Список на најголеми градови во Европа

Од Википедија — слободната енциклопедија

Овој список вклучува градови со над 1 милион жители, кои географски се наоѓаат на континентот Европа, според нивните дефинирани граници.

Најголеми градови[уреди | уреди извор]

Белешка: Градовите се наведени според официјалното население. Главните градови се задебелени.

Град Држава Официјално
население
Датум Население во 2011 според Евростат[1] Слика Локација Наводи.
1 Истанбул  Турција &1000000001546245200000015.462.452[2] 31 декември 2020 Istanbul asv2020-02 img47 Galata Tower.jpg 41°00′49″ N; 28°57′18″ E / 41.013611° СГШ; 28.955° ИГД / 41.013611; 28.955 (1 Istanbul) [3]
2 Москва  Русија &1000000001219522100000012.195.221 1 јануари 2019 Saint Basil's Cathedral in Moscow.jpg 55°45′00″ N; 37°37′00″ E / 55.75° СГШ; 37.616667° ИГД / 55.75; 37.616667 (2 Moscow) [4]
3 Лондон  Обединето Кралство &100000000091263660000009.126.366 31 декември 2018 &100000000081739410000008.173.941 Big Ben at sunrise, 2016.jpg 51°30′26″ N; 0°07′39″ W / 51.507222° СГШ; 0.1275° ЗГД / 51.507222; -0.1275 (3 London) [5]
4 Санкт Петербург  Русија &100000000053838900000005.383.890 1 јануари 2019 Moika river from Nevsky Prospect 01.jpg 59°57′ N; 30°18′ E / 59.95° СГШ; 30.3° ИГД / 59.95; 30.3 (1 Saint Petersburg) [4][6]
5 Берлин  Германија &100000000037481480000003.748.148 31 декември 2018 &100000000034607250000003.460.725 Aerial view of Berlin (32881394137).jpg 52°31′00″ N; 13°23′00″ E / 52.516667° СГШ; 13.383333° ИГД / 52.516667; 13.383333 (5 Berlin) [7]
6 Мадрид  Шпанија &100000000032233340000003.223.334 1 јануари 2018 &100000000031986450000003.198.645 40°23′00″ N; 3°43′00″ W / 40.383333° СГШ; 3.716667° ЗГД / 40.383333; -3.716667 (6 Madrid) [8]
7 Киев  Украина &100000000000000029500002,950,800 1 декември 2019 17-07-02-Maidan Nezalezhnosti RR74332.jpg 50°27′00″ N; 30°31′24″ E / 50.45° СГШ; 30.523333° ИГД / 50.45; 30.523333 (8 Kiev) [9]
8 Рим  Италија &100000000028447500000002.844.750 31 декември 2019 &100000000028734940000002.873.494 Rome Skyline (8012016319).jpg 41°54′ N; 12°30′ E / 41.9° СГШ; 12.5° ИГД / 41.9; 12.5 (7 Rome) [10]
9 Букурешт  Романија &100000000021552400000002.155.240 1 јули 2020 &100000000000000019030001,903,299 Bucharest city center.jpg 44°25′57″ N; 26°06′14″ E / 44.4325° СГШ; 26.103889° ИГД / 44.4325; 26.103889 (11 Bucharest) [11]
10 Париз  Франција &100000000021405260000002.140.526 1 јануари 2019 &100000000022499770000002.249.977 La Tour Eiffel vue de la Tour Saint-Jacques, Paris août 2014 (2).jpg 48°51′24″ N; 2°21′03″ E / 48.8567° СГШ; 2.3508° ИГД / 48.8567; 2.3508 (9 Paris) [12]
11 Минск  Белорусија &100000000019824440000001.982.444 1 јануари 2018 Miensk - Plac Niezaležnaści.jpg 53°54′00″ N; 27°34′00″ E / 53.9° СГШ; 27.566667° ИГД / 53.9; 27.566667 (10 Minsk) [13]
12 Виена  Австрија &100000000019211530000001.921.153 1 јануари 2021 &100000000015986260000001.598.626 Views from Südturm St. Stephen's Cathedral (10).jpg 48°12′00″ N; 16°22′00″ E / 48.2° СГШ; 16.366667° ИГД / 48.2; 16.366667 (12 Vienna) [14]
13 Хамбург  Германија &100000000018991600000001.899.160 31 декември 2019 &100000000017864480000001.786.448 HamburgSpeicherstadt.jpg 53°33′55″ N; 10°00′05″ E / 53.565278° СГШ; 10.001389° ИГД / 53.565278; 10.001389 (13 Hamburg) [15]
