Список на композиции од Дитрих Букстехуде

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Каталог на делата на Букстехуде (германски: Buxtehude-Werke-Verzeichnis, крат. BuxWV) — каталог и наброен систем музичките дела на германско-данскиот барокен композитор Дитрих Букстехуде (~ 1637 – 9 мај 1707). Негов составувач е Георг Карштет, кој го објавил во 1974 г. под насловот „Тематско-систематски каталог на музичките дела на Дитрих Букстехуде“ (Thematisch-Systematisches Verzeichnis der Musikalischen Werke von Dietrich Buxtehude. Второто издание следело во 1985 г. и содржело мали додавки и исправки. Каталогот содржи 275 поединечни дела, организирани тематски наспроти хронолошки. Во Прилогот (Anhang) ("Appendix") се додадени уште 15 дела кои се сомнителни и лажно припишани на Букстехуде.

Четиринаесетте триосонати (BuxWV 252–265) се единствените дела објавени во текот на животот на Букстехуде. Издадени се во два тома од по седум дела, кои денес се нарекуваат „опус 1“ и „опус 2“ на композиторот.

Вокална музика[уреди | уреди извор]

Кантати (1–112)[уреди | уреди извор]

  • BuxWV 1 — Accedite gentes, accurite populi
  • BuxWV 2 — Afferte Domino gloriam honorem
  • BuxWV 3 — All solch dein Güt wir preisen
  • BuxWV 4 — Alles, was ihr tut mit Worten oder mit Werken
  • BuxWV 5 — Also hat Gott die Welt geliebet
  • BuxWV 6 — An filius non est Dei, fons gratiae salus rei
  • BuxWV 7 — Aperite mihi portas justitiae
  • BuxWV 8 — Att du, Jesu, will mig höra
  • BuxWV 9 — Bedenke, Mensch, das Ende, bedenke deinen Tod
  • BuxWV 10 — Befiehl dem Engel, daß er komm
  • BuxWV 11 — Canite Jesu nostro citharae, cymbala, organa
  • BuxWV 12 — Cantate Domino canticum novum
  • BuxWV 13 — Das neugeborne Kindelein, das herzeliebe Jesulein
  • BuxWV 14 — Dein edles Herz, der Liebe Thron
  • BuxWV 15 — Der Herr ist mit mir, darum fürchte ich mich nicht
  • BuxWV 16 — Dies ist der Tag (изгубена)
  • BuxWV 17 — Dixit Dominus Domino meo
  • BuxWV 18 — Domine, savum fac regem et exaudi nos
  • BuxWV 19 — Drei schöne Dinge sind
  • BuxWV 20 — Du Friedefürst, Herr Jesu Christ
  • BuxWV 21 — Du Friedefürst, Herr Jesu Christ
  • BuxWV 22 — Du Lebensfürst, Herr Jesu Christ
  • BuxWV 23 — Ecce nunc benedicite Domino
  • BuxWV 24 — Eins bitte ich vom Herrn
  • BuxWV 25 — Entreißt euch, meine Sinnen
  • BuxWV 26 — Erfreue dich, Erde! Du Himmel erschall!
  • BuxWV 27 — Erhalt uns, Herr, bei deinem Wort
  • BuxWV 28 — Fallax mundus ornat vultus
  • BuxWV 29 — Frohlocket mit Händen
  • BuxWV 30 — Fürchtet euch nicht, siehe ich verkündige euch große Freude
  • BuxWV 31 — Fürwahr, er trug unsere Krankheit
  • BuxWV 32 — Gen Himmel zu dem Vater mein
  • BuxWV 33 — Gott fähret auf mit Jauchzen
  • BuxWV 34 — Gott hilf mir, denn das Wasser geht mir bis an die Seele
  • BuxWV 35 — Herr, auf dich traue ich
  • BuxWV 36 — Herr, ich lasse dich nicht
  • BuxWV 37 — Herr, nun läßt du deinen Diener in Frieden fahren
  • BuxWV 38 — Herr, wenn ich nur dich hab
  • BuxWV 39 — Herr, wenn ich nur dich habe
  • BuxWV 40 — Herren var Gud - Der Herr erhöre dich
  • BuxWV 41 — Herzlich lieb hab ich dich, o Herr on Schalling's hymn
  • BuxWV 42 — Herzlich tut mich verlangen
  • BuxWV 43 — Heut triumphieret Gottes Sohn
  • BuxWV 44 — Ich bin die Auferstehung und das Leben
  • BuxWV 45 — Ich bin eine Blume zu Saron
  • BuxWV 46 — Ich habe Lust abzuscheiden
  • BuxWV 47 — Ich habe Lust abzuscheiden
  • BuxWV 48 — Ich halte es dafür, daß dieser Zeit Leiden der Herrlichkeit nicht wert sei
  • BuxWV 49 — Ich sprach in meinem Herzen
  • BuxWV 50 — Ich suchte des Nachts in meinem Bette
  • BuxWV 51 — Ihr lieben Christen, freut euch nun
