Список на рурални окрузи во Германија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Поврзано: Урбани окрузи во Германија
  •  Окрузи во Германија
  •  Слободни градови во Германија
  • Административна поделба на Германија по покраини, административни окрузи, окрузи и слободни градови

    Во Германија има вкупно 294 рурални окрузи (Kreise во Северна Рајна-Вестфалија и Шлезвиг-Холштајн и Landkreise во останатите покраини)[1]. Тука се прикажани и три окрузи од посебен вид, регионалната заедница Сарбрикен, регионот Хановер и градскиот регион Ахен, кои припаѓаат на Собранието на германски окрузи. Во продолжение, окрузите се поделени по поединечни сојузни покраини:

    • Баварија: 71
    • Баден-Виртемберг: 35
    • Бранденбург: 14
    • Долна Саксонија: 37 (вклучувајќи го регионот Хановер)
    • Мекленбург-Западна Померанија: 6
    • Рајнска област-Пфалц: 24
    • Саксонија: 10
    • Саксонија-Анхалт: 11
    • Сар: 6 (вклучувајќи ја регионалната заедница Сарбрикен)
    • Северна Рајна-Вестфалија: 31 (вклучувајќи го градскиот регион Ахен)
    • Тирингија: 17
    • Хесен: 21
    • Шлезвиг-Холштајн: 11

    Во продолжение е претставен азбучниот редослед на сите 294 окрузи со соодветните сојузни покраини и окружни седишта:

    Код[FN 1] Округ Покраина Окружно седиште Жит. [2] Повр. во км²[3] Жит. по км²
    07232 Ајфел Битбург-Прим Рајнска област-Пфалц Битбург 98.021 1626,10 60
    09771 Ајхах-Фридберг Баварија Ајхах 131.399 783,09 168
    16061 Ајхсфелд Тирингија Хајлбад Хајлигенштат 101.033 939,83 108
    09176 Ајхштет Баварија Ајхштет 130.808 1214,40 108
    08425 Алб-Дунав Баден-Виртемберг Улм[FN 2] 192.104 1357,32 142
    16077 Алтенбург Тирингија Алтенбург 91.607 569,08 161
    07132 Алтенкирхен Рајнска област-Пфалц Алтенкирхен 128.961 641,98 201
    09171 Алтетинг Баварија Алтетинг 109.422 569,36 192
    15081 Алтмарк Залцведел Саксонија-Анхалт Залцведел 85.236 2292,52 37
    07331 Алцај-Вормс Рајнска област-Пфалц Алцај 128.197 588,13 218
    09371 Амберг-Зулцбах Баварија Амберг[FN 2] 103.009 1255,80 82
    03451 Амерланд Долна Саксонија Верстерстеде 122.698 728,23 168
    09571 Ансбах Баварија Ансбах[FN 2] 182.178 1971,80 92
    15082 Анхалт-Битерфелд Саксонија-Анхалт Кетен 163.100 1452,71 112
    07131 Арвајлер Рајнска област-Пфалц Бад Нојенар-Арвајлер 128.455 786,95 163
    09772 Аугсбург Баварија Аугсбург[FN 2] 247.539 1071,10 231
    03452 Аурих Долна Саксонија Аурих 190.066 1287,20 148
    05334 Ахен[FN 3] Северна Рајна-Вестфалија Ахен 552.472 707,15 781
    09671 Ашафенбург Баварија Ашафенбург[FN 2] 173.504 699,21 248
    07332 Бад Диркхајм Рајнска област-Пфалц Бад Диркхајм 132.960 594,83 224
    09672 Бад Кисинген Баварија Бад Кисинген 103.100 1136,94 91
    07133 Бад Кројцнах Рајнска област-Пфалц Бад Кројцнах 157.392 863,72 182
    09173 Бад Телц-Волфратсхаузен Баварија Бад Телц 125.668 1110,67 113
    09472 Бајројт Баварија Бајројт[FN 2] 103.876 1273,09 82
    09471 Бамберг Баварија Бамберг[FN 2] 146.042 1167,37 125
