Список на континенти по население

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ова е список на главните региони во Светот по население.

Регионални и континентални податоци од 1950 до 2016[уреди | уреди извор]

Африка[уреди | уреди извор]

Источна Африка
ГодинаНас.±% p.a.
1950 66.923.000—    
1960 84.305.000+2.34%
1970 110.428.000+2.74%
1980 147.512.000+2.94%
1990 198.232.000+3.00%
2000 259.373.000+2.72%
2010 342.743.000+2.83%
2016 410.637.987+3.06%
Централна Африка
ГодинаНас.±% p.a.
1950 26.401.000—    
1960 32.216.000+2.01%
1970 40.846.000+2.40%
1980 53.135.000+2.67%
1990 70.886.000+2.92%
2000 96.113.000+3.09%
2010 130.598.000+3.11%
2016 158.562.976+3.29%
Северна Африка
ГодинаНас.±% p.a.
1950 49.222.000—    
1960 63.697.000+2.61%
1970 82.883.000+2.67%
1980 106.908.000+2.58%
1990 140.117.000+2.74%
2000 171.891.000+2.06%
2010 203.717.000+1.71%
2016 229.385.603+2.00%
Јужна Африка
ГодинаНас.±% p.a.
1950 15.588.000—    
1960 19.724.000+2.38%
1970 25.454.000+2.58%
1980 32.997.000+2.63%
1990 42.049.000+2.45%
2000 51.451.000+2.04%
2010 59.067.000+1.39%
2016 64.292.365+1.42%
Западна Африка
ГодинаНас.±% p.a.
1950 70.769.000—    
1960 84.946.000+1.84%
1970 106.015.000+2.24%
1980 137.414.000+2.63%
1990 180.331.000+2.76%
2000 235.235.000+2.69%
2010 307.982.000+2.73%
2016 362.201.579+2.74%
Вкупно во Африка
ГодинаНас.±% p.a.
1950 228.902.000—    
1960 284.887.000+2.21%
1970 365.626.000+2.53%
1980 477.965.000+2.72%
1990 631.614.000+2.83%
2000 814.063.000+2.57%
2010 1.044.107.000+2.52%
2016 1.225.080.510+2.70%

Америка[уреди | уреди извор]

Вкупно во Америка
ГодинаНас.±% p.a.
1950 340.459.000—    
1960 425.357.000+2.25%
1970 519.522.000+2.02%
1980 619.252.000+1.77%
1990 727.522.000+1.62%
2000 840.614.000+1.46%
2010 943.952.000+1.17%
2016 997.642.449+0.93%

Северна Америка[уреди | уреди извор]

Кариби
ГодинаНас.±% p.a.
1950 17.076.000—    
1960 20.724.000+1.96%
1970 25.306.000+2.02%
1980 29.748.000+1.63%
1990 34.198.000+1.40%
2000 38.314.000+1.14%
2010 41.621.000+0.83%
2016 43.601.839+0.78%
Средна Америка
ГодинаНас.±% p.a.
1950 38.029.000—    
1960 51.400.000+3.06%
1970 69.702.000+3.09%
1980 92.425.000+2.86%
1990 114.823.000+2.19%
2000 138.780.000+1.91%
2010 161.117.000+1.50%
2016 174.988.756+1.39%
Северна Америка
ГодинаНас.±% p.a.
1950 171.615.000—    
1960 204.167.000+1.75%
1970 231.029.000+1.24%
1980 254.217.000+0.96%
1990 280.633.000+0.99%
2000 313.724.000+1.12%
2010 344.129.000+0.93%
2016 358.593.810+0.69%
Вкупно во Северна Америка
ГодинаНас.±% p.a.
1950 226.719.000—    
1960 276.291.000+2.00%
1970 326.036.000+1.67%
1980 376.390.000+1.45%
1990 429.653.000+1.33%
2000 490.818.000+1.34%
2010 546.867.000+1.09%
2016 577.184.405+0.90%

Јужна Америја[уреди | уреди извор]

Вкупно во Јужна Америка
ГодинаНас.±% p.a.
1950 113.739.000—    
1960 149.066.000+2.74%
1970 193.486.000+2.64%
1980 242.862.000+2.30%
1990 297.869.000+2.06%
2000 349.796.000+1.62%
2010 397.085.000+1.28%
2016 420.458.044+0.96%

Азија[уреди | уреди извор]

