Список на играчи на ФК Јувентус

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

1leftarrow.pngМатична статија: ФК Јувентус.

Алесандро Дел Пјеро има 705 настапи за Јувентус и е нивниот најдобар клупски стрелец, со 290 гола
Џанлујџи Буфон, вториот играч во историјата на Јувентус со најголем број на настапи
Раимундо Орси — петкратен шампион со Јувентус
Сивори, Чарлс и Бониперти, го формирале Магичното Трио на Јувентус кон крајот на 1950-тите и почетокот на 1960-тите
Антонело Кукуреду — има 433 натпревари и 39 постигнати гола за Јувентус
Дино Ѕоф (поблиску лево) и Франко Каузио (подалеку лево) — одиграле за "Јувентус' 476 и 447 натпревари, соодветно
Антонио Кабрини — одиграл 440 натпревари и постигнал 53 гола за Јувентус
Мишел Платини ја освоил Златната топка како играч на Јувентус три години по ред во: 1983, 1984 и 1985
Антонио Конте — одиграл 419 натпревар и постигнал 44 гола. Бил и играч и тренер на Јувентус
Зинедин Зидан — освојувач на Златната топка во 1998
Давид Трезеге — најдобриот странски стрелец во историјата на Јувентус
Павел Недвед — одиграл 327 натпревари и постигнал 65 гола, исто така бил добитник на Златната топка во 2003

Оваа статија содржи список со играчи на ФК Јувентус кој одиграле барем 100 или повеќе натпревари за Јувентус.

За списокот на сите играчи на Јувентус, вклучувајќи ги и оние кој имаат под 100 настапи, видете овде. За статистика и рекорди прочитајте овде. За списокот на играчи на Јувентус кој настапувале за италијанската репрезентација за време на нивните кариери во Јувентус, погледнете ФК Јувентус и италијанската фудбалска репрезентација. За моменталниот состав на Јувентус, погледнете ја главната статија ФК Јувентус.

Список на играчи[уреди | уреди извор]

Следува список на играчи со 100 или повеќе настапи за клубот кој се наведени по азбучен ред според датумот на нивниот прв официјален деби настап за клубот. Бројот на настапи и голови ги вклучува сите официјални натпревари на првиот тим. Вклучени се и настапи како замена од клупата. Болд (задебелени букви) ги означува актуелните играчи на Јувентус.

Статистиката е ажурирана на 21 јули 2018.

