Список на рурални окрузи во Германија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Поврзано: Урбани окрузи во Германија
  •  Окрузи во Германија
  •  Слободни градови во Германија
Административна поделба на Германија по покраини, административни окрузи, окрузи и слободни градови

Во Германија има вкупно 294 рурални окрузи (Kreise во Северна Рајна-Вестфалија и Шлезвиг-Холштајн и Landkreise во останатите покраини)[1]. Тука се прикажани и три окрузи од посебен вид, регионалната заедница Сарбрикен, регионот Хановер и градскиот регион Ахен, кои припаѓаат на Собранието на германски окрузи. Во продолжение, окрузите се поделени по поединечни сојузни покраини:

  • Баварија: 71
  • Баден-Виртемберг: 35
  • Бранденбург: 14
  • Долна Саксонија: 37 (вклучувајќи го регионот Хановер)
  • Мекленбург-Западна Померанија: 6
  • Рајнска област-Пфалц: 24
  • Саксонија: 10
  • Саксонија-Анхалт: 11
  • Сар: 6 (вклучувајќи ја регионалната заедница Сарбрикен)
  • Северна Рајна-Вестфалија: 31 (вклучувајќи го градскиот регион Ахен)
  • Тирингија: 17
  • Хесен: 21
  • Шлезвиг-Холштајн: 11

Во продолжение е претставен азбучниот редослед на сите 294 окрузи со соодветните сојузни покраини и окружни седишта:

Код[FN 1] Округ Покраина Окружно седиште Жит. [2] Повр. во км²[3] Жит. по км²
07232 Ајфел Битбург-Прим Рајнска област-Пфалц Битбург 97.180 1626,10 60
09771 Ајхах-Фридберг Баварија Ајхах 131.399 783,09 168
16061 Ајхсфелд Тирингија Хајлбад Хајлигенштат 101.033 939,83 108
09176 Ајхштет Баварија Ајхштет 130.808 1214,40 108
08425 Алб-Дунав Баден-Виртемберг Улм[FN 2] 192.104 1357,32 142
16077 Алтенбург Тирингија Алтенбург 91.607 569,08 161
07132 Алтенкирхен Рајнска област-Пфалц Алтенкирхен 129.171 641,98 201
09171 Алтетинг Баварија Алтетинг 109.422 569,36 192
15081 Алтмарк Залцведел Саксонија-Анхалт Залцведел 86.164 2292,52 38
07331 Алцај-Вормс Рајнска област-Пфалц Алцај 127.274 588,13 216
09371 Амберг-Зулцбах Баварија Амберг[FN 2] 103.009 1255,80 82
03451 Амерланд Долна Саксонија Верстерстеде 121.435 728,23 167
09571 Ансбах Баварија Ансбах[FN 2] 182.178 1971,80 92
15082 Анхалт-Битерфелд Саксонија-Анхалт Кетен 164.817 1452,71 113
07131 Арвајлер Рајнска област-Пфалц Бад Нојенар-Арвајлер 127.770 786,95 162
09772 Аугсбург Баварија Аугсбург[FN 2] 247.539 1071,10 231
03452 Аурих Долна Саксонија Аурих 189.199 1287,20 147
05334 Ахен[FN 3] Северна Рајна-Вестфалија Ахен 552.472 707,15 781
09671 Ашафенбург Баварија Ашафенбург[FN 2] 173.504 699,21 248
07332 Бад Диркхајм Рајнска област-Пфалц Бад Диркхајм 132.203 594,83 222
09672 Бад Кисинген Баварија Бад Кисинген 103.100 1136,94 91
07133 Бад Кројцнах Рајнска област-Пфалц Бад Кројцнах 156.821 863,72 182
09173 Бад Телц-Волфратсхаузен Баварија Бад Телц 125.668 1110,67 113
09472 Бајројт Баварија Бајројт[FN 2] 103.876 1273,09 82
09471 Бамберг Баварија Бамберг[FN 2] 146.042 1167,37 125
12060 Барним Бранденбург Еберсвалде 179.365 1494,33 120
14625 Бауцен Саксонија Бауцен 304.691 2390,65 127
08115 Беблинген Баден-Виртемберг Беблинген 381.281 617,83 617
06431 Бергштрасе Хесен Хепенхајм 267.935 719,54 372
15083 Берде Саксонија-Анхалт Халденслебен 173.473 2366,19 73