    12060 Барним Бранденбург Еберсвалде 179.365 1494,33 120
    14625 Бауцен Саксонија Бауцен 304.691 2390,65 127
    08115 Беблинген Баден-Виртемберг Беблинген 381.281 617,83 617
    06431 Бергштрасе Хесен Хепенхајм 267.935 719,54 372
    15083 Берде Саксонија-Анхалт Халденслебен 172.959 2366,19 73
    07231 Бернкастел-Витлих Рајнска област-Пфалц Витлих 112.006 1177,70 95
    09172 Берхтесгаден Баварија Бад Рајхенхал 104.480 839,97 124
    08426 Биберах Баден-Виртемберг Биберах на Рис 194.019 1409,82 138
    07134 Биркенфелд Рајнска област-Пфалц Биркенфелд 80.799 778,61 104
    08435 Бодензе Баден-Виртемберг Фридрихсхафен 212.201 664,79 319
    05554 Боркен Северна Рајна-Вестфалија Боркен 369.226 1419,35 260
    08315 Брајсгау-Горен Шварцвалд Баден-Виртемберг Фрајбург во Брајсгау[FN 2] 257.343 1378,33 187
    15084 Бургенланд Саксонија-Анхалт Наумбург 183.174 1413,47 130
    09190 Вајлхајм-Шонгау Баварија Вајлхајм во Горна Баварија 133.859 966,46 139
    16071 Вајмар Тирингија Аполда 82.316 803,03 103
    09577 Вајсенбург-Гунценхаузен Баварија Вајсенбург во Баварија 93.974 970,90 97
    06635 Валдек-Франкенберг Хесен Корбах 157.967 1848,58 85
    08337 Валдсхут Баден-Виртемберг Валдсхут-Тинген 167.861 1131,19 148
    05570 Варендорф Северна Рајна-Вестфалија Варендорф 277.744 1316,80 211
    16063 Вартбург Тирингија Бад Залцунген 124.729 1304,80 96
    05170 Везел Северна Рајна-Вестфалија Везел 461.715 1042,50 443
    03461 Везермарш Долна Саксонија Браке 89.282 821,92 109
    06636 Вера-Мајснер Хесен Ешвеге 100.965 1024,70 99
    07143 Вестервалд Рајнска област-Пфалц Монтабаур 201.027 988,68 203
    06440 Ветерау Хесен Фридберг 303.914 1100,70 276
    09679 Вирцбург Баварија Вирцбург[FN 2] 161.041 967,56 166
    15091 Витенберг Саксонија-Анхалт Витенберг 127.449 1929,89 66
    03462 Витмунд Долна Саксонија Витмунд 56.881 656,68 87
    01053 Војводство Лауенбург Шлезвиг-Холштајн Рацебург 195.063 1263,00 154
    03158 Волфенбител Долна Саксонија Волфенбител 120.904 722,48 167
    07233 Вулканајфел Рајнска област-Пфалц Даун 60.757 910,98 67
    09479 Вунзидел Баварија Вунзидел 73.260 606,41 121
    09180 Гармиш-Партенкирхен Баварија Гармиш-Партенкирхен 87.877 1012,28 87
    08117 Гепинген Баден-Виртемберг Гепинген 252.749 642,36 393
    14626 Герлиц Саксонија Герлиц 258.337 2106,07 123
    07334 Гермерсхајм Рајнска област-Пфалц Гермерсхајм 128.205 463,27 277
    03159 Гетинген Долна Саксонија Гетинген 327.065 1753,41 187
    09774 Гинцбург Баварија Гинцбург 123.498 762,37 162
    06531 Гисен Хесен Гисен 265.699 854,64 311
    05754 Гитерсло Северна Рајна-Вестфалија Гитерсло 361.828 967,13 374
    03151 Гифхорн Долна Саксонија Гифхорн 174.749 1562,80 112
    09780 Горен Алгој Баварија Зонтхофен 153.759 1527,97 101
    06434 Горен Таунус Хесен Бад Хомбург 234.991 482,03 488
    12065 Горен Хафел Бранденбург Оранинбург 208.639 1795,77 116
    12066 Горен Шпревалд-Лужица Бранденбург Зенфтенберг 111.962 1216,65 92
    03153 Гослар Долна Саксонија Гослар 137.979 965,07 143
