Прејди на содржината

Список на реки во Македонија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Карта на поголемите реки и езера во Македонија.
Карта на речните сливови во Македонија
Егејски слив:      Вардар      Струма
Јадрански слив:      Црн Дрим      Преспанско Езеро
Црноморски слив:      Дунав
Книга за Реките во Република Македонија (Стиснете на сликата за да ја отворите и читате во целост)

Ова е список на реки во Македонија. Иако не е сеопфатен, на него се наведени голем број реки и потоци со нивните алтернативни имиња.

По сливови[уреди | уреди извор]

Егејски слив[уреди | уреди извор]

Јадрански слив[уреди | уреди извор]

Црноморски слив[уреди | уреди извор]

По азбучен ред[уреди | уреди извор]

Ова е нецелосен список на реки во Република Македонија по азбучен редослед, според книгата Реките во Република Македонија (2014) од И. Петрушевски и Б. Маркоски.[1]

А[уреди | уреди извор]

Б[уреди | уреди извор]

В[уреди | уреди извор]

Г[уреди | уреди извор]

Д[уреди | уреди извор]

Ѓ[уреди | уреди извор]

Е[уреди | уреди извор]

Ж[уреди | уреди извор]

З[уреди | уреди извор]

Ѕ[уреди | уреди извор]

И[уреди | уреди извор]

Ј[уреди | уреди извор]

К[уреди | уреди извор]

Л[уреди | уреди извор]

Љ[уреди | уреди извор]

М[уреди | уреди извор]

Н[уреди | уреди извор]

Њ[уреди | уреди извор]

О[уреди | уреди извор]

П[уреди | уреди извор]

Р[уреди | уреди извор]

С[уреди | уреди извор]

Т[уреди | уреди извор]

Ќ[уреди | уреди извор]

У[уреди | уреди извор]

Ф[уреди | уреди извор]

Х[уреди | уреди извор]

Ц[уреди | уреди извор]

Ч[уреди | уреди извор]

Џ[уреди | уреди извор]

Ш[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Петрушевски, Илија; Маркоски, Благоја (2014). Реките во Република Македонија (PDF). Скопје: Геомап. ISBN 978-9989-2117-6-8.

Галерија[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]