Список на македонски народни и староградски песни

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ова е некомплетен список на македонски народни и староградски песни, воглавно од територијата на Република Македонија, но вклучувајќи и песни од македонскиот регион, распоредени хронолошки и по азбучен ред. Песните создадени пред повоениот период во најголем степен се сметаат како изворни песни со непознат автор, што значи дека можат да потекнуваат во кој било од музичките периоди на македонскиот регион, секако ако не текстуално, поради природната еволуција на јазикот, барем во мелодиска форма. Песните кои се создадени во повоениот и во современиот период имаат познати автори и воопшто како жанр можат да се сместат и како „Македонски фолк“. Други некомплетни списоци:

Песни создадени пред повоениот период[уреди | уреди извор]

0-9[уреди | уреди извор]

А[уреди | уреди извор]

Б[уреди | уреди извор]

В[уреди | уреди извор]

Г[уреди | уреди извор]

Д[уреди | уреди извор]

Ѓ[уреди | уреди извор]

Е[уреди | уреди извор]

Ж[уреди | уреди извор]

З[уреди | уреди извор]

И[уреди | уреди извор]

Ј[уреди | уреди извор]

К[уреди | уреди извор]

Л[уреди | уреди извор]

Љ[уреди | уреди извор]

М[уреди | уреди извор]

Н[уреди | уреди извор]

О[уреди | уреди извор]

П[уреди | уреди извор]

Р[уреди | уреди извор]

С[уреди | уреди извор]

Т[уреди | уреди извор]

Ќ[уреди | уреди извор]

У[уреди | уреди извор]

Ф[уреди | уреди извор]

Ц[уреди | уреди извор]

Ч[уреди | уреди извор]

Џ[уреди | уреди извор]

Ш[уреди | уреди извор]

Песни создадени во повоениот и во современиот период[уреди | уреди извор]

А[уреди | уреди извор]

Б[уреди | уреди извор]

В[уреди | уреди извор]

Г[уреди | уреди извор]

Д[уреди | уреди извор]

Ѓ[уреди | уреди извор]

Е[уреди | уреди извор]

Ж[уреди | уреди извор]

З[уреди | уреди извор]

И[уреди | уреди извор]

Ј[уреди | уреди извор]

К[уреди | уреди извор]

Л[уреди | уреди извор]

Љ[уреди | уреди извор]

М[уреди | уреди извор]

Н[уреди | уреди извор]

О[уреди | уреди извор]

П[уреди | уреди извор]

Р[уреди | уреди извор]

С[уреди | уреди извор]

Т[уреди | уреди извор]

У[уреди | уреди извор]

Ф[уреди | уреди извор]

Ц[уреди | уреди извор]