    16067 Гота Тирингија Гота 135.430 935,59 145
    16076 Грајц Тирингија Грајц 99.717 843,49 118
    06433 Грос-Герау Хесен Грос-Герау 269.045 453,05 594
    03456 Грофство Бентхајм Долна Саксонија Нордхорн 135.770 980,75 138
    12061 Даме-Шпревалд Бранденбург Либен 166.074 2261,09 73
    06432 Дармштат-Дибург Хесен Дармштат[FN 2] 294.744 658,51 448
    09174 Дахау Баварија Дахау 150.839 579,16 260
    09271 Дегендорф Баварија Дегендорф 117.601 861,13 137
    09773 Дилинген на Дунав Баварија Дилинген на Дунав 94.556 792,05 119
    09279 Динголфинг-Ландау Баварија Динголфинг 95.035 877,84 108
    03251 Дипхолц Долна Саксонија Дипхолц 215.082 1987,60 108
    05358 Дирен Северна Рајна-Вестфалија Дирен 262.072 941,39 278
    01051 Дитмаршен Шлезвиг-Холштајн Хајде 133.560 1428,20 94
    09778 Долен Алгој Баварија Минделхајм 141.165 1230,20 115
    07333 Донерсберг Рајнска област-Пфалц Кирхајмболанден 75.203 645,46 117
    09779 Дунав-Рис Баварија Донауверт 132.298 1274,60 104
    09175 Еберсберг Баварија Еберсберг 139.016 549,38 253
    12062 Елба-Елстер Бранденбург Херцберг 104.397 1889,30 55
    08316 Емендинген Баден-Виртемберг Емендинген 162.082 679,88 238
    03454 Емсланд Долна Саксонија Мепен 321.391 2881,40 112
    05954 Енепе-Рур Северна Рајна-Вестфалија Швелм 325.374 408,31 797
    08236 Енц Баден-Виртемберг Пфорцхајм[FN 2] 196.066 573,69 342
    09177 Ердинг Баварија Ердинг 135.429 870,72 156
    09572 Ерланген-Хехштат Баварија Ерланген[FN 2] 134.640 564,51 239
    08116 Еслинген Баден-Виртемберг Еслинген на Некар 524.127 641,50 817
    15088 Зале Саксонија-Анхалт Мерзебург 185.951 1433,41 130
    16075 Зале-Орла Тирингија Шлајц 82.362 1148,41 72
    16074 Зале-Холцланд Тирингија Ајзенберг 84.525 816,99 103
    16073 Залфелд-Рудолштат Тирингија Залфелд 108.315 1034,58 105
    15089 Залцланд Саксонија-Анхалт Бернбург 194.575 1425,86 136
    13075 Западна Померанија-Грајфсвалд Мекленбург-Западна Померанија Грајфсвалд 237.374 3927,00 60
    13073 Западна Померанија-Риген Мекленбург-Западна Померанија Штралзунд 224.971 3188,00 71
    01060 Зегеберг Шлезвиг-Холштајн Бад Зегеберг 272.235 1344,39 202
    16068 Земерда Тирингија Земерда 70.118 804,22 87
    05970 Зиген-Витгенштајн Северна Рајна-Вестфалија Зиген 277.933 1131,64 246
    08437 Зигмаринген Баден-Виртемберг Зигмаринген 130.772 1204,36 109
    05974 Зоест Северна Рајна-Вестфалија Зоест 301.655 1328,27 227
    16072 Зонеберг Тирингија Зонеберг 56.507 433,36 130
    16070 Илм Тирингија Арнштат 109.167 843,30 129
    03360 Илцен Долна Саксонија Илцен 92.961 1453,90 64
    08136 Источен Алб Баден-Виртемберг Ален 312.650 1511,57 207
    09777 Источен Алгој Баварија Марктобердорф 138.265 1395,09 99
    12068 Источен Пригниц-Рупин Бранденбург Нојрупин 99.414 2509,22 40
    01055 Источен Холштајн Шлезвиг-Холштајн Ојтин 200.813 1392,00 144
    15086 Јерихов Саксонија-Анхалт Бург 91.345 1576,66 58
    07340 Југозападен Пфалц Рајнска област-Пфалц Пирмазенс[FN 2] 95.957 953,67 101
