Список на метрополитенски области во ЕУ по БДП

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Бруто домашниот производ на метрополитенските области, или БДП, е еден од неколку мерки за големината на нивните економии. Слично со БДП, БРП е дефиниран како пазарна вредност на сите финални добра и услуги произведени во рамките на метрополитенската област во одреден период на време, најчесто една година. Во овој случај, статистиката на Евростат[1] Урбан Аудит за Поголемите урбани зони се користи.

Список на метрополитенски области во ЕУ по БДП[уреди | уреди извор]

Табелата подолу прикажува податоци од програмата Урбан Аудит на Евростат и учестуваат и Поголемите урбани зони (ПУЗ). На национално ниво утврдени и/или признаени метрополитенски области може да имаат предност, ако како еквивалент се приклучат и Поголемите урбани зони. Бидејќи програмата Урбан Аудит собира само споредливи податоци од националните статистички служби, некои податоци може да недостигаат.

Место Метрополитенска област БМП 2002 (во милијарди) БМП 2004 (во милијарди) БМП 2006 (во милијарди) Население 2006 Густина на нас. 2006 Економски активно нас. 2006
1 Франција Метрополитенска област Париз, Франција € 546.800 11.532.000 0918 по км² 5.915.000
2 Обединето Кралство Голем Лондон, Велика Британија € 465.700 11.917.000 1.336 по км² 6.030.000
3 Германија Рајна-Рур, Германија[2] € 330.900 € 338.21[3] 10.223.000 1.049 по км² 4.445.000
4 Италија Метрополитенска област Милано, Италија € 241.200[4] 3.024.000[4] 2.282 по км²
5 Холандија Рандстад, Холандија[5] € 216.300 4.172.000 1.100 по км² 2.134.000
6 Германија Рајна-Мајна, Германија[6] € 152.100 € 141.672 3.795.000 0558 по км² 1.865.000
7 Шпанија Метрополиенска област Мадрид, Шпанија € 101.170 € 145.800 € 123.550 5.804.000 0724 по км² 2.900.000
8 Германија Метрополитенска област Минхен, Германија1 € 104.933 € 116.600 € 117.573 2.532.000 0460 по км² 1.335.000
9 Германија Метрополитенска област Хамбург, Германија € 99.487 € 111.100 € 109.590 3,135.000 0425 по км² 1.557.000
10 Германија Метрополитенска област Берлин, Германија € 99.108 € 109.800 € 108.722 4.971.000 0286 по км² 2.585.000
11 Италија Метрополитенска област Рим, Италија € 109.400 3.419.000 0943 по км²
12 Грција Метрополитенска област Атина, Грција € 131.341 € 101.058 4.013.000 1.054 по км² 1.774.000
13 Шпанија Метрополитенска област Барселона, Шпанија € 81.841 € 114.500 € 101.045 4.233.000 2.356 по км² 2.076.000
14 Обединето Кралство Голем Бирмингем, Велика Британија € 87.211 € 94.904 2.357.000 1.475 по км² 1.103.000
15 Германија Регион Штутгарт, Германија1 € 90.604 € 93.230 2.664.000 0729 по км² 1.340.000
16 Австрија Метрополитенска област Виена, Австрија € 80.200 2.180.000 0473 по км² 1.055.000
17 Шведска Метрополитенска област Стокхолм, Шведска € 79.400 € 80.965 1.861.000 0285 по км² 935.000
18 Данска Метрополитенска област Копенхаген, Данска € 69.240 € 81.200 € 78.568 1.823.000 0655 по км² 956.000
19 Ирска Метрополитенска област Даблин, Ирска € 69.600 1.534.000 0228 по км² 796.000
20 Обединето Кралство Лидс-Брадфорд, Велика Британија € 62.561 2.393.000 0468 по км²
21 Обединето Кралство Голем Манчестер, Велика Британија € 56.266 € 63.700 € 59.972 2.539.000 1.984 по км² 1.199.000
22 Германија Регион Хановер, Германија € 36.776 € 58.240 1.294.000 0436 по км² 603.000
23 Франција Метрополитенска област Лион, Франција € 56.100 1.748.000 0286 по км² 843.000
24 Португалија Метрополитенска област Лисабон, Португалија € 47.279 € 54.800 € 53.208 2.436.000 1.700 по км²
25 Белгија Брисел, Белгија € 52.970 1.801.000 1.116 по км²
... Полска Метрополитенска област Катовице, Полска 2.710.000 1.023 по км²
... Полска Метрополитенска област Варшава, Полска 2.660.000 0512 по км²
... Унгарија Метрополитенска област Будимпешта, Унгарија 2.394.000 0943 по км² 1.118.000
... Италија Метрополитенска област Неапол, Италија 2.254.000 3.990 по км²
... Романија Метрополитенска област Букурешт, Романија 2.140.000 3.233 по км²
Европска Унија Европска Унија 458.500.000[7] 0112 по км²

