Прејди на содржината

Список на планини во Нов Зеланд

Од Википедија — слободната енциклопедија
Кукова Планина - највисока во земјата
Тасманова Планина - втора по височина
Маунт Аспајринг (Тититеја) - на 21 место

Ова е список на највисоките 30 планини во Нов Зеланд подредени по височина

30 највисоки планини[уреди | уреди извор]

30-те највисоки планини[1] сите во склоп на Јужните Алпи, планински венец кој се смета за ‘рбетот на Јужниот Остров. Имињата на планините и нивните височини се преземени од државната служба Land Information New Zealand [2] Високите, средните и ниските врвови на Куковата Планина не се наведени посебно. Исто така тука не се сметаат безимените врвови.

 1. Кукова Планина (Аораки) - 3754 м
 2. Тасманова Планина - 3497 м
 3. Демпиер - 3440 м
 4. Ванкувер - 3309 м
 5. Силберхорн - 3300 м
 6. Малт Брин - 3198 m
 7. Хиксова Планина - 3198 м
 8. Ленденфелд - 3194 м
 9. Греамова Планина - 3184 м
 10. Торесов Врв - 3160 м
 11. Сефтонова Планина - 3151 м
 12. Тајхелманова Планина - 3144 м
 13. Хастова Планина - 3114 м
 14. Ели де Бомон - 3109 м
 15. Ла Перуз - 3078 м
 16. Дагласов Врв - 3077 м
 17. Хајдингер - 3070 м
 18. Магелан - 3049 м
 19. Маласпина - 3042 м
 20. Минариња - 3040 м
 21. Маунт Аспајринг (Тититеја) - 3033 м
 22. Хамилтонова Планина - 3025 м
 23. Диксонова Планина - 3004 м
 24. Глејсиер Пик - 3002 м
 25. Чадли - 2966 м
 26. Хекелов Врв - 2965 м
 27. Дрејк - 2960 м
 28. Дарвинова Планина - 2952 м
 29. Егуил Руж - 2950 м
 30. Де Ла Беш - 2950 м

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Тука не се вбројуваат планините во Росовата Зависност, новозеландска територија на Антарктикот, како и планините на Балените. Ако се сметаат антарктичките планини, тогаш неколку од нив би се избиле на врвот, како на пример Еребус, кој со своите 3795 m би ја надминал Кукова Планина.
 2. Карти „Topo50“ Архивирано на 11 октомври 2010 г. BX15 Архивирано на 24 јули 2011 г., BX16[мртва врска] и CA11 Архивирано на 26 мај 2010 г. (80Мб TIFF). Land Information New Zealand. проверено на 5 јануари 2010.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]