Ш[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1762 лето
 2. А бре браќа Кукушани
 3. А бре воденичаре
 4. А бре војниче, младо војниче
 5. А бре Ѓоре, лажго Ѓоре
 6. А бре Кољо, мамин Кољо
 7. А бре, Македонче
 8. А бре Македонче, ти вардарско пиле
 9. А бре моме, малој моме
 10. А бре невесте
 11. А бре, лудо аџамија
 12. А дадеја Јана
 13. А што ми се јадно додеало
 14. А што си ми либе гајлелија
 15. Абер доjде од Прибилци
 16. Абер дојде Донке
 17. Абер дојде од овчаро
 18. Абер ми дојде од мојто либе
 19. Абер ми дојде од Солуна града
 20. Абер ми иде од Могила
 21. Аир да не сториш мајко
 22. Ај да бегаме мори Васе
 23. Ај зајди зајди јасно сонце
 24. Ај мерак имам
 25. Ај смо шетале
 26. Ај ти ми спремај
 27. Ај што е лепо и убаво
 28. Ај што ми е мило ем драго
 29. Ај што оган гори во планина
 30. Ај, в Македонија глас се слуша
 31. Ај, кажи Јано, кажи душо
 32. Ај, шетал Марко
 33. Ајде Анѓе да повечераме
 34. Ајде болно лежи мојто либе
 35. Ајде бостан садат мамо
 36. Ајде брала мома бело грозје
 37. Ајде вино пијам
 38. Ајде да одиме во Битола
 39. Ајде да се земиме, Васе
 40. Ајде дали знаеш, паметиш Милице
 41. Ајде дар ми везле моми
 42. Ајде жалај ме, Малино
 43. Ајде засвирете браќа свирачи
 44. Ајде камен Јано
 45. Ајде кога појдов
 46. Ајде која ми те лаже, Миле бре
 47. Ајде ќе те прашам бре Донке
 48. Ајде легнала е Лилјана
 49. Ајде Лено да ојме
 50. Ајде ми извикнал турскиот паша
 51. Ајде Милке да бегаме
 52. Ајде мори Стојно ле
 53. Ајде не ти личи Дафино моме
 54. Ајде поминувам, заминувам
 55. Ајде провикнал се Иљо Малешевски
 56. Ајде пукна пушка
 57. Ајде пушка пукна
 58. Ајде разболе се мојто либе
 59. Ајде ред се редат мале
 60. Ајде се прошетал Никола
 61. Ајде слушај, слушај калеш бре Анѓо
 62. Ајде сонце зајде
 63. Ајде станав се оженив
 64. Ајде чиво ли е она девојче
 65. Ајде шана мана на кантарот
 66. Ајде што пијана шеташ Фиме
 67. Ајде што ти текна што побегна
 68. Ајде, ајде моме Стојне
 69. Алија со тамбурата
 70. Алов бајрак Македонски
 71. Аман седнала ми бре Јана
 72. Ангеле еден на мама, џанам
 73. Ангелино, малој моме
 74. Ано поминуваш
 75. Антице џанам душице
 76. Аршин, аршин
 77. Ах Вања
 78. Ах љубов, пак љубов
 79. Ах минав гора, минав друга
 80. Ах мори бабо, стара бабо
 81. Ах мори мајко
 82. Ах мори Маро, девојче
 83. Ах мори моме убаво
 84. Ах, вие мои луди млади години
 85. Ах, да би знала
 86. Ах, каде е мојто либе
 87. Ацано млада невесто
 88. Бабино девојче
 89. Бегала Мара, бегала
 90. Бегала ми е Благуна
 91. Бела Јано
 92. Белите манастири
 93. Бело лице љубам јас
 94. Бело Море
 95. Билбил пее во планина
 96. Билбил пее насабајле
 97. Билбил рано пее
 98. Билјана платно белеше
 99. Билјане моме убаво
 100. Бисеро ќерко
 101. Бистро ле, Бистро планино
 102. Битка се бие кумановско поле
 103. Битола, бабам Битола
 104. Битола, мој роден крај
 105. Благуно дејче мори пожаранче
 106. Блажена горо, мори зелена
 107. Блазе тебе Митро
 108. Бог да бие аџи Зора
 109. Бог да бие кој прв почна
 110. Бог да бие кочански сејмени
 111. Бог да бие мојта мајка
 112. Бог да бие мојта мајка маќеа
 113. Бог да бие Наумчето
 114. Бог да бие Русе твојта мајка
 115. Бог да бие, Тино мори
 116. Бог да бие, убие
 117. Бог да ги бие Арапите
 118. Бог да го бие тој Ибраим Оџа
 119. Бог да го убие мамо
 120. Бог да го убие Шефки качакот
 121. Бог да убиет дебрани
 122. Богата Сава, богата
 123. Божинче, девојче мори
 124. Бојот започна браќа
 125. Бојот започна горе Крушево
 126. Болен лежи катил Ѓорѓи
 127. Болен лежи Миле Поп Јорданов
 128. Болен лежи млад Стојан
 129. Болен ми лежи млад Стојан
 130. Болна е легнала
 131. Болна е легнала убава Калина
 132. Болна паднала Родна Фалкова
 133. Болно легна Ленче
 134. Болно лежи малој моме
 135. Бор садила мома Евгенија
 136. Брала мома капини
 137. Брале, брале, се собрале
 138. Браче ле Божине
 139. Бреј Ѓурчин Стојне убаво
 140. Буките развиваат браќа
 141. Буките развиваат, браќа
 142. В село се чешма градеше
 143. В' апсана ме кладе
 144. В' недела дојде лудо младо
 145. В' градина моме седеше
 146. Василица
 147. Василка стои на порти
 148. Василке млада невесто
 149. Ваташа
 150. Велешките ергени
 151. Величка на балкон седеше
 152. Величко, скопски војвода
 153. Вено, пиле, Вено
 154. Ветар вее, снег долета
 155. Вечерај Анѓо
 156. Вие се оро македонско
 157. Виена лоза, виена
 158. Вино пијам, ем ракија
 159. Вино, вино
 160. Вирум вода, вирум вировита
 161. Во борба македонски народе
 162. Во влашкото маало
 163. Во Јордание
 164. Во Крушево оган гори
 165. Во ливаѓе ладен извор има
 166. Во нашето село куќа шимширова
 167. Во ноќта си месечина
 168. Во Пирина, по планина
 169. Во Солуна Еди куле
 170. Водарка
 171. Водарки
 172. Возот браќа тргнува
 173. Војник да се биде
 174. Војник заминувам
 175. Војник заминувам
 176. Војник одам
 177. Војник одам
 178. Војник си отслужил сине
 179. Војник ти заминуваш
 180. Војниче, младо регрутче
 181. Врана коња јавам јас