    07337 Јужен Вајнштрасе Рајнска област-Пфалц Ландау во Пфалц[FN 2] 110.885 639,89 173
    07335 Кајзерслаутерн Рајнска област-Пфалц Кајзерслаутерн[FN 2] 105.504 639,85 165
    08235 Калв Баден-Виртемберг Калв 155.359 797,52 195
    09372 Кам Баварија Кам 126.918 1509,96 84
    08215 Карлсруе Баден-Виртемберг Карлсруе[FN 2] 435.841 1085,00 402
    06633 Касел Хесен Касел[FN 2] 236.905 1292,80 183
    09273 Келхајм Баварија Келхајм 119.969 1066,80 112
    16065 Кифхојзер Тирингија Зондерсхаузен 76.685 1035,13 74
    09675 Кицинген Баварија Кицинген 89.748 684,15 131
    05154 Клеве Северна Рајна-Вестфалија Клеве 310.329 1232,10 252
    03453 Клопенбург Долна Саксонија Клопенбург 165.930 1418,18 117
    09473 Кобург Баварија Кобург[FN 2] 86.734 590,44 147
    05558 Косфелд Северна Рајна-Вестфалија Косфелд 219.019 1110,20 197
    08335 Констанц Баден-Виртемберг Констанц 280.288 817,97 343
    07135 Кохем-Цел Рајнска област-Пфалц Кохем 61.864 719,42 86
    09476 Кронах Баварија Кронах 67.613 651,54 104
    07336 Кузел Рајнска област-Пфалц Кузел 70.899 573,41 124
    03352 Куксхафен Долна Саксонија Куксхафен 198.670 2072,57 96
    09477 Кулмбах Баварија Кулмбах 71.993 656,41 110
    14729 Лајпциг Саксонија Борна 258.333 1646,78 157
    06532 Лана-Дил Хесен Вецлар 254.074 1066,51 238
    09181 Ландсберг на Лех Баварија Ландсберг на Лех 118.725 804,49 148
    09274 Ландсхут Баварија Ландсхут[FN 2] 155.442 1348,07 115
    03457 Лер Долна Саксонија Лер) 168.253 1086,03 155
    08336 Лерах Баден-Виртемберг Лерах 226.708 806,81 281
    06533 Лимбург-Вајлбург Хесен Лимбург на Лана 172.120 738,48 233
    09776 Линдау Баварија Линдау 80.961 323,37 250
    03355 Линебург Долна Саксонија Линебург 181.605 1323,35 137
    05766 Липе Северна Рајна-Вестфалија Детмолд 348.933 1246,29 280
    03354 Лихов-Даненберг Долна Саксонија Лихов 48.825 1220,46 40
    09478 Лихтенфелс Баварија Лихтенфелс 66.640 519,95 128
    08118 Лудвигсбург Баден-Виртемберг Лудвигсбург 534.074 686,82 778
    13076 Лудвигслуст-Пархим Мекленбург-Западна Померанија Пархим 212.562 4750,00 45
    07137 Мајен-Кобленц Рајнска област-Пфалц Кобленц[FN 2] 212.968 817,06 261
    06435 Мајна-Кинциг Хесен Гелнхаузен 416.715 1397,52 298
    08128 Мајна-Таубер Баден-Виртемберг Таубербишофсхајм 132.181 1304,42 101
    06436 Мајна-Таунус Хесен Хофхајм на Таунус 235.708 229,39 1028
    09677 Мајна-Шпесарт Баварија Карлштат 126.301 1321,41 96
    07339 Мајнц-Бинген Рајнска област-Пфалц Ингелхајм на Рајна 209.184 605,85 345
    14627 Мајсен Саксонија Мајсен 243.889 1452,39 168
    15087 Мансфелд-Јужен Харц Саксонија-Анхалт Зангерхаузен 139.781 1448,67 96
    06534 Марбург-Биденкопф Хесен Марбург 245.013 1262,56 194
    13071 Мекленбуршка Езерска Област Мекленбург-Западна Померанија Нојбранденбург 261.816 5468,00 48
    05962 Марковски Северна Рајна-Вестфалија Лиденшајд 414.886 1058,99 392
    12064 Меркиш-Одерланд Бранденбург Зелов 191.685 2127,99 90
    10042 Мерциг-Вадерн Сар Мерциг 103.908 555,13 187
