Список на дела на Георг Фридрих Хендл

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ова е список на музички дела на Георг Фридрих Хендл.


Опери[уреди | уреди извор]

HWV Наслов Премиера Место Белешки Текст
1 Алмира 8 јануари 1705 Генсемарктски театар, Хамбург
2 Нерон 25 февруари 1705 Генсемарктски театар, Хамбург Музиката не е зачувана

Импровизација на органа 'Пристигнувањето на Савската царица'

3 Флориндо 1708 Генсемарктски театар, Хамбург Музиката не е зачувана
4 Дафна 1708 Генсемарктски театар, Хамбург Музиката не е зачувана
5 Родриго 1707 Фиренца
6 Агрипина Late 1709/Early 1710 Театар „Св. Јован Златоуст“, Венеција
7a/b Риналдо 24 февруари 1711 Краличин театар, Лондон
8a/b/c Овчарот Фидо 22 ноември 1712 Краличин театар, Лондон
9 Тезеј 10 јануари 1713 Краличин театар, Лондон
10 Луциј Корнелиј Сула јуни 1713? Лондон? Музиката повторно искористена во Амадис
11 Амадис од Галија 25 мај 1715 Кралев театар, Лондон
12a/b Радамист 27 април 1720 Кралев театар, Лондон
13 Муциј Скевола 15 април 1721 Кралев театар, Лондон само Чин 3 е од Хендл
14 Флориданте 9 декември 1721 Кралев театар, Лондон
15 Ото 12 јануари 1723 Кралев театар, Лондон
16 Флавиј 14 мај 1723 Кралев театар, Лондон
17 јулиј Цезар 20 февруари 1724 Кралев театар, Лондон
18 Тамерлан 31 октомври 1724 Кралев театар, Лондон
19 Роделинда 13 февруари 1725 Кралев театар, Лондон
20 Скипион 12 март 1726 Кралев театар, Лондон
21 Александар 5 мај 1726 Кралев театар, Лондон
22 Адмет 31 јануари 1727 Кралев театар, Лондон
23 Ричард Први 11 ноември 1727 Кралев театар, Лондон
24 Сирој 17 февруари 1728 Кралев театар, Лондон
25 Птоломеј 30 април 1728 Кралев театар, Лондон
26 Лотар 2 декември 1729 Кралев театар, Лондон
27 Партенопа 24 февруари 1730 Кралев театар, Лондон
28 Пор 2 февруари 1731 Кралев театар, Лондон
29 Ециј 15 јануари 1732 Кралев театар, Лондон
30 Созарм 15 февруари 1732 Кралев театар, Лондон
31 Орландо 27 јануари 1733 Кралев театар, Лондон
32 Аријадна во Крит 26 јануари 1734 Кралев театар, Лондон
33 Ариодант 8 јануари 1735 Ковент Гарденски театар, Лондон
34 Алцина 16 април 1735 Ковент Гарденски театар, Лондон
35 Аталанта 12 мај 1736 Ковент Гарденски театар, Лондон
36 Арминиј 12 јануари 1737 Ковент Гарденски театар, Лондон
37 Јустин 16 февруари 1737 Ковент Гарденски театар, Лондон
38 Вереника 18 мај 1737 Ковент Гарденски театар, Лондон
39 Фарамонд 3 јануари 1738 Кралев театар, Лондон
40 Ксеркс 15 април 1738 Кралев театар, Лондон
A 14 Јупитер во Аргос (Пастичо) 1 мај 1739 Кралев театар, Лондон
41 Хименеј 22 ноември 1740 Театар во Врскаолнс Ин Филдс, Лондон
42 Дејдамеа 10 јануари 1741 Театар во Врскаолнс Ин Филдс, Лондон
45 Алкестида (маска) Неизведена Придружна музика за пиеса од Тобајас Смолет која не доживеала продукција.
Музика компонирана од декември 1749 до јануари 1750.