 182. Врати ми се, мило либе
 183. Врати се, бела Марија
 184. Врба ми изникнала
 185. Врзале го Марка црвени ремење
 186. Врни се, врни либе Мариче
 187. Гена ми појде на чешма
 188. Гина, Гина лична Гина
 189. Глас ми се слуша
 190. Гледај ме, гледај либе
 191. Го пратиле дедо в' планина
 192. Го фанале едно моме
 193. Голем мерак имам мамо
 194. Голема свадба во село
 195. Горда мајка војник испраќа
 196. Горе Славеј дошле борци млади
 197. Гори Балкан
 198. Горичице лилјанова
 199. Гоце ми отиде во Солуна града
 200. Грабиле гу Ангелину
 201. Градел Илија манастир
 202. Грозда мома мести три бајрака
 203. Гроздано моме убаво
 204. Грозен гавран
 205. Гујго ле, јуначе
 206. Гукни ми, гукни гугутко
 207. Да ме молат не се женам
 208. Да ми купиш Дервиш Бајрам
 209. Да ми пукниш, стара мајко
 210. Да сум бистра вода
 211. Да ти пукне мила мајко најмилото
 212. Давај ме мамо мори давај ме
 213. Давај ме мила мамо, давај ме
 214. Дај ми мамо динар, до два
 215. Дал не ти е жал бре Миеле
 216. Дали думаш либе
 217. Дали знаеш мила мајко
 218. Дали знаеш мило либе
 219. Дали знаеш моме паметуваш
 220. Дали знаеш помниш ли
 221. Дали си се наспало
 222. Дано ле Данче убава
 223. Дафина болна легнала
 224. Дафина платно белеше
 225. Дафино вино црвено
 226. Дафино црвен каранфил
 227. Двама се љубеа мамо
 228. Две девојки
 229. Две ми друшки
 230. Де мори Васе, Васе
 231. Дебарцо ти си борбена
 232. Девет години (верно да љубиш)
 233. Девет години болен лежав
 234. Деветсто и осма година
 235. Девојко лична румена
 236. Девојко убава
 237. Девојче бело, црвено
 238. Девојче бело, црвено
 239. Девојче тенко високо
 240. Девојче, девојче
 241. Девојче, море девојче
 242. Девојченце љубиш ли ме мене
 243. Девојченце, ќе ти купам
 244. Дедо мили златни
 245. Дејгиди луди млади години
 246. Дејгиди Магдалено мори
 247. Делба делила
 248. Ден денувам
 249. Денес над Македонија
 250. Денеска ми е сабота
 251. Денот ми дојде војник да одам
 252. Дење ноќе јас те барам
 253. Детенце мало
 254. Дигни си Маро, Марче очите
 255. Димитријо, сине Митре
 256. Димитриче русокосо девојче
 257. Димна јуда град градила
 258. Димчета аскер го писаја
 259. Динка двори мете
 260. До кога браќа мили Македонци
 261. До три ми пушки пукнаа
 262. Добро ми дошле сватовите
 263. Додек је мома при мајка
 264. Дојде време војници да одат
 265. Дојде време да си одам
 266. Дојди либе до вечер
 267. Дојди љуби ме
 268. Дојди мајко испрати ме
 269. Дојди, дојди калеш море Димчо
 270. Дојди, дојди малој моме
 271. Дојди, дојди, малој моме
 272. Дојчин јунак, Сирак Јанко и Крали Марко, солунски чувачи
 273. Донка боли бело грло
 274. Доста време ерген одев
 275. Доста, доста лично ле Стојне
 276. Дотекла вода студена
 277. Драганка ѓерѓеф везеше
 278. Дремка ми се дреми
 279. Друга земја ние немаме
 280. Друга љубов не сакам
 281. Дувни ми бел ветре
 282. Дуне мори, малој моме
 283. Душо моја, прости ми
 284. Ѓорѓи и Елена
 285. Ѓорѓија море терзија
 286. Ѓорушице, црно око
 287. Ѓул трендафил
 288. Ѓурѓа пере во реката
 289. Ѓурѓана ми болна лега
 290. Ѓурѓово лето проклето
 291. Егејки мајки
 292. Една вечер
 293. Една желба имам
 294. Една мома с' мајка е
 295. Еднаш минав на мостето
 296. Едно време си бев ерген
 297. Едно име имаме
 298. Едно малој моме
 299. Едно младо војниче
 300. Едно моме покрај Вардар оди
 301. Езеро рајско убаво
 302. Еј море девојче
 303. Еј мори Ленче, младо фиданче
 304. Еј ридови, сини мориња
 305. Еј севдалино, еј малој моме
 306. Еј ти куме
 307. Еј ти Марие, селвие
 308. Еј ти Недо море, бела Недо
 309. Еј Тодоре
 310. Еј, море мажу
 311. Ела ќерко да ти кажам
 312. Елај либе, елај
 313. Еленко, моме мори, убава
 314. Елено ќерко, Елено
 315. Елено моме, Елено
 316. Елено моме, Елено
 317. Ерген одев мајко
 318. Ерген сум одил, преодил
 319. Ергенлак е мамо пашалак
 320. Есен дојде, војници одат
 321. Ете така дедо Димо
 322. Жал за старото огниште
 323. Жалајте го браќа Толета војвода
 324. Жалајте ми мајки
 325. Жали горо, жали сестро
 326. Жали моме, да жалимо
 327. Жална мајка
 328. Жената е зло без кое не се може
 329. Жени ме мамо, жени ме
 330. Жени се Радо
 331. Жировницо пуста останала
 332. За Арменско 1903 година
 333. За баба Ефтимица
 334. За Зарина
 335. За Карпош војвода
 336. За кого ти цути Дано лицето
 337. За Крушевската Република
 338. За Фросина
 339. Заблеало рудо јагне
 340. Зажни Јано
 341. Зајди, зајди јасно сонце
 342. Заљубив едно младо девојче
 343. Заљубив мале три моми
 344. Заљубил Димо три моми
 345. Замолил Стојан мајка си
 346. Запеала Љуба од градина
 347. Запеало славеј пиле
 348. Запеј генерацијо
 349. Запеј песна Македонко
 350. Заплакало е Мариово
 351. Зар има лек за вљубени
 352. Засвири една наша Милане
 353. Засвирил Стојан
 354. Заспала Јана, Јанинка
 355. Заспало девојче на бистро изворче
 356. Затрепери Козјак планина
 357. Зачукале дајрињата
 358. Зачукале тапаните
 359. Збогум земјо убавице
 360. Збогум мајко, јас отидов
