Список на македонски книги од 19 век

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ова е список на македонски книги објавени во 19 век. Списокот ги опфаќа стручната литература, романи и збирки објавени од 1801 до 1900 година.

Напомена: Списокот може да не е целосен.

1814[уреди | уреди извор]

автор книга место на издавање година на издавање белешка
Јоаким Крчовски Слово исказаное заради умирание Будим 1814 Прва книга на Крчовски и прва печатена книга на македонски народен јазик.
Јоаким Крчовски Повест ради страшнаго и втораго пришествија Христова Будим 1814

1816[уреди | уреди извор]

автор книга место на издавање година на издавање белешка
Кирил Пејчиновиќ Огледало Будим 1816 Прва книга на Пејчиновиќ.

1817[уреди | уреди извор]

автор книга место на издавање година на издавање белешка
Јоаким Крчовски Чудеса пресвјатија Богородици Будим 1817

1818[уреди | уреди извор]

автор книга место на издавање година на издавање белешка
Јоаким Крчовски Сија книга глаголаемаја митарства Будим 1818

1819[уреди | уреди извор]

автор книга место на издавање година на издавање белешка
Јоаким Крчовски Различна поучителна наставленија Будим 1819

1840[уреди | уреди извор]

автор книга место на издавање година на издавање белешка
Кирил Пејчиновиќ Утешение грешним Солун 1840 Втора книга на Пејчиновиќ.

1861[уреди | уреди извор]

автор книга место на издавање година на издавање белешка
Браќа Миладиновци Зборникот на Миладиновци Загреб 1861 Збирка македонски народни песни, пословици и гатанки. Дел од песните се и од Бугарија.

1864[уреди | уреди извор]

автор книга место на издавање година на издавање белешка
непознат автор Слово заради страшниот суд Прилеп 1864 „Слово заради страшниот суд“ на Викиизвор.

1873[уреди | уреди извор]

автор книга место на издавање година на издавање белешка
Ѓорѓија Пулевски Речник од четири јазика Белград 1873

1875[уреди | уреди извор]

автор книга место на издавање година на издавање белешка
Ѓорѓија Пулевски Речник од три јазика Белград 1875

1878[уреди | уреди извор]

автор книга место на издавање година на издавање белешка
Ѓорѓија Пулевски Самовила Македонска Софија 1878

1879[уреди | уреди извор]

автор книга место на издавање година на издавање белешка
Ѓорѓија Пулевски Македонска песнарка Софија 1879 Збирка песни, лични и народни песни.

1880[уреди | уреди извор]

автор книга место на издавање година на издавање белешка
Ѓорѓија Пулевски Слогница речовска Софија 1880 Прва печатена македонска граматика.

1892[уреди | уреди извор]

автор книга место на издавање година на издавање белешка
Ѓорѓија Пулевски Славјанско-маќедонска општа историја Софија 1892 Ракопис, историски преглед на Македонија.
Ѓорѓија Пулевски Јазичница Софија 1892? Ракопис, македонска граматика. Книгата останала необјавена и најверојатно била комплетирана 1892/ 1893.

1895[уреди | уреди извор]

автор книга место на издавање година на издавање белешка
Војдан Чернодрински Дрварите Софија ? 1895 драма
Војдан Чернодрински Во меаната Софија ? 1895 драма
Атанас Раздолов Песните на востаникот ? 1895 збирка песни
Атанас Раздолов Баба Ѓурга и проза во стихови. Од современиот македонски дух. Ќустендил 1895 збирка песни

1897[уреди | уреди извор]

автор книга место на издавање година на издавање белешка
Војдан Чернодрински Македонска емиграција Софија ? 1897 драма

1889[уреди | уреди извор]

автор книга место на издавање година на издавање белешка
Атанас Раздолов Крвавиот исток и бездушна Европа ? 1889

1898[уреди | уреди извор]

автор книга место на издавање година на издавање белешка
Атанас Раздолов Слобода или смрт ? 1898

1900[уреди | уреди извор]

автор книга место на издавање година на издавање белешка
Војдан Чернодрински Македонска крвава свадба Софија 1900 драма

Поврзано[уреди | уреди извор]