255,80 82
03451 Амерланд Долна Саксонија Верстерстеде 121.435 728,23 167
09571 Ансбах Баварија Ансбах[FN 2] 181.314 1971,80 92
15082 Анхалт-Битерфелд Саксонија-Анхалт Кетен 164.817 1452,71 113
07131 Арвајлер Рајнска област-Пфалц Бад Нојенар-Арвајлер 125.837 786,95 160
09772 Аугсбург Баварија Аугсбург[FN 2] 245.600 1071,10 229
03452 Аурих Долна Саксонија Аурих 189.199 1287,20 147
05334 Ахен[FN 3] Северна Рајна-Вестфалија Ахен 553.922 707,15 783
09671 Ашафенбург Баварија Ашафенбург[FN 2] 173.695 699,21 248
07332 Бад Диркхајм Рајнска област-Пфалц Бад Диркхајм 130.927 594,83 220
09672 Бад Кисинген Баварија Бад Кисинген 103.106 1136,94 91
07133 Бад Кројцнах Рајнска област-Пфалц Бад Кројцнах 155.306 863,72 180
09173 Бад Телц-Волфратсхаузен Баварија Бад Телц 124.930 1110,67 112
09472 Бајројт Баварија Бајројт[FN 2] 104.306 1273,09 82
09471 Бамберг Баварија Бамберг[FN 2] 145.570 1167,37 125
12060 Барним Бранденбург Еберсвалде 177.411 1494,33 119
14625 Бауцен Саксонија Бауцен 306.273 2390,65 128
08115 Беблинген Баден-Виртемберг Беблинген 367.208 617,83 594
06431 Бергштрасе Хесен Хепенхајм 266.928 719,54 371
15083 Берде Саксонија-Анхалт Халденслебен 173.473 2366,19 73
07231 Бернкастел-Витлих Рајнска област-Пфалц Витлих 110.833 1177,70 94
09172 Берхтесгаден Баварија Бад Рајхенхал 103.907 839,97 124
08426 Биберах Баден-Виртемберг Биберах на Рис 187.747 1409,82 133
07134 Биркенфелд Рајнска област-Пфалц Биркенфелд 81.135 778,61 104
08435 Бодензе Баден-Виртемберг Фридрихсхафен 205.843 664,79 310
05554 Боркен Северна Рајна-Вестфалија Боркен 369.666 1419,35 260
08315 Брајсгау-Горен Шварцвалд Баден-Виртемберг Фрајбург во Брајсгау[FN 2] 247.711 1378,33 180
15084 Бургенланд Саксонија-Анхалт Наумбург 184.081 1413,47 130
09190 Вајлхајм-Шонгау Баварија Вајлхајм во Горна Баварија 132.906 966,46 138
16071 Вајмар Тирингија Аполда 82.127 803,03 102
09577 Вајсенбург-Гунценхаузен Баварија Вајсенбург во Баварија 93.342 970,90 96
06635 Валдек-Франкенберг Хесен Корбах 157.592 1848,58 85
08337 Валдсхут Баден-Виртемберг Валдсхут-Тинген 163.699 1131,19 145
05570 Варендорф Северна Рајна-Вестфалија Варендорф 277.431 1316,80 211
16063 Вартбург Тирингија Бад Залцунген 125.655 1304,80 96
05170 Везел Северна Рајна-Вестфалија Везел 462.664 1042,50 444
03461 Везермарш Долна Саксонија Браке 89.239 821,92 109
06636 Вера-Мајснер Хесен Ешвеге 100.715 1024,70 98
07143 Вестервалд Рајнска област-Пфалц Монтабаур 198.852 988,68 201
06440 Ветерау Хесен Фридберг 301.931 1100,70 274
09679 Вирцбург Баварија Вирцбург[FN 2] 160.427 967,56 166
15091 Витенберг Саксонија-Анхалт Витенберг 128.447 1929,89 67
03462 Витмунд Долна Саксонија Витмунд 57.173 656,68 87
01053 Војводство Лауенбург Шлезвиг-Холштајн Рацебург 192.999 1263,00 153
03158 Волфенбител Долна Саксонија Волфенбител 120.981 722,48 167