Име на играч Националност Позиција [NB] Кариера во Јувентус Настапи Голови
Сандро, АлексАлекс Сандро  Бразил Одбрана 2015–денес 157 10
Алесио, АнџелоАнџело Алесио  Италија Среден ред 1987–1992 142 21
Алтафини, ЖозеЖозе Алтафини  Бразил/ Италија Напаѓач 1972–1976 119 37
Амаури  Бразил/ Италија Напаѓач 2008–2011 100 24
Аморузо, НиколаНикола Аморузо  Италија Напаѓач 1996–2002 105 29
Анастази, ПјетроПјетро Анастази  Италија Напаѓач 1968–1976 307 132
Анзолин, РобертоРоберто Анзолин  Италија Голман 1961–1970 321 0
Асамоа, КвадвоКвадво Асамоа Гана Гана Среден ред 2012–2018 156 5
Баџо, РобертоРоберто Баџо  Италија Напаѓач 1990–1995 200 115
Барале, ОрестеОресте Барале III  Италија Среден ред 1924–1931 116 1
Барцаљи, АндрејаАндреја Барцаљи  Италија Одбрана 2011–2019 281 2
Белини, СавиноСавино Белини  Италија Напаѓач 1937–1944 126 34
Бенети, РомеоРомео Бенети  Италија Напаѓач 1968–1979 159 23
Бертолини, ЛујџиЛујџи Бертолини  Италија Среден ред 1930–1937 161 5
Бертучели, АлбертоАлберто Бертучели  Италија Одбрана 1949–1954 146 2
Бетега, РобертоРоберто Бетега  Италија Напаѓач 1970–1983 482 179
Берчелино, ЏанкарлоЏанкарло Берчелино I  Италија Одбрана 1961–1969 211 14
Бигато, КарлоКарло Бигато I  Италија Среден ред 1913–1915
1920–1931
243 2
Бириндели, АлесандроАлесандро Бириндели  Италија Одбрана 1997–2008 305 7
Бонини, МасимоМасимо Бонини  Сан Марино Среден ред 1981–1989 301 6
Бониперти, ЏампјероЏампјеро Бониперти  Италија Напаѓач 1946–1961 459 182
Бонучи, ЛеонардоЛеонардо Бонучи  Италија Одбрана 2010–2017
2018–денес
360 22
Боњек, ЗбињевЗбињев Боњек  Полска Напаѓач 1982–1985 133 31
Борел, ФеличеФеличе Борел II  Италија Напаѓач 1932–1941
1942–1946
308 163
Брио, СерџоСерџо Брио  Италија Одбрана 1978–1990 385 24
Буфон, ЏанлујџиЏанлујџи Буфон  Италија Голман 2001–2018
2019–
656 0
Варлјен, МариоМарио Варлјен I  Италија Среден ред 1928–1942 402 17
Варлјен, ЏованиЏовани Варлјен II  Италија Среден ред 1929–1947 410 42
Видал, АртуроАртуро Видал  Чиле Среден ред 2011–2015 171 48
Вијали, ЏанлукаЏанлука Вијали  Италија Напаѓач 1992–1996 145 53
Вињола, БенјаминоБенјамино Вињола  Италија Среден ред 1983–1985
1986–1988
128 18
Виола, ЏованиЏовани Виола  Италија Голман 1945–1946
1949–1958
246 0
Вирдис, Пјетро ПаолоПјетро Паоло Вирдис  Италија Напаѓач 1977–1980
1981–1982
110 29
Габето, ГулjелмоГулjелмо Габето  Италија Напаѓач 1934–1941 191 102
Галија, РобертоРоберто Галија  Италија Среден ред 1988–1994 225 11
Гарцена, БруноБруно Гарцена  Италија Одбрана 1952–1953
1954–1960
1961–1962
188 0
Гори, АдолфоАдолфо Гори  Италија Среден ред 1963–1968 192 6
Григера, ЗденекЗденек Григера  Чешка Одбрана 2007–2011 114 3
Давидс, ЕдгарЕдгар Давидс  Холандија Среден ред 1997–2004 235 10
Де Агостини, ЛујџиЛујџи Де Агостини  Италија Одбрана 1987–1992 215 28
Дел Пјеро, АлесандроАлесандро Дел Пјеро  Италија Напаѓач 1993–2012 705 290
дел Сол, ЛуисЛуис дел Сол  Шпанија Среден ред 1962–1970 300 31
Депетрини, ТеобалдоТеобалдо Депетрини  Италија Среден ред 1933–1949 388 10
де Челје, ПаолоПаоло де Челје  Италија Одбрана 2006–2017 129 2
Дешан, ДидјеДидје Дешан  Франција Среден ред 1994–1999 178 4
Дибала, ПаулоПауло Дибала  Аргентина Напаѓач 2015–денес 182 78
Ди Канио, ПаолоПаоло Ди Канио  Италија Напаѓач 1990–1993 112 7
Ди Ливио, АнџелоАнџело Ди Ливио  Италија Среден ред 1993–1999 269 6
Емоли, ФлавиоФлавио Емоли  Италија Среден ред 1955–1963 251 10
Жулио Сесар Жулио Сесар  Бразил Одбрана 1990–1994 125 6