  • BuxWV 52 — In dulci jubilo, nun singet und seid froh!
  • BuxWV 53 — In te, Domine, speravi. Non confundat in aeternum
  • BuxWV 54 — Ist es recht, daß man dem Kaiser Zinse gebe oder nicht?
  • BuxWV 55 — Je höher du bist, je mehr dich demütige
  • BuxWV 56 — Jesu dulcis memoria
  • BuxWV 57 — Jesu dulcis memoria
  • BuxWV 58 — Jesu komm mein Trost und Lachen
  • BuxWV 59 — Jesu meine Freud und Lust
  • BuxWV 60 — Jesu meine Freude, meines Herzens Weide on Franck's hymn
  • BuxWV 61 — Jesu, meiner Freuden Meister
  • BuxWV 62 — Jesu, meines Lebens Leben
  • BuxWV 63 — Jesulein, du Tausendschön, Blümlein aus dem Himmelsgarten
  • BuxWV 64 — Jubilate Domino, omnis terra
  • BuxWV 65 — Klinget mit Freuden, ihr klaron Klarinen
  • BuxWV 66 — Kommst du, Licht der Heiden
  • BuxWV 67 — Lauda anima mea Dominum
  • BuxWV 68 — Lauda Sion Salvatorem
  • BuxWV 69 — Laudate pueri, Dominum, laudate nomen Domini
  • BuxWV 70 — Liebster, meine Seele saget mit durchaus verliebtem Sinn
  • BuxWV 71 — Lobe den Herrn, meine Seele
  • BuxWV 72 — Mein Gemüt erfreuet sich
  • BuxWV 73 — Mein Herz ist bereit, Gott, daß ich singe und lobe
  • BuxWV 74 — Meine Seele, willtu ruhn
  • BuxWV 75 — Membra Jesu Nostri (a collection of seven cantatas)
  • BuxWV 75a — Ad pedes: Ecce super montes
  • BuxWV 75b — Ad genua: Ad ubera portabimini
  • BuxWV 75c — Ad manus: Quid sunt plagae istae
  • BuxWV 75d — Ad latus: Surge amica mea
  • BuxWV 75e — Ad pectus: Sicut modo geniti infantes
  • BuxWV 75f — Ad cor: Vulnerasti cor meum
  • BuxWV 75g — Ad faciem: Illustra faciem tuam
  • BuxWV 76 — Mit Fried und Freud (Fried- und freudenreiche Hinfahrt) (a collection of two cantatas)
  • BuxWV 76a — Mit Fried und Freud
  • BuxWV 76b — Klag-Lied: Muss der Tod denn auch entbinden
  • BuxWV 77 — Nichts soll uns scheiden von der Liebe Gottes
  • BuxWV 78 — Nimm von uns, Herr, du treuer Gott
  • BuxWV 79 — Nun danket alle Gott
  • BuxWV 80 — Nun freut euch, ihr Frommen, mit nir
  • BuxWV 81 — Nun laßt uns Gott dem Herren Dank sagen
  • BuxWV 82 — O clemens, o mitis, o coelestis Pater
  • BuxWV 83 — O dulcis Jesu, o amor cordis mei
  • BuxWV 84 — O fröhliche Stunden, o fröhliche Zeit
  • BuxWV 85 — O fröhliche Stunden, o herrliche Zeit
  • BuxWV 86 — O Gott, wir danken deiner Güt'
  • BuxWV 87 — O Gottes Stadt, o güldnes Licht
  • BuxWV 88 — O Jesu mi dulcissime
  • BuxWV 89 — O lux beata Trinitas et principalis unitas
  • BuxWV 90 — O wie selig sind, die zu dem Abendmahl des Lammes berufen sind
  • BuxWV 91 — Pange lingua gloriosi, corporis mysterium
  • BuxWV 92 — Quemadmodum desiderat cervus
  • BuxWV 93 — Salve desiderium, salve clamor gentium
  • BuxWV 94 — Salve, Jesu, Patris gnate unigenite
  • BuxWV 95 — Schaffe in mir, Gott, ein rein Herz
  • BuxWV 96 — Schwinget euch himmelan, Herzen und Sinnen (Lübeck-Kantate)
  • BuxWV 97 — Sicut Moses exaltavit serpentem
  • BuxWV 98 — Singet dem Herren ein neues Lied
  • BuxWV 99 — Surrexit Christus hodie
  • BuxWV 100 — Wachet auf, ruft uns die Stimme
  • BuxWV 101 — Wachet auf, ruft uns die Stimme
  • BuxWV 102 — Wär Gott nicht mit uns diese Zeit
  • BuxWV 103 — Walts Gott, mein Werk ich lasse
  • BuxWV 104 — Was frag ich nach der Welt und allen ihren Schätzen
  • BuxWV 105 — Was mich auf dieser Welt betrübt
  • BuxWV 106 — Welt packe dich, ich sehne mich nur nach dem Himmel
  • BuxWV 107 — Wenn ich, Herr Jesu, habe dich
  • BuxWV 108 — Wie schmekt es so lieblich und wohl
  • BuxWV 109 — Wie soll ich dich empfangen
  • BuxWV 110 — Wie wird erneuet, wie wird erfreuet
  • BuxWV 111 — Wo ist doch mein Freund gelieben?
  • BuxWV 112 — Wo soll ich fliehen hin?