07233 Вулканајфел Рајнска област-Пфалц Даун 61.073 910,98 67
09479 Вунзидел Баварија Вунзидел 73.185 606,41 121
09180 Гармиш-Партенкирхен Баварија Гармиш-Партенкирхен 87.385 1012,28 86
08117 Гепинген Баден-Виртемберг Гепинген 247.835 642,36 386
14626 Герлиц Саксонија Герлиц 260.000 2106,07 123
07334 Гермерсхајм Рајнска област-Пфалц Гермерсхајм 124.889 463,27 270
03159 Гетинген Долна Саксонија Гетинген 329.538 1753,41 188
09774 Гинцбург Баварија Гинцбург 123.153 762,37 162
06531 Гисен Хесен Гисен 262.505 854,64 307
05754 Гитерсло Северна Рајна-Вестфалија Гитерсло 360.642 967,13 373
03151 Гифхорн Долна Саксонија Гифхорн 174.205 1562,80 111
09780 Горен Алгој Баварија Зонтхофен 152.672 1527,97 100
06434 Горен Таунус Хесен Бад Хомбург 233.427 482,03 484
12065 Горен Хафел Бранденбург Оранинбург 207.524 1795,77 116
12066 Горен Шпревалд-Лужица Бранденбург Зенфтенберг 112.450 1216,65 92
03153 Гослар Долна Саксонија Гослар 138.236 965,07 143
16067 Гота Тирингија Гота 136.831 935,59 146
16076 Грајц Тирингија Грајц 101.114 843,49 120
06433 Грос-Герау Хесен Грос-Герау 266.042 453,05 587
03456 Грофство Бентхајм Долна Саксонија Нордхорн 135.662 980,75 138
12061 Даме-Шпревалд Бранденбург Либен 164.528 2261,09 73
06432 Дармштат-Дибург Хесен Дармштат[FN 2] 292.773 658,51 445
09174 Дахау Баварија Дахау 149.370 579,16 258
09271 Дегендорф Баварија Дегендорф 116.596 861,13 135
09773 Дилинген на Дунав Баварија Дилинген на Дунав 94.575 792,05 119
09279 Динголфинг-Ландау Баварија Динголфинг 94.104 877,84 107
03251 Дипхолц Долна Саксонија Дипхолц 213.976 1987,60 108
05358 Дирен Северна Рајна-Вестфалија Дирен 262.828 941,39 279
01051 Дитмаршен Шлезвиг-Холштајн Хајде 132.917 1428,20 93
09778 Долен Алгој Баварија Минделхајм 140.419 1230,20 114
07333 Донерсберг Рајнска област-Пфалц Кирхајмболанден 75.508 645,46 117
09779 Дунав-Рис Баварија Донауверт 131.345 1274,60 103
09175 Еберсберг Баварија Еберсберг 137.421 549,38 250
12062 Елба-Елстер Бранденбург Херцберг 104.673 1889,30 55
08316 Емендинген Баден-Виртемберг Емендинген 157.399 679,88 232
03454 Емсланд Долна Саксонија Мепен 319.488 2881,40 111
05954 Енепе-Рур Северна Рајна-Вестфалија Швелм 325.954 408,31 798
08236 Енц Баден-Виртемберг Пфорцхајм[FN 2] 192.092 573,69 335
09177 Ердинг Баварија Ердинг 133.747 870,72 154
09572 Ерланген-Хехштат Баварија Ерланген[FN 2] 134.136 564,51 238
08116 Еслинген Баден-Виртемберг Еслинген на Некар 508.577 641,50 793
15088 Зале Саксонија-Анхалт Мерзебург 186.431 1433,41 130
16075 Зале-Орла Тирингија Шлајц 82.951 1148,41 72
16074 Зале-Холцланд Тирингија Ајзенберг 86.184 816,99 105
16073 Залфелд-Рудолштат Тирингија Залфелд 109.278 1034,58 106
15089 Залцланд Саксонија-Анхалт Бернбург 196.695 1425,86 138
13075 Западна Померанија-Грајфсвалд Мекленбург-Западна Померанија Грајфсвалд 238.358 3927,00 61
