Список на рудници во Русија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Овој список на рудници во Русија претставува активни, затворени и перспективни рудници во земјата, при што списокот е организиран според примарните минерални суровини. Опфатени се и каменоломи како и рудници кој експлоатираат камен, мермер и слични суровини.

Бентонит[уреди | уреди извор]

 • Рудник Љубљинскаја е голем рудник сместен на југот на Русија во Новосибирската област. Претставува најголема рудна резерва на бентонит во Русија која се проценува на околу 20,4 милиони тони.[1]

Хром[уреди | уреди извор]

 • Аганозерскји рудник
 • Рудник Шалозјерски

Јаглен[уреди | уреди извор]

 • Рудник Љистванскаја
 • Рудник Јубилејнаја

Бакар[уреди | уреди извор]

 • Рудник Запаљарни е голем рудник на бакар кој се наоѓа во центарот на Русија, со еден од најголемите резеви на бакар во Русија и во светот, а неговите залихи се проценуваат од околу 912,7 милиони тони руда со 0,62% бакар.[2]

Дијаманти[уреди | уреди извор]

 • Рудник Ривер Ибјељах
 • Рудник Интернацјаналнаја
 • Мирњи ГОК
 • Рудник Попигаи астроблем
 • Рудник Зарњица

Флуорит[уреди | уреди извор]

 • Рудник Јежитинскоје
 • Рудник Гарсонуиска
 • Рудник Калангјускои
 • Рудник Преображенсквои
 • Рудник Саланиѓнаја
 • Рудник Суранскоји
 • Рудник Вазнисјенка
 • Рудник Јарославски

Злато[уреди | уреди извор]

 • Рудник Албазина
 • Рудник Калчумјен
 • Рудник Низдењинка
 • Рудник Пеоњир

Графит[уреди | уреди извор]

 • Рудник Уљир е еден од најголемите рудници на графит во Русија и во светот. Рудникот се наоѓа на исток од земјата и има проценети рудни резерви од околу 10 милиони тони руда од 30% графит.[1]

Железо[уреди | уреди извор]

 • Рудник Абанаскоје
 • Рудник Алдан
 • Рудник Бакал
 • Рудник Бакќарскои
 • Рудник Биликитатскај
 • Рудник Бирозоф
 • Рудник Бирозовскаје
 • Рудник Багдаи
 • Рудник Чара
 • Рудник Дјесовскоји
 • Рудник Јнашиминскоји
 • Рудник Гар
 • Рудник Горловски
 • Рудник Горнаја Шорија
 • Рудник Гусјевагароскоије
 • Рудник Инскоје
 • Рудник Итмачискоје
 • Рудник Карасукскоји
 • Рудник Карејски Акатеш
 • Рудник Кавакта
 • Рудник Харловскаје
 • Рудник Хаљзунскоје
 • Рудник Корпанга
 • Рудник Кастамукша
 • Рудник Кузњецки Алатау
 • Рудник Либидјински
 • Рудник Михајловски
 • Рудник Милканскаји
 • Рудник Долни-Ангарскоји
 • Рудник Алкма
 • Рудник Аљимпискаја
 • Рудник Прајскољски
 • Рудник Ширигеш
 • Рудник Сопствена-Качканарскоје
 • Рудник Суко Балка
 • Рудник Таринах
 • Рудник Тјеискоји
 • Рудник Тињир
 • Рудник Тајожнаје
 • Рудник Туруханскоје
 • Рудник Таја
 • Рудник Јакављовски
 • Рудник Јужни Хинган

Олово[уреди | уреди извор]

 • Рудник Халадњински
 • Рудник Нејон-Талагојски
 • Рудник Азјорни

Манган[уреди | уреди извор]

 • Рудник Усинскај е рудник сместен на југот на Русија, во областа Кемерово Усинскај, тој е еден од најголемите резерви на манган во Русија со проценети резерви од 276,5 милиони тони руда манган, со проценка од 19,1% метал манган.[3]

Молибден[уреди | уреди извор]

 • Рудник Агаскирска
 • Рудник Багдаи
 • Рудник Бугдаинскои
 • Рудник Лобаш
 • Рудник Митрикскоји
 • Рудник Сорск
 • Рудник Зхарцхикхински
 • Рудник Зхирекен

Никел[уреди | уреди извор]

 • Рудник Кун-Мањи

Фосфати[уреди | уреди извор]

 • Рудник Тамтор

Сребро[уреди | уреди извор]

Уранијум[уреди | уреди извор]

 • Рудник Далматовскоје
 • Рудник Шјагдинскоје
 • Рудник Аловскаја

Цинк[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 „East West transport corridor“ (PDF). ewtc2.eu. 2012. Архивирано од изворникот (PDF) на 15. 7. 2015. Посетено на 9. 7. 2013. Проверете ги датумските вредности во: |accessdate=, |archive-date= (help)
 2. „Russian copper deposits“ (PDF). pratclif.com. 1995. Посетено на 10. 7. 2013. Проверете ги датумските вредности во: |accessdate= (help)
 3. „Usinskoe mine“. rwminvest.ru. 2012. Архивирано од изворникот на 2016-03-04. Посетено на 9. 7. 2013. Проверете ги датумските вредности во: |accessdate= (help)