Залајета, МарселоМарсело Залајета  Уругвај Напаѓач 2001–2004
2004–2007
160 34
Зебина, ЏонатанЏонатан Зебина  Франција Одбрана 2004–2010 117 1
Зидан, ЗинединЗинедин Зидан  Франција Среден ред 1996–2001 212 31
Ѕамброта, ЏанлукаЏанлука Ѕамброта  Италија Одбрана 1999–2006 297 10
Ѕигони, ЏанфранкоЏанфранко Ѕигони  Италија Напаѓач 1961–1970 125 36
Ѕоф, ДиноДино Ѕоф  Италија Голман 1972–1983 476 0
Игуаин, ГонсалоГонсало Игуаин  Аргентина Напаѓач 2016–2018 105 55
Инзаги, ФилипоФилипо Инзаги  Италија Напаѓач 1997–2001 165 89
Јаквинта, ВинченцоВинченцо Јаквинта  Италија Напаѓач 2007–2012 108 40
Јулијано, МаркМарк Јулијано  Италија Одбрана 1996–2005 277 7
Кабрини, АнтониоАнтонио Кабрини  Италија Одбрана 1976–1989 460[1] 52
Калигарис, УмбертоУмберто Калигарис  Италија Одбрана 1928–1935 198 0
Каморанези, МауроМауро Каморанези  Аргентина/ Италија Среден ред 2002–2010 288 32
Канаваро, ФабиоФабио Канаваро  Италија Одбрана 2004–2006
2009–2010
128 7
Капело, ФабиоФабио Капело  Италија Среден ред 1970–1976 240 41
Карера, МасимоМасимо Карера  Италија Одбрана 1991–1996 166 1
Касерес, МартинМартин Касерес  Уругвај Одбрана 2009–2010
2012–2016
2019
119 7
Касираги, ПјерлујџиПјерлујџи Касираги  Италија Напаѓач 1989–1993 147 37
Кастано, ЕрнестоЕрнесто Кастано  Италија Одбрана 1958–1970 352 3
Каузио, ФранкоФранко Каузио  Италија Среден ред 1967–1968
1970–1981
447 72
Квадрадо, ХуанХуан Квадрадо  Колумбија Среден ред 2015–денес 137 14
Кваљарела, ФабиоФабио Кваљарела  Италија Напаѓач 2010–2014 102 30
Кјелини, ЏорџоЏорџо Кјелини  Италија Одбрана 2005–денес 506 35
Колер, ЈиргенЈирген Колер  Германија Одбрана 1991–1995 145 13
Коломбо, УмертоУмерто Коломбо  Италија Напаѓач 1954–1961 197 25
Комби, ЏанпјероЏанпјеро Комби  Италија Голман 1921–1934 369 0
Конте, АнтониоАнтонио Конте  Италија Среден ред 1991–2004 419 44
Коради, ЏузепеЏузепе Коради  Италија Одбрана 1951–1959 203 5
Кукуреду, АнтонелоАнтонело Кукуреду  Италија Одбрана 1969–1981 438 39
Лаудруп, МихаелМихаел Лаудруп  Данска Напаѓач 1985–1989 151 35
Легротаље, НиколаНикола Легротаље  Италија Одбрана 2003–2005
2006–2011
154 9
Леончини, ЏанфранкоЏанфранко Леончини  Италија Среден ред 1958–1970 395 26
Лихтштајнер, СтефанСтефан Лихтштајнер  Швајцарија Одбрана 2011–2018 257 15
Локатели, УгоУго Локатели  Италија Среден ред 1941–1949 181 8
Маненте, СерџоСерџо Маненте  Италија Одбрана 1948–1955 233 15
Манџукиќ, МариоМарио Манџукиќ  Хрватска Напаѓач 2015–денес 162 44
Мањи, ПјетроПјетро Мањи  Италија Одбрана 1942–1948 108 27
Маркети, ЏампјетроЏампјетро Маркети  Италија Среден ред 1970–1974 175 7
Маркизио, КлаудиоКлаудио Маркизио  Италија Среден ред 2006–2018 389 37
Мари, ЏакомоЏакомо Мари  Италија Среден ред 1949–1953 135 9
Мароки, ЏанкарлоЏанкарло Мароки  Италија Напаѓач 1988–1996 319 25
Марокино, ДоменикоДоменико Марокино  Италија Напаѓач 1979–1983 141 14
Матрел, КарлоКарло Матрел  Италија Голман 1957–1965 117 0
Мауро, МасимоМасимо Мауро  Италија Среден ред 1985–1989 152 7
Меникели, ЏампаолоЏампаоло Меникели  Италија Среден ред 1963–1969 207 64
Монтеро, ПаолоПаоло Монтеро  Уругвај Одбрана 1996–2005 278 7
Монти, ЛуисЛуис Монти  Аргентина/ Италија Среден ред 1930–1939 263 22
Монтико, АнтониоАнтонио Монтико  Италија Среден ред 1953–1962 116 27
Морини, ФранческоФранческо Морини  Италија Одбрана 1969–1979 377 0
Мучинели, ЕрмесЕрмес Мучинели  Италија напаѓач 1946–1955
1957–1959
246 69
Мунерати, ФедерикоФедерико Мунерати  Италија Напаѓач 1922–1933 256 114