13073 Западна Померанија-Риген Мекленбург-Западна Померанија Штралзунд 224.820 3188,00 71
01060 Зегеберг Шлезвиг-Холштајн Бад Зегеберг 267.503 1344,39 199
16068 Земерда Тирингија Земерда 70.600 804,22 88
05970 Зиген-Витгенштајн Северна Рајна-Вестфалија Зиген 280.800 1131,64 248
08437 Зигмаринген Баден-Виртемберг Зигмаринген 127.272 1204,36 106
05974 Зоест Северна Рајна-Вестфалија Зоест 302.995 1328,27 228
16072 Зонеберг Тирингија Зонеберг 56.818 433,36 131
16070 Илм Тирингија Арнштат 109.620 843,30 130
03360 Илцен Долна Саксонија Илцен 93.131 1453,90 64
08136 Источен Алб Баден-Виртемберг Ален 306.484 1511,57 203
09777 Источен Алгој Баварија Марктобердорф 137.709 1395,09 99
12068 Источен Пригниц-Рупин Бранденбург Нојрупин 99.110 2509,22 39
01055 Источен Холштајн Шлезвиг-Холштајн Ојтин 199.574 1392,00 143
15086 Јерихов Саксонија-Анхалт Бург 91.693 1576,66 58
07340 Југозападен Пфалц Рајнска област-Пфалц Пирмазенс[FN 2] 97.180 953,67 102
07337 Јужен Вајнштрасе Рајнска област-Пфалц Ландау во Пфалц[FN 2] 108.752 639,89 170
07335 Кајзерслаутерн Рајнска област-Пфалц Кајзерслаутерн[FN 2] 104.443 639,85 163
08235 Калв Баден-Виртемберг Калв 150.709 797,52 189
09372 Кам Баварија Кам 126.359 1509,96 84
08215 Карлсруе Баден-Виртемберг Карлсруе[FN 2] 427.106 1085,00 394
06633 Касел Хесен Касел[FN 2] 235.813 1292,80 182
09273 Келхајм Баварија Келхајм 118.965 1066,80 112
16065 Кифхојзер Тирингија Зондерсхаузен 77.110 1035,13 74
09675 Кицинген Баварија Кицинген 89.306 684,15 131
05154 Клеве Северна Рајна-Вестфалија Клеве 310.337 1232,10 252
03453 Клопенбург Долна Саксонија Клопенбург 164.734 1418,18 116
09473 Кобург Баварија Кобург[FN 2] 86.599 590,44 147
05558 Косфелд Северна Рајна-Вестфалија Косфелд 218.401 1110,20 197
08335 Констанц Баден-Виртемберг Констанц 270.568 817,97 331
07135 Кохем-Цел Рајнска област-Пфалц Кохем 63.475 719,42 88
09476 Кронах Баварија Кронах 67.916 651,54 104
07336 Кузел Рајнска област-Пфалц Кузел 71.766 573,41 125
03352 Куксхафен Долна Саксонија Куксхафен 198.103 2072,57 96
09477 Кулмбах Баварија Кулмбах 72.468 656,41 110
14729 Лајпциг Саксонија Борна 258.408 1646,78 157
06532 Лана-Дил Хесен Вецлар 253.167 1066,51 237
09181 Ландсберг на Лех Баварија Ландсберг на Лех 117.657 804,49 146
09274 Ландсхут Баварија Ландсхут[FN 2] 154.577 1348,07 115
03457 Лер Долна Саксонија Лер) 167.548 1086,03 154
08336 Лерах Баден-Виртемберг Лерах 220.606 806,81 273
06533 Лимбург-Вајлбург Хесен Лимбург на Лана 171.922 738,48 233
09776 Линдау Баварија Линдау 80.429 323,37 249
03355 Линебург Долна Саксонија Линебург 180.719 1323,35 137
05766 Липе Северна Рајна-Вестфалија Детмолд 350.750 1246,29 281
03354 Лихов-Даненберг Долна Саксонија Лихов 50.128 1220,46 41
09478 Лихтенфелс Баварија Лихтенфелс 66.655 519,95 128