Оди и маски[уреди | уреди извор]

HWV Наслов Премиера Место Текст
72 Акид, Галатеја и Полифем 19 јули 1708 Неапол
49a/b Акид и Галатеја веројатно 1718 Лондон Стенфорд
74 Ода за роденденот на кралицата Ана 6 февруари 1713 Кралски дворец во Лондон
75 Александровата гозба 19 февруари 1736 Кралев театар, Лондон Стенфорд
76 Ода за денот на Св. Цецилија 22 ноември 1739 Театар во Врскаолнс Ин Филдс, Лондон Стенфорд

Кантати[уреди | уреди извор]

HWV Наслов Премиера Место Текст

Ораториуми[уреди | уреди извор]

HWV Наслов Премиера Место Текст
46a Триумфот на Времето и Разочарувањето јуни 1707 Рим
46b Триумфот на времето и вистината 17 март 1737 Лондон
47 Воскресение 8 април 1708 Рим
48 Брокесова пасија 23 март 1719 Хамбуршка катедрала (можеби)
50a/b Естир веројатно 1718 Лондон Стенфорд
51 Девора 21 февруари 1733 Кралев театар, Лондон Стенфорд
52 Аталија 10 јули 1733 Шелдонски театар, Оксфорд Стенфорд
53 Саул 16 јануари 1739 Кралев театар, Лондон Стенфорд
54 Израел во Египет 4 април 1739 Кралев театар, Лондон Стенфорд
55 Веселиот, замислениот и умерениот 27 февруари 1740 Театар во Ликолнс Ин Филдс, Лондон Стенфорд
56 Месија 13 април 1742 Нова Музичка Хала, Даблин Стенфорд
57 Самсон 18 февруари 1743 Ковент Гарденски театар, Лондон Стенфорд
58 Семела 10 февруари 1744 Ковент Гарденски театар, Лондон Стенфорд
59 Јосиф и неговите браќа 2 март 1744 Ковент Гарденски театар, Лондон Стенфорд
60 Херкул 5 јануари 1745 Кралев театар, Лондон Стенфорд
61 Валтазар 27 март 1745 Кралев театар, Лондон Стенфорд
62 Придружен ораториум 14 февруари 1746 Ковент Гарденски театар, Лондон Стенфорд
63 Јуда Макавеј 1 април 1747 Ковент Гарденски театар, Лондон Стенфорд
64 Исус Навин 9 март 1748 Ковент Гарденски театар, Лондон Стенфорд
65 Александар Бал 23 март 1748 Ковент Гарденски театар, Лондон Стенфорд
66 Сузана 10 февруари 1749 Ковент Гарденски театар, Лондон Стенфорд
67 Соломон 17 март 1749 Ковент Гарденски театар, Лондон Стенфорд
68 Теодора 16 март 1750 Ковент Гарденски театар, Лондон Стенфорд
69 Изборот на Херкул 1 март 1751 Ковент Гарденски театар, Лондон Стенфорд
70 Јефтај 26 февруари 1752 Ковент Гарденски театар, Лондон Стенфорд
71 Триумфот на Времето и Вистината 11 март 1757 Ковент Гарденски театар, Лондон Стенфорд

Инструментална музика[уреди | уреди извор]

 • 6 концерти за органа оп. 4 (HWV 289 – 294)
 • 6 концерти за органа оп. 7 (HWV 306 – 311)
 • Концерти за органа во Ф-дур Кукавицата и славејот (HWV 295), А-дур HWV (296) и Д-мол HWV (304).
 • 6 Кончерти гроси оп. 3 (HWV 312 – 317)
 • Кончерто гросо во Ц-дур „Александровата гозба“ (HWV 318)
 • 12 Кончерти гроси оп. 6 (HWV 319 – 330)
 • 3 Кончерти за два хора (HWV 332 – 334)
 • Музика на вода (HWV 348 – 350)
 • Музика за кралскиот огномет (HWV 351)
 • Камерни сонати оп. 1 (HWV 359b - 363)
 • 8 Велики свити (1720) за чембало (HWV 426 - 433) во неа и Хармоничниот ковач.
 • 8 Велики свити (1733) за чембало (HWV 434 - 441)

Текстови - други[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]