 361. Земај ми го мили тате она девојче
 362. Земи нож прободи ме
 363. Земјо Македонска
 364. Зете, мили зете
 365. Зора се зори
 366. Зората се зазори
 367. Зошто ми се срдиш либе
 368. Зошто ти ме оставаш
 369. Зумбај, зумбај
 370. Зурли трештат на сред село
 371. И ќе дојде време
 372. И ние сме деца на Македонија
 373. И таму е мојата родина
 374. И три години станаа
 375. Ивано, Иванке
 376. Ивано, Иванке, лична реканке
 377. Играле баби по месечина
 378. Играле, играле девојчиња
 379. Идам, не идам
 380. Иди ја мамо посакај
 381. Извикна Јана провикна
 382. Излегов да се прошетам
 383. Излегов да се прошетам
 384. Излегов да се прошетам, мамо
 385. Излегов да се разшетам
 386. Излегол Дејан војвода
 387. Излегол Јане Сандански
 388. Излегол невен Пејо
 389. Излези Видо мори, чудо да видиш
 390. Излези моме на чардакот
 391. Излези моме Русанке
 392. Излези, стара мајко
 393. Изникна ми бадем дрво
 394. Изникнало криво крувче медено
 395. Илија ќе оди в' туѓина
 396. Илино моме убаво
 397. Илчовице млада невесто
 398. Имал попот магаренце
 399. Имала мајка девет сина
 400. Имала мајка мила сина
 401. Имам момче како лешник
 402. Ино моме веселино
 403. Испрати ме мајко до станица
 404. Ја го љубим Тетоо
 405. Ја излези Ѓурѓо
 406. Ја излези либе на пенџере
 407. Ја излези стара мајко
 408. Ја пратиле Панда
 409. Јадна Доца леб месила
 410. Јана грло заболело
 411. Јана е шума градила
 412. Јана мајка луто колне
 413. Јана мома
 414. Јаничари одат, мамо
 415. Јанка низ гора врвеше
 416. Јанке ле Јанке убава
 417. Јано Јановице, каде ти е Јане?
 418. Јано ле, Јано ле
 419. Јано мори, Јано леле, севдалино
 420. Јано, Јанке Кумановке
 421. Јано, Јанке Трипатанке
 422. Јас кога бев овчарче
 423. Јас Методи Патче од Охрида
 424. Јас си го сакам нано
 425. Јас си појдов во Битола
 426. Јас сум мома охриѓанка
 427. Јас сум мома пак мома
 428. Јас сум несреќница
 429. Јас сум чисто Македонче
 430. Јас те пратив на вода Калино
 431. Јоване море, Јоване
 432. Јовано, Јованке
 433. Јулија
 434. Ка се заљубиле до две луди млади
 435. Каде се чуло, видело
 436. Каде се чуло, мамо, видело
 437. Каде си тргнала Кито
 438. Каде си тргнало абре бај Постоле
 439. Кажи Анѓо мори
 440. Кажи Васке Евдова
 441. Кажи Епсо Димушева
 442. Кажи Јано
 443. Кажи Јано, кажи душо
 444. Кажи кажи Донке
 445. Кажи ми, кажи Катинке
 446. Кажи облаче ле бело
 447. Кажи Рајне, кажи душо
 448. Кажи, кажи ќерко
 449. Кажи, кажи либе Стано
 450. Кај си мајко да ме видиш
 451. Какво чудо големо
 452. Како пиреј
 453. Како што е таа чаша
 454. Калеш Дончо
 455. Калино ќерко, Калино
 456. Каљо, Калино девојче
 457. Камбани бијат сред Баница
 458. Капитан болен лежи
 459. Каранфил невесто мори
 460. Каранфилке моме
 461. Каранфило филфило
 462. Каранфилче девојче
 463. Кате лично девојче
 464. Кате, Кате лично моме
 465. Кате, Катерина
 466. Катерино кротко јагне
 467. Катерино моме
 468. Каул се фатиле момче и девојче
 469. Киниса да ода о В'мбел на гости
 470. Киниса моме на вода
 471. Кинисав да одам
 472. Кинисала Каља за Рајна Кошара
 473. Кинисала Роса ју планина
 474. Кинисала Стана
 475. Кинисало Грче јабанџиче
 476. Кинисало малој моме
 477. Кинисуе Стојан во планина
 478. Кирајџиче, јабанџиче
 479. Кирјана вино продава
 480. Китен ми, китен девере
 481. Китка ми шарена
 482. Китче ми падна
 483. Кичевјани, московјани
 484. Кога војници тргнавме
 485. Кога падна на Пирина
 486. Кога се мажеше што ти се чинеше
 487. Кога си бевме мали
 488. Кога си тргнав во туѓина
 489. Кога тргнав Цвето
 490. Кој ти ги даде тие црни очи
 491. Кој ти го тури, жено
 492. Кој што ме чуе да пеам
 493. Коледа леда
 494. Коледица
 495. Кондисал Ајрадин паша
 496. Коња водам Анѓе
 497. Костадине, море мили сине
 498. Коце берберот - чалгаџијата
 499. Крај Вардара високи баири
 500. Крај Вардара двајца седевме
 501. Крај Вардара седеше
 502. Крени глава Кузмане
 503. Крушево абер пристигна
 504. Куќа имам на Пелистер
 505. Куќи и дворој испустени
 506. Кучињата лаат, пазарџии идат
 507. Лажи, лажи Вере
 508. Лазаре, Лазаре
 509. Легнала Дана
 510. Легнала Ѓурѓа на рамно гумно
 511. Легнала мома, заспала
 512. Легнало лудо, заспало
 513. Легнало моме заспало
 514. Легнало моме, заспало
 515. Легнало Родне
 516. Лежал е Стојан
 517. Леле Димче трчај лажи
 518. Леле Јано
 519. Леле с'нце, леле глава
 520. Лен садила мома
 521. Ленка
 522. Ленка пиши бела книга
 523. Лено ле, Лено
 524. Лено, Лено, Ленче
 525. Лено, Ленче
 526. Ленче битолчанче
 527. Ленче болно лежи
 528. Ленче бре душо
 529. Ленче бре душо, слана е паднала
 530. Леонид со мајка вечера
 531. Лерин, Костур распеани
 532. Леринските села
 533. Летоечка песна
 534. Лешочкиот манастир
 535. Либе ле, либе убаво
 536. Либе, ако дојдеш
 537. Либето војник ми отиде
 538. Лидуду, лидуду
 539. Лилјано моме
 540. Лилјано моме убаво
 541. Лилјано моме, Лилјано
 542. Лилјано моме, Лилјо убаво
 543. Лино моме Лино
 544. Лино мори лична севдалино
 545. Лисаво