08118 Лудвигсбург Баден-Виртемберг Лудвигсбург 516.748 686,82 752
13076 Лудвигслуст-Пархим Мекленбург-Западна Померанија Пархим 214.113 4750,00 45
07137 Мајен-Кобленц Рајнска област-Пфалц Кобленц[FN 2] 210.035 817,06 257
06435 Мајна-Кинциг Хесен Гелнхаузен 411.956 1397,52 295
08128 Мајна-Таубер Баден-Виртемберг Таубербишофсхајм 129.842 1304,42 100
06436 Мајна-Таунус Хесен Хофхајм на Таунус 232.848 229,39 1015
09677 Мајна-Шпесарт Баварија Карлштат 126.123 1321,41 95
07339 Мајнц-Бинген Рајнска област-Пфалц Ингелхајм на Рајна 202.222 605,85 334
14627 Мајсен Саксонија Мајсен 245.244 1452,39 169
15087 Мансфелд-Јужен Харц Саксонија-Анхалт Зангерхаузен 141.408 1448,67 98
06534 Марбург-Биденкопф Хесен Марбург 245.241 1262,56 194
13071 Мекленбуршка Езерска Област Мекленбург-Западна Померанија Нојбранденбург 262.517 5468,00 48
05962 Марковски Северна Рајна-Вестфалија Лиденшајд 416.171 1058,99 393
12064 Меркиш-Одерланд Бранденбург Зелов 190.714 2127,99 90
10042 Мерциг-Вадерн Сар Мерциг 103.135 555,13 186
05158 Метман Северна Рајна-Вестфалија Метман 483.279 407,09 1187
09183 Милдорф на Ин Баварија Милдорф на Ин 112.034 805,31 139
09676 Милтенберг Баварија Милтенберг 128.446 715,68 179
05770 Минден-Либеке Северна Рајна-Вестфалија Минден 313.050 1152,22 272
09184 Минхен Баварија Минхен[FN 2] 340.003 667,27 510
09182 Мисбах Баварија Мисбах 98.286 863,50 114
08225 Некар-Оденвалд Баден-Виртемберг Мосбах 141.847 1126,29 126
03256 Нинбург Долна Саксонија Нинбург 120.632 1398,90 86
09574 Нирнберг Баварија Лауф на Пегниц 167.643 800,09 210
09185 Нојбург-Шробенхаузен Баварија Нојбург на Дунав 94.654 739,75 128
07138 Нојвид Рајнска област-Пфалц Нојвид 179.812 626,79 287
09373 Нојмаркт во Горен Пфалц Баварија Нојмаркт во Горен Пфалц 130.385 1344,23 97
10043 Нојнкирхен Сар Отвајлер 133.222 249,21 535
09575 Нојштат на Ајш-Бад Виндсхајм Баварија Нојштат на Ајш 98.751 1267,40 78
09374 Нојштат на Валднаб Баварија Нојштат на Валднаб 95.078 1429,70 67
09775 Ној-Улм Баварија Ној-Улм 170.309 515,54 330
16062 Нордхаузен Тирингија Нордхаузен 85.355 710,94 120
03155 Нортхајм Долна Саксонија Нортхајм 134.896 1267,00 106
05374 Обербергиш Северна Рајна-Вестфалија Гумерсбах 273.452 918,54 298
06437 Оденвалд Хесен Ербах 97.000 623,97 155
12067 Одра-Шпре Бранденбург Бесков 182.397 2242,71 81
05366 Ојскирхен Северна Рајна-Вестфалија Ојскирхен 191.165 1248,86 153
03458 Олденбург Долна Саксонија Вилдесхаузен 128.608 1063,06 121
05966 Олпе Северна Рајна-Вестфалија Олпе 136.365 710,81 192
08317 Ортенау Баден-Виртемберг Офенбург 411.700 1850,74 222
03459 Оснабрик Долна Саксонија Оснабрик[FN 2] 358.079 2121,59 169
03356 Остерхолц Долна Саксонија Остерхолц-Шармбек 113.579 650,73 175
06438 Офенбах Хесен Диценбах 347.357 356,29 975
05774 Падерборн Северна Рајна-Вестфалија Падерборн 304.332 1245,94 244