07231 Бернкастел-Витлих Рајнска област-Пфалц Витлих 111.828 1177,70 95
09172 Берхтесгаден Баварија Бад Рајхенхал 104.480 839,97 124
08426 Биберах Баден-Виртемберг Биберах на Рис 194.019 1409,82 138
07134 Биркенфелд Рајнска област-Пфалц Биркенфелд 80.615 778,61 104
08435 Бодензе Баден-Виртемберг Фридрихсхафен 212.201 664,79 319
05554 Боркен Северна Рајна-Вестфалија Боркен 369.226 1419,35 260
08315 Брајсгау-Горен Шварцвалд Баден-Виртемберг Фрајбург во Брајсгау[FN 2] 257.343 1378,33 187
15084 Бургенланд Саксонија-Анхалт Наумбург 184.081 1413,47 130
09190 Вајлхајм-Шонгау Баварија Вајлхајм во Горна Баварија 133.859 966,46 139
16071 Вајмар Тирингија Аполда 82.316 803,03 103
09577 Вајсенбург-Гунценхаузен Баварија Вајсенбург во Баварија 93.974 970,90 97
06635 Валдек-Франкенберг Хесен Корбах 157.967 1848,58 85
08337 Валдсхут Баден-Виртемберг Валдсхут-Тинген 167.861 1131,19 148
05570 Варендорф Северна Рајна-Вестфалија Варендорф 277.744 1316,80 211
16063 Вартбург Тирингија Бад Залцунген 124.729 1304,80 96
05170 Везел Северна Рајна-Вестфалија Везел 461.715 1042,50 443
03461 Везермарш Долна Саксонија Браке 89.239 821,92 109
06636 Вера-Мајснер Хесен Ешвеге 100.965 1024,70 99
07143 Вестервалд Рајнска област-Пфалц Монтабаур 200.302 988,68 203
06440 Ветерау Хесен Фридберг 303.914 1100,70 276
09679 Вирцбург Баварија Вирцбург[FN 2] 161.041 967,56 166
15091 Витенберг Саксонија-Анхалт Витенберг 128.447 1929,89 67
03462 Витмунд Долна Саксонија Витмунд 57.173 656,68 87
01053 Војводство Лауенбург Шлезвиг-Холштајн Рацебург 195.063 1263,00 154
03158 Волфенбител Долна Саксонија Волфенбител 120.981 722,48 167
07233 Вулканајфел Рајнска област-Пфалц Даун 60.794 910,98 67
09479 Вунзидел Баварија Вунзидел 73.260 606,41 121
09180 Гармиш-Партенкирхен Баварија Гармиш-Партенкирхен 87.877 1012,28 87
08117 Гепинген Баден-Виртемберг Гепинген 252.749 642,36 393
14626 Герлиц Саксонија Герлиц 258.337 2106,07 123
07334 Гермерсхајм Рајнска област-Пфалц Гермерсхајм 127.303 463,27 275
03159 Гетинген Долна Саксонија Гетинген 329.538 1753,41 188
09774 Гинцбург Баварија Гинцбург 123.498 762,37 162
06531 Гисен Хесен Гисен 265.699 854,64 311
05754 Гитерсло Северна Рајна-Вестфалија Гитерсло 361.828 967,13 374
03151 Гифхорн Долна Саксонија Гифхорн 174.205 1562,80 111
09780 Горен Алгој Баварија Зонтхофен 153.759 1527,97 101
06434 Горен Таунус Хесен Бад Хомбург 234.991 482,03 488
12065 Горен Хафел Бранденбург Оранинбург 208.639 1795,77 116
12066 Горен Шпревалд-Лужица Бранденбург Зенфтенберг 111.962 1216,65 92
03153 Гослар Долна Саксонија Гослар 138.236 965,07 143
16067 Гота Тирингија Гота 135.430 935,59 145
16076 Грајц Тирингија Грајц 99.717 843,49 118
06433 Грос-Герау Хесен Грос-Герау 269.045 453,05 594
03456 Грофство Бентхајм Долна Саксонија Нордхорн 135.662 980,75 138
12061 Даме-Шпревалд Бранденбург Либен 166.074 2261,09 73
06432 Дармштат-Дибург Хесен Дармштат[FN 2] 294.744 658,51 448
09174 Дахау Баварија Дахау 150.839 579,16 260
09271 Дегендорф Баварија Дегендорф 117.601 861,13 137
09773 Дилинген на Дунав Баварија Дилинген на Дунав 94.556 792,05 119
09279 Динголфинг-Ландау Баварија Динголфинг 95.035 877,84 108