 546. Лихнида кајче веслаше
 547. Лична Мара меанџика
 548. Лична мома скопјанка
 549. Лична Фатима
 550. Лично моме, битолчанче
 551. Лудо младо сон засонило
 552. Лулела е Јана
 553. Љубеле се двајца млади
 554. Љубеше ме мила мајко убава Елена
 555. Љуби, љуби лудо младо
 556. Љубинке моме убаво
 557. Магдо мори Магдалено
 558. Маж ми е генерал
 559. Мајка (песна за Лерин)
 560. Мајка има едно чедо
 561. Мајка ми купила шарени чорапи
 562. Мајка на Марика думаше
 563. Мајсторе, мајсторе
 564. Македонија
 565. Македонијо жална ле мајко
 566. Македонка
 567. Македонки билбилјанки
 568. Малечко убо Лазаре
 569. Малихери пукаја
 570. Малките моми
 571. Малој моме цвеќе брало
 572. Мамо кој чука на порти
 573. Мамо мори
 574. Мара охриѓанка
 575. Маре мори Маре
 576. Мари Димано, џан Димано
 577. Марие дилбер бела Марие
 578. Марие млада невесто
 579. Марика мома убава
 580. Марика на стол седеше
 581. Марике мори, бела вардарке
 582. Мариче ле, лично, девојче
 583. Мариче, црно косиче
 584. Марко Крале ја одменува свадбарината
 585. Маро, Марике, фидан бојлике
 586. Маце, маце, тече вода студена
 587. Машала
 588. Ме сакаа двајца тројца
 589. Меани, меани
 590. Мелнишката мома
 591. Менвај куме прстени
 592. Мери Томчо сто драм алва
 593. Ми го затвориле младиот Јорданчо
 594. Ми излегла Евда низ чаршија
 595. Ми се собрале другара
 596. Ми се собрале ваке-таке
 597. Ми те продадова, Досто, моме мариовско
 598. Ми тргнала Кира
 599. Мила мајко мојто либе
 600. Мила мајко што ме роди толку сиромав
 601. Мила Македонијо
 602. Милето на Џајкови
 603. Милка болна легнала
 604. Милкано моме мори
 605. Мирјано моме Мирјано
 606. Мирка на Гинови
 607. Митра делија коња јахаја
 608. Митра мома поповата
 609. Митра низ двори шеташе
 610. Митре Влао, тешко ранет
 611. Митревица чакалката
 612. Митро ле, Митро
 613. Митро моме
 614. „Митро, Митро мори“. Архивирано од изворникот на 2018-07-21. Посетено на 2020-10-11.
 615. Млад Гоце, млади војвода
 616. Млада чорбаџијке
 617. Многу мерак имам бабо
 618. Многу ми го фалат, бабо
 619. Модерна си имам жена
 620. Може ли цвеќе без вода
 621. Мој роден крај
 622. Мојта свадба без песна ќе биде
 623. Молитва
 624. Мома крај извор седеше
 625. Мома оди за вода
 626. Мома седи на чардакот
 627. Мома солунчанка
 628. Мома уф зандана
 629. Мома уф зандана
 630. Моме оди на вода
 631. Моме седи на пенџере
 632. Моме стое во ливади
 633. Момите мамо, момите
 634. Момче младо убаво
 635. Момченце и момиченце
 636. Море абер дојде Ајше
 637. Море дојде време
 638. Море доста оде, доста шета
 639. Море зедов жена многу млада
 640. Море Корун арамијо
 641. Море Максим има лоша жена
 642. Море моме седмојанче
 643. Море сокол пие вода на Вардарот
 644. Море три години Стамбол го шетав
 645. Море чичо рече (Пајдушко)
 646. Море што си бевме големото друштво
 647. Мори Анчо Милојчина
 648. Мори Вано, лична Вано
 649. Мори деј Невено, невен душо
 650. Мори моме Магде
 651. Мори моме, малој моме
 652. Мори моме, што не дојдеш
 653. Мори момиченце малечко
 654. Мори сваќе
 655. Мори чупи костурчанки
 656. Мост ми ѕидат девет мајстори
 657. На врата стои дос
 658. На врв на планина
 659. На гости ти дојдов, Кито
 660. На кого е црна жената
 661. На сред село едно дрво
 662. На сред село тапан бие
 663. На сред село чешма шарена
 664. На срце ми лежи мила мамо
 665. На Струга дуќан да имам
 666. На четврти мај Гоце загина
 667. Над Пирина јасно сонце
 668. Назад Калино моме
 669. Наздрави за љубов
 670. Нани, нани Димче
 671. Направило моме ладна меана
 672. Нарача Митра порача
 673. Народ се собрал
 674. Народе Македонски
 675. Нарочува бело Менде, порочува
 676. Нашето село рано вечерало
 677. Наши моми убави
 678. Не виткај се Софче
 679. Не задевај се, мори Вендо
 680. Не заминувај, не ме оставај
 681. Не кажувај либе добра ноќ
 682. Не кани ме
 683. Не лажете се другарки
 684. Не лудувај Јоване
 685. Не ме жално гледај, мајко
 686. Не ми го лажи Ѓорѓи Марето
 687. Не ми седи коконо
 688. Не оди моме крај брегот
 689. Не оди Сефер село Карбуница
 690. Не пиј Недо рујно вино
 691. Не плачете стари мајки
 692. Не плачи Лено мори
 693. Не плачи мајко, не жали
 694. Не плачи мило либе, не жали (Параходот)
 695. Не претезај
 696. Не прибирај мила мамо стројници
 697. Не раѓај мајко, лична Македонијо
 698. Не русај, прусај
 699. Не се бели Маре мори не се црви
 700. Не се карај, стара ле мајко
 701. Не се кревај на големо
 702. Не се фаќај Доне, Донке
 703. Не седи Расим распашан
 704. Не си го продавај Кољо чифликот
 705. Не стој Доне, Донке
 706. Не сум вечерало
 707. Невено мори, Невено
 708. Невеста жито требеше
 709. Невеста иди од вода
 710. Невеста платно ткаеше
 711. Невесто калеш мори убава
 712. Невесто лична калеша
 713. Невесто црвен трендафил
 714. Недалеку од Воден града
 715. Недо ле, арна девојко
 716. Нејќум, нејќум
 717. Нека чукаат тапаните
 718. Нели си пусто свршеница
 719. Нели сторивме вера и клетва
 720. Нели ти реков моме Донке