03157 Пајне Долна Саксонија Пајне 132.320 534,73 247
09275 Пасау Баварија Пасау[FN 2] 188.336 1530,04 123
01056 Пинеберг Шлезвиг-Холштајн Пинеберг 307.471 664,23 463
01057 Плен Шлезвиг-Холштајн Плен 128.304 1082,71 119
12069 Потсдам-Мителмарк Бранденбург Бад Белциг 210.910 2575,05 82
12070 Пригниц Бранденбург Перлеберг 77.573 2123,31 37
09186 Пфафенхофен на Илм Баварија Пфафенхофен на Илм 124.128 760,75 163
08436 Равенсбург Баден-Виртемберг Равенсбург 272.425 1631,80 167
05362 Рајна-Ерфт Северна Рајна-Вестфалија Бергхајм 466.657 704,54 662
05382 Рајна-Зиг Северна Рајна-Вестфалија Зигбург 596.213 1153,34 517
07141 Рајна-Лана Рајнска област-Пфалц Бад Емс 121.838 782,31 156
08226 Рајна-Некар Баден-Виртемберг Хајделберг[FN 2] 527.287 1061,72 497
05162 Рајна-Нојс Северна Рајна-Вестфалија Нојс 450.026 576,33 781
07338 Рајна-Пфалц Рајнска област-Пфалц Лудвигсхафен на Рајна[FN 2] 148.079 304,86 486
07140 Рајна-Хунсрик Рајнска област-Пфалц Зимерн 101.002 962,94 105
06439 Рајнгау-Таунус Хесен Бад Швалбах 184.114 811,48 227
05378 Рајниш-Бергиш Северна Рајна-Вестфалија Бергиш Гладбах 282.729 437,49 646
08216 Раштат Баден-Виртемберг Раштат 222.472 738,82 301
09276 Реген Баварија Реген 76.812 975,06 79
09375 Регенсбург Баварија Регенсбург[FN 2] 189.390 1392,50 136
05562 Реклингхаузен Северна Рајна-Вестфалија Реклингхаузен 617.807 760,36 813
08119 Ремс-Мур Баден-Виртемберг Вајблинген 408.827 858,14 476
09673 Рен-Грабфелд Баварија Бад Нојштат на Зале 79.723 1021,87 78
01058 Рендсбург-Екернферде Шлезвиг-Холштајн Рендсбург 270.378 2185,90 124
09187 Розенхајм Баварија Розенхајм[FN 2] 256.074 1439,50 178
08415 Ројтлинген Баден-Виртемберг Ројтлинген 274.691 1094,04 251
13072 Росток Мекленбург-Западна Померанија Гистров 213.473 3421,00 62
09576 Рот Баварија Рот 125.140 895,18 140
09277 Ротал-Ин Баварија Пфаркирхен 119.218 1281,60 93
08325 Ротвајл Баден-Виртемберг Ротвајл 135.553 769,43 176
03357 Ротенбург Долна Саксонија Ротенбург 163.253 2070,02 79
14521 Рудни Планини Саксонија Анаберг-Бухолц 347.665 1828,35 190
14628 Саксонска Швајцарија-Источни Рудни Планини Саксонија Пирна 247.412 1653,64 150
10046 Санкт Вендел Сар Санкт Вендел 88.556 476,14 186
10041 Сарбрикен[FN 3] Сар Сабрикен 325.978 410,61 794
10044 Сарлуј Сар Сарлуј 195.976 459,08 427
10045 Сарпфалц Сар Хомбург 143.851 418,52 344
14730 Северна Саксонија Саксонија Торгау 197.605 2020,08 98
01054 Северна Фризија Шлезвиг-Холштајн Хузум 163.960 2046,98 80
13074 Северозападен Мекленбург Мекленбург-Западна Померанија Висмар 156.270 2117,00 74
14522 Средна Саксонија Саксонија Фрајберг 312.450 2112,40 148
12072 Телтов-Флеминг Бранденбург Лукенвалде 163.553 2092,10 78
08416 Тибинген Баден-Виртемберг Тибинген 214.894 519,16 414
09377 Тиршенројт Баварија Тиршенројт 73.314 1085,08 68