03251 Дипхолц Долна Саксонија Дипхолц 213.976 1987,60 108
05358 Дирен Северна Рајна-Вестфалија Дирен 262.072 941,39 278
01051 Дитмаршен Шлезвиг-Холштајн Хајде 133.560 1428,20 94
09778 Долен Алгој Баварија Минделхајм 141.165 1230,20 115
07333 Донерсберг Рајнска област-Пфалц Кирхајмболанден 75.230 645,46 117
09779 Дунав-Рис Баварија Донауверт 132.298 1274,60 104
09175 Еберсберг Баварија Еберсберг 139.016 549,38 253
12062 Елба-Елстер Бранденбург Херцберг 104.397 1889,30 55
08316 Емендинген Баден-Виртемберг Емендинген 162.082 679,88 238
03454 Емсланд Долна Саксонија Мепен 319.488 2881,40 111
05954 Енепе-Рур Северна Рајна-Вестфалија Швелм 325.374 408,31 797
08236 Енц Баден-Виртемберг Пфорцхајм[FN 2] 196.066 573,69 342
09177 Ердинг Баварија Ердинг 135.429 870,72 156
09572 Ерланген-Хехштат Баварија Ерланген[FN 2] 134.640 564,51 239
08116 Еслинген Баден-Виртемберг Еслинген на Некар 524.127 641,50 817
15088 Зале Саксонија-Анхалт Мерзебург 186.431 1433,41 130
16075 Зале-Орла Тирингија Шлајц 82.362 1148,41 72
16074 Зале-Холцланд Тирингија Ајзенберг 84.525 816,99 103
16073 Залфелд-Рудолштат Тирингија Залфелд 108.315 1034,58 105
15089 Залцланд Саксонија-Анхалт Бернбург 196.695 1425,86 138
13075 Западна Померанија-Грајфсвалд Мекленбург-Западна Померанија Грајфсвалд 237.374 3927,00 60
13073 Западна Померанија-Риген Мекленбург-Западна Померанија Штралзунд 224.971 3188,00 71
01060 Зегеберг Шлезвиг-Холштајн Бад Зегеберг 272.235 1344,39 202
16068 Земерда Тирингија Земерда 70.118 804,22 87
05970 Зиген-Витгенштајн Северна Рајна-Вестфалија Зиген 277.933 1131,64 246
08437 Зигмаринген Баден-Виртемберг Зигмаринген 130.772 1204,36 109
05974 Зоест Северна Рајна-Вестфалија Зоест 301.655 1328,27 227
16072 Зонеберг Тирингија Зонеберг 56.507 433,36 130
16070 Илм Тирингија Арнштат 109.167 843,30 129
03360 Илцен Долна Саксонија Илцен 93.131 1453,90 64
08136 Источен Алб Баден-Виртемберг Ален 312.650 1511,57 207
09777 Источен Алгој Баварија Марктобердорф 138.265 1395,09 99
12068 Источен Пригниц-Рупин Бранденбург Нојрупин 99.414 2509,22 40
01055 Источен Холштајн Шлезвиг-Холштајн Ојтин 200.813 1392,00 144
15086 Јерихов Саксонија-Анхалт Бург 91.693 1576,66 58
07340 Југозападен Пфалц Рајнска област-Пфалц Пирмазенс[FN 2] 96.474 953,67 101
07337 Јужен Вајнштрасе Рајнска област-Пфалц Ландау во Пфалц[FN 2] 110.526 639,89 173
07335 Кајзерслаутерн Рајнска област-Пфалц Кајзерслаутерн[FN 2] 104.966 639,85 164
08235 Калв Баден-Виртемберг Калв 155.359 797,52 195
09372 Кам Баварија Кам 126.918 1509,96 84
08215 Карлсруе Баден-Виртемберг Карлсруе[FN 2] 435.841 1085,00 402
06633 Касел Хесен Касел[FN 2] 236.905 1292,80 183
09273 Келхајм Баварија Келхајм 119.969 1066,80 112
16065 Кифхојзер Тирингија Зондерсхаузен 76.685 1035,13 74
09675 Кицинген Баварија Кицинген 89.748 684,15 131
05154 Клеве Северна Рајна-Вестфалија Клеве 310.329 1232,10 252
03453 Клопенбург Долна Саксонија Клопенбург 164.734 1418,18 116
09473 Кобург Баварија Кобург[FN 2] 86.734 590,44 147
05558 Косфелд Северна Рајна-Вестфалија Косфелд 219.019 1110,20 197
08335 Констанц Баден-Виртемберг Констанц 280.288 817,97 343