 721. Нели ти реков не оди боса
 722. Немам мило, немам драго
 723. Немој ме, мила мамо, луто да колнеш
 724. Нешо пиле
 725. Нешто ќе те питам, бабо
 726. Нешто ќе те прашам сине
 727. Ни јадеме, ни пиеме
 728. Ни прела гора, ни ткала
 729. Низ двори се шета мома Катерина
 730. Низ корија зелена босо моме шета
 731. Низ Петлец идат трима војводи
 732. Ника, Ника Марика
 733. Никнало цвеќе шарено
 734. Нико, Нико меанџико
 735. Облак се вие, орлите пиштат
 736. Облога се фаќат момче и девојче
 737. Ова е село
 738. Овчар свири мамо
 739. Огин го гори Брезово
 740. Огледала се Ангелина
 741. Огреала месечина
 742. Огреала месечина шеќерна
 743. Од Битола до Вевчани
 744. Од Битола појдов
 745. Од бога дадено
 746. Од врв Пирин Планина
 747. Од гранка, в' гранка
 748. Од каде си малој моме
 749. Од кога е зора зазорила
 750. Од љубов не се бега
 751. Од умот се поизгубив
 752. Одам, одам мајчице
 753. Одамна ли си моме калуѓерица
 754. Оди бре либе
 755. Оди ѕвездо
 756. Одиш ти
 757. Одоздола иде ќелавиот паша
 758. Одоздола иде, бабо
 759. Ожени ме мамо, женет да одам
 760. Ожени се, мили сине
 761. Оздола идет еден млад војвода
 762. Ој Вардаре македонски
 763. Ој винце, винце
 764. Ој Вичо, Вичо планина
 765. Ој девојче ран бел мој
 766. Ој девојче, бело и црвено
 767. Ој девојче, девојче
 768. Ој Досто, Досто
 769. Ој зелено, Зеленико
 770. Ој ѕвездо, ѕвездо
 771. Ој јаворе, ти јаворе
 772. Ој Јанкула мили синко
 773. Ој Јано, Јано
 774. Ој кажи, кажи моме Калино
 775. Ој љубов, љубов
 776. Ој Месечино, новино
 777. Ој овчарче
 778. Ој природо вечна убавице
 779. Ој Стојане, мој комшија
 780. Ој ти дедо Геро
 781. Ој ти Кољо, мамин Кољо
 782. Ој ти моме лудо ли си
 783. Ој ти моме, малој моме
 784. Ој ти момче охриѓанче
 785. Ој ти пиле
 786. Ој, додоле
 787. Ој, Јеленчице
 788. Ој, Прилепе граде
 789. Ој, ти Пацо Дреновчанке
 790. Ојде дедо во градина
 791. Омарно жешко сонце
 792. Онаа страна оган гори
 793. Ор невесте Стојанице
 794. Орал дедо
 795. Ордан седи на кулата
 796. Ори Анче бело и црвено
 797. Ори Јано, сокол Јано
 798. Оро се вие крај манастирот
 799. Остана Ратка млада удовица
 800. Останал Кољо сираче
 801. Останала жена удовица
 802. Отвори ми бело Ленче
 803. Отвори ми кузум Лено
 804. Отвори си ширум порти
 805. Отврли си бело Ленче дулачето
 806. Отиде Панда на гости
 807. Отидов в село Долнени
 808. Отишла Љуба кај тетка је
 809. Отишло е мало моме
 810. Отишло е моме
 811. Оф бре, Стојане
 812. Оф либе, млада ме разболе
 813. Оф, оф, аман
 814. Оф, што сум далеку од тебе Македонијо
 815. Оф, што сум толку далеку
 816. Охрид, Охрид
 817. Охрид, Охрид убав мил
 818. Павле ми пие
 819. Паднало моме од бога
 820. Пак сум пијан
 821. Пара бери киселец
 822. Пелин ми се пољуљава
 823. Песна ви пеам Македонци
 824. Песна за Арсо војвода
 825. Песна за бабата Митра
 826. Песна за Дејан војвода
 827. Песна за Деспина
 828. Песна за Ѓорѓи Сугаре
 829. Песна за Караџата
 830. Песна за Крсте војвода
 831. Песна за Лазар Поптрајков
 832. Песна за Марко Лерински
 833. Песна за Никола Бадев
 834. Песна за Овчарани
 835. Песна за раѓањето на Гоце
 836. Песна за Самуил
 837. Песна за селото Буф
 838. Песна за Сирма војвода
 839. Песна за Скопје
 840. Песна за Скопје
 841. Песна за солунските атентатори
 842. Песна за Стив Наумов
 843. Песна за Чакаларов
 844. Песна за Ченто
 845. Песно моја
 846. Петлите пеат, зора се зори
 847. Петре гајдаџијата
 848. Петро ле, пиле шарено
 849. Петро, Петролинко, гиздава девојко
 850. Пијан идам мајко
 851. Пијан идам од града
 852. Пилето ми пее
 853. Писмо
 854. Писмо дојде од Солуна града
 855. Питат ме, мамо, в село момите
 856. Планино, Пирин Планино
 857. По горите македонски
 858. По друм одам мајче
 859. По пат одам, за пат прашам
 860. По поле одат аргати
 861. Повеќе не ми доаѓај
 862. Погана
 863. Погинал Стојан, загинал
 864. Погледни Цвете, погледни
 865. Подај моме рака ти
 866. Подигни си мило либе бело крпе
 867. Подигни си, бре невесте дулачето
 868. Подранила Цена
 869. Позив дојде војник да одам
 870. Позив за војник
 871. Поле широко
 872. Поминаа луди млади години
 873. Помниш ли, либе Тодоро
 874. Помолила бога Маца
 875. Попадна слана по поле
 876. Посеал дедо леа босилок
 877. Посеала баба
 878. Послушајте патриоти
 879. Пошла мома на вода
 880. Празник љубовен
 881. Праша ли Тинке мајка ти
 882. Пред да си умрам
 883. Пријди, дојди Елено моме
 884. Прилепските ергени
 885. Провикнала е Драганка
 886. Проклета да е Австралија
 887. Проклета судбино
 888. Проклето да е, приклето
 889. Промени се, Суте
 890. Променила ми се Пандура девојка
 891. Прошета се Јовка Кумановка
 892. Прошетал Димчо, рашетал
 893. Проштавај ми мила моја
 894. Прстен ми падна Нешо
 895. Пуста младост
 896. Пусти мерак Ратке
 897. Пусти ти биле меаните Иле
 898. Пушти ја, Лело мори, Тодорка
 899. Радост на мајка донеси
 900. Разболе ми се Калина
 901. Разболе се Ирина мома
 902. Разболе се младо Македонче
 903. Разболел ми се левенди Ѓуро
