Список на пештери во Македонија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Во Македонија се истражени 346 пештери и 12 јами и понори. Се претпоставува дека има над 500 пештери, распространети на територијата на 36 општини во Македонија.

Пештера Должина Местоположба Слика
1 Слатински Извор 3942 м / 4 км Слатина, Порече
Пештера Слатински Извор (Порече) 11.jpg
2 Пешна 124 м Локвица, Порече
Пештера Пешна 2.jpg
3 Голубарница 100 м Белица, Порече
Пештера Гулабарница 22.jpg
4 Лапарница 107,8 м Белица, Порече
Лапарница (внатрешност).jpg
5 Змејовица 68 м Крапа, Порече
Змејовица 01.JPG
6 Леандра 16 м Локвица, Порече
Леандра (Порече) 05.jpg
7 Пурало 985 м / 1 км Слатина, Порече
Пурало (пештера) 01.jpg
8 Јаноа I 40 м Самоков, Порече
Јаноа I 01.jpg
9 Јаноа II 100 м Самоков, Порече
Јаноа II 15.jpg
10 Убавица 1300 м / 1,3 км Горна Ѓоновица, Гостиварско
Убавица (пештера) 01.jpg
11 Рамниште 110 м Крстец, Прилепско
Пештера Рамниште 03.jpg
12 Дуова Пештера 81 м под врвот Козјак, Прилепско
Дуова Пештера 03.jpg
13 Мелничка Пештера 700 м Мелница, Мариово
Мелничка Пештера 29.jpg
14 Врело 870 м кањон Матка, Скопско
Влез на пештерата Врело 01.jpg
15 Дона Дука 650 м Рашче, Скопско
Дона Дука 01.jpg
16 Бозгунова Пештера 125 м Патишка Река, Скопско
Бозгунова Пештера 04.jpg
17 Драчевска Пештера 130 м Вртекица, Скопско
Драчевска Пештера 07.jpg
18 Христијанова Пештера 84 м Јаболци, Скопско
Христијанова Пештера 01.jpg
19 Светла (Ледена) Пештера 15 м Нова Брезница, Скопско
Светла (Ледена) Пештера 02.jpg
20 Фоја м Нова Брезница, Скопско
Пештера Фоја 01.jpg
21 Бела Вода 900 м Демир Капија
Bela 1.jpg