07135 Кохем-Цел Рајнска област-Пфалц Кохем 62.391 719,42 87
09476 Кронах Баварија Кронах 67.613 651,54 104
07336 Кузел Рајнска област-Пфалц Кузел 70.997 573,41 124
03352 Куксхафен Долна Саксонија Куксхафен 198.103 2072,57 96
09477 Кулмбах Баварија Кулмбах 71.993 656,41 110
14729 Лајпциг Саксонија Борна 258.333 1646,78 157
06532 Лана-Дил Хесен Вецлар 254.074 1066,51 238
09181 Ландсберг на Лех Баварија Ландсберг на Лех 118.725 804,49 148
09274 Ландсхут Баварија Ландсхут[FN 2] 155.442 1348,07 115
03457 Лер Долна Саксонија Лер) 167.548 1086,03 154
08336 Лерах Баден-Виртемберг Лерах 226.708 806,81 281
06533 Лимбург-Вајлбург Хесен Лимбург на Лана 172.120 738,48 233
09776 Линдау Баварија Линдау 80.961 323,37 250
03355 Линебург Долна Саксонија Линебург 180.719 1323,35 137
05766 Липе Северна Рајна-Вестфалија Детмолд 348.933 1246,29 280
03354 Лихов-Даненберг Долна Саксонија Лихов 50.128 1220,46 41
09478 Лихтенфелс Баварија Лихтенфелс 66.640 519,95 128
08118 Лудвигсбург Баден-Виртемберг Лудвигсбург 534.074 686,82 778
13076 Лудвигслуст-Пархим Мекленбург-Западна Померанија Пархим 212.562 4750,00 45
07137 Мајен-Кобленц Рајнска област-Пфалц Кобленц[FN 2] 211.925 817,06 259
06435 Мајна-Кинциг Хесен Гелнхаузен 416.715 1397,52 298
08128 Мајна-Таубер Баден-Виртемберг Таубербишофсхајм 132.181 1304,42 101
06436 Мајна-Таунус Хесен Хофхајм на Таунус 235.708 229,39 1028
09677 Мајна-Шпесарт Баварија Карлштат 126.301 1321,41 96
07339 Мајнц-Бинген Рајнска област-Пфалц Ингелхајм на Рајна 208.749 605,85 345
14627 Мајсен Саксонија Мајсен 243.889 1452,39 168
15087 Мансфелд-Јужен Харц Саксонија-Анхалт Зангерхаузен 141.408 1448,67 98
06534 Марбург-Биденкопф Хесен Марбург 245.013 1262,56 194
13071 Мекленбуршка Езерска Област Мекленбург-Западна Померанија Нојбранденбург 261.816 5468,00 48
05962 Марковски Северна Рајна-Вестфалија Лиденшајд 414.886 1058,99 392
12064 Меркиш-Одерланд Бранденбург Зелов 191.685 2127,99 90
10042 Мерциг-Вадерн Сар Мерциг 103.908 555,13 187
05158 Метман Северна Рајна-Вестфалија Метман 484.770 407,09 1191
09183 Милдорф на Ин Баварија Милдорф на Ин 113.222 805,31 141
09676 Милтенберг Баварија Милтенберг 128.543 715,68 180
05770 Минден-Либеке Северна Рајна-Вестфалија Минден 311.866 1152,22 271
09184 Минхен Баварија Минхен[FN 2] 343.405 667,27 515
09182 Мисбах Баварија Мисбах 98.828 863,50 114
08225 Некар-Оденвалд Баден-Виртемберг Мосбах 142.936 1126,29 127
03256 Нинбург Долна Саксонија Нинбург 120.632 1398,90 86
09574 Нирнберг Баварија Лауф на Пегниц 168.893 800,09 211
09185 Нојбург-Шробенхаузен Баварија Нојбург на Дунав 95.759 739,75 129
07138 Нојвид Рајнска област-Пфалц Нојвид 180.655 626,79 288
09373 Нојмаркт во Горен Пфалц Баварија Нојмаркт во Горен Пфалц 131.662 1344,23 98
10043 Нојнкирхен Сар Отвајлер 133.984 249,21 538
09575 Нојштат на Ајш-Бад Виндсхајм Баварија Нојштат на Ајш 99.332 1267,40 78
09374 Нојштат на Валднаб Баварија Нојштат на Валднаб 94.528 1429,70 66
09775 Ној-Улм Баварија Ној-Улм 171.011 515,54 332
16062 Нордхаузен Тирингија Нордхаузен 85.098 710,94 120
03155 Нортхајм Долна Саксонија Нортхајм 134.896 1267,00 106