14 Варшава  Полска &100000000017935790000001.793.579 30 јуни 2020 &100000000017084910000001.708.491 Poland-00808 - Castle Square (31215382745).jpg 52°14′00″ N; 21°01′00″ E / 52.233333° СГШ; 21.016667° ИГД / 52.233333; 21.016667 (15 Warsaw) [16]
15 Будимпешта  Унгарија &100000000017680730000001.768.073 1 јануари 2020 &100000000017290400000001.729.040 Budapest Chain Bridge (31600041191).jpg 47°29′33″ N; 19°03′05″ E / 47.4925° СГШ; 19.051389° ИГД / 47.4925; 19.051389 (14 Budapest) [17]
16 Барселона  Шпанија &100000000016367620000001.636.762 1 јануари 2018 &100000000016110130000001.611.013 41°23′00″ N; 2°11′00″ E / 41.383333° СГШ; 2.183333° ИГД / 41.383333; 2.183333 (16 Barcelona) [8]
17 Минхен  Германија &100000000000000014710001,471,508 31 декември 2018 &100000000013781760000001.378.176 Frauenkirche and Neues Rathaus Munich March 2013.JPG 48°08′00″ N; 11°34′00″ E / 48.133333° СГШ; 11.566667° ИГД / 48.133333; 11.566667 (18 Munich) [18]
18 Харков  Украина &100000000014511320000001.451.132 1 јануари 2019 Gosptom-nsleta.jpg 50°00′16″ N; 36°13′53″ E / 50.004444° СГШ; 36.231389° ИГД / 50.004444; 36.231389 (17 Kharkiv) [19]
19 Милано  Италија &100000000014042390000001.404.239 30 декември 2019 &100000000013241100000001.324.110 Castello Sforzesco da alto.jpg 45°28′00″ N; 9°11′00″ E / 45.466667° СГШ; 9.183333° ИГД / 45.466667; 9.183333 (19 Milan) [10]
20 Белград  Србија &100000000013979390000001.397.939 31 октомври 2019 Belgrade at night.jpg 44°49′00″ N; 20°28′00″ E / 44.816667° СГШ; 20.466667° ИГД / 44.816667; 20.466667 (28 Belgrade) [20]
21 Прага  Чешка &100000000013242770000001.324.277 1 јануари 2020 &100000000012416640000001.241.664 Prague 07-2016 View from Old Town Hall Tower img3.jpg 50°05′00″ N; 14°25′00″ E / 50.083333° СГШ; 14.416667° ИГД / 50.083333; 14.416667 (21 Prague) [21]
22 Нижни Новгород  Русија &100000000012590130000001.259.013 1 јануари 2018 Minin and Pozharsky Square in Nizhny Novgorod.jpg 56°19′37″ N; 44°00′27″ E / 56.326944° СГШ; 44.0075° ИГД / 56.326944; 44.0075 (20 Nizhny Novgorod) [22]
23 Казањ &100000000012573910000001.257.391 1 јануари 2020 Kazan Kremlin - panoramio (6).jpg 55°47′25″ N; 49°08′05″ E / 55.790278° СГШ; 49.134722° ИГД / 55.790278; 49.134722 (23 Kazan) [23]
24 Софија  Бугарија &100000000000000012380001,238,438 31 декември 2017 &100000000013240250000001.324.025 Cathedral Saint Alexander Nevsky (23997168458).jpg 42°42′ N; 23°20′ E / 42.7° СГШ; 23.33° ИГД / 42.7; 23.33 (22 Bulgaria) [24]
25 Бирминген  Обединето Кралство &100000000012230000000001.223.000 mid-2017 &100000000010730450000001.073.045 Aerial Bull Ring Birmingham.jpg 52°28′59″ N; 1°53′37″ W / 52.483056° СГШ; 1.893611° ЗГД / 52.483056; -1.893611 (28 Birmingham) [25]
26 Брисел  Белгија &100000000012110350000001.211.035 1 ноември 2018 &100000000011367780000001.136.778 Mont des Arts during morning civil twilight (DSCF7450).jpg 50°50′48″ N; 4°21′09″ E / 50.8467° СГШ; 4.3525° ИГД / 50.8467; 4.3525 (26 Brussels) [26]
27 Самара  Русија &100000000011709100000001.170.910 1 јануари 2016 Samara P5171857 2200.jpg 53°12′10″ N; 50°08′27″ E / 53.202778° СГШ; 50.140833° ИГД / 53.202778; 50.140833 (27 Samara) [27]