    05158 Метман Северна Рајна-Вестфалија Метман 484.770 407,09 1191
    09183 Милдорф на Ин Баварија Милдорф на Ин 113.222 805,31 141
    09676 Милтенберг Баварија Милтенберг 128.543 715,68 180
    05770 Минден-Либеке Северна Рајна-Вестфалија Минден 311.866 1152,22 271
    09184 Минхен Баварија Минхен[FN 2] 343.405 667,27 515
    09182 Мисбах Баварија Мисбах 98.828 863,50 114
    08225 Некар-Оденвалд Баден-Виртемберг Мосбах 142.936 1126,29 127
    03256 Нинбург Долна Саксонија Нинбург 121.503 1398,90 87
    09574 Нирнберг Баварија Лауф на Пегниц 168.893 800,09 211
    09185 Нојбург-Шробенхаузен Баварија Нојбург на Дунав 95.759 739,75 129
    07138 Нојвид Рајнска област-Пфалц Нојвид 181.537 626,79 290
    09373 Нојмаркт во Горен Пфалц Баварија Нојмаркт во Горен Пфалц 131.662 1344,23 98
    10043 Нојнкирхен Сар Отвајлер 133.984 249,21 538
    09575 Нојштат на Ајш-Бад Виндсхајм Баварија Нојштат на Ајш 99.332 1267,40 78
    09374 Нојштат на Валднаб Баварија Нојштат на Валднаб 94.528 1429,70 66
    09775 Ној-Улм Баварија Ној-Улм 171.011 515,54 332
    16062 Нордхаузен Тирингија Нордхаузен 85.098 710,94 120
    03155 Нортхајм Долна Саксонија Нортхајм 133.610 1267,00 105
    05374 Обербергиш Северна Рајна-Вестфалија Гумерсбах 273.139 918,54 297
    06437 Оденвалд Хесен Ербах 96.473 623,97 155
    12067 Одра-Шпре Бранденбург Бесков 178.849 2242,71 80
    05366 Ојскирхен Северна Рајна-Вестфалија Ојскирхен 191.202 1248,86 153
    03458 Олденбург Долна Саксонија Вилдесхаузен 129.484 1063,06 122
    05966 Олпе Северна Рајна-Вестфалија Олпе 134.983 710,81 190
    08317 Ортенау Баден-Виртемберг Офенбург 420.106 1850,74 227
    03459 Оснабрик Долна Саксонија Оснабрик[FN 2] 354.807 2121,59 167
    03356 Остерхолц Долна Саксонија Остерхолц-Шармбек 112.695 650,73 173
    06438 Офенбах Хесен Диценбах 349.982 356,29 982
    05774 Падерборн Северна Рајна-Вестфалија Падерборн 305.198 1245,94 245
    03157 Пајне Долна Саксонија Пајне 132.979 534,73 249
    09275 Пасау Баварија Пасау[FN 2] 188.904 1530,04 123
    01056 Пинеберг Шлезвиг-Холштајн Пинеберг 310.653 664,23 468
    01057 Плен Шлезвиг-Холштајн Плен 128.703 1082,71 119
    12069 Потсдам-Мителмарк Бранденбург Бад Белциг 212.207 2575,05 82
    12070 Пригниц Бранденбург Перлеберг 77.813 2123,31 37
    09186 Пфафенхофен на Илм Баварија Пфафенхофен на Илм 125.085 760,75 164
    08436 Равенсбург Баден-Виртемберг Равенсбург 279.296 1631,80 171
    05362 Рајна-Ерфт Северна Рајна-Вестфалија Бергхајм 465.549 704,54 661
    05382 Рајна-Зиг Северна Рајна-Вестфалија Зигбург 597.854 1153,34 518
    07141 Рајна-Лана Рајнска област-Пфалц Бад Емс 122.553 782,31 157
    08226 Рајна-Некар Баден-Виртемберг Хајделберг[FN 2] 541.859 1061,72 510
    05162 Рајна-Нојс Северна Рајна-Вестфалија Нојс 447.431 576,33 776
    07338 Рајна-Пфалц Рајнска област-Пфалц Лудвигсхафен на Рајна[FN 2] 153.043 304,86 502
    07140 Рајна-Хунсрик Рајнска област-Пфалц Зимерн 103.026 962,94 107
    06439 Рајнгау-Таунус Хесен Бад Швалбах 185.668 811,48 229