05374 Обербергиш Северна Рајна-Вестфалија Гумерсбах 273.139 918,54 297
06437 Оденвалд Хесен Ербах 96.473 623,97 155
12067 Одра-Шпре Бранденбург Бесков 178.849 2242,71 80
05366 Ојскирхен Северна Рајна-Вестфалија Ојскирхен 191.202 1248,86 153
03458 Олденбург Долна Саксонија Вилдесхаузен 128.608 1063,06 121
05966 Олпе Северна Рајна-Вестфалија Олпе 134.983 710,81 190
08317 Ортенау Баден-Виртемберг Офенбург 420.106 1850,74 227
03459 Оснабрик Долна Саксонија Оснабрик[FN 2] 358.079 2121,59 169
03356 Остерхолц Долна Саксонија Остерхолц-Шармбек 113.579 650,73 175
06438 Офенбах Хесен Диценбах 349.982 356,29 982
05774 Падерборн Северна Рајна-Вестфалија Падерборн 305.198 1245,94 245
03157 Пајне Долна Саксонија Пајне 132.320 534,73 247
09275 Пасау Баварија Пасау[FN 2] 188.904 1530,04 123
01056 Пинеберг Шлезвиг-Холштајн Пинеберг 310.653 664,23 468
01057 Плен Шлезвиг-Холштајн Плен 128.703 1082,71 119
12069 Потсдам-Мителмарк Бранденбург Бад Белциг 212.207 2575,05 82
12070 Пригниц Бранденбург Перлеберг 77.813 2123,31 37
09186 Пфафенхофен на Илм Баварија Пфафенхофен на Илм 125.085 760,75 164
08436 Равенсбург Баден-Виртемберг Равенсбург 279.296 1631,80 171
05362 Рајна-Ерфт Северна Рајна-Вестфалија Бергхајм 465.549 704,54 661
05382 Рајна-Зиг Северна Рајна-Вестфалија Зигбург 597.854 1153,34 518
07141 Рајна-Лана Рајнска област-Пфалц Бад Емс 123.543 782,31 158
08226 Рајна-Некар Баден-Виртемберг Хајделберг[FN 2] 541.859 1061,72 510
05162 Рајна-Нојс Северна Рајна-Вестфалија Нојс 447.431 576,33 776
07338 Рајна-Пфалц Рајнска област-Пфалц Лудвигсхафен на Рајна[FN 2] 151.546 304,86 497
07140 Рајна-Хунсрик Рајнска област-Пфалц Зимерн 102.529 962,94 106
06439 Рајнгау-Таунус Хесен Бад Швалбах 185.668 811,48 229
05378 Рајниш-Бергиш Северна Рајна-Вестфалија Бергиш Гладбах 283.304 437,49 648
08216 Раштат Баден-Виртемберг Раштат 227.474 738,82 308
09276 Реген Баварија Реген 77.187 975,06 79
09375 Регенсбург Баварија Регенсбург[FN 2] 190.481 1392,50 137
05562 Реклингхаузен Северна Рајна-Вестфалија Реклингхаузен 617.195 760,36 812
08119 Ремс-Мур Баден-Виртемберг Вајблинген 419.456 858,14 489
09673 Рен-Грабфелд Баварија Бад Нојштат на Зале 79.855 1021,87 78
01058 Рендсбург-Екернферде Шлезвиг-Холштајн Рендсбург 272.337 2185,90 125
09187 Розенхајм Баварија Розенхајм[FN 2] 257.466 1439,50 179
08415 Ројтлинген Баден-Виртемберг Ројтлинген 282.113 1094,04 258
13072 Росток Мекленбург-Западна Померанија Гистров 213.945 3421,00 63
09576 Рот Баварија Рот 125.563 895,18 140
09277 Ротал-Ин Баварија Пфаркирхен 119.617 1281,60 93
08325 Ротвајл Баден-Виртемберг Ротвајл 137.500 769,43 179
03357 Ротенбург Долна Саксонија Ротенбург 163.253 2070,02 79
14521 Рудни Планини Саксонија Анаберг-Бухолц 344.136 1828,35 188
14628 Саксонска Швајцарија-Источни Рудни Планини Саксонија Пирна 246.066 1653,64 149
10046 Санкт Вендел Сар Санкт Вендел 88.457 476,14 186
10041 Сарбрикен[FN 3] Сар Сабрикен 329.593 410,61 803
10044 Сарлуј Сар Сарлуј 196.609 459,08 428
10045 Сарпфалц Сар Хомбург 144.100 418,52 344
14730 Северна Саксонија Саксонија Торгау 198.063 2020,08 98
01054 Северна Фризија Шлезвиг-Холштајн Хузум 164.926 2046,98 81
