Список на континенти по население

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ова е список на главните региони во Светот по население.

Регионални и континентални податоци од 1950 до 2016[уреди | уреди извор]

Африка[уреди | уреди извор]

Источна Африка
ГодинаНас.год. ±%
1950 66.923.000—    
1960 84.305.000+2.34 %
1970 110.428.000+2.74 %
1980 147.512.000+2.94 %
1990 198.232.000+3.00 %
2000 259.373.000+2.72 %
2010 342.743.000+2.83 %
2016 410.637.987+3.06 %
Централна Африка
ГодинаНас.год. ±%
1950 26.401.000—    
1960 32.216.000+2.01 %
1970 40.846.000+2.40 %
1980 53.135.000+2.67 %
1990 70.886.000+2.92 %
2000 96.113.000+3.09 %
2010 130.598.000+3.11 %
2016 158.562.976+3.29 %
Северна Африка
ГодинаНас.год. ±%
1950 49.222.000—    
1960 63.697.000+2.61 %
1970 82.883.000+2.67 %
1980 106.908.000+2.58 %
1990 140.117.000+2.74 %
2000 171.891.000+2.06 %
2010 203.717.000+1.71 %
2016 229.385.603+2.00 %
Јужна Африка
ГодинаНас.год. ±%
1950 15.588.000—    
1960 19.724.000+2.38 %
1970 25.454.000+2.58 %
1980 32.997.000+2.63 %
1990 42.049.000+2.45 %
2000 51.451.000+2.04 %
2010 59.067.000+1.39 %
2016 64.292.365+1.42 %
Западна Африка
ГодинаНас.год. ±%
1950 70.769.000—    
1960 84.946.000+1.84 %
1970 106.015.000+2.24 %
1980 137.414.000+2.63 %
1990 180.331.000+2.76 %
2000 235.235.000+2.69 %
2010 307.982.000+2.73 %
2016 362.201.579+2.74 %
Вкупно во Африка
ГодинаНас.год. ±%
1950 228.902.000—    
1960 284.887.000+2.21 %
1970 365.626.000+2.53 %
1980 477.965.000+2.72 %
1990 631.614.000+2.83 %
2000 814.063.000+2.57 %
2010 1.044.107.000+2.52 %
2016 1.225.080.510+2.70 %

Америка[уреди | уреди извор]

Вкупно во Америка
ГодинаНас.год. ±%
1950 340.459.000—    
1960 425.357.000+2.25 %
1970 519.522.000+2.02 %
1980 619.252.000+1.77 %
1990 727.522.000+1.62 %
2000 840.614.000+1.46 %
2010 943.952.000+1.17 %
2016 997.642.449+0.93 %

Северна Америка[уреди | уреди извор]

Кариби
ГодинаНас.год. ±%
1950 17.076.000—    
1960 20.724.000+1.96 %
1970 25.306.000+2.02 %
1980 29.748.000+1.63 %
1990 34.198.000+1.40 %
2000 38.314.000+1.14 %
2010 41.621.000+0.83 %
2016 43.601.839+0.78 %
Централна Америка
ГодинаНас.год. ±%
1950 38.029.000—    
1960 51.400.000+3.06 %
1970 69.702.000+3.09 %
1980 92.425.000+2.86 %
1990 114.823.000+2.19 %
2000 138.780.000+1.91 %
2010 161.117.000+1.50 %
2016 174.988.756+1.39 %
Северна Америка
ГодинаНас.год. ±%
1950 171.615.000—    
1960 204.167.000+1.75 %
1970 231.029.000+1.24 %
1980 254.217.000+0.96 %
1990 280.633.000+0.99 %
2000 313.724.000+1.12 %
2010 344.129.000+0.93 %
2016 358.593.810+0.69 %
Вкупно во Северна Америка
ГодинаНас.год. ±%
1950 226.719.000—    
1960 276.291.000+2.00 %
1970 326.036.000+1.67 %
1980 376.390.000+1.45 %
1990 429.653.000+1.33 %
2000 490.818.000+1.34 %
2010 546.867.000+1.09 %
2016 577.184.405+0.90 %

Јужна Америја[уреди | уреди извор]

Вкупно во Јужна Америка
ГодинаНас.год. ±%
1950 113.739.000—    
1960 149.066.000+2.74 %
1970 193.486.000+2.64 %
1980 242.862.000+2.30 %
1990 297.869.000+2.06 %
2000 349.796.000+1.62 %
2010 397.085.000+1.28 %
2016 420.458.044+0.96 %

Азија[уреди | уреди извор]