Разни вокални дела (113–135)[уреди | уреди извор]

Литургиска музика (113–114)[уреди | уреди извор]

  • BuxWV 113 — Мотет 'Benedicam Dominum in omni tempore'
  • BuxWV 114 — Missa brevis

Свадбени арии (115–122)[уреди | уреди извор]

  • BuxWV 115 — Арија 'Auf, Saiten, auf! Lasst euren Schall erklingen!'
  • BuxWV 116 — Арија 'Auf, stimmet die Saiten, Gott Phoebus tritt ein'
  • BuxWV 117 — Арија 'Deh credete il vostro vanto'
  • BuxWV 118 — Арија 'Gestreuet mit Bleumen'
  • BuxWV 119 — Арија 'Klinget fur Freuden, ihr larmen Klarinen'
  • BuxWV 120 — Арија 'O fröhliche Stunden, o herrlicher Tag'
  • BuxWV 121 — Арија 'Opachi boschetti' (дел од изгубена свадбена серенада)
  • BuxWV 122 — Арија 'Schlagt, Künstler, die Pauken und Saiten'

Канони (123–124)[уреди | уреди извор]

  • BuxWV 123 — Canon duplex per Augmentationem
  • BuxWV 124 — Canon à 3 in Epidiapente et Epidiapason

