Список на реки во Литванија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Реката Швентоји близу Вепрјај

Реките во Литванија се вообичаено низински реки: со бавен тек, создаваат меандри, долините се широки. Поради обилните врнежи, мрежата на реки е густа.[1] Меѓутоа, реките не се рамномерно распоредени. Највисока густина има во Жемајтија каде врне почесто и во северна Литванија, каде почвата има глина и не дозволува водата да тече под земја. Најниска густина има во југоисточниот дел на Литванија, каде почвата има многу песок и врнежите многу брзо понираат во земјата.

Скоро 70% (околу 49.600 км2) од територијата на Литванија влегуваат во сливот на реката Неман и нејзините притоки. Другите пет речни сливови се мали и се наоѓаат близу границите: Муса-Немунелис (Лиелупе; 8.976 км2), Вента (5.140 км2), Западна Двина (1.857 км2), мали реки кои се влеваат во Балтичкото Море (2.523 км2) и Преголја (54 км2). Во текот на зимата сите реки замрзнуваат. Во пролет скоро сите реки се изливаат поради топењето на снегот и мразот. Меѓутоа, обично само водите во делтата на Неман се изливаат во целата долина. Денес, поплавите се контролирани од брани и исто така поради дренажата повеќето реки имаат пониски нивоа на водата отколку што имале. Во западна Литванија, реките вообичаено ненадејно поплавуваат поради обилните врнежи. Во источна Литванија, реките вообичаено имаат постојано количество на вода, бидејќи се регулирани преку езера и песочната почва, која брзо ги собира ненадејните количини на дожд или снег.

Во текот на советскиот период (1945-1990), реките претрпеле голема штета поради извршената дренажа. Многу мочуришта биле исушени и сега не можат да ги наводнуваат самите реки. Други помали реки биле скратени и претворени во сливни канали.

Литванија има околу 29 илјади водотеци подолги од 250 метри. Вкупната должина на сите овие водотеци изнесува околу 65.000 километри. Бројот на реки и рекички поголеми од 3 километри изнесува 4.418. 758 реки се подолги од 10 километри.[2] Литванија има 21 река подолги од 100 километри:

Најдолги реки[уреди | уреди извор]

# Име Должина (км) Устие Најважни градови
Вкупно во Литванија
1 Неман 937 475 Курски Залив Гродно, Друшкининкај, Алитус, Каунас, Советск
2 Нерис 510 235 Неман Вилнус, Кернаве, Јонава, Каунас
3 Вента 346 161 Балтичко Море Вента, Кулдига, Вентспилс
4 Шешупе 298 209 Неман Маријамполе, Кудиркос Наумјестис, Краснознаменск
5 Швентоји 246 246 Нерис Аникшчијаи, Каварскас, Укмерге
6 Невежис 209 209 Неман Паневежис, Кедаинијаи
7 Меркис 203 190 Неман Балтоји Воке, Меркине
8 Минија 202 202 Неман Салантај, Гаргждај, Приекуле
9 Немунелис 199 160 Лиелупе
10 Дисна 173 58 Западна Двина
11 Јура 172 172 Неман Риетавас, Таураге
12 Муша 157 140 Лиелупе
13 Левуо 145 145 Муша Бауска
14 Шушве 135 135 Невежис
15 Дубиса 131 131 Неман Шијаулијај, Ариогала
16 Ширвинта 129 129 Швентоји Ширвинтос
17 Швете 118 50 Лиелупе Жагаре
18 Шешувис 115 115 Јура
19 Котра 109 24 Неман
20 Митува 102 102 Неман Јурбаркас
21 Бартува 101 55 Балтичко Море Скуодас

Вирвичија (99,7 км) е за малку под границата од 100 километри. Должината на Жеимена е предмет на дискусија; може да се движи до 114 километри

  • Забелешка: должината во Литванија ја вклучува и должината на реките кога служат како граници со соседните земји.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. The Republic of Lithuania Архивирано на 28 август 2005 г., Fishery Country Profile, Food and Agriculture Organization of the United Nations, мај 2005.
  2. Stasys Vaitiekūnas, Elena Valančienė, Lietuvos geografija (Geography of Lithuania), Alma littera, 2004, page 65. ISBN 9955-08-534-7

Надворешни врски[уреди | уреди извор]