Список на метеорски дождови

Од Википедија — слободната енциклопедија

Метеорсските дождови се јавуваат на приближно исти датуми секоја година. Изгледаат како да извираат и се ројат „извирајќи“ од извесна точка на небото (радијантот) и имаат различна брзина, честота и сјајност. Во април 2021 г. имало 112 трајно утврдени метеорски дождови.[1]

Список[уреди | уреди извор]

Напомена: Точните датуми се поместуваат зависно од годината во четиригодишниот (високосен) циклус.

Назив Датуми Максимум Небесна должина
Рек. Дек. Брзина
(км/с)
ЗЧС Јачина Матично тело[2]
Спротисончев извор 10 дек – 10 сеп повеќе разна разна 30 4 средна н/п (разни комети)
Квадрантиди 28 дек – 12 јан 3 јан 283,15 15,3 +49 41 110 сјајна (196256) 2003 EH1 ?
Гама-урсаминориди 10 јан – 22 јан 19 јан 298 15,2 +67 31 3 средна неоткриено (краток период)
Алфа-кентауриди 31 јан – 20 фев 8 фев 319,2 14,0 −59 58 6 сјајна неоткриено
Гаманормиди 25 фев – 28 мар 14 мар 354 15,9 −50 56 6 сјајна можеби C/1864 R1 (Донати)
or C/1893 U1 (Брукс)
Лириди 14 апр – 30 апр 22 апр 32,32 18,1 +34 49 18 сјајна C/1861 G1 (Тачер)
Пи-пупиди 15 апр – 28 апр 23 апр 33,5 7,3 −45 18 менлива сјајна 26P/Григ-Скјелеруп
Ета-акварииди 19 апр – 28 мај 5 мај 45,5 22,5 −1 66 50 сјајна 1P/Халеј
Ета-лириди 3 мај – 14 мај 8 мај 48 19,1 +44 43 3 средна C/1983 H1 (IRAS-Араки-Олкок)
Денски ариетиди 14 мај – 24 јун 7 јун 76,6 2,9 +24 38 30 средна 1566 Икар ?
Јунски боотиди 22 јун – 2 јул 27 јун 95,7 14,9 +48 18 менлива сјајна 7P/Понс-Винеке
Пискисаустриниди 15 јул – 10 авг 29 јул 125 22,7 −30 35 5 слаба неоткриено (краток период,
веројатно распаднато)
Јужни делта-акварииди 12 јул – 23 авг 30 јул 127 22,7 −16 41 25 сјајна P/2008 Y12 (SOHO)
Алфа-каприпорниди 3 јул – 15 авг 30 јул 127 20,5 −10 23 5 сјајна 169P/NEAT
Персеиди 17 јул – 24 авг 12 авг 140,0 3,2 +58 59 100 сјајна 109P/Свифт-Татл
Капа-цигниди 3 авг – 25 авг 17 авг 145 19,1 +59 25 3 средна неоткриено (можеби
поврзано со 2002 GJ8)
Ауригиди 28 авг – 5 сеп 1 сеп 158,6 6,1 +39 66 6 сјајна C/1911 N1 (Кис)
Септемвриски ипсилон-персеиди 5 сеп – 21 сеп 9 сеп 166,7 3,2 +40 64 5 средна неоткриено (умерен период)
Денски секстантиди 9 сеп – 9 окт 27 сеп 184,3 10,1 0 32 5 сјајна (155140) 2005 UD
Октомвриски камелопардалиди 5 окт – 6 окт 5 окт 192,58 10,9 +79 47 5 сјајна неоткриено (долг период)
Дракониди 6 окт – 10 окт 8 окт 195,4 17,5 +54 20 10 средна 21P/Џакобини-Цинер
Јужни тауриди 10 сеп – 20 ное 10 окт 197 2,1 +9 27 5 сјајна 2P/Енке
Делта-ауригиди 10 окт – 18 окт 11 окт 198 5,6 +44 64 2 средна неоткриено (умерен период)
Ипсилон-геминиди 14 окт – 27 окт 18 окт 205 6,8 +27 70 3 средна C/1964 N1 (Икеја)
Ориониди 2 окт – 7 ное 21 окт 208 6,3 +16 66 20 сјајна 1P/Халеј
Леонисминориди 19 окт – 27 окт 24 окт 211 10,8 +37 62 2 средна C/1739 K1
Северни трауриди 20 окт – 10 дек 12 ное 230 3,9 +22 29 5 сјајна 2004 TG10
Леониди 6 ное – 30 ное 17 ное 235,27 10,1 +22 71 10 сјајна 55P/Темпел–Татл
Алфа-моноцеротиди 15 ное – 25 ное 21 ное 239,32 7,8 +1 65 менлива сјајна неоткриено (долг период)
Ноемвриски ориониди 13 ное – 6 дек 28 ное 246 6,1 +16 44 3 средна неоткриено (умерен период,
веројатно распаднато)
Феникиди 28 ное – 9 дек 2 дек 250,0 1,2 −53 18 менлива средна 289P/Бланпен
Пупид-велиди 1 дек – 15 дек повеќе 255 8,2 −45 40 10 средна неоткриено
Моноцеротиди 5 дек – 20 дек 9 дек 257 6,7 +8 41 3 средна C/1917 F1 (Мелиш)
Сигма-хидриди 3 дек – 20 дек 9 дек 257 8,3 +2 58 7 средна неоткриено (умерен период)
Геминиди 4 дек – 20 дек 14 дек 262,2 7,5 +33 35 150 средна 3200 Фаетон
Комаберенициди 12 дек – 23 дек 16 дек 264 11,7 +18 65 3 средна неоткриено (умерен период)
декемвриски Леонисминориди 5 дек – 4 фев 19 дек 268 10,7 +30 64 5 средна
Урсиди 17 дек – 26 дек 22 дек 270,7 14,5 +76 33 10 средна 8P/Татл

Поврзано[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

Списокот се води според податоците на Меѓународната метеорска организација, а највеќето матични тела се од книгите Gary W. Kronk, Meteor Showers: A Descriptive Catalog, Enslow Publishers, New Jersey, ISBN 0-89490-071-4 и Peter Jenniskens, "Meteor Showers and Their Parent Comets", Cambridge University Press, Cambridge UK, ISBN 9780521853491.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Центар за меторски податоциМеѓународен астрономски сојуз (англиски)
  2. „Метеорски потоци“. НАСА. (англиски)