Без зачувани наслови (125–127)[уреди | уреди извор]

  • BuxWV 125 — Мотет 'Christum lieb haben ist viel besser' (изгубена)
  • BuxWV 126 — Musik zur Einweihung des Fredenhagen-Altars (изгубена)
  • BuxWV 127 — Мотет 'Pallidi salvete' (изгубена)

Вечерна музика (128–135)[уреди | уреди извор]

  • BuxWV 128 — Die Hochzeit des Lammes / Und die Freudenvolle Einholung der Braut zu derselben (изгубена)
  • BuxWV 129 — Das allerschröcklichste und Allererfreulichste, nemlich Ende der Zeit und Anfang der Ewigkeit (изгубена)
  • BuxWV 130 — Himmlische Seelenlust auf Erden (изгубена)
  • BuxWV 131 — Der verlorene Sohn (изгубена)
  • BuxWV 132 — Hundertjähriges Gedicht (изгубена)
  • BuxWV 133 — Die Abendmusiken des Jahres 1700
  • BuxWV 134 — Castrum Doloris (изгубена)
  • BuxWV 135 — Templum Honoris (изгубена)

Дела за оргули (136–225)[уреди | уреди извор]

Слободни дела за оргули (136–176)[уреди | уреди извор]

  • BuxWV 136 — Прелудиум во це-дур
  • BuxWV 137 — Прелудиум (прелудиум, фуга и шакона) во це-дур
  • BuxWV 138 — Прелудиум во це-дур
  • BuxWV 139 — Прелудиум во де-дур
  • BuxWV 140 — Прелудиум во де-мол
  • BuxWV 141 — Прелудиум во е-дур
  • BuxWV 142 — Прелудиум во е-мол
  • BuxWV 143 — Прелудиум во е-мол
  • BuxWV 144 — Прелудиум во еф-дур
  • BuxWV 145 — Прелудиум во еф-дур
  • BuxWV 146 — Прелудиум во фис-мол
  • BuxWV 147 — Прелудиум во ге-дур
  • BuxWV 148 — Прелудиум во ге-мол
  • BuxWV 149 — Прелудиум во ге-мол
  • BuxWV 150 — Прелудиум во ге-мол
  • BuxWV 151 — Прелудиум во а-дур
  • BuxWV 152 — Прелудиум во а-мол (фригиска скала)
  • BuxWV 153 — Прелудиум во а-мол
  • BuxWV 154 — Прелудиум во б-дур
  • BuxWV 155 — Токата во де-мол
  • BuxWV 156 — Токата во еф-дур
  • BuxWV 157 — Токата во еф-дур
  • BuxWV 158 — Преамбулум во а-мол
  • BuxWV 159 — Чакона во це-мол
  • BuxWV 160 — Чакона во е-мол
  • BuxWV 161 — Пасакалја во де-мол
  • BuxWV 162 — Прелудиум во ге-дур за клавијатура (или оргули)
  • BuxWV 163 — Прелудиум во ге-мол за клавијатура (или оргули)
  • BuxWV 164 — Токата во ге-дур за клавијатура (или оргули)
  • BuxWV 165 — Токата во ге-дур за клавијатура (или оргули)
  • BuxWV 166 — Канцона во це-дур за клавијатура (или оргули)
  • BuxWV 167 — Канцонета во це-дур за клавијатура (или оргули)
  • BuxWV 168 — Канцонета во де-мол за клавијатура (или оргули)
  • BuxWV 169 — Канцонета во е-мол за клавијатура (или оргули)
  • BuxWV 170 — Канцона во ге-дур за клавијатура (или оргули)
  • BuxWV 171 — Канцонета во ге-дур за клавијатура (или оргули)
  • BuxWV 172 — Канцонета во ге-дур за клавијатура (или оргули)
  • BuxWV 173 — Канцонета во ге-мол за клавијатура (или оргули)
  • BuxWV 174 — Фуга во це-дур за клавијатура (или оргули)
  • BuxWV 175 — Фуга во ге-дур за клавијатура (или оргули)
  • BuxWV 176 — Фуга во б-дур за клавијатура (или оргули)

