Прејди на содржината

Список на планини во Албанија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Со просечна надморска височина од 708 м, Албанија се вбројува меѓу најпланинските земји во светот.[1] Планините зафаќаат преку 70 % од вкупната површина на државата. Поголем број од нив се врвови високи над 2.000 м.

Земјата може да се подели на четири физиографски области: планинските системи Северен, Централен и Јужен, како и Западната (Приморска) Низина. Најзабележителни масиви се Канали (Кераунски Пл.), Динаридите, Кораб, Пинд и Скендербеговите Планини.[2] Највисок врв е Голем Кораб (2.764 м) на самата граница со Македонија — еден од само два врва во Европа кој важи за највисок во повеќе од една земја.[3] Воедно, го зазема 18. место на континентот по топографска истакнатост.[4]

Список на планини[уреди | уреди извор]

Планина / врв Албански назив Висина (м) Местоположба
Кораб Mali i Korabit &100000000000027640000002.764 41°47′26″N 20°32′48″E / 41.7905° СГШ; 20.5466° ИГД / 41.7905; 20.5466 (Голем Кораб)
Езерски Врв Maja e Jezercit &100000000000026490000002.649 42°26′30″N 19°48′45″E / 42.4416° СГШ; 19.8125° ИГД / 42.4416; 19.8125 (Езерски Врв)
Отворена Клисура Maja Grykat e Hapëta &100000000000026250000002.625 42°24′31″N 19°54′17″E / 42.4087° СГШ; 19.9046° ИГД / 42.4087; 19.9046 (Отворена Клисура)
Радохиња Maja Radohimës &100000000000025680000002.568 42°25′38″N 19°43′33″E / 42.4272° СГШ; 19.7258° ИГД / 42.4272; 19.7258 (Радохиња)
Колата Maja e Kollatës &100000000000025560000002.556 42°29′01″N 19°54′34″E / 42.4836° СГШ; 19.9094° ИГД / 42.4836; 19.9094 (Колата)
Зла Колата Kollata e Keqe &100000000000025340000002.534 42°29′06″N 19°53′46″E / 42.4850° СГШ; 19.8961° ИГД / 42.4850; 19.8961 (Зла Колата)
Росни Врв Maja Rosit &100000000000025240000002.524 42°28′46″N 19°51′02″E / 42.4794° СГШ; 19.8505° ИГД / 42.4794; 19.8505 (Росни Врв)
Грамошта Mali i Gramozit &100000000000025200000002.520 40°20′54″N 20°46′46″E / 40.3483° СГШ; 20.7794° ИГД / 40.3483; 20.7794 (Грамошта)
Галица Mali i Gjallicës &100000000000024850000002.485 42°00′42″N 20°28′11″E / 42.0116° СГШ; 20.4697° ИГД / 42.0116; 20.4697 (Галишта)
Немеречка Mali i Nemërçkës &100000000000024850000002.485 40°07′27″N 20°25′57″E / 40.1241° СГШ; 20.4325° ИГД / 40.1241; 20.4325 (Немеречка)
Томорица Maja e Tomorit &100000000000024150000002.415 40°42′25″N 20°08′38″E / 40.7070° СГШ; 20.1440° ИГД / 40.7070; 20.1440 (Томорица)
Шкелзен Mali i Shkëlzenit &100000000000024070000002.407 42°27′25″N 20°07′41″E / 42.4569° СГШ; 20.1280° ИГД / 42.4569; 20.1280 (Шкелзен)
Сув Врв Maja e Thatë &100000000000024060000002.406 42°28′06″N 19°52′08″E / 42.4683° СГШ; 19.8688° ИГД / 42.4683; 19.8688 (Сув Врв)
Богичани Maja Bogiçaj &100000000000024040000002.404 42°33′02″N 20°05′18″E / 42.5505° СГШ; 20.0883° ИГД / 42.5505; 20.0883 (Богичани)
Коритник Maja e Koritnikut &100000000000023930000002.393 42°05′00″N 20°34′00″E / 42.0833° СГШ; 20.5666° ИГД / 42.0833; 20.5666 (Коритник)
Островица Maja e Ostrovicës &100000000000023830000002.383 40°34′43″N 20°26′36″E / 40.5787° СГШ; 20.4434° ИГД / 40.5787; 20.4434 (Островица)
Дешат Mali i Deshatit &100000000000023830000002.383 41°38′14″N 20°31′32″E / 41.6372° СГШ; 20.5255° ИГД / 41.6372; 20.5255 (Веливар (Дешат))