    05378 Рајниш-Бергиш Северна Рајна-Вестфалија Бергиш Гладбах 283.304 437,49 648
    08216 Раштат Баден-Виртемберг Раштат 227.474 738,82 308
    09276 Реген Баварија Реген 77.187 975,06 79
    09375 Регенсбург Баварија Регенсбург[FN 2] 190.481 1392,50 137
    05562 Реклингхаузен Северна Рајна-Вестфалија Реклингхаузен 617.195 760,36 812
    08119 Ремс-Мур Баден-Виртемберг Вајблинген 419.456 858,14 489
    09673 Рен-Грабфелд Баварија Бад Нојштат на Зале 79.855 1021,87 78
    01058 Рендсбург-Екернферде Шлезвиг-Холштајн Рендсбург 272.337 2185,90 125
    09187 Розенхајм Баварија Розенхајм[FN 2] 257.466 1439,50 179
    08415 Ројтлинген Баден-Виртемберг Ројтлинген 282.113 1094,04 258
    13072 Росток Мекленбург-Западна Померанија Гистров 213.945 3421,00 63
    09576 Рот Баварија Рот 125.563 895,18 140
    09277 Ротал-Ин Баварија Пфаркирхен 119.617 1281,60 93
    08325 Ротвајл Баден-Виртемберг Ротвајл 137.500 769,43 179
    03357 Ротенбург Долна Саксонија Ротенбург 163.372 2070,02 79
    14521 Рудни Планини Саксонија Анаберг-Бухолц 344.136 1828,35 188
    14628 Саксонска Швајцарија-Источни Рудни Планини Саксонија Пирна 246.066 1653,64 149
    10046 Санкт Вендел Сар Санкт Вендел 88.457 476,14 186
    10041 Сарбрикен[FN 3] Сар Сабрикен 329.593 410,61 803
    10044 Сарлуј Сар Сарлуј 196.609 459,08 428
    10045 Сарпфалц Сар Хомбург 144.100 418,52 344
    14730 Северна Саксонија Саксонија Торгау 198.063 2020,08 98
    01054 Северна Фризија Шлезвиг-Холштајн Хузум 164.926 2046,98 81
    13074 Северозападен Мекленбург Мекленбург-Западна Померанија Висмар 156.825 2117,00 74
    14522 Средна Саксонија Саксонија Фрајберг 310.505 2112,40 147
    12072 Телтов-Флеминг Бранденбург Лукенвалде 164.771 2092,10 79
    08416 Тибинген Баден-Виртемберг Тибинген 221.837 519,16 427
    09377 Тиршенројт Баварија Тиршенројт 72.918 1085,08 67
    09189 Траунштајн Баварија Траунштајн 175.431 1534,00 114
    07235 Трир-Сарбург Рајнска област-Пфалц Трир[FN 2] 147.833 1091,00 136
    08327 Тутлинген Баден-Виртемберг Тутлинген 136.606 734,35 186
    12073 Укермарк Бранденбург Пренцлау 120.878 3058,10 40
    05978 Уна Северна Рајна-Вестфалија Уна 393.869 542,62 726
    16064 Унштрут-Хајних Тирингија Милхаузен 103.948 975,48 107
    03361 Ферден Долна Саксонија Ферден 135.842 787,69 172
    03460 Фехта Долна Саксонија Фехта 139.671 812,54 172
    05166 Фирзен Северна Рајна-Вестфалија Фирзен 298.422 563,26 530
    09179 Фирстенфелдбрук Баварија Фирстенфелдбрук 216.857 434,77 499
    09573 Фирт Баварија Цирндорф 115.971 307,56 377
    06535 Фогелсберг Хесен Лаутербах 106.737 1459,00 73
    14523 Фогтланд Саксонија Плауен 231.051 1309,85 176
    09474 Форхајм Баварија Форхајм 115.259 642,96 179
    09178 Фрајзинг Баварија Фрајзинг 175.803 801,76 219
    09272 Фрајунг-Графенау Баварија Фрајунг 78.180 984,21 79
    03455 Фризија Долна Саксонија Јефер 98.409 607,85 162
    08237 Фројденштат Баден-Виртемберг Фројденштат 116.233 870,68 133
    06631 Фулда Хесен Фулда 221.170 1380,40 160