Хорални прелудиуми (177–224, вклуч. Магнификати BuxWV 203–205)[уреди | уреди извор]

  • BuxWV 177 — Ach Gott und Herr (де-мол [дорска скала])
  • BuxWV 178 — Ach Herr, mich armen Sünder (а-мол [фригиска скала])
  • BuxWV 179 — Auf meinen lieben Gott (е-мол; свита за Suite de danses за клавијатура или оргули)
  • BuxWV 180 — Christ, unser Herr, zum Jordan kam (де-мол [дорска скала])
  • BuxWV 181 — Danket dem Herren, denn er ist sehr freundlich (ге-мол [дорска скала])
  • BuxWV 182 — Der Tag, der ist so freudenreich (ге-дур)
  • BuxWV 183 — Durch Adams Fall ist ganz verderbt (де-мол [дорска скала])
  • BuxWV 184 — Ein feste Burg ist unser Gott (це-дур)
  • BuxWV 185 — Erhalt uns, Herr, bei deinem Wort (ге-мол [дорска скала])
  • BuxWV 186 — Es ist das Heil uns kommen her (це-дур)
  • BuxWV 187 — Es spricht der Unweisen Mund wohl (ге-дур)
  • BuxWV 188 — Gelobet seist du, Jesu Christ (ге-дур [миксолидиска скала]; хорална фантазија)
  • BuxWV 189 — Gelobet seist du, Jesu Christ (ге-дур [миксолидиска скала])
  • BuxWV 190 — Gott der Vater wohn uns bei (ге-дур [миксолидиска скала])
  • BuxWV 191 — Herr Christ, der einig Gotts Sohn (ге-дур)
  • BuxWV 192 — Herr Christ, der einig Gotts Sohn (ге-дур)
  • BuxWV 193 — Herr Jesu Christ, ich weiß gar wohl (а-мол)
  • BuxWV 194 — Ich dank dir, lieber Herre (еф-дур; хорална фантазија)
  • BuxWV 195 — Ich dank dir schon durch deinen Sohn (еф-дур; хорална фантазија)
  • BuxWV 196 — Ich ruf zu dir, Herr Jesu Christ (де-мол [дорска скала]; хорална фантазија)
  • BuxWV 197 — In dulci jubilo (ге-дур)
  • BuxWV 198 — Jesus Christus, unser Heiland, der den Tod überwand (ге-мол [дорска скала])
  • BuxWV 199 — Komm, Heiliger Geist, Herre Gott (еф-дур)
  • BuxWV 200 — Komm, heiliger Geist, Herre Gott (еф-дур)
  • BuxWV 201 — Kommt her zu mir, spricht Gottes Sohn (ге-мол [дорска скала])
  • BuxWV 202 — Lobt Gott, ihr Christen, allzugleich (ге-дур)
  • BuxWV 203 — Magnificat Primi Toni (де-мол [дорска скала]; хорална фантазија)
  • BuxWV 204 — Magnificat Primi Toni (де-мол; хорална фантазија)
  • BuxWV 205 — Magnificat Noni Toni (де-мол [дорска скала]; хорална фантазија)
  • BuxWV 206 — Mensch, willt du leben seliglich (е-мол [фригиска скала])
  • BuxWV 207 — Nimm von uns, Herr, du treuer Gott (де-мол [дорска скала]; хорална фантазија)
  • BuxWV 208 — Nun bitten wir den heiligen Geist (ге-дур)
  • BuxWV 209 — Nun bitten wir den heiligen Geist (ге-дур)
  • BuxWV 210 — Nun freut euch, lieben Christen g'mein (ге-дур; хорална фантазија)
  • BuxWV 211 — Nun komm, der Heiden Heiland (ге-мол [дорска скала])
  • BuxWV 212 — Nun lob, mein Seel, den Herren (це-дур; хорална фантазија)
  • BuxWV 213 — Nun lob, mein Seel, den Herren
  • BuxWV 214 — Nun lob, mein Seel, den Herren
  • BuxWV 215 — Nun lob, mein Seel, den Herren
  • BuxWV 216 — O Lux beata, Trinitas (fragment)
  • BuxWV 217 — Puer natus in Bethlehem
  • BuxWV 218 — Te Deum laudamus (хорална фантазија)
  • BuxWV 219 — Vater unser im Himmelreich
  • BuxWV 220 — Von Gott will ich nicht lassen
  • BuxWV 221 — Von Gott will ich nicht lassen
  • BuxWV 222 — War Gott nicht mit uns diese Zeit
  • BuxWV 223 — Wie schön leuchtet der Morgenstern (хорална фантазија)
  • BuxWV 224 — Wir danken dir, Herr Jesu Christ

