Список на индоевропски јазици

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Индоевропскo дрво на јазици. Кликнете за да видите поголема верзија.

Индоевропските јазици опфаќаат околу 443 јазици и дијалекти кои се зборуваат од околу милијарда луѓе. Ова семејство ги опфаќа повеќето од главните јазици во западна Азија и Европа. Секоја главна група на индоевропските јазици имаат многу подгрупи. Во прилог следат припадниците на индоевропското јазично семејство.

Албански јазик[уреди | уреди извор]

Анадолски јазици[уреди | уреди извор]

Ерменски јазик[уреди | уреди извор]

Балтички јазици[уреди | уреди извор]

исчезнати:

Келтски јазици[уреди | уреди извор]

Германски јазици[уреди | уреди извор]

Грчки јазик[уреди | уреди извор]

Индоирански јазици[уреди | уреди извор]

Италски јазици[уреди | уреди извор]

Палеобалкански јазици[уреди | уреди извор]

Секој од овие јазици може да сочинувал своја подгрупа или да биде поврзан со некој од останатите индоевропски јазици.

Словенски јазици[уреди | уреди извор]

Тохарски јазици[уреди | уреди извор]

  • Тохарски А
  • Тохарски Б

Јазици чиј статус не е јасен[уреди | уреди извор]

Следните јазици можеби биле блиски со некој индоевропски јазик, но нивниот статус сепак не е јасен.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]