13074 Северозападен Мекленбург Мекленбург-Западна Померанија Висмар 156.825 2117,00 74
14522 Средна Саксонија Саксонија Фрајберг 310.505 2112,40 147
12072 Телтов-Флеминг Бранденбург Лукенвалде 164.771 2092,10 79
08416 Тибинген Баден-Виртемберг Тибинген 221.837 519,16 427
09377 Тиршенројт Баварија Тиршенројт 72.918 1085,08 67
09189 Траунштајн Баварија Траунштајн 175.431 1534,00 114
07235 Трир-Сарбург Рајнска област-Пфалц Трир[FN 2] 147.999 1091,00 136
08327 Тутлинген Баден-Виртемберг Тутлинген 136.606 734,35 186
12073 Укермарк Бранденбург Пренцлау 120.878 3058,10 40
05978 Уна Северна Рајна-Вестфалија Уна 393.869 542,62 726
16064 Унштрут-Хајних Тирингија Милхаузен 103.948 975,48 107
03361 Ферден Долна Саксонија Ферден 134.645 787,69 171
03460 Фехта Долна Саксонија Фехта 137.866 812,54 170
05166 Фирзен Северна Рајна-Вестфалија Фирзен 298.422 563,26 530
09179 Фирстенфелдбрук Баварија Фирстенфелдбрук 216.857 434,77 499
09573 Фирт Баварија Цирндорф 115.971 307,56 377
06535 Фогелсберг Хесен Лаутербах 106.737 1459,00 73
14523 Фогтланд Саксонија Плауен 231.051 1309,85 176
09474 Форхајм Баварија Форхајм 115.259 642,96 179
09178 Фрајзинг Баварија Фрајзинг 175.803 801,76 219
09272 Фрајунг-Графенау Баварија Фрајунг 78.180 984,21 79
03455 Фризија Долна Саксонија Јефер 97.900 607,85 161
08237 Фројденштат Баден-Виртемберг Фројденштат 116.233 870,68 133
06631 Фулда Хесен Фулда 221.170 1380,40 160
08135 Хајденхајм Баден-Виртемберг Хајденхајм на Бренц 130.527 627,12 208
03358 Хајдекрајс Долна Саксонија Бад Фалингбостел 140.264 1873,50 75
08125 Хајлброн Баден-Виртемберг Хајлброн[FN 2] 334.388 1100,00 304
05370 Хајнсберг Северна Рајна-Вестфалија Хајнсберг 252.651 628,01 402
03252 Хамелн-Пирмонт Долна Саксонија Хамелн 148.281 796,18 186
03241 Хановер[FN 3] Долна Саксонија Хановер 1.144.481 2290,50 500
03353 Харбург Долна Саксонија Винзен 248.122 1244,60 199
15085 Харц Саксонија-Анхалт Халберштат 221.366 2104,19 105
09674 Хасберге Баварија Хасфурт 84.373 956,52 88
12063 Хафеланд Бранденбург Ратенов 159.685 1717,15 93
05762 Хекстер Северна Рајна-Вестфалија Хекстер 141.855 1199,96 118
03154 Хелмштет Долна Саксонија Хелмштет 91.500 673,80 136
06632 Херсфелд-Ротенбург Хесен Бад Херсфелд 121.037 1097,20 110
05758 Херфорд Северна Рајна-Вестфалија Херфорд 251.074 450,06 558
16069 Хилдбургхаузен Тирингија Хилдбургхаузен 64.330 937,38 69
03254 Хилдесхајм Долна Саксонија Хилдесхајм 277.055 1205,80 230
08126 Хоенлое Баден-Виртемберг Кинцелзау 110.181 776,75 142
03255 Холцминден Долна Саксонија Холцминден 71.659 692,48 103
09475 Хоф Баварија Хоф[FN 2] 95.915 892,50 107
05958 Хохзауерланд Северна Рајна-Вестфалија Мешеде 262.269 1959,20 134
14524 Цвикау Саксонија Цвикау 322.099 949,33 339
03351 Целе Долна Саксонија Целе 177.971 1545,03 115
08417 Цолерналб Баден-Виртемберг Балинген 188.595 917,71 206
03257 Шаумбург Долна Саксонија Штатхаген 156.206 675,59 231
09678 Швајнфурт Баварија Швајнфурт[FN 2] 114.823 841,29 136
06634 Швалм-Едер Хесен Хомберг 181.105 1538,60 118
09376 Швандорф Баварија Швандорф 145.382 1472,88 99
08326 Шварцвалд-Бар Баден-Виртемберг Филинген-Швенинген 209.648 1025,24 204