Канцонета за клавијатура или оргули (225)[уреди | уреди извор]

Клавијатурната канцонета во а-мол, BuxWV 225 е откриена непосредно пред обвјавувањето на каталогот, па затоа не можела да се заведе во него како што треба. Поради ова не се води заедно со другите канцони и канцонети, туку на крајот од списокот на дела за оргули.

  • BuxWV 225 — Канцонета во а-мол за клавијатура (или оргули)

Дела за чембало (226–251)[уреди | уреди извор]

Свити за чембало (226–244)[уреди | уреди извор]

  • BuxWV 226 — Свита во це-дур
  • BuxWV 227 — Свита во це-дур
  • BuxWV 228 — Свита во це-дур
  • BuxWV 229 — Свита во це-дур
  • BuxWV 230 — Свита во це-дур
  • BuxWV 231 — Свита во це-дур
  • BuxWV 232 — Свита во де-дур
  • BuxWV 233 — Свита во де-мол
  • BuxWV 234 — Свита во де-мол
  • BuxWV 235 — Свита во е-мол
  • BuxWV 236 — Свита во е-мол
  • BuxWV 237 — Свита во е-мол
  • BuxWV 238 — Свита во еф-дур
  • BuxWV 239 — Свита во еф-дур
  • BuxWV 240 — Свита во ге-дур
  • BuxWV 241 — Свита во ге-мол
  • BuxWV 242 — Свита во ге-мол
  • BuxWV 243 — Свита во а-дур
  • BuxWV 244 — Свита во а-мол

Варијации и разни дела за чембало (245–251)[уреди | уреди извор]

  • BuxWV 245 — Курант (прост) со 8 варијации во а-мол
  • BuxWV 246 — Арија со 10 варијации во це-дур
  • BuxWV 247 — Арија 'More Palatino' со 12 варијации во це-дур
  • BuxWV 248 — Арија 'Rofilis' со 3 варијации во де-мол (на тема од Жан-Батист Лили)
  • BuxWV 249 — Арија со 3 варијации во а-мол
  • BuxWV 250 — Арија 'La Capricciosa' со 32 варијации во ге-дур
  • BuxWV 251 — Седум свити "Die Natur und Eigenschaft der Planeten" за клавијатура (изгубена, спомената од Јохан Матезон)

Камерна музика (252–275)[уреди | уреди извор]