09189 Траунштајн Баварија Траунштајн 174.162 1534,00 114
07235 Трир-Сарбург Рајнска област-Пфалц Трир[FN 2] 143.893 1091,00 132
08327 Тутлинген Баден-Виртемберг Тутлинген 132.476 734,35 180
12073 Укермарк Бранденбург Пренцлау 121.014 3058,10 40
05978 Уна Северна Рајна-Вестфалија Уна 396.035 542,62 730
16064 Унштрут-Хајних Тирингија Милхаузен 105.273 975,48 108
03361 Ферден Долна Саксонија Ферден 134.645 787,69 171
03460 Фехта Долна Саксонија Фехта 137.866 812,54 170
05166 Фирзен Северна Рајна-Вестфалија Фирзен 297.661 563,26 528
09179 Фирстенфелдбрук Баварија Фирстенфелдбрук 213.481 434,77 491
09573 Фирт Баварија Цирндорф 114.291 307,56 372
06535 Фогелсберг Хесен Лаутербах 107.256 1459,00 74
14523 Фогтланд Саксонија Плауен 232.318 1309,85 177
09474 Форхајм Баварија Форхајм 114.834 642,96 179
09178 Фрајзинг Баварија Фрајзинг 173.225 801,76 216
09272 Фрајунг-Графенау Баварија Фрајунг 78.122 984,21 79
03455 Фризија Долна Саксонија Јефер 97.900 607,85 161
08237 Фројденштат Баден-Виртемберг Фројденштат 115.055 870,68 132
06631 Фулда Хесен Фулда 220.132 1380,40 159
08135 Хајденхајм Баден-Виртемберг Хајденхајм на Бренц 127.608 627,12 203
03358 Хајдекрајс Долна Саксонија Бад Фалингбостел 140.264 1873,50 75
08125 Хајлброн Баден-Виртемберг Хајлброн[FN 2] 324.543 1100,00 295
05370 Хајнсберг Северна Рајна-Вестфалија Хајнсберг 252.527 628,01 402
03252 Хамелн-Пирмонт Долна Саксонија Хамелн 148.281 796,18 186
03241 Хановер[FN 3] Долна Саксонија Хановер 1.144.481 2290,50 500
03353 Харбург Долна Саксонија Винзен 248.122 1244,60 199
15085 Харц Саксонија-Анхалт Халберштат 221.366 2104,19 105
09674 Хасберге Баварија Хасфурт 84.581 956,52 88
12063 Хафеланд Бранденбург Ратенов 158.236 1717,15 92
05762 Хекстер Северна Рајна-Вестфалија Хекстер 144.010 1199,96 120
03154 Хелмштет Долна Саксонија Хелмштет 91.500 673,80 136
06632 Херсфелд-Ротенбург Хесен Бад Херсфелд 121.166 1097,20 110
05758 Херфорд Северна Рајна-Вестфалија Херфорд 252.122 450,06 560
16069 Хилдбургхаузен Тирингија Хилдбургхаузен 64.524 937,38 69
03254 Хилдесхајм Долна Саксонија Хилдесхајм 277.055 1205,80 230
08126 Хоенлое Баден-Виртемберг Кинцелзау 107.498 776,75 138
03255 Холцминден Долна Саксонија Холцминден 71.659 692,48 103
09475 Хоф Баварија Хоф[FN 2] 96.429 892,50 108
05958 Хохзауерланд Северна Рајна-Вестфалија Мешеде 263.762 1959,20 135
14524 Цвикау Саксонија Цвикау 324.534 949,33 342
03351 Целе Долна Саксонија Целе 177.971 1545,03 115
08417 Цолерналб Баден-Виртемберг Балинген 184.658 917,71 201
03257 Шаумбург Долна Саксонија Штатхаген 156.206 675,59 231
09678 Швајнфурт Баварија Швајнфурт[FN 2] 114.813 841,29 136
06634 Швалм-Едер Хесен Хомберг 180.310 1538,60 117
09376 Швандорф Баварија Швандорф 144.864 1472,88 98
08326 Шварцвалд-Бар Баден-Виртемберг Филинген-Швенинген 204.585 1025,24 200
