Список на реки во Нов Зеланд

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ваикато

Ова е список на најдолгите реки во Нов Зеланд, како и некои други поважни реки, сите подредени по должина.

Реките означени со (ЈО) се наоѓаат на Јужниот Остров, а оние означени со (СО) се на Северниот Остров.

10 најдолги реки[уреди | уреди извор]

 1. Ваикато (СО) — 425 км
 2. Клута или Матау (ЈО) — 322 км
 3. Фангануи (СО) — 290 км
 4. Таиери (ЈО) — 288 км
 5. Рангитикеи (СО) — 241 км
 6. Матаура (ЈО) — 240 км
 7. Ваиау (ЈО) — 217 км
 8. Кларенс (ЈО) — 209 км
 9. Ваитаки (ЈО) — 209 км
 10. Орети (ЈО) — 203 км

Други позначајни реки[уреди | уреди извор]

Над 100 километри[уреди | уреди извор]

50-100 километри[уреди | уреди извор]

Под 50 километри[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 • The Air New Zealand Almanac 1989. Wellington: New Zealand Press Association.