28 Уфа &100000000011214290000001.121.429 Night in Ufa-22.jpg 54°45′00″ N; 55°58′00″ E / 54.75° СГШ; 55.966667° ИГД / 54.75; 55.966667 (29 Ufa) [28]
29 Ростов на Дон &100000000011198750000001.119.875 Rostov-on-Don. Don River P9161486 2350.jpg 47°14′00″ N; 39°42′00″ E / 47.233333° СГШ; 39.7° ИГД / 47.233333; 39.7 (30 Rostov-on-Don) [29]
30 Келн  Германија &100000000010856640000001.085.664 31 декември 2018 &100000000010071190000001.007.119 Cologne 1 (45024110025).jpg 50°56′11″ N; 6°57′10″ E / 50.936389° СГШ; 6.952778° ИГД / 50.936389; 6.952778 (31 Cologne) [30]
31 Вороњеж  Русија &100000000010545370000001.054.537 1 јануари 2019 Благовещенский кафедральный собор.jpg 51°40′18″ N; 39°12′38″ E / 51.671667° СГШ; 39.210556° ИГД / 51.671667; 39.210556 (33 Voronezh) [31]
32 Перм &100000000010515830000001.051.583 1 јануари 2018 Perm asv2019-05 img50 Gorky Park.jpg 58°00′00″ N; 56°19′00″ E / 58° СГШ; 56.316667° ИГД / 58; 56.316667 (34 Perm) [32]
33 Волгоград &100000000010135330000001.013.533 Volgograd I 2020.jpg 48°42′00″ N; 44°31′00″ E / 48.7° СГШ; 44.516667° ИГД / 48.7; 44.516667 (35 New York City) [33]
34 Одеса  Украина &100000000010114940000001.011.494 Будинок театру опери та балету, Одеса DJI 0006.jpg 46°28′N 30°43′E / 46.467° СГШ; 30.717° ИГД / 46.467; 30.717 (Odessa) [34]

Карта[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Population on 1 January by age groups and sex - cities and greater cities“. Eurostat. 9 June 2015. Посетено на 14 June 2015.
  2. Total (2020) = 15,462,452
    Europe (25 districts) = 9,959,793
    Asia (14 districts) = 5,502,659
  3. „The Results of Address Based Population Registration System, 2020“. Turkish Statistical Institute. 31 December 2020. Посетено на 24 February 2021.
  4. 4,0 4,1 Rosstat. [1] Архивирано на 7 мај 2021 г. (руски)
  5. „UK Population 2018“. Not Cited. 27 October 2017. Архивирано од изворникот на 2018-05-09. Посетено на 8 May 2018.
  6. „Archived copy“. Архивирано од изворникот на 2016-06-24. Посетено на 2016-05-23.CS1-одржување: архивиран примерок како наслов (link)
  7. „Amt für Statistik Berlin Brandenburg“. Amt für Statistik Berlin-Brandenburg (германски). 2014. Посетено на 5 March 2015.
  8. 8,0 8,1 „Barcelona in numbers, Institut d'Estadística de Catalunya“. Idescat (каталонски). Institut d'Estadística de Catalunya (Catalonia). Посетено на 15 March 2020.
  9. „Державна служба статистики України. Оцінка чисельності наявного населення України" (Population information)“ (PDF). www.ukrstat.gov.ua (украински). Державна служба статистики України (State Statistics Service of Ukraine). 23 January 2019.
  10. 10,0 10,1 „Statistiche demografiche ISTAT“. Архивирано од изворникот на 2018-01-03. Посетено на 19 October 2017.
  11. „The Regional Statistics Department of the Municipality of Bucharest“. Посетено на 2021-03-10.
  12. „Population of Paris in January 2014“. INSEE. Посетено на 11 June 2015.
  13. „Belarus in figures 2015“. National Statistical Committee of the Republic of Belarus. 19 March 2015. Архивирано од изворникот на 29 October 2015. Посетено на 14 June 2015.
  14. „Bevölkerungszahl Österreichs stieg auf mehr als 8,93 Mio. zu Jahresbeginn 2021“. Посетено на 2021-02-11.