08127 Швебиш Хал Баден-Виртемберг Швебиш Хал 186.928 1484,06 126
01059 Шлезвиг-Фленсбург Шлезвиг-Холштајн Шлезвиг 196.839 2071,59 95
16066 Шмалкалден-Мајнинген Тирингија Мајнинген 124.623 1210,14 103
12071 Шпре-Ниса Бранденбург Форст 117.635 1647,89 71
03359 Штаде Долна Саксонија Штаде 200.054 1266,00 158
01061 Штајнбург Шлезвиг-Холштајн Ицехое 131.457 1056,24 124
05566 Штајнфурт Северна Рајна-Вестфалија Штајнфурт 443.374 1792,61 247
09188 Штарнберг Баварија Штарнберг 133.621 488,01 274
15090 Штендал Саксонија-Анхалт Штендал 115.262 2423,04 48
01062 Штормарн Шлезвиг-Холштајн Бад Олдеслое 239.614 766,27 313
09278 Штраубинг-Боген Баварија Штраубинг[FN 2] 98.806 1202,24 82

Забелешки[уреди | уреди извор]

  1. Окружен клуч: Првите две бројки ја означуваат сојузната покраина, најпрвин старите сојузни покраини од север кон југ (01-09), потоа Сар (10) и Берлин (11) и на крајот новите сојузни покраини во азбучен редослед (12-16), при што во овој список недостигаат сојузните покраини Хамбург (02), Бремен (04) и Берлин (11), бидејќи не се поделени на окрузи (видете Урбани окрузи во Германија).
  2. 2,00 2,01 2,02 2,03 2,04 2,05 2,06 2,07 2,08 2,09 2,10 2,11 2,12 2,13 2,14 2,15 2,16 2,17 2,18 2,19 2,20 2,21 2,22 2,23 2,24 2,25 2,26 2,27 2,28 2,29 2,30 2,31 Место на окружната администрација, иако самиот град не припаѓа на округот
  3. 3,0 3,1 3,2 Регионална заедница од посебен вид
    Градски регион Ахен: од 21 октомври 2009
    Регион Хановер: од 1 ноември 2001
    Регионална заедница Сарбрикен: од 1 јануари 2008, претходно од 1 јануари 1974 како Градска заедница Сарбрикен

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Translation: European Commission’s Directorate-General for Translation (DGT), Annex 5
  2. Баден-Виртемберг: „Население и развој“ (на германски). Статистичко биро на Баден-Виртемберг. 31 декември 2012. https://www.destatis.de/DE/ZahlenFakten/LaenderRegionen/Regionales/Gemeindeverzeichnis/Administrativ/Archiv/GVAuszugQ/AuszugGV3QAktuell.xls?__blob=publicationFile.  состојба 31 декември 2012
    Баварија: „Преглед на состојбата на населението“. Баварска служба за статистика и обработка на податоци. 31 декември 2015. https://www.statistikdaten.bayern.de/genesis/online?sequenz=tabelleErgebnis&selectionname=12411-001.  (германски) состојба 31 декември 2015
    Бранденбург: „Население во Бранденбург по општини и општински заедници (XLS-Datei; 83 KB) (Einwohnerzahlen auf Grundlage des Zensus 2011)“] (на германски). Статистичка служба за Берлин и Бранденбург. 31 декември 2015. https://www.statistik-berlin-brandenburg.de/publikationen/stat_berichte/2016/SB_A01-07-00_2015m12_BB.xlsx.  состојба 31 декември 2015
