Список на резолуции на Советот за безбедност на Обединетите нации во врска со Северна Кореја

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Американскиот амбасадор во ООН Ворен Остин демонстрира автоматско производство на пиштол Советот за безбедност за време на Корејската војна.

етот за безбедност на Обединетите нации (UNSC) усвоил 21 резолуција во врска со Северна Кореја. Пет резолуции биле усвоени за време на Корејската војна во 1950-тите.

Во 1991 година била усвоена единствена резолуција во врска со пристапувањето на Северна Кореја во членството во ООН. Оттогаш, донесени биле многу резолуции во врска со севернокорејската ракетна и нуклеарна програма.

Советот за безбедност на ООН ги заострил санкциите како одговор на нуклеарните и ракетни тестови на Северна Кореја.[1] Санкциите за Северна Кореја биле главно економски санкции кои ги регулирале економските активности на Северна Кореја, како што е трговијата со Кина. Санкцијата за резолуциите главно се однесувала на „барањата Северна Кореја да се воздржи од понатамошни нуклеарни или ракетни тестирања и да се врати во НПТ“. Покрај тоа, резолуциите за санкции се обидувале да регулираат забрана за извоз на природни ресурси на Северна Кореја, како што се јаглен и [[Железна Руда|железна руда]], и да го забранеле извозот на земјите-членки во Северна Кореја, што можеле да придонесат за понатамошни тестирања на Северна Кореја за нуклеарки и ракети.[2] Советот за безбедност на ООН се обидел да ја повика Северна Кореја за денуклеаризација, но бил неефикасен за да спречи понатамошно тестирање на нуклеарки и ракети.[3] Во меѓувреме, најтешка санкција на UNSC била забраната за извоз на сурова нафта во Северна Кореја, но сè уште не е сторена. Со цел да се продолжат санкциите, консензусот меѓу земјите-членки и меѓународното општество е првиот чекор што треба да се направи.[4]

Список[уреди | уреди извор]

