Список на најпознати џамии во Малезија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Дел од темата

Ислам
Selimiye Camii ve Mavi Gökyüzü.jpg

Istanbul, Hagia Sophia, Allah.jpg
Историја на исламот

Верувања и обичаи

Божје единство
Вероисповед
МолитваПост
АџилакДобротворност

Главни дејци

Мухамед
АлиАбу Бакр
Дружината на Мухамед
Семејството на Мухамед
Исламски пророци

Текстови и Закони

КуранХадисШеријат
Исламско правоТеологија
Мухамедовите биографии

Гранки на исламот

СунизамШиизамСуфизам

Социополитички аспекти

АкадемциФилозофија
УметностНауки
АрхитектураГрадови
КалендарПразници
Жените во исламотВодачи
ПолитикаЏихадЛиберализам

Поврзано

Исламски лексикон
Индекс на статии за исламот

Name Images Country City Year G Remarks
Џамија Захир
MasjidZahir001.jpg
Малезија Алор Стар 1912 U
Џамија Масџид Џамек Малезија Куала Лумпур 1909 U
Масџид Негара
National Mosque KL 2007 pano.jpg
Малезија Куала Лумпур 1965 U Национална џамија
Federal Territory Mosque Малезија Куала Лумпур 2000 U
Џамија Масџид Негери Султан Абу Бакер
Sultan Abu Bakar State Mosque.jpg
Малезија Џохор 1892-1900 U
Џамија Султан Сулејман Малезија Кланг 1932 U
Џамија Абидин Малезија Теренгану 1793-1808 U
Кристална џамија Малезија Теренгану 2008 U
Џамија Пенанг Малезија Пенанг 1970s U
Џамија Путра
Masjid Putra Putrajaya Dec 2006 001.jpg
Малезија [[ ]] 1999 U
Џамија Султан Салахудин Абдул Азис Шах
SA Blue Mosque.jpg
Малезија Шах Алам 1988 U
Џамија Кампунг Лаут Малезија Тумпат 1730s U