08127 Швебиш Хал Баден-Виртемберг Швебиш Хал 191.614 1484,06 129
01059 Шлезвиг-Фленсбург Шлезвиг-Холштајн Шлезвиг 198.685 2071,59 96
16066 Шмалкалден-Мајнинген Тирингија Мајнинген 123.506 1210,14 102
12071 Шпре-Ниса Бранденбург Форст 116.826 1647,89 71
03359 Штаде Долна Саксонија Штаде 200.054 1266,00 158
01061 Штајнбург Шлезвиг-Холштајн Ицехое 131.875 1056,24 125
05566 Штајнфурт Северна Рајна-Вестфалија Штајнфурт 444.409 1792,61 248
09188 Штарнберг Баварија Штарнберг 134.732 488,01 276
15090 Штендал Саксонија-Анхалт Штендал 115.262 2423,04 48
01062 Штормарн Шлезвиг-Холштајн Бад Олдеслое 241.811 766,27 316
09278 Штраубинг-Боген Баварија Штраубинг[FN 2] 99.221 1202,24 83

Забелешки[уреди | уреди извор]

  1. Окружен клуч: Првите две бројки ја означуваат сојузната покраина, најпрвин старите сојузни покраини од север кон југ (01-09), потоа Сар (10) и Берлин (11) и на крајот новите сојузни покраини во азбучен редослед (12-16), при што во овој список недостигаат сојузните покраини Хамбург (02), Бремен (04) и Берлин (11), бидејќи не се поделени на окрузи (видете Урбани окрузи во Германија).
  2. 2,00 2,01 2,02 2,03 2,04 2,05 2,06 2,07 2,08 2,09 2,10 2,11 2,12 2,13 2,14 2,15 2,16 2,17 2,18 2,19 2,20 2,21 2,22 2,23 2,24 2,25 2,26 2,27 2,28 2,29 2,30 2,31 Место на окружната администрација, иако самиот град не припаѓа на округот
  3. 3,0 3,1 3,2 Регионална заедница од посебен вид
    Градски регион Ахен: од 21 октомври 2009
    Регион Хановер: од 1 ноември 2001
    Регионална заедница Сарбрикен: од 1 јануари 2008, претходно од 1 јануари 1974 како Градска заедница Сарбрикен

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Translation: European Commission’s Directorate-General for Translation (DGT), Annex 5
  2. Баден-Виртемберг: „Општини во Германија по површина, население и поштенски број на 30 септември 2016 г.“. Сојузна статистичка служба на Германија. 2016. https://www.destatis.de/DE/ZahlenFakten/LaenderRegionen/Regionales/Gemeindeverzeichnis/Administrativ/Archiv/GVAuszugQ/AuszugGV3QAktuell.xls?__blob=publicationFile.  (германски) состојба 31 декември 2015
    Баварија: „Преглед на состојбата на населението“. Баварска служба за статистика и обработка на податоци. 31 декември 2016. https://www.statistikdaten.bayern.de/genesis/online?sequenz=tabelleErgebnis&selectionname=12411-001.  (германски) состојба 31 декември 2016
    Бранденбург: „Население на Бранденбург по општини и општински заедници на 31 декември 2016 г.“]. Статистичка служба за Берлин и Бранденбург. 31 декември 2015. https://www.statistik-berlin-brandenburg.de/publikationen/stat_berichte/2018/SB_A01-07-00_2016m12_BB.xlsx.  (германски) состојба 31 декември 2016
    Хесен: „Население на општините во Хесен“. Статистичка служба на Хесен. јануари 2018. https://statistik.hessen.de/sites/statistik.hessen.de/files/BevGem_311216.xlsx.  (германски) Stand 31 декември 2016