  15. „Bevölkerung in Hamburg am 31.12.2019 – Auszählung aus dem Melderegister“ (PDF). Statistisches Amt für Hamburg und Schleswig-Holstein. 28 May 2020. Посетено на 8 July 2020.
  16. „Wyniki badań bieżących - Baza Demografia - Główny Urząd Statystyczny“. demografia.stat.gov.pl. Архивирано од изворникот на 2018-12-26. Посетено на 2020-06-05.
  17. „1.2. Népesség a település jellege szerint, január 1. (1980–)*“. Hungarian Central Statistical Office. Посетено на 14 June 2015.
  18. Bayerisches Landesamt für Statistik und Datenverarbeitung. „Result - 12411-001: Bevölkerung: Gemeinden, Stichtage (letzten 6)“ (германски). Посетено на 14 June 2015.
  19. РОЗПОДІЛ ПОСТІЙНОГО НАСЕЛЕННЯ УКРАЇНИ ЗА СТАТТЮ ТА ВІКОМ: Станом на 1 січня 2014 року [Resident Population of Ukraine by Sex and Age: as of 1 January 2014] (Report). State Statistics Service of Ukraine. 2014. Посетено на 11 June 2015.
  20. „Попис на население, домаќинства и станови 2011: Споредбен преглед на бројот на жители во 1948, 1953, 1961, 1971, 1981, 1991, 2002 and 2011, податоци по населени места“ (PDF). Републички завод за статистика на Република Србија, Белград. 2014. ISBN 978-86-6161-109-4. Посетено на 2014-06-27.
  21. Brinkhoff, Thomas. „Czech Republic: Major Cities“. City Population. Посетено на 14 June 2015.
  22. „5.4. Cities with population size of 1 million persons and over“. Russia in figures - 2014. Russian Federal State Statistics Service. Архивирано од изворникот на 2015-06-13. Посетено на 11 June 2015.
  23. „Archived copy“ Информация о численности населения Республики Татарстан (PDF) (руски). Rosstat. Архивирано од изворникот (PDF) на 26 March 2016. Посетено на 11 July 2016. город КазаньCS1-одржување: архивиран примерок како наслов (link)
  24. „Таблица на населението по постоянен и настоящ адрес“ [Table of population by permanent and current address]. Посетено на 29 November 2017.
  25. „Population Estimates for UK, England and Wales, Scotland and Northern Ireland“. Office for National Statistics. Посетено на 29 July 2016. Наводот journal бара |journal= (help)
  26. „Population par région et âge, au 1er janvier 2015-2061“ [Population by region and age, on 1 January 2015-2061] (француски). Statistics Belgium. Посетено на 14 June 2015.
  27. „Archived copy“ Утвержденная численность постоянного населения Самарской области (руски). Rosstat. Архивирано од изворникот на 16 August 2016. Посетено на 11 July 2016. г. СамараCS1-одржување: архивиран примерок како наслов (link)
  28. ОЦЕНКА ЧИСЛЕННОСТИ ПОСТОЯННОГО НАСЕЛЕНИЯ РЕСПУБЛИКИ БАШКОРТОСТАН НА 1 ЯНВАРЯ 2016 (руски). Rosstat. Посетено на 11 July 2016. г.Уфа[мртва врска]
  29. Результат запроса БД ПМО Ростовской области (руски). Rosstat. Архивирано од изворникот на 2016-08-17. Посетено на 11 July 2016.
  30. „Einwohnerzahlen im Regierungsbezirk Köln“. Landesbetrieb Information und Technik Nordrhein-Westfalen. Архивирано од изворникот на 10 August 2015. Посетено на 14 June 2015.
  31. „Оценка численности постоянного населения Воронежской области на I января 2016 года“ (PDF) (руски). Rosstat. Архивирано од изворникот (PDF) на 17 August 2016. Посетено на 11 July 2016. Городской округ город Воронеж
  32. „Archived copy“ Численность населения Пермского края, человек (руски). Rosstat. Архивирано од изворникот на 11 August 2016. Посетено на 11 July 2016. г. ПермьCS1-одржување: архивиран примерок како наслов (link)
  33. БД ПМО Волгоградской области ПОКАЗАТЕЛИ (руски). Rosstat. Архивирано од изворникот на 2016-08-16. Посетено на 11 July 2016. населения на 1 января текущего года
  34. Чисельність населення (за оцінкою) на 1 січня 2018 року