Список на национални паркови во Азербејџан

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Национални паркови во Азербејџан — заштитени подрачја во надлежност на Министерството за екологија и природни ресурси. Првиот национален парк во земјата е Зангезур, основан во 2003 г. Оттогаш се создадени уште 8 паркови.

Националните паркови се определени како јавни земјишта или водни површини од особено еколошко, историско и др. значење, кои уживаат заштита од државната управа. Имаат улога да ја запазат природата во сета своја разновидност, но и да служат за образовни цели, научни и културни истражувања.

Список[уреди | уреди извор]

Како земја на Кавказот, сместена меѓу Црното и Каспиското Море, Азербејџан изобилува со разновиден растителен и животински свет, со најголема биоразновидност во Европа и огромни природни ресурси. Особена улога во зачувувањето на оваа разновидност имаат националните паркови. Следи список на националните паркови по годината на основање и со податок за нивната површина.


Национален парк Создаден Површина (ха) На карта
Зангезур 16 јуни 2003
(проширен на 23 ноември 2009)
&1000000000004279700000042.797
[[file:Грешка во Lua во Модул:Location_map, ред 42: Unable to find the specified location map definition: "Module:Location map/data/Азербејџан" does not exist|100px|Список на национални паркови во Азербејџан is located in Грешка во Lua во Модул:Location_map, ред 42: Unable to find the specified location map definition: "Module:Location map/data/Азербејџан" does not exist]]
Агѓол 5 јули 2003 &1000000000001792400000017.924
[[file:Грешка во Lua во Модул:Location_map, ред 42: Unable to find the specified location map definition: "Module:Location map/data/Азербејџан" does not exist|100px|Список на национални паркови во Азербејџан is located in Грешка во Lua во Модул:Location_map, ред 42: Unable to find the specified location map definition: "Module:Location map/data/Азербејџан" does not exist]]
Ширван 5 јули 2003 &1000000000054373500000054.373,5
[[file:Грешка во Lua во Модул:Location_map, ред 42: Unable to find the specified location map definition: "Module:Location map/data/Азербејџан" does not exist|100px|Список на национални паркови во Азербејџан is located in Грешка во Lua во Модул:Location_map, ред 42: Unable to find the specified location map definition: "Module:Location map/data/Азербејџан" does not exist]]
Хиркан 9 февруари 2004
(проширен на 23 април 2008)
&1000000000004279700000042.797
[[file:Грешка во Lua во Модул:Location_map, ред 42: Unable to find the specified location map definition: "Module:Location map/data/Азербејџан" does not exist|100px|Список на национални паркови во Азербејџан is located in Грешка во Lua во Модул:Location_map, ред 42: Unable to find the specified location map definition: "Module:Location map/data/Азербејџан" does not exist]]
Алтиагач 31 август 2004 &1000000000001103500000011.035
[[file:Грешка во Lua во Модул:Location_map, ред 42: Unable to find the specified location map definition: "Module:Location map/data/Азербејџан" does not exist|100px|Список на национални паркови во Азербејџан is located in Грешка во Lua во Модул:Location_map, ред 42: Unable to find the specified location map definition: "Module:Location map/data/Азербејџан" does not exist]]
Абшерон 8 февруари 2005 &10000000000000783000000783
[[file:Грешка во Lua во Модул:Location_map, ред 42: Unable to find the specified location map definition: "Module:Location map/data/Азербејџан" does not exist|100px|Список на национални паркови во Азербејџан is located in Грешка во Lua во Модул:Location_map, ред 42: Unable to find the specified location map definition: "Module:Location map/data/Азербејџан" does not exist]]
Шахдаг 8 декември 2006
(проширен на 5 јули 2010)
&10000000000115900000000115.900
[[file:Грешка во Lua во Модул:Location_map, ред 42: Unable to find the specified location map definition: "Module:Location map/data/Азербејџан" does not exist|100px|Список на национални паркови во Азербејџан is located in Грешка во Lua во Модул:Location_map, ред 42: Unable to find the specified location map definition: "Module:Location map/data/Азербејџан" does not exist]]
Ѓојѓол 1 април 2008 &1000000000001275500000012.755
[[file:Грешка во Lua во Модул:Location_map, ред 42: Unable to find the specified location map definition: "Module:Location map/data/Азербејџан" does not exist|100px|Список на национални паркови во Азербејџан is located in Грешка во Lua во Модул:Location_map, ред 42: Unable to find the specified location map definition: "Module:Location map/data/Азербејџан" does not exist]]
Самур-Јалама 5 ноември 2012 &1000000000001177200000011.772
[[file:Грешка во Lua во Модул:Location_map, ред 42: Unable to find the specified location map definition: "Module:Location map/data/Азербејџан" does not exist|100px|Список на национални паркови во Азербејџан is located in Грешка во Lua во Модул:Location_map, ред 42: Unable to find the specified location map definition: "Module:Location map/data/Азербејџан" does not exist]]

Вкупната површина на сите национални паркови изнесува &10000000003101365000000310.136,5 ха или 3,58% од државната територија.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]