    Mecklenburg-Vorpommern: [url=https://www.laiv-mv.de/static/LAIV/Statistik/Dateien/Publikationen/A%20I%20Bev%C3%B6lkerungsstand/A123/2016/A123%202016%2022.xls „Населеност на окрузите, општините и месните заедници во Мекленбург-Западна Померанија на 31 декември 2016 г.“]. Статистичка служба на Мекленбург-Западна Померанија. јануари 2018. url=https://www.laiv-mv.de/static/LAIV/Statistik/Dateien/Publikationen/A%20I%20Bev%C3%B6lkerungsstand/A123/2016/A123%202016%2022.xls.  (германски) Stand 31 декември 2016
    Niedersachsen: „Населеност на окрузите, општините и месните заедници во Долна Саксонија на 31 декември 2015“. Служба за статистика и комуникациска технологија на Долна Саксонија. 31 декември 2015. http://www1.nls.niedersachsen.de/statistik/.  (германски) состојба 31 декември 2015
    Северна Рајна-Вестфалија: „Населеност на местата“. Статистичка служба на Северна Рајна-Вестфалија. 24 февруари 2018. https://www.it.nrw.de/statistik/a/daten/bevoelkerungszahlen_zensus/index.html.  (германски) состојба 31 декември 2016
    Рајнска област-Пфалц: „Општини во Германија по население на 31 декември 2015 г.“. Сојузна статистичка служба на Германија. 2016. http://www.statistik.rlp.de/fileadmin/dokumente/berichte/A1033_201522_hj_G.pdf.  (германски) состојба 31 декември 2015
    Сар: „Површина и население на 31 декември 2016 г.“. Статистичка служба на Сар. јануари 2018. https://www.saarland.de/dokumente/thema_statistik/FB_311216_nZ.pdf.  (германски) состојба 31 декември 2016
    Саксонија: „Тековно население по општини во 2016 г.“. Статистичка служба на Саксонија. јули 2016. https://www.statistik.sachsen.de/download/010_GB-Bev/Bev_Z_Gemeinde_akt.pdf.  (германски) состојба 31 декември 2016
    Саксонија-Анхалт: „Население по општини на 31 декември 2015 г.“. Статистичка служба на Саксонија-Анхалт. http://www.statistik.sachsen-anhalt.de/download/stat_berichte/6A102_hj_2015_02.pdf.  (германски) состојба 31 декември 2015
    Шлезвиг-Холштајн: „Население во разните административни единици на Шлезвиг-Холштајн во IV тримесечие на 2016 г.“. Статистичка служба за Хамбург и Шлезвиг-Холштајн. https://www.statistik-nord.de/fileadmin/Dokumente/Statistische_Berichte/bevoelkerung/A_I_2_S/A_I_2_vj_164_Zensus_SH.xlsx.  (германски) состојба 31 декември 2016
    Тирингија: [url=https://statistik.thueringen.de/datenbank/TabAnzeige.asp?GGglied=2&GGTabelle=lk&GGTabelle=gem&GGTabelle=erf&GGTabelle=vg&tabelle=gg000102%7C%7CBev%F6lkerung+der+Gemeinden%2C+erf%FCllenden+Gemeinden+und+Verwaltungsgemeinschaften+nach+Geschlecht&startpage=99&csv=&richtung=&sortiere=&vorspalte=1&tit2=&TIS=&SZDT=&anzahlH=-4&fontgr=12&mkro=&AnzeigeAuswahl=&XLS=&auswahlNr=&felder=2&zeit=2016%7C%7Cs1 „Население по општини, надлежни општини и општински заедници во Тирингија“]. Статистичка служба на Тирингија. јули 2018. url=https://statistik.thueringen.de/datenbank/TabAnzeige.asp?GGglied=2&GGTabelle=lk&GGTabelle=gem&GGTabelle=erf&GGTabelle=vg&tabelle=gg000102%7C%7CBev%F6lkerung+der+Gemeinden%2C+erf%FCllenden+Gemeinden+und+Verwaltungsgemeinschaften+nach+Geschlecht&startpage=99&csv=&richtung=&sortiere=&vorspalte=1&tit2=&TIS=&SZDT=&anzahlH=-4&fontgr=12&mkro=&AnzeigeAuswahl=&XLS=&auswahlNr=&felder=2&zeit=2016%7C%7Cs1.  (германски) состојба 31 декември 2016
  3. Сојузна статистичка служба (GENESIS Online), 10 ноември 2009

Надворешни врски[уреди | уреди извор]