  • Seven Sonatas, оп. 1 (~1694):
    • BuxWV 252 — Соната во еф-дур за виолина, виола да гамба и генералбас
    • BuxWV 253 — Соната во ге-дур за виолина, виола да гамба и генералбас
    • BuxWV 254 — Соната во а-мол за виолина, виола да гамба и генералбас
    • BuxWV 255 — Соната во б-дур за виолина, виола да гамба и генералбас
    • BuxWV 256 — Соната во це-дур за виолина, виола да гамба и генералбас
    • BuxWV 257 — Соната во де-мол за виолина, виола да гамба и генералбас
    • BuxWV 258 — Соната во е-мол за виолина, виола да гамба и генералбас
  • Седум сонати, оп. 2 (1696):
    • BuxWV 259 — Соната во б-дур за виолина, виола да гамба и генералбас
    • BuxWV 260 — Соната во де-дур за виолина, виола да гамба и генералбас
    • BuxWV 261 — Соната во ге-мол за виолина, виола да гамба и генералбас
    • BuxWV 262 — Соната во це-мол за виолина, виола да гамба и генералбас
    • BuxWV 263 — Соната во а-дур за виолина, виола да гамба и генералбас
    • BuxWV 264 — Соната во е-дур за виолина, виола да гамба и генералбас
    • BuxWV 265 — Соната во еф-дур за виолина, виола да гамба и генералбас
  • BuxWV 266 — Соната во це-дур за 2 виолини, виола да гамба и генералбас
  • BuxWV 267 — Соната во де-дур за виола да гамба, виолоне и генералбас
  • BuxWV 268 — Соната во де-дур за виола да гамба и генералбас
  • BuxWV 269 — Соната во еф-дур за 2 виолини, виола да гамба и генералбас
  • BuxWV 270 — Соната во еф-дур за 2 виолини и генералбас (дел)
  • BuxWV 271 — Соната во ге-дур за 2 виолини, виола да гамба и генералбас
  • BuxWV 272 — Соната во а-мол за виолина, виола да гамба и генералбас
  • BuxWV 273 — Соната во б-дур за виолина, виола да гамба и генералбас
  • BuxWV 274 — Соната (изгубена)
  • BuxWV 275 — Соната (изгубена)

Прилог (Anh. 1–13)[уреди | уреди извор]

Сомнителни дела (1–8)[уреди | уреди извор]

  • BuxWV Anh. 1 — Magnificat anima mea Domine
  • BuxWV Anh. 2 — Man singet mit Freuden vom Sieg
  • BuxWV Anh. 3 — Ораториум 'Das jüngste Gericht'
  • BuxWV Anh. 4 — Natalia Sacra (изгубена)
  • BuxWV Anh. 5 — Соната во де-мол
  • BuxWV Anh. 6 — Курант во де-мол за чембало
  • BuxWV Anh. 7 — Курант во ге-дур за чембало
  • BuxWV Anh. 8 — Симфонија во ге-дур

Лажно припишани дела (9–15)[уреди | уреди извор]

  • BuxWV Anh. 9 — Cantata 'Erbam dich mein, o Herre Gott' (од Лудвиг Бузбецки)
  • BuxWV Anh. 10 — Псалм setting 'Laudate Dominum omnes gentes' (од Лудвиг Бузбецки)
  • BuxWV Anh. 11 — Хорален прелудиум 'Erhalt uns Herr, bei deinem Wort' за клавијатура (непознат автор, се припишува и на Георг Бем и Јохан Пахелбел)
  • BuxWV Anh. 12 — Свита во де-мол за чембало (од Никола Лебег)
  • BuxWV Anh. 13 — Свита во ге-мол за чембало (од Никола Лебег)
  • BuxWV Anh. 14 — Хорален прелудиум 'Christ lag in Todesbanden' за оргули (од Николаус Фетер)
  • BuxWV Anh. 15 — Миса (Кирие) за хор (SSATB) со две виолини и генералбас (од „Ј. Боксдехуде“ (?))

Литература[уреди | уреди извор]

  • Georg Karstädt. Thematisch-systematisches Verzeichnis der musikalischen Werke von Dietrich Buxtehude: Buxtehude-Werke-Verzeichnis (BuxWV). Breitkopf & Härtel, Wiesbaden 1974, ISBN 3-7651-0065-X

Надворешни врски[уреди | уреди извор]