Список на градови/агломерациски области по БДП[уреди | уреди извор]

Карта по БДП по глава на жител во Европската Унија (НУТС 3) во 2007

Годишниот извештај на PricewaterhouseCoopers користел главно податоци изразени во САД$ од OECD, но разграничено на градските граници.

Место[8] Град Држава 2008 БДП (во милијарди) 2008 Население (во милиони) Еврозона
1 Лондон  Обединето Кралство $ 565 7.7 Не
2 Париз  Франција $ 564 9.89 Да
3 Мадрид  Шпанија $ 330 5.17 Да
4 Барселона  Шпанија $ 177 4.92 Да
5 Рим  Италија $ 144 2.60 Да
6 Виена Предлошка:Австрија $ 122 Да
7 Милано  Италија $ 115 1.31 Да
8 Лисабон  Португалија $ 98 2.81 Да
9 Атина  Грција $ 96 Да
10 Берлин  Германија $ 95 3.33 Да
11 Бирмингем  Обединето Кралство $ 90 2.25 Не
12 Манчестер  Обединето Кралство $ 85 2.23 Не
13 Брисел  Белгија $ 83 Да
14 Хамбург  Германија $ 74 Да
15 Стокхолм  Шведска $ 70 Не
16 Лион  Франција $ 69 Да
17 Торино  Италија $ 68 Да
18 Варшава  Полска $ 68 Не
19 Минхен  Германија $ 64 Да
20 Даблин  Ирска $ 61 Да
21 Лидс  Обединето Кралство $ 60 Не
22 Хелсинки  Финска $ 58 Да
23 Будимпешта  Унгарија $ 53 Не

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page/portal/region_cities/city_urban/data_cities/database_sub1 Европска комисија, региони и градови
  2. Еквиваленти за Урбан Аудит за областа Рајна-Рур се шест ПУЗ: Бон (2006: БМП € 22,980 милијарди, нас. 909.000), Келн (2006: БМП € 63,063 милијарди, нас. 1.874.000), Диселдорф (2006: БМП € 63.472 милијарди, нас. 1.525.000), Менхенгладбах (2006: БМП € 6,447 милијарди, нас. 262.000), Рур (2006: БМП € 126,026 милијарди, нас. 5.302.000) и Вупертал (2006: БМП € 12,648 милијарди, нас. 351.000).
  3. http://www.deutsche-metropolregionen.org/fileadmin/ikm/IKM-Veroeffentlichungen/IKM-Monitoring2008_lite.pdf Регионален Мониторинг 2008 - Податоци и карти за европските метрополитенски области во Германија
  4. 4,0 4,1 податоци од ОЕЦД за Провинциите Милано (NUTS-3 област) и Монца/Бријанца. Комбинираното население на овие две провинции било 4.653.000 во 2006.
  5. Еквиваленти за Урбан Аудит за холандската област Рандстад се четири ПУЗ: Амстердам (2006: БМП нема податоци, нас. 1.443.000), Ротердам (2006: БМП нема податоци, нас. 1.187.000), Хаг (2006: БМП € 26,211 милијарди, нас. 978.000) и Утрехт (2006: БМП € 25,724 милијарди, нас. 564.000).
  6. Еквиваленти за Урбан Аудит за областа Рајна-Мајна се четири ПУЗ: Дармштат (2006: БМП € 12,648 милијарди, нас. 431.000), Франкфурт на Мајна (2006: БМП € 101,821 милијарди, нас. 2.518.000), Мајнц (2006: БМП € 11,883 милијарди, нас. 386.000) и Висбаден (2006: БМП € 15,320 милијарди, нас. 460.000).
  7. ЕУ-25- население, 2005, Европа во Бројки - Годишна книга на Евростат 2006
  8. „Рангирање на глобалните градови по БДП 2008-2025“. Pricewaterhouse Coopers. Посетено на 16 декември 2009.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]