  Поврзано со Корејската војна
  Поврзано со Членство во ООН
  Поврзано со неширење
Resolution Content Date Наводи
S/RES/82 Оценето дека инвазијата на Северна Кореја на Јужна Кореја во Корејската војна претставувала „кршење на мирот“ и барала итно прекинување на непријателствата. Барањето било да се стави крај на инвазијата на Северна Кореја врз Јужна Кореја. Ратификувано со девет гласа со Југославија воздржана и Советски сојуз отсутен. 25 Јуни 1950 [5][6]
S/RES/83 Северна Кореја не ја почитувала Резолуцијата 82 на Советот за безбедност. Советот побарал Северна Кореја да ги повлече вооружените сили на 38мата паралела. Ратификувано со седум гласа со тоа што Југославија гласала против, Египет и Индија не гласале, а Советскиот сојуз бил отсутен. 27 Јуни 1950 [7]
S/RES/84 Инвазијата на Северна Кореја во Јужна Кореја било закана за меѓународната безбедност и мир. Ратификувано со седум гласа со Египет, Индија и Југославија воздржани и Советскиот Сојуз отсутен. 7 Јули 1950
S/RES/85 Координирано олеснување за жртвите во Корејската војна. Оценето дека инвазијата на Северна Кореја врз Јужна Кореја во војната претставувал „незаконски напад“. Усвоен со девет гласа со воздржан еден од Југославија, а Советскиот Сојуз бил отсутен. 31 Јули 1950
S/RES/90 Едногласно ја отстраниле Корејската војна од дневниот ред на Советот за безбедност. 31 Јануари 1951
S/RES/702 Ги препорачале и Северна Кореја и Јужна Кореја за членство во ООН. 8 Август 1991 [8]
S/RES/825 Ја повикале Северна Кореја да го преиспита своето повлекување од Договорот за неширење на нуклеарно оружје (НПТ) и да ги почитува своите меѓународни обврски. Усвоен со 13 гласа со Кина и Пакистан воздржани. 11 Мај 1993
S/RES/1695 Го осудиле лансирањето на балистички ракети од страна на Северна Кореја во 2006 година и воведе санкции против Северна Кореја. Едногласно донесена. 15 Јули 2006
S/RES/1718 Изразена загриженост за нуклеарниот тест на Северна Кореја во 2006 година, воведени биле санкции и формиран Комитет за санкции на Советот за безбедност на ООН за Северна Кореја. Формиран бил Панел на експерти за поддршка на Комитетот. Едногласно донесена. 14 Октомври 2006
S/RES/1874 Изразена загриженост за нуклеарниот тест на Северна Кореја во 2009 година. Продолжените санкции се однесувале на целиот материјал за вооружување и поврзани финансиски трансакции, техничка обука, совети, услуги или помош, производство и одржување. Едногласно донесена. 12 Јуни 2009
S/RES/1887 Повикана за спроведување на Резолуцијата 1540 на ООН за нуклеарно неширење и разоружување. Едногласно донесена. 24 Септември 2009
S/RES/1928 Продолжен мандатот на Панелот на експерти до 12 јуни 2011 година. Едногласно усвоена. 7 Јуни 2010
S/RES/1985 Продолжен мандатот на Панелот на експерти до 12 јуни 2012 година и било побарано од него да ги достави своите среднорочни и конечни извештаи до Комитетот за санкции на дискусија еден месец пред тие да бидат доставени до Советот за безбедност. Едногласно донесена. 10 Јуни 2011
S/RES/2050 Продолжен мандатот на Панелот на експерти до 12 јуни 2013 година. Едногласно усвоена. 12 Јуни 2012
S/RES/2087 Осудено лансирањето на сателит на Северна Кореја во 2012 година и додаде на санкциите. Едногласно донесена. 22 Јануари 2013
S/RES/2094 Наметнати санкции по нуклеарната проба на Северна Кореја во 2013 година. Спроведување на санкции за Северна Кореја за осуда на третиот нуклеарен тест. Едногласно донесена. 7 Март 2013
S/RES/2141 Продолжен мандатот на Панелот на експерти до 5 април 2015 година. 5 Март 2014
S/RES/2207 Продолжен мандатот на Панелот на експерти до 5 април 2016 година. Едногласно усвоена. 4 Март 2015
S/RES/2270 Наметнати санкции по нуклеарниот и ракетен тест на Северна Кореја во 2016 година. Санкциите вклучувале проверка на целиот товар што поминувал кон и од Северна Кореја, забрана за трговија со оружје со земјата, дополнителни ограничувања за увоз на луксузна стока од Северна Кореја и протерување на одредени севернокорејски дипломати осомничени за недозволени активности. Едногласно донесена. 2 Март 2016 [9]
S/RES/2276 Продолжен мандатот на Панелот на експерти кој му помагал на Комитетот за санкции на Северна Кореја основан во Резолуцијата 1718. 24 Март 2016 [10]
S/RES/2321 Советот за безбедност на ООН едногласно го зајакнал режимот на санкции против Северна Кореја, како одговор на нуклеарната проба на таа земја на 9 септември. 30 Ноември 2016 [11]
S/RES/2345 Советот за безбедност на ООН го продолжил мандатот на Панелот на експерти во 2018 година. 23 Март 2017
S/RES/2356 Советот за безбедност на ООН едногласно санкционирал список на поединци и субјекти назначени како ангажирани во програмата за обезбедување поддршка на нуклеарната програма на Пјонгјанг. 2 Јуни 2017 [12]
S/RES/2371 Советот за безбедност на ООН едногласно го зајакнал режимот на санкции против Северна Кореја, како одговор на ракетниот тест на таа земја на 28 јули 2017 година. Едногласно донесена. 5 Август 2017
S/RES/2375 Советот за безбедност на ООН едногласно го зајакнал режимот на нафтени санкции против Северна Кореја, како одговор на шестиот нуклеарен тест на таа земја. „На сегашното годишно ниво од 4 милиони барели и го ограничува извозот на рафинирани нафтени производи во земјата на 2 милиони барели годишно. Тие заедно го намалуваат снабдувањето со нафта на Северна Кореја однадвор за 30%. Исто така, забранува продажба на текстил во Северна Кореја во странство и дополнително го ограничува извозот на работници во земјата.“ Едногласно усвоена.[13] Unanimously adopted. 11 Септември 2017
S/RES/2397 Советот за безбедност на ООН едногласно ги зајакнал санкциите како одговор на лансирањето на интерконтиненталната балистичка ракета Хвасонг-15. Едногласно донесена. 22 Декември 2017 [14]
S/RES/2407 Го продолжува мандатот на S/RES/1718 до 24 април 2019 година и понатамошно спроведување на претходните резолуции. 21 Март 2018 [15]