Валамара Maja e Valamares &100000000000023730000002.373 40°47′38″N 20°27′55″E / 40.7938° СГШ; 20.4652° ИГД / 40.7938; 20.4652 (Валмара)
Тромеѓа Tromegja / Trekufiri &100000000000023660000002.366 42°33′21″N 20°04′44″E / 42.5558° СГШ; 20.0788° ИГД / 42.5558; 20.0788 (Тромеѓа)
Грама Mali i Gramës &100000000000023450000002.345 41°43′52″N 20°29′36″E / 41.7311° СГШ; 20.4933° ИГД / 41.7311; 20.4933 (Грама)
Сува Гора Mali i Thatë &100000000000022870000002.287 40°53′00″N 20°50′00″E / 40.8833° СГШ; 20.8333° ИГД / 40.8833; 20.8333 (Сува Гора)
Шебеник Mali Shebenik &100000000000022610000002.261 41°13′01″N 20°27′46″E / 41.2169° СГШ; 20.4627° ИГД / 41.2169; 20.4627 (Шебеник)
Јабланица Mali i Jabllanicës &100000000000022570000002.257 41°17′07″N 20°31′44″E / 41.2854° СГШ; 20.5288° ИГД / 41.2854; 20.5288
Деја Mali Dejë &100000000000022450000002.245 41°42′13″N 20°09′32″E / 41.7036° СГШ; 20.1588° ИГД / 41.7036; 20.1588 (Деја)
Арап Maja e Harapit &100000000000022170000002.217 42°26′45″N 19°45′21″E / 42.4458° СГШ; 19.7558° ИГД / 42.4458; 19.7558 (Арап)
Калабак Maja e Kalabakut &100000000000021740000002.174 41°54′58″N 20°33′58″E / 41.9161° СГШ; 20.5661° ИГД / 41.9161; 20.5661 (Калабак)
Лунџарија Mali i Lunxhërisë &100000000000021550000002.155 40°08′22″N 20°14′34″E / 40.1394° СГШ; 20.2427° ИГД / 40.1394; 20.2427 (Лунџарија)
Лурија Kunora e Lurës &100000000000021190000002.119 41°47′03″N 20°10′54″E / 41.7841° СГШ; 20.1816° ИГД / 41.7841; 20.1816 (Лурија / Лурска Круна)
Мицек Maja e Micekut &100000000000020990000002.099 41°34′09″N 20°11′16″E / 41.5691° СГШ; 20.1877° ИГД / 41.5691; 20.1877
Д’мбел Mali i Dhëmbelit &100000000000020800000002.080 40°11′36″N 20°18′51″E / 40.1932° СГШ; 20.3142° ИГД / 40.1932; 20.3142 (Д’мбел)
Чика Maja e Çikës &100000000000020450000002.045 40°11′57″N 19°38′18″E / 40.1993° СГШ; 19.6384° ИГД / 40.1993; 19.6384 (Чика)
Кравја Планина Mali i Lopës &100000000000020200000002.020 41°27′57″N 20°14′27″E / 41.4658° СГШ; 20.2408° ИГД / 41.4658; 20.2408 (Кравја Планина)
Мунела Mali i Munellës &100000000000019910000001.991 42°12′38″N 20°31′24″E / 42.2105° СГШ; 20.5233° ИГД / 42.2105; 20.5233 (Мунела)
Паштрик Mali i Pashtrikut &100000000000019860000001.986 42°12′38″N 20°31′24″E / 42.2105° СГШ; 20.5233° ИГД / 42.2105; 20.5233 (Паштрик)
Дајт Mali i Dajtit &100000000000016130000001.613 41°21′57″N 19°55′32″E / 41.3658° СГШ; 19.9255° ИГД / 41.3658; 19.9255 (Дајт)
Маранај Maja e Maranajt &100000000000015670000001.567 42°11′30″N 19°35′50″E / 42.1916° СГШ; 19.5972° ИГД / 42.1916; 19.5972 (Маранај)
Шпираг Mali i Shpiragut &100000000000011970000001.197 40°40′03″N 19°51′57″E / 40.6675° СГШ; 19.8658° ИГД / 40.6675; 19.8658 (Шпираг)

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „The genus Pinguicula (Lentibulariaceae) in Albania – a critical review“ (PDF). academia.edu. стр. 15.
  2. „Albania mountains | peakery“. peakery.com. Посетено на 2018-04-02.
  3. „The King of the Mountains“ (PDF). dmwcorg.tk. стр. 24. Архивирано од изворникот (PDF) на 2019-04-02. Посетено на 2019-04-06.
  4. „EUROPE ULTRA-PROMINENCES 99 Peaks with Prominence of 1,500 meters or greater“. peaklist.org.