Средна Азија
ГодинаНас.год. ±%
1950 18.131.000—    
1960 24.616.000+3.10 %
1970 33.156.000+3.02 %
1980 41.277.000+2.21 %
1990 50.405.000+2.02 %
2000 55.117.000+0.90 %
2010 62.139.000+1.21 %
2016 69.787.760+1.95 %
Источна Азија
ГодинаНас.год. ±%
1950 666.586.000—    
1960 788.145.000+1.69 %
1970 978.113.000+2.18 %
1980 1.173.372.000+1.84 %
1990 1.368.592.000+1.55 %
2000 1.496.284.000+0.90 %
2010 1.575.320.000+0.52 %
2016 1.641.908.531+0.69 %
Југоисточна Азија
ГодинаНас.год. ±%
1950 164.900.000—    
1960 213.838.000+2.63 %
1970 281.521.000+2.79 %
1980 358.106.000+2.44 %
1990 445.665.000+2.21 %
2000 526.179.000+1.67 %
2010 596.708.000+1.27 %
2016 641.775.797+1.22 %
Јужна Азија
ГодинаНас.год. ±%
1950 493.443.000—    
1960 593.943.000+1.87 %
1970 741.603.000+2.25 %
1980 939.043.000+2.39 %
1990 1.189.261.000+2.39 %
2000 1.451.933.000+2.02 %
2010 1.702.991.000+1.61 %
2016 1.846.266.634+1.36 %
Западна Азија
ГодинаНас.год. ±%
1950 50.957.000—    
1960 66.156.000+2.64 %
1970 86.037.000+2.66 %
1980 113.786.000+2.83 %
1990 148.552.000+2.70 %
2000 184.957.000+2.22 %
2010 232.703.000+2.32 %
2016 262.938.009+2.06 %
Вкупно во Азија
ГодинаНас.год. ±%
1950 1.394.018.000—    
1960 1.686.698.000+1.92 %
1970 2.120.430.000+2.31 %
1980 2.625.584.000+2.16 %
1990 3.202.475.000+2.01 %
2000 3.714.470.000+1.49 %
2010 4.169.850.000+1.16 %
2016 4.462.676.731+1.14 %

Европа[уреди | уреди извор]

Источна Европа
ГодинаНас.год. ±%
1950 220.171.000—    
1960 253.630.000+1.42 %
1970 276.396.000+0.86 %
1980 295.042.000+0.65 %
1990 310.027.000+0.50 %
2000 303.789.000−0.20 %
2010 294.591.000−0.31 %
2016 292.885.221−0.10 %
Северна Европа
ГодинаНас.год. ±%
1950 78.030.000—    
1960 81.790.000+0.47 %
1970 87.305.000+0.65 %
1980 89.833.000+0.29 %
1990 92.040.000+0.24 %
2000 94.397.000+0.25 %
2010 99.682.000+0.55 %
2016 103.642.971+0.65 %
Јужна Европа
ГодинаНас.год. ±%
1950 108.633.000—    
1960 117.879.000+0.82 %
1970 127.617.000+0.80 %
1980 138.495.000+0.82 %
1990 143.404.000+0.35 %
2000 145.058.000+0.11 %
2010 153.360.000+0.56 %
2016 152.172.107−0.13 %
Западна Европа
ГодинаНас.год. ±%
1950 142.256.000—    
1960 152.320.000+0.69 %
1970 165.903.000+0.86 %
1980 170.489.000+0.27 %
1990 175.615.000+0.30 %
2000 183.163.000+0.42 %
2010 187.762.000+0.25 %
2016 192.746.859+0.44 %
Вкупно во Европа
ГодинаНас.год. ±%
1950 549.089.000—    
1960 605.619.000+0.98 %
1970 657.221.000+0.82 %
1980 693.859.000+0.54 %
1990 721.086.000+0.39 %
2000 726.407.000+0.07 %
2010 735.395.000+0.12 %
2016 741.447.158+0.14 %

Океанија[уреди | уреди извор]

Вкупно во Океанија
ГодинаНас.год. ±%
1950 12.682.000—    
1960 15.784.000+2.21 %
1970 19.688.000+2.23 %
1980 22.972.000+1.55 %
1990 26.971.000+1.62 %
2000 31.068.000+1.42 %
2010 36.411.000+1.60 %
2016 39.901.000+1.54 %

Свет[уреди | уреди извор]

Вкупно во Светот
ГодинаНас.год. ±%
1950 2.525.149.000—    
1960 3.018.344.000+1.80 %
1970 3.682.488.000+2.01 %
1980 4.439.632.000+1.89 %
1990 5.309.668.000+1.81 %
2000 6.126.622.000+1.44 %
2010 6.929.725.000+1.24 %
2016 7.466.964.280+1.25 %

Видете исто така[уреди | уреди извор]

Извор[уреди | уреди извор]