 904. Разболела се Ленка Пингова
 905. Развивај горо зелена
 906. Развивај горо зелена
 907. Развивај горо зелена
 908. Развивај горо зелена
 909. Развивај горо, горо зелена
 910. Развила гора зелена
 911. Разграни гранка маслинка
 912. Рајна на пенџере седеше
 913. Рајна на порти стоеше
 914. Ранет лежи млад партизан
 915. Рано ранила Петкана
 916. Расплакал се стар бел дедо
 917. Распукај срце
 918. Расцвети верна љубов во народот
 919. Река газит малој моме
 920. Решив да си се оженам
 921. Решил чичо да се жени
 922. Роден, роден крај
 923. Ружиче бело и црвено
 924. Русе ле моме убаво
 925. Сè заради друг
 926. С' каменички фрлат мамо
 927. С'нце трептит да седнит
 928. Саде ти се чудам Цвето
 929. Садила Димка босилче
 930. Садила Јана
 931. Садило моме
 932. Сакам да си само моја
 933. Сакам да сум крај тебе
 934. Сал си одам, сал си питам
 935. Сама мома во планина
 936. Само ме гледаш
 937. Саноќ ле Надо
 938. Саноќ ми билбил пропеа
 939. Саноќ седам Трено
 940. Свадба голема
 941. Свадба македонска
 942. Свадба тиквешка
 943. Свадбарска
 944. Свекрва Мара караше
 945. Свекрвице мори
 946. Свирете ми другари
 947. Свирете ми тамбури
 948. Се заљубив во девојче убаво
 949. Се запали пиле Трено
 950. Се навали Шар Планина
 951. Се наљутил Димчо
 952. Се посврши азган Мара
 953. Се посврши сербез Донка
 954. Се решив да се женам
 955. Се свалила Митра долу во градина
 956. Се скарале, се степале
 957. Се смеат мамо, се смеат
 958. Се собрале комитите
 959. Се собрале сватовите, румбаба
 960. Севдалино, малој моме
 961. Седенка се збира
 962. Седна баба да вечера
 963. Седнал Марко малку да вечера
 964. Седнал ми Џемо
 965. Седнал Осман да плачи
 966. Сеј со здравје севдо моја
 967. Секој сака мома убава
 968. Секој што мине помине
 969. Селвие, сен ѓузел
 970. Серенада
 971. Сестра моли брата за вечера
 972. Си заљуби Џефа
 973. Си заљубив едно моме
 974. Си заљубив едно моме
 975. Си поминав покрај Битола
 976. Си приготвив јас отрова
 977. Синојка ми дојде
 978. Синоќа дојдов од гурбет
 979. Сирак се Стојан разболел
 980. Сите беа илинденци
 981. Сите девојчиња
 982. Сите момчиња дојдоја
 983. Скопје, Скопје
 984. Славеј пее на трендафил
 985. Славеј пее на трендафил
 986. Славеј песна запејало
 987. Славеј пиле рано пее
 988. Славен Пирин недогледен
 989. Слага се с'лнце да зајде
 990. Слегло моме во градина
 991. Слегов долу во визбата
 992. Служба служи млади Димитрија
 993. Слушај бре кралу
 994. Слушам кај шумат шумите
 995. Слушни ме мајко стара
 996. Смилево славно в' оган гори
 997. Смилјана ми се армаса
 998. Сношти го видов убавото Стојне
 999. Сношти е Јана
 1000. Сношти либето помина
 1001. Сношти минав крај рајската градина
 1002. Сношти минав покрај вази
 1003. Сношти минав покрај ваш'то порте
 1004. Сношти минав покрај вашето порте
 1005. Сношти појдов мила мамо
 1006. Сношти поминав, заминав покрај битолските касарни
 1007. Сношти сакав да ти дојдам
 1008. Сношти си минав, мамо
 1009. Сношти си мори мамо отидов
 1010. Сношти си поминав покрај ваш'то порте
 1011. Сношти те Маре мори сонував
 1012. Сношти те Маре сонував
 1013. Сношти те пратив на вода ќерко
 1014. Сношти ти дојдов на гости
 1015. Со јаболко фрли
 1016. Со маки сум се родила
 1017. Собрала Ѓурѓа, набрала
 1018. Собрале ми се
 1019. Собрале ми се набрале
 1020. Собрале ми се набрале нашите лични ергени
 1021. Собрале ми се сватови
 1022. Сокол ми лета високо
 1023. Сон сонила Орданица
 1024. Сон сонував либе ле
 1025. Софка на татко
 1026. Спрема се Младен, спрема се
 1027. Спремај ми, спремај либе коња дорија
 1028. Среќата со пари не се купува
 1029. Срце ме боли ќе умрам
 1030. Стамено, моме мори, црна черешо
 1031. Станала рано Босилка
 1032. Станвај Донке, станвај пиле
 1033. Стани запали Тинке борина
 1034. Стани ми Геле, Ангеле
 1035. Стани ми Ленче, отвори
 1036. Стани ми сине Стојане
 1037. Стани моме да заиграш
 1038. Стани Станке
 1039. Стар бел дедо овци пасе
 1040. Стари баби
 1041. Стариот јоргован
 1042. Стариот фенер
 1043. Старото огниште
 1044. Стој, почекај либе
 1045. Стојан заправил воденица
 1046. Стојан на Станка думаше
 1047. Стојан си стадо пасеше
 1048. Стојана мајка учеше
 1049. Стојане море Стојане
 1050. Стојане море, Стојане
 1051. Стојане, дилбер море Стојане
 1052. Стојане, луда делијо
 1053. Стојане, македонски војводо
 1054. Стојне бре, моме кочанско
 1055. Стојне бре, Стојне
 1056. Стојне ле, Стојне невесто
 1057. Стојне ле, Стојне невесто
 1058. Стојне, млада меанџико
 1059. Стори ми абер Божано
 1060. Сторил ниет зајко, зајко кокорајко
 1061. Стројник ќе те пратам бабо
 1062. Струмица, Струмица
 1063. Судбо моја
 1064. Судбо моја
 1065. Сулејман ага
 1066. Сулејман седит на кулата
 1067. Сум прошетало мори Ѓурѓе
 1068. Сум се родил мераклија
 1069. Тага за роден крај
 1070. Тажна Калинка седеше
 1071. Таму далеку вода ми дотече
 1072. Таму долу Битола
 1073. Таму долу крај Белото Море
 1074. Таму долу криволачко
 1075. Таму ле мајко близу Битола