    08135 Хајденхајм Баден-Виртемберг Хајденхајм на Бренц 130.527 627,12 208
    03358 Хајдекрајс Долна Саксонија Бад Фалингбостел 139.641 1873,50 75
    08125 Хајлброн Баден-Виртемберг Хајлброн[FN 2] 334.388 1100,00 304
    05370 Хајнсберг Северна Рајна-Вестфалија Хајнсберг 252.651 628,01 402
    03252 Хамелн-Пирмонт Долна Саксонија Хамелн 148.265 796,18 186
    03241 Хановер[FN 3] Долна Саксонија Хановер 1.148.700 2290,50 502
    03353 Харбург Долна Саксонија Винзен 250.326 1244,60 201
    15085 Харц Саксонија-Анхалт Халберштат 219.643 2104,19 104
    09674 Хасберге Баварија Хасфурт 84.373 956,52 88
    12063 Хафеланд Бранденбург Ратенов 159.685 1717,15 93
    05762 Хекстер Северна Рајна-Вестфалија Хекстер 141.855 1199,96 118
    03154 Хелмштет Долна Саксонија Хелмштет 92.079 673,80 137
    06632 Херсфелд-Ротенбург Хесен Бад Херсфелд 121.037 1097,20 110
    05758 Херфорд Северна Рајна-Вестфалија Херфорд 251.074 450,06 558
    16069 Хилдбургхаузен Тирингија Хилдбургхаузен 64.330 937,38 69
    03254 Хилдесхајм Долна Саксонија Хилдесхајм 277.300 1205,80 230
    08126 Хоенлое Баден-Виртемберг Кинцелзау 110.181 776,75 142
    03255 Холцминден Долна Саксонија Холцминден 71.510 692,48 103
    09475 Хоф Баварија Хоф[FN 2] 95.915 892,50 107
    05958 Хохзауерланд Северна Рајна-Вестфалија Мешеде 262.269 1959,20 134
    14524 Цвикау Саксонија Цвикау 322.099 949,33 339
    03351 Целе Долна Саксонија Целе 178.370 1545,03 115
    08417 Цолерналб Баден-Виртемберг Балинген 188.595 917,71 206
    03257 Шаумбург Долна Саксонија Штатхаген 157.616 675,59 233
    09678 Швајнфурт Баварија Швајнфурт[FN 2] 114.823 841,29 136
    06634 Швалм-Едер Хесен Хомберг 181.105 1538,60 118
    09376 Швандорф Баварија Швандорф 145.382 1472,88 99
    08326 Шварцвалд-Бар Баден-Виртемберг Филинген-Швенинген 209.648 1025,24 204
    08127 Швебиш Хал Баден-Виртемберг Швебиш Хал 191.614 1484,06 129
    01059 Шлезвиг-Фленсбург Шлезвиг-Холштајн Шлезвиг 198.685 2071,59 96
    16066 Шмалкалден-Мајнинген Тирингија Мајнинген 123.506 1210,14 102
    12071 Шпре-Ниса Бранденбург Форст 116.826 1647,89 71
    03359 Штаде Долна Саксонија Штаде 201.638 1266,00 159
    01061 Штајнбург Шлезвиг-Холштајн Ицехое 131.875 1056,24 125
    05566 Штајнфурт Северна Рајна-Вестфалија Штајнфурт 444.409 1792,61 248
    09188 Штарнберг Баварија Штарнберг 134.732 488,01 276
    15090 Штендал Саксонија-Анхалт Штендал 114.393 2423,04 47
    01062 Штормарн Шлезвиг-Холштајн Бад Олдеслое 241.811 766,27 316
    09278 Штраубинг-Боген Баварија Штраубинг[FN 2] 99.221 1202,24 83

    Забелешки[уреди | уреди извор]

    1. Окружен клуч: Првите две бројки ја означуваат сојузната покраина, најпрвин старите сојузни покраини од север кон југ (01-09), потоа Сар (10) и Берлин (11) и на крајот новите сојузни покраини во азбучен редослед (12-16), при што во овој список недостигаат сојузните покраини Хамбург (02), Бремен (04) и Берлин (11), бидејќи не се поделени на окрузи (видете Урбани окрузи во Германија).
