Список на интеграли на Гаусови функции

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Во следниве изрази,

е нормално распределена функција на густината на веројатноста,

е соодветната функција на кумулативната распределба на веројатноста (каде erf е функцијата на грешка) и

е Овенова Т функција.

Овен[nb 1] има широк список на интеграли од Гаусов тип. Подолу е даден само дел од истиот.

Неопределени интеграли[уреди | уреди извор]

[nb 2]

Во овие интеграли, n!! е двоен факториел: за парни n еднаков е на производот од сите парни броеви од 2 до n, а за непарни n еднаков е на производот на сите непарни броеви од 1 to n ; дополнително претпоставено е дека 0!! = (−1)!! = 1.

[nb 3]

Определени интеграли[уреди | уреди извор]

[nb 4]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Owen (1980)
  2. Patel & Read (1996) lists this integral above without the minus sign, which is an error. See calculation by WolframAlpha
  3. Patel & Read (1996) report this integral with error, see WolframAlpha
  4. Patel & Read (1996) report this integral incorrectly by omitting x from the integrand
  • Patel, Jagdish K.; Read, Campbell B. (1996). Handbook of the normal distribution (изд. 2nd.). CRC Press. ISBN 0-8247-9342-0.
  • "A table of normal integrals", стр. 389–419.