 1076. Таму негде леринско
 1077. Татковино Југославијо
 1078. Твојте очи Лено мори
 1079. Те видов тебе и се заљубив
 1080. Те кажувает бре, Илиној моме
 1081. Те сакам песно македонска
 1082. Те сретнав либе, пресретнав
 1083. Тебе да те пленат, моме мариовско
 1084. Темен се облак зададе
 1085. Темен се облак зададе
 1086. Темна е магла паднала
 1087. Темна е магла паднала
 1088. Тешка беше нашата разделба
 1089. Тешка борба
 1090. Ти донесов млада невеста
 1091. Ти земјо наша Македонијо
 1092. Ти ли се најде Лено мори
 1093. Ти не знаеш момче
 1094. Ти се армаса
 1095. Ти си Биљана најубава
 1096. Ти си моме идеално
 1097. Ти фрлије Јано ефтирије
 1098. Тинка иди од Битола
 1099. Тихо Мирка си заспала
 1100. Тодоро, либе Тодоро
 1101. Топови грмат, земјата трештит
 1102. Трба трби Гевгелија
 1103. Тргна ми Донка да оди
 1104. Тргна ми Ленка
 1105. Тргна ми Стојна за вода
 1106. Тргнала ми Рума мома
 1107. Тргнала Тода мома за вода да оди
 1108. Тргнало ми лудо младо
 1109. Три биљбиља појет
 1110. Три години болен лежам
 1111. Три години јас те чекам
 1112. Три години Кате болен лежав
 1113. Три години либе се сакавме
 1114. Три години се љубевме
 1115. Три години сејмен шетав
 1116. Три години станаа
 1117. Три години, лудо, болна лежам
 1118. Три години, мори Дано
 1119. Три невесте тикве брале
 1120. Трипати поминав
 1121. Тропнало оро
 1122. Туѓа си бескрајно
 1123. Туѓина пуста далечина
 1124. Туѓината пуста да остане
 1125. Турци во село слегоа
 1126. Т’мна м’гла по полето
 1127. Ќе одам стара мајко
 1128. Ќе ти дојдам на Велигден
 1129. Ќе ти купам широк фустан Зуице
 1130. Ќе ти умрам мамо
 1131. У Шлегово куќа шимширова
 1132. Убаво Македонче
 1133. Удри Рајно, удри
 1134. Узреала бела пченица
 1135. Урва Фанка
 1136. Усни румени
 1137. Успала ми се Света Недела
 1138. Успала се мома Сирма
 1139. Учи ме мајко, карај ме
 1140. Учи ме мила мајко, карај ме
 1141. Фанче ојде во Калишта
 1142. Фати се Бое на оро
 1143. Фатила зима
 1144. Фато мори душманке
 1145. Ферман дојде од Стамбола
 1146. Филизој моме, Филизо
 1147. Филка мома моле бога
 1148. Цвеќе цутеше
 1149. Цвета мома убава
 1150. Цвете мило
 1151. Цветините очи черешови
 1152. Цела тајфа бевме Лино
 1153. Целувај ме мило либе
 1154. Ценив се у попа
 1155. Црна се чума зададе
 1156. Црнеј горо, црнеј сестро
 1157. Црно му било пишано на Александар Турунџе
 1158. Цутела е ружа
 1159. Чапкан Димчо
 1160. Чедо си ми, мило си ми
 1161. Челник Пејо
 1162. Черешна се од корен корнеше
 1163. Четворица комити
 1164. Четворица кумити
 1165. Чиво е ова девојче
 1166. Чије е оној моме
 1167. Чифте, чифте пајтонлари
 1168. Чува мајка до две лути ќерки
 1169. Чудила се мила мама
 1170. Чуј ги куме свирачите
 1171. Чукав, чукав мале
 1172. Чула баба разбрала
 1173. Чупче од онака
 1174. Џан џигер Магдо
 1175. Шеќерино малој моме
 1176. Шета Ѓуро по чаршија
 1177. Што да правам, што да чинам
 1178. Што е лудо сон сонило
 1179. Што е Скопје пусто останало
 1180. Што е чудо станало
 1181. Што имала к'смет Стамена
 1182. Што ја нема Цвета мома
 1183. Што кучиња лајат, моме Елено
 1184. Што ќе правиме, чиниме
 1185. Што ми е лепо, убаво
 1186. Што ми е мерак полјак да бидам
 1187. Што ми е мило ем драго мамо
 1188. Што ми е мило ем драго на Којник дуќан да имам
 1189. Што ми е мило мамо
 1190. Што ми омилело
 1191. Што може љубовта
 1192. Што не спиеш, лично либе
 1193. Што се срамиш калеш Кирчо
 1194. Што се чуло нане
 1195. Што си заљубив едно момиче
 1196. Што си ми сине весело
 1197. Што си налутено либе
 1198. Што си поминав и се прелагав
 1199. Што си толку, Лено, гајлелија
 1200. Што ти текна, Јано, да побегнеш
 1201. Ај засвирете ми чалгии
 1202. Ај засвирете млади момчиња
 1203. Ајде свате дигни чаша
 1204. Ајде сите запејте, весело оро играјте
 1205. Ако бевме заедно
 1206. Ако имаш срце
 1207. Ако одам во Битола
 1208. Ако пијам рујно вино
 1209. Ако само запеам
 1210. Ако умрам ил загинам
 1211. Ако умрам Македонијо
 1212. Бисер балкански
 1213. Битолчани мераклии
 1214. Вардаре, Пирин кај ти е?
 1215. Весели другари
 1216. Вечна љубов пак ќе водиме
 1217. Во Струмица на улица
 1218. Вратете се Македонци
 1219. Глас се слуша, плач и лелек
 1220. Гордо Порече
 1221. Дај ми надеж
 1222. Дајте ми ја
 1223. Дали чекаш стара мајчице
 1224. Две китки
 1225. Една гитара
 1226. Една комитска
 1227. Една мисла имаме
 1228. Жал за Деспина
 1229. Животе мој
 1230. Запејте песна другари
 1231. Запејте сите ангели
 1232. Запри, запри виолино
 1233. Зошто ме мачиш судбино клета
 1234. Зошто си ме мајко родила
 1235. Јано мори, Јанинке
 1236. Каде сте, Македончиња?
 1237. Како да ти речам мила остани
 1238. Кога ќе те жениме Дамјане
 1239. Кочани, мој роден крај
 1240. Лазарополе, таму најгоре
 1241. Лична валандовчанка
 1242. Љубов голема
 1243. Македонско девојче
 1244. Штом ноќта помине

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

 • pesna.org - најобемна дигитална збирка на Народни и Староградски песни.