    2. 2,00 2,01 2,02 2,03 2,04 2,05 2,06 2,07 2,08 2,09 2,10 2,11 2,12 2,13 2,14 2,15 2,16 2,17 2,18 2,19 2,20 2,21 2,22 2,23 2,24 2,25 2,26 2,27 2,28 2,29 2,30 2,31 Место на окружната администрација, иако самиот град не припаѓа на округот
    3. 3,0 3,1 3,2 Регионална заедница од посебен вид
      Градски регион Ахен: од 21 октомври 2009
      Регион Хановер: од 1 ноември 2001
      Регионална заедница Сарбрикен: од 1 јануари 2008, претходно од 1 јануари 1974 како Градска заедница Сарбрикен

    Поврзано[уреди | уреди извор]

    Наводи[уреди | уреди извор]

    1. Translation: European Commission’s Directorate-General for Translation (DGT), Annex 5
    2. Баден-Виртемберг: "Општини во Германија по површина, население и поштенски број на 30 септември 2016 г.". Сојузна статистичка служба на Германија. 2016.  (германски) состојба 31 декември 2015
      Баварија: "Преглед на состојбата на населението". Баварска служба за статистика и обработка на податоци. 31 декември 2016.  (германски) состојба 31 декември 2016
      Бранденбург: "Население на Бранденбург по општини и општински заедници] на 31 декември 2016 г.". Статистичка служба за Берлин и Бранденбург. 31 декември 2015.  (германски) состојба 31 декември 2016
      Хесен: "Население на општините во Хесен". Статистичка служба на Хесен. јануари 2018.  (германски) Stand 31 декември 2016
      Mecklenburg-Vorpommern: [url=https://www.laiv-mv.de/static/LAIV/Statistik/Dateien/Publikationen/A%20I%20Bev%C3%B6lkerungsstand/A123/2016/A123%202016%2022.xls "Населеност на окрузите, општините и месните заедници во Мекленбург-Западна Померанија на 31 декември 2016 г."]. Статистичка служба на Мекленбург-Западна Померанија. јануари 2018.  (германски) Stand 31 декември 2016
      Niedersachsen: "Населеност на окрузите, општините и месните заедници во Долна Саксонија на 31 декември 2016". Служба за статистика и комуникациска технологија на Долна Саксонија. 31 декември 2015.  (германски) состојба 31 декември 2016
      Северна Рајна-Вестфалија: "Населеност на местата". Статистичка служба на Северна Рајна-Вестфалија. 2018-02-24.  (германски) состојба 31 декември 2016
      Рајнска област-Пфалц: "Општини во Германија по население на 31 декември 2016 г." (PDF). Сојузна статистичка служба на Германија. 2016.  (германски) состојба 31 декември 2016
      Сар: "Површина и население на 31 декември 2016 г." (PDF). Статистичка служба на Сар. јануари 2018.  (германски) состојба 31 декември 2016
      Саксонија: "Тековно население по општини во 2016 г." (PDF). Статистичка служба на Саксонија. јули 2016.  (германски) состојба 31 декември 2016
      Саксонија-Анхалт: "Население по општини на 31 декември 2016 г." (PDF). Статистичка служба на Саксонија-Анхалт.  (германски) состојба 31 декември 2016
      Шлезвиг-Холштајн: "Население во разните административни единици на Шлезвиг-Холштајн во IV тримесечие на 2016 г.". Статистичка служба за Хамбург и Шлезвиг-Холштајн.  (германски) состојба 31 декември 2016
      Тирингија: [url=https://statistik.thueringen.de/datenbank/TabAnzeige.asp?GGglied=2&GGTabelle=lk&GGTabelle=gem&GGTabelle=erf&GGTabelle=vg&tabelle=gg000102%7C%7CBev%F6lkerung+der+Gemeinden%2C+erf%FCllenden+Gemeinden+und+Verwaltungsgemeinschaften+nach+Geschlecht&startpage=99&csv=&richtung=&sortiere=&vorspalte=1&tit2=&TIS=&SZDT=&anzahlH=-4&fontgr=12&mkro=&AnzeigeAuswahl=&XLS=&auswahlNr=&felder=2&zeit=2016%7C%7Cs1 "Население по општини, надлежни општини и општински заедници во Тирингија"]. Статистичка служба на Тирингија. јули 2018.  (германски) состојба 31 декември 2016
    3. Сојузна статистичка служба (GENESIS Online), 10 ноември 2009

    Надворешни врски[уреди | уреди извор]