Недвед, ПавелПавел Недвед  Чешка Среден ред 2001–2009 327 65
Николе, БруноБруно Николе  Италија Напаѓач 1957–1963 179 66
Орси, РаимундоРаимундо Орси  Аргентина/ Италија Напаѓач 1929–1935 194 88
Падоин, СимонеСимоне Падоин  Италија Среден ред 2012–2016 107 3
Парола, КарлоКарло Парола  Италија Одбрана 1939–1954 339 11
Перуци, АнџелоАнџело Перуци  Италија Голман 1991–1999 301 0
Песото, ЏанлукаЏанлука Песото  Италија Одбрана 1995–2006 366 3
Пирло, АндреаАндреа Пирло  Италија Среден ред 2011–2015 165 18
Пичинини, АлбертоАлберто Пичинини  Италија Среден ред 1949–1953 106 2
Пјаниќ, МиралемМиралем Пјаниќ  Босна и Херцеговина Среден ред 2016–денес 135 19
Платини, МишелМишел Платини  Франција Среден ред 1982–1987 224 104
Погба, ПолПол Погба  Франција Среден ред 2012–2016 178 34
Порини, СерџоСерџо Порини  Италија Одбрана 1993–1997 138 5
Прандели, ЧезареЧезаре Прандели  Италија Среден ред 1979–1985 138 5
Праст, Карл ОгеКарл Оге Праст  Данска Напаѓач 1949–1956 233 51
Рава, ПјетроПјетро Рава  Италија Одбрана 1935–1950 330 15
Раванели, ФабрициоФабрицио Раванели  Италија Напаѓач 1992–1996 160 68
Росета, ВирџиниоВирџинио Росета  Италија Одбрана 1923–1936 366 19
Роси, ПаолоПаоло Роси  Италија Напаѓач 1973–1975
1981–1985
138 44
Сако, ЏованиЏовани Сако  Италија Среден ред 1962–1965
1966–1969
116 3
Салвадоре, СандроСандро Салвадоре  Италија Одбрана 1962–1974 450 17
Сарти, БенитоБенито Сарти  Италија Одбрана 1958–1968 263 1
Скилачи, СалватореСалваторе Скилачи  Италија Напаѓач 1989–1992 132 36
Сентименти, ЛучидиоЛучидио Сентименти IV  Италија Голман 1942–1949 188 5 [2]
Сентименти, ВиториоВиторио Сентименти III  Италија Напаѓач 1942–1949 218 69
Сивори, ОмарОмар Сивори  Аргентина/ Италија Напаѓач 1957–1965 259 174
Сисоко, МохамедМохамед Сисоко  Мали/ Франција Среден ред 2008–2011 100 3
Спиноси, ЛучијаноЛучијано Спиноси  Италија Одбрана 1970–1978 241 4
Стакини, ЏиноЏино Стакини  Италија Напаѓач 1955–1967 279 56
Такинарди, АлесиоАлесио Такинарди  Италија Среден ред 1994–2005 404 15
Такони, СтефаноСтефано Такони  Италија Голман 1983–1992 382 0
Тардели, МаркоМарко Тардели  Италија Среден ред 1975–1985 377 52
Тирам, ЛилијанЛилијан Тирам  Франција Одбрана 2001–2006 204 1
Торичели, МореноМорено Торичели  Италија Одбрана 1992–1998 230 3
Трезеге, ДавидДавид Трезеге  Франција/ Аргентина Напаѓач 2000–2010 320 171
Тричела, РобертоРоберто Тричела  Италија Одбрана 1987–1990 114 2
Тудор, ИгорИгор Тудор  Хрватска Одбрана 1998–2007 174 21
Фана, ПјетроПјетро Фана  Италија Среден ред 1977–1982 152 20
Фаверо, ЛучијаноЛучијано Фаверо  Италија Одбрана 1984–1989 206 2
Ферара, ЧироЧиро Ферара  Италија Одбрана 1994–2005 358 20
Ферари, ЏованиЏовани Ферари  Италија Напаѓач 1930–1942 193 78
Ферарио, РиноРино Ферарио  Италија Среден ред 1950–1955
1957–1959
156 6
Фони, АлфредоАлфредо Фони  Италија Одбрана 1934–1947 304 8
Фурино, ЏузепеЏузепе Фурино  Италија Среден ред 1969–1984 528 19
Халер, ХелмутХелмут Халер  Германија Напаѓач 1968–1973 174 33
Хансен, ЏонЏон Хансен  Данска Напаѓач 1948–1954 189 124
Хедира, СамиСами Хедира  Германија Среден ред 2015–денес 127 21
Чарлс, ЏонЏон Чарлс  Велс Напаѓач 1957–1962 186 109
Чезарини, РенатоРенато Чезарини  Аргентина/ Италија Напад 1929–1935 147 53
Џентиле, КлаудиоКлаудио Џентиле  Италија/ Либија Одбрана 1973–1984 417 10
Џовинко, СебастијанСебастијан Џовинко  Италија Напаѓач 2006–2015 132 20
Шинесињо, Шинесињо  Бразил Напаѓач 1964–1968 119 10
Ширеа, ГаетаноГаетано Ширеа  Италија Одбрана 1974–1988 552 32