Средна Азија
ГодинаНас.±% p.a.
1950 18.131.000—    
1960 24.616.000+3.10%
1970 33.156.000+3.02%
1980 41.277.000+2.21%
1990 50.405.000+2.02%
2000 55.117.000+0.90%
2010 62.139.000+1.21%
2016 69.787.760+1.95%
Источна Азија
ГодинаНас.±% p.a.
1950 666.586.000—    
1960 788.145.000+1.69%
1970 978.113.000+2.18%
1980 1.173.372.000+1.84%
1990 1.368.592.000+1.55%
2000 1.496.284.000+0.90%
2010 1.575.320.000+0.52%
2016 1.641.908.531+0.69%
Југоисточна Азија
ГодинаНас.±% p.a.
1950 164.900.000—    
1960 213.838.000+2.63%
1970 281.521.000+2.79%
1980 358.106.000+2.44%
1990 445.665.000+2.21%
2000 526.179.000+1.67%
2010 596.708.000+1.27%
2016 641.775.797+1.22%
Јужна Азија
ГодинаНас.±% p.a.
1950 493.443.000—    
1960 593.943.000+1.87%
1970 741.603.000+2.25%
1980 939.043.000+2.39%
1990 1.189.261.000+2.39%
2000 1.451.933.000+2.02%
2010 1.702.991.000+1.61%
2016 1.846.266.634+1.36%
Западна Азија
ГодинаНас.±% p.a.
1950 50.957.000—    
1960 66.156.000+2.64%
1970 86.037.000+2.66%
1980 113.786.000+2.83%
1990 148.552.000+2.70%
2000 184.957.000+2.22%
2010 232.703.000+2.32%
2016 262.938.009+2.06%
Вкупно во Азија
ГодинаНас.±% p.a.
1950 1.394.018.000—    
1960 1.686.698.000+1.92%
1970 2.120.430.000+2.31%
1980 2.625.584.000+2.16%
1990 3.202.475.000+2.01%
2000 3.714.470.000+1.49%
2010 4.169.850.000+1.16%
2016 4.462.676.731+1.14%

Европа[уреди | уреди извор]

Источна Европа
ГодинаНас.±% p.a.
1950 220.171.000—    
1960 253.630.000+1.42%
1970 276.396.000+0.86%
1980 295.042.000+0.65%
1990 310.027.000+0.50%
2000 303.789.000−0.20%
2010 294.591.000−0.31%
2016 292.885.221−0.10%
Северна Европа
ГодинаНас.±% p.a.
1950 78.030.000—    
1960 81.790.000+0.47%
1970 87.305.000+0.65%
1980 89.833.000+0.29%
1990 92.040.000+0.24%
2000 94.397.000+0.25%
2010 99.682.000+0.55%
2016 103.642.971+0.65%
Јужна Европа
ГодинаНас.±% p.a.
1950 108.633.000—    
1960 117.879.000+0.82%
1970 127.617.000+0.80%
1980 138.495.000+0.82%
1990 143.404.000+0.35%
2000 145.058.000+0.11%
2010 153.360.000+0.56%
2016 152.172.107−0.13%
Западна Европа
ГодинаНас.±% p.a.
1950 142.256.000—    
1960 152.320.000+0.69%
1970 165.903.000+0.86%
1980 170.489.000+0.27%
1990 175.615.000+0.30%
2000 183.163.000+0.42%
2010 187.762.000+0.25%
2016 192.746.859+0.44%
Вкупно во Европа
ГодинаНас.±% p.a.
1950 549.089.000—    
1960 605.619.000+0.98%
1970 657.221.000+0.82%
1980 693.859.000+0.54%
1990 721.086.000+0.39%
2000 726.407.000+0.07%
2010 735.395.000+0.12%
2016 741.447.158+0.14%

Океанија[уреди | уреди извор]

Вкупно во Океанија
ГодинаНас.±% p.a.
1950 12.682.000—    
1960 15.784.000+2.21%
1970 19.688.000+2.23%
1980 22.972.000+1.55%
1990 26.971.000+1.62%
2000 31.068.000+1.42%
2010 36.411.000+1.60%
2016 39.901.000+1.54%

Свет[уреди | уреди извор]

Вкупно во Светот
ГодинаНас.±% p.a.
1950 2.525.149.000—    
1960 3.018.344.000+1.80%
1970 3.682.488.000+2.01%
1980 4.439.632.000+1.89%
1990 5.309.668.000+1.81%
2000 6.126.622.000+1.44%
2010 6.929.725.000+1.24%
2016 7.466.964.280+1.25%

Поврзано[уреди | уреди извор]

Извор[уреди | уреди извор]