Исто така види[уреди | уреди извор]

 • Односи Кина – Северна Кореја
 • Надворешни односи на Северна Кореја
 • Човекови права во Северна Кореја
 • Кореја и Обединетите нации
 • Северна Кореја и оружје за масовно уништување
 • Извештај на Анкетната комисија за човекови права во Демократска Народна Република Кореја
 • Резолуции на Генералното собрание на Обединетите нации - вклучувајќи ги и оние поврзани со Корејската војна
 • Резолуција на Генералното собрание на Обединетите нации 62/167
 • Резолуција 88 на Советот за безбедност на Обединетите нации - во врска со Република Кина за време на Корејската војна

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Adams, Benson D. (1971). Ballistic Missile Defense. American Elsevier Publishing Company.
 2. Allison, Graham T. (2004). Nuclear Terrorism: The Ultimate Preventable Catastrophe. New York: Henry Holt.
 3. Carter, Ashton B.; Schwartz, David N., уред. (1984). Ballistic Missile Defense. Brookings Institution/Massachusetts Institute of Technology.
 4. „UN Security Council Resolutions on North Korea – Arms Control Association“. www.armscontrol.org. Посетено на 6 April 2018.
 5. Schrijver, Nico (2015). „The Ban on the Use of Force in the UN Charter“. Во Weller, Marc (уред.). The Oxford Handbook of the Use of Force in International Law (изд. 1.). Oxford: Oxford University Press. стр. 478. ISBN 978-0-19-165391-9.
 6. Klabbers, Jan (2015). „Intervention, Armed Intervention, Armed Attack, Threat to Peace, Act of Aggression, and Threat or Use of Force: What's the Difference?“. Во Weller, Marc (уред.). The Oxford Handbook of the Use of Force in International Law (изд. 1.). Oxford: Oxford University Press. стр. 494. ISBN 978-0-19-165391-9.
 7. Wellens, Karel C., уред. (1990). Resolutions and Statements of the United Nations Security Council: (1946–1989) ; a Thematic Guide. Dordrecht: BRILL. стр. 251. ISBN 0-7923-0796-8.
 8. „UN Documents for DPRK (North Korea): Security Council Resolutions [View All Security Council Resolutions]“. securitycouncilreport.org. Посетено на 2 October 2015.
 9. Sengupta, Somini; Sang-Hun, Choe (2 March 2016). „U.N. Toughens Sanctions on North Korea in Response to Its Nuclear Program“. The New York Times. Посетено на 3 March 2016.
 10. UN Security Council (24 March 2016). „Security Council Grants Mandate Extension for Expert Panel Helping Sanctions Committee on Democratic People's Republic of Korea“. United Nations. Архивирано од изворникот на 9 April 2016. Посетено на 18 January 2017.
 11. UN Security Council (30 November 2016). „Security Council Strengthens Sanctions on Democratic Republic of Korea, Unanimously Adopting Resolution 2321 (2016) – With Secretary-General Hailing Measures as 'Toughest Ever', Some Warn against Military Build-up on Peninsula“. United Nations. Архивирано од изворникот на 12 December 2016. Посетено на 17 January 2017.
 12. UN Security Council (2 June 2017). „Security Council Unanimously Adopts Resolution Extending Number, Scope of Sanctions against Democratic People's Republic of Korea“. United Nations. Посетено на 2 January 2018.
 13. „Chronology of events leading to adoption of UNSC resolution on N. Korea“. yonhapnews.co.kr. Посетено на 6 April 2018.
 14. „Resolution 2397 (2017)“ (PDF). UN. 22 December 2017. Посетено на 24 December 2017.
 15. „Resolutions adopted by the United Nations Security Council in 2018“. www.un.org (англиски). Посетено на 22 March 2018.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]