Прејди на содржината

Список на реки во Романија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Позначајни реки во Романија
Хидрографска карта на Романија

Ова е список на најдолги реки во Романија кои течат целосно или делумно во земјата.

Најдолги реки во Романија[уреди | уреди извор]

Наведената должина го претставува само делот од реката што се наоѓа во Романија.

Име на реката Должина (км) Слив (км2)
Дунав 1.075 [1]
Муреш 761 28.310
Прут 742 11.990
Олт 615 24.050
Сирет 559 42.890
Јаломица 417 10.350
Сомеш 376 15.740
Арџеш 350 12.550
Жиу 339 10.080
Бузау 302 5.264
Дамбовица 286 2.824
Бистрица 283 7.039
Жижија 275 5.757
Голема Трнава[2] 246 6.253
Тамиш[3] 244 5.673
Кришул Алб 234 4.240
Ведеја 224 5.430
Молдова 213 4.299
Б’рлад 207 7.220
Мала Трнава[4] 196 2.071
Прахова 193 3.738
Њажлов 186 3.720
Олтец 185 2.663
Мал Сомешул[5] 178 3.773
Сучава 173 2.298
Бегеј[6] 170 2.362
Арјеш 166 3.005
Тротуш 162 4.456

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Сливот на Дунав зафаќа многу поголема територија, ширум повеќе земји.
  2. ром. Трнава Маре
  3. ром. Тимиш
  4. ром. Трнава Мика
  5. ром. Сомешул Мик
  6. ром. Бега

Извори[уреди | уреди извор]