Список на мајански јазици

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Листата на мајански јазици дава преглед на развитокот на мајанските јазици и денешниот број на говорници кои ги зборуваат јазиците.

Фамилија Гранка Подгрупа Подгрупа Подгранка Јазик ISO-код Зборувачи
мајански Чоланско-целталански Чолски Чолски чонталски chf 55.000 во Мексико
чолски cti 134.000 во Мексико
Чортиски чортиски caa 30.000 во Гватемала
Целталски целталски tzh 190.000 во Мексико
цоцилски tzo 264.000 во Мексико
Хуастечки чикомукелтечки cob исчезнат
Вастек hus 132.000 во Мексико
Канхабаланско-чухски чухски чухски cac 41.000 во Гватемала
9.500 во Мексико
тохолабалски toj 36.000 во Мексико
Канхобалански Канхобалско-хакалтечки хакалтечки jac 89.000 во Гватемала
10.000 во Мексико
канхобалски kjb 78.000 во Гватемала
акатечки knj 49.000 во Гватемала
10.000 во Мексико
Мочо мочо mhc 170 во Мексико
Квичеанско-мамски Големи мамски Ишилски авакатечки agu 18.000 во Гватемала
ишилски ixl 69.000 во Гватемала
Мамски мамски mam 430.000 во Гватемала
11.000 во Мексико
Тектитечки ttc 1.300 во Гватемала
1.000 во Мексико
Големи квичеански кекчи кекчи kek 400.000 во Гватемала
12.000 во Ел Салвадор
9.000 во Белизе
Покомски покомамски poc 49.000 во Гватемала
покомчиски poh 92.000 во Гватемала
Квичеански правилни Квичеански-
ачиски
ачи acc 85.000 во Гватемала
киче quc 2.333.000 во Гватемала
какчикелски cak 451.000 во Гватемала
цутухилски tzj 84.000 во Гватемала
Сакапултек сакапултек quv 37.000 во Гватемала
Сипакапенсе сипакапенсе qum 8.000 во Гватемала
Успантечки успантечки usp 3.000 во Гватемала
Јукатански Ица ица itz † (во Гватемала)
мопански mop 8.000 во Белизе
2.600 во Гватемала
Лакандонски лакандонски lac 1.000 во Мексико
јукатански мајански yua 740.000 in Mexico
5.000 во Белизе


Поврзано[уреди | уреди извор]