Капитени[уреди | уреди извор]

Карло Бигато I, бил првиот капитен во историјата на Јувентус и победник во италијанската Серија А како фудбалер и како тренер со Јувентус

Улогата на капитен во италијанскиот фудбал се појавила во почетокот на 1920-тите години.[3]

Фудбалер Позиција Период
Италија Карло Бигато I среден ред 1922–1929
Италија Вирџинио Росета одбрана 1929–1935
Аргентина/Италија Луис Монти среден ред 1935–1938
Италија Марио Варлјен I среден ред 1938–1942
Италија Пјетро Рава одбрана 1942–1949
Италија Карло Парола одбрана 1949–1954
Италија Џампјеро Бониперти напаѓач 1954–1961
Италија Флавио Емоли среден ред 1961–1963
Аргентина/Италија Омар Сивори напаѓач 1963–1965
Италија Ернесто Кастано одбрана 1965–1970
Италија Сандро Салвадоре одбрана 1970–1974
Италија Пјетро Анастаси напаѓач 1974–1976
Италија Џузепе Фурино среден ред 1976–1984
Италија Гаетано Ширеа одбрана 1984–1988
Италија Антонио Кабрини одбрана 1988–1989
Италија Серџо Брио одбрана 1989–1990
Италија Стефано Такони голман 1990–1992
Италија Роберто Баџо напаѓач 1992–1995
Италија Џанлука Вијали напаѓач 1995–1996
Италија Антонио Конте среден ред 1996–2001
Италија Алесандро Дел Пјеро напаѓач 2001–2012
Италија Џанлујџи Буфон голман 2012–2018
Италија Џорџо Кјелини одбрана 2018–