    Хесен: „Население на општините во Хесен“. Статистичка служба на Хесен. 1 август 2016. https://statistik.hessen.de/sites/statistik.hessen.de/files/Bevoelkerung_in_Hessen_nach_Gemeinden_am_31_12_2015.  (германски) Stand 31 декември 2015
    Mecklenburg-Vorpommern: „Населеност на окрузите, општините и месните заедници во Мекленбург-Западна Померанија на 31 декември 2014“. Статистичка служба на Мекленбург-Западна Померанија. 1 јули 2016. http://service.mvnet.de/statmv/daten_stam_berichte/e-bibointerth01/bevoelkerung--haushalte--familien--flaeche/a-i__/a123__/2015/daten/a123-2015-22.xls.  (германски) Stand 31 декември 2015
    Niedersachsen: „Населеност на окрузите, општините и месните заедници во Долна Саксонија на 31 декември 2015“. Служба за статистика и комуникациска технологија на Долна Саксонија. 31 декември 2015. http://www1.nls.niedersachsen.de/statistik/.  (германски) состојба 31 декември 2015
    Северна Рајна-Вестфалија: „Населеност на местата“. Статистичка служба на Северна Рајна-Вестфалија. 18 јули 2016. http://www.it.nrw.de/statistik/a/daten/bevoelkerungszahlen_zensus/index.html.  (германски) состојба 31 декември 2015
    Рајнска област-Пфалц: „Население на заедниците на 31 декември 2012“. Статистичка служба на Рајнската област-Пфалц. 2013. https://www.destatis.de/DE/ZahlenFakten/LaenderRegionen/Regionales/Gemeindeverzeichnis/Administrativ/Archiv/GVAuszugQ/AuszugGV3QAktuell.xls?__blob=publicationFile.  (германски) состојба 31 декември 2012
    Сар: „Fläche und Bevölkerung - Stand: 31.12.2013 (Basis Zensus 2011)“ (на германски). Статистичка служба на Сар. 9 Септември 2014. http://www.saarland.de/dokumente/thema_statistik/FB311213_nZPROECK2.pdf.  состојба 31 декември 2013
    Саксонија: „Население во Слободната Држава Саксонија по општини“ (на германски). Статистичко биро на Саксонија. 1 јули 2016. https://www.statistik.sachsen.de/download/010_GB-Bev/Bev_Z_Gemeinde_akt.pdf.  состојба 31 декември 2015
    Саксонија-Анхалт: „Население по општини на 31.12.2015“ (на германски). Статистичка служба на Саксонија-Анхалт. 31 декември 2015. http://www.statistik.sachsen-anhalt.de/download/stat_berichte/6A102_hj_2015_02.pdf.  состојба 31 декември 2015
    Шлезвиг-Холштајн: „Население во разните административни единици на Шлезвиг-Холштајн на 31 декември 2015“. Статистичка служба за Хамбург и Шлезвиг-Холштајн. 31 декември 2015. http://www.statistik-nord.de/fileadmin/Dokumente/Statistische_Berichte/bevoelkerung/A_I_2_S/A_I_2_vj_154_Zensus_SH.xlsx.  (германски) состојба 31 декември 2015
    Тирингија: „Население по општини, надлежни општини и општински заедници во Тирингија“ (на германски). Статистичка служба на Тирингија. 16 јули 2016. http://www.statistik.thueringen.de/datenbank/TabAnzeige.asp?tabelle=gg000102.  состојба 31 декември 2015
  3. Сојузна статистичка служба (GENESIS Online), 10 ноември 2009

Надворешни врски[уреди | уреди извор]