Список на македонски народни поговорки

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ова е список на македонски народни поговорки. Овој список не е целосен и може да подлегне на додатни проширувања. Во прилог следуваат поговорките.

Поговорки[уреди | уреди извор]

 • Брза кучка, слепи кучиња раѓа.
 • Ако баба лажи, трап не лажи.
 • Ако жената ти е многу лична, не пуштај ја сама на свадба.
 • Ако знаев кога ќе умрам, сам ќе си ископав гроб.
 • Ако мажот е пијаница, жената ќе е маченица.
 • Ако не врни, барем ќе капни.
 • Ако се сториш овца, секој ќе те стрижи.
 • Ако си мома, седи си дома.
 • Ако те удри со камен, ти kудри го со леб.
 • Ако уште еднаш бидам невеста, знам како да гувеам.
 • Ама што дрвена глава имал.
 • Арен збор царски врати отвора.
 • Арниот јунак дома не умира.
 • Арно јади, ама и арно работи.
 • Без бога нема добрина.
 • Без труд не се ора со плуг.
 • Бели пари за црни дни.
 • Бело му е лицето, а црно му е срцено на нажален човек.
 • Бог да го прости, си почина.
 • Бог да не чува од неразбрани.
 • Бог да те чува од домашен арамија.
 • Брат брата не рани, тешко кој го нема.
 • Брат за брата, сирење за пари.
 • Брза како некоја стрела.
 • Варди се да не се поболиш, оти тешко можеш да оздравиш
 • Работата да се плаши од тебе ,а не ти од неа
 • Верата Христова го омекнува човека.
 • Видела камилата уши побарала и рогови
 • Викај по волкот, додека не влегол во булукот.
 • Вјасај брзо да стигнеш, но гледај и да не се препнеш.
 • Во волов рог да се скриеш, смртта пак ќе те најде.
 • Во вреќа скината што да ставиш, се ќе истечи.
 • Во едното уше му влезе, во другото му излезе.
 • Во Прилеп мајмун не игра. Прилепчани се сметаат за поитри
 • Во сон се родив, со сон живеам, во сон ќе умрам.
 • Времето си врви, нам ни се куси.
 • Врзи прст да најдеш лек, секоја баба ќе ти баи како што знаи.
 • Ѓаволот ни копа ни ора, само ги учи луѓето да се караат.
 • Газ и нос не знаат за чест.
 • Гајрет на болниот, додека не му излези душата.
 • Галена кокошка просо сонува.
 • Галена мачка оро не игра.
 • Галена невеста не ја сака свекрвата.
 • Галени деца и на трпеза се качуваат.
 • Го надул носот како мисир (налутен човек).
 • Го стемнило и не го осамнало (кога некој ненадејно ќе умре).
 • Голем залак голтни и голем збор кажи.
 • Голи сме се родиле, голи в земја ќе влеземе.
 • Голо здравје, готова болка.
 • Господ вели: помогни си сам, та и јас да ти помогнам.
 • Господ да те чува од лоши пријатели, а од душмани сам ќе се чуваш.
 • Господ дал, господ зел.
 • Господ на може на секого да му угоди.
 • Грешен човек, жив во гробот е закопан. Грми, врни, патот врви.
 • Дај милостина, за гревовите да ти се простат.
 • Дал ти господ добро (кога некој ќе рече: ,,Добро утро").
 • Два лути камења не мелат брашно.
 • Две раце за една глава.
 • Добра работа човек го збогатува.
 • Добрината со добрина се плаќа (враќа).
 • Добриот владика и на сиромаси помага.
 • Добриот збор се слуша надалеку, а лошиот се слуша уште подалеку.
 • Добрите пријатели и од браќата се помили.
 • Додека не заплачи детето, мајка му не му дава млеко.
 • Дури не посеиш, нема што да жнииш.
 • Дури не фрлиш рипче, не фаќаш крапче.
 • Дури не фрлиш семе во нива, не никнува, а трње никнуваат и несеани.
 • Дури човек е жив, се е пари.
 • Душата ми дошла во забите.
 • Една овца што се дели од булукот, ќе ја изеди волкот.
 • Една прачка полесно се крши, а повеќе помачно.
 • Железото дури е жешко се чука.
 • Жена лоша вечна мака.
 • Жена прокопсана - куќа отвора.
 • Жена, пушка и коњ не се даваат на туѓи раце.
 • Животот со пари не се купува, оти дар од Бога се дава.
 • За светот кој плачи, без очи ќе остани.
 • Заврна снег, се покрија трагите.
 • Залудно работи, залудно не седи.
 • Збирај на младост, да имаш на старост.
 • Зборот дупка не дупнува, ама се памети.
 • Здравиот човек има многу желби, а болниот само една а тоа да оздрави.
 • Здравјето за човекот е најголемото богатство.
 • Јaзикoт е пoоcтap и oд caбjaтa.
 • Јазикот прави добро, јазикот прави и лошо.
 • Каков што е таткото, таков е и синот.
 • Кој со ѓаолот, тикви сади,ѓаолот на крај очите му ги вади
 • Крушата под круша паѓа.
 • Лозје не бара молитва, туку мотика.
 • Без мака нема наука.
 • Вистинското пријателство е најретката птица на земјата
 • Кога дваица се караат третиот користи
 • Кој ги памети зборовите станува паметен,а кој ги памети бајките станува мудар
 • Кој летоска седи во лад зимуске го чека глад
 • Птиците се познаваат по пеењето а лугето по зборувањето.....
 • Страв, лозје чува.
 • Три пати мери еднаш крој
 • Убавиот збор и железни порти отвара.
 • Што ќе си посееш , тоа ќе си жнееш.
 • Денешната работа за утре не ја оставај .
 • Долга коса краток ум.

Поврзано[уреди | уреди извор]