Список на играчи на Јувентус кој ги освоиле сите три најважни клупски натпреварувања на УЕФА[уреди | уреди извор]

Во табелата се прикажани игралите на Јувентус кој ги освоиле сите три најважни клупски натпреварувања на УЕФА[4] (chronological order).

Играч Европски куп Куп на победниците на куповите Куп на УЕФА[5]
Италија Гаетано Ширеа 1984–1985 1983–1984 1976–1977
Италија Антонио Кабрини 1984–1985 1983–1984 1976–1977
Италија Марко Тардели 1984–1985 1983–1984 1976–1977
Италија Стефано Такони 1984–1985 1983–1984 1989–1990
Италија Серџо Брио 1984–1985 1983–1984 1989–1990

Извор: Players regarding European Club Cups, Record Sport Soccer Statistics Foundation, rsssf.com.

Список на играчи на Јувентус кој ги освоиле сите клупски натпреварувањa на УЕФА[уреди | уреди извор]

Во табелата се прикажани играчите на Јувентус кој ги освоиле сите клупски натпреварувања во организација на УЕФА [6] (chronological order).

Играч Европски куп Куп на победниците на куповите Куп на УЕФА[5] Суперкуп на Европа Интерконтинентален куп
Италија Гаетано Ширеа 1984–1985 1983–1984 1976–1977 1984 1985
Италија Антонио Кабрини 1984–1985 1983–1984 1976–1977 1984 1985
Италија Стефано Такони 1984–1985 1983–1984 1989–1990 1984 1985
Италија Серџо Брио 1984–1985 1983–1984 1989–1990 1984 1985

Извор: Players regarding European Club Cups, Record Sport Soccer Statistics Foundation, rsssf.com.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. By the date of 3 October 2017, Cabrini was officially recorded 440 appearance with Juventus FC and at 11th place in club history. See also „Chiellini enters Juventus Top Ten“. juventus.com. конс. 3 October 2017. 
  2. Лучидио Сентименти IV постигнал 5 гола во 188 натпревари за Јувентус, 4 од нив како напаѓач за време на Кампионато Алта Италија 1944. Погледни исто така „Statistic Area - All Juventus FC players: Lucidio Sentimenti IVº“ (Italian). juworld.net. конс. 22 April 2017. 
  3. „Juventus Football Club: The History“. Juventus FC Official Website. 
  4. Интертото купот, не е вклучен во оваа листа.
  5. 5,0 5,1 The European Inter-Cities Fairs Cup (1958–1971) is not included in this list because is not recognized as official European competition by UEFA.
    See „UEFA club competitions press kit (.PDF archive, page 23)“ (PDF). UEFA Official Website. конс. 22 April 2017. 
    „History of the UEFA Cup“. UEFA Official Website. конс. 22 April 2017. 
  6. Интертото купот, не е вклучен во оваа листа.

Библиографија[уреди | уреди извор]

  • Barbero, Sergio (2001) (на it). I miti della Juventus: 50 campioni che hanno fatto sognare il popolo bianconero. Graphot Editrice. ISBN 88-86906-51-X. 
  • Gandolfi, G. (1975) (на it). I trenta grandi della Juventus. MEB. 
  • Giacone, Gianni (1993) (на it). Juve Azzurri - I bianconeri che hanno fatto grande la Nazionale. Hurrà Juventus – Fabbri Editori. 
  • Hurrà Juventus Redaction (1997) (на it). 100 campioni x 100 anni. Hurrà Juventus – Rosabella Editore. 

Надворешни врски[уреди | уреди извор]