Список на земји по стапка на самоубиства

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Карта на светот со стапки на самоубиства по 100.000 жители

Ова е список на стапки на самоубиства по земја според податоци од Светската здравствена организација каде местото на една земја го определува вкупната стапка на смртни случаи официјално заведени како самоубиства. Стапките по пол се определени со делење на бројот на самоубиства од тој пол со вкупниот број на жители од истиот пол (на пр. вкупниот број на машки самоубиства се поделени со вкупниот број на машко население). Вкупната стапка на самоубиства се заснова на вкупниот број на самоубиства поделен со вкупниот број на населението, наместо на пронајден просек од машката и женската стапка, бидејќи соодносот помеѓу бројот самоубиства кај мажите и жените во многу земји не е 1:1.

Список[уреди]

Самоубиства по 100.000 жители годишно[1]
Земја Мажи Жени Вкуп нас. Година
 Литванија 68,1 12,8 38,6 2005
 Белорусија 63,3 10,3 35,1 2003
 Русија 58,1 9,8 32,2 2005
 Словенија 42,1 11,1 26,3 2006
 Унгарија 42,3 11,2 26,0 2005
 Казахстан 45,0 8,1 25,9 2005
 Латвија 42,0 9,6 24,5 2005
 Јужна Кореја 29,6 14,1 21,9 2006
 Гвајана 33,8 11,6 22,9 2005
 Украина 40,9 7,0 22,6 2005
 Јапонија 34,8 13,2 23,7 2006
 Шри Ланка Н/П Н/П 21,6 1996
 Белгија 31,2 11,4 21,1 1997
 Естонија 35,5 7,3 20,3 2005
 Финска 31,1 9,6 20,1 2005
 Хрватска 30,5 9,7 19,7 2005
 Србија и Црна Гора 28,4 11,1 19,5 2006
 Хонгконг[2] 22,0 13,1 17,4 2005
 Молдавија 31,5 5,1 17,8 2006
 Франција 26,4 9,2 17,6 2005
 Швајцарија 24,7 10,5 17,5 2005
 Полска 27,8 4,6 15,8 2005
 Австрија 24,7 7,0 15,6 2006
 Чешка 25,5 5,6 15,3 2005
 Уругвај 24,5 6,4 15,1 2001
 Кина[3] 13,0 14,8 13,9 1999
 Данска 19,2 8,1 13,6 2001
 Сејшели Н/П Н/П 13,2 1998
 Нов Зеланд[4] 20,3 6,5 13,2 2004
 Шведска 19,5 7,1 13,2 2002
 Бугарија 19,7 6,7 13,0 2004
 Германија 19,7 6,6 13,0 2004
 Тринидад и Тобаго 20,9 4,9 12,8 2000
 Словачка 22,3 3,4 12,6 2005
 Романија 21,5 4,0 12,5 2004
 Куба 18,5 6,2 12,4 2004
 Суринам 17,8 6,4 12,1 2000
 Босна и Херцеговина 20,3 3,3 11,8 1991
 Норвешка 15,7 7,4 11,5 2005
 Канада 17,3 5,4 11,3 2004
 Исланд 16,2 6,1 11,2 2005
 Португалија 17,5 4,9 11,0 2003
 САД 17,7 4,5 11,0 2005
 Луксембург 17,7 4,3 10,9 2005
 Австралија 17,1 4,7 10,8 2003
 Индија 12,2 9,1 10,6 1998
 Чиле 17,8 3,1 10,4 2003
 Сингапур 12,9 7,7 10,3 2006
 ЈАР[5] Н/П Н/П 10,0 2004
 Ирска 16,3 3,2 9,7 2005
 Холандија 12,7 6,0 9,3 2004
 Киргистан 15,3 3,2 9,2 2005
 Аргентина 14,1 3,5 8,7 2003
 Туркменистан 13,8 3,5 8,6 1998
 Маврициус 13,2 8,5 8,5 2005
 Зимбабве 10,6 5,2 7,9 1990
 Тајланд 12,0 3,8 7,8 2002
 Шпанија 12,0 3,8 7,8 2005
 Света Луција 10,4 5,0 7,7 2002
 Белизе 13,4 1,6 7,6 2001
 Еквадор 10,4 4,0 7,2 2005
 Никарагва 11,1 3,3 7,2 2005
 Италија 11,4 3,1 7,1 2002
 Ел Салвадор 10,3 3,5 6,9 2005
 Македонија 9,5 4,0 6,8 2003
 Велика Британија 10,4 3,2 6,8 2005
 Костарика 10,6 1,9 6,3 2005
 Панама 11,1 1,4 6,3 2003
 Израел 10,4 2,1 6,2 2003
 Порторико 10,9 1,8 6,2 2002
 Малта 7,0 4,9 6,0 2004
 Колумбија 8,9 2,6 5,7 1999
 Узбекистан 8,1 3,0 5,5 2003
 Венецуела 8,4 1,8 5,1 2002
 Бразил 6,8 1,9 4,3 2002
 Мексико 7,0 1,4 4,1 2005
 Албанија [6] 4,7 3,3 4,0 2003
 Бахами 6,0 1,3 3,6 2000
 Грција 5,9 1,2 3,5 2006
 Свети Винцент и Гренадините 6,8 0,0 3,4 2003
 Бахреин 4,9 0,5 3,1 1988
 Парагвај 4,5 1,6 3,1 2003
 Таџикистан 2,9 2,3 2,6 2001
 Грузија 3,4 1,1 2,2 2001
 Гватемала 3,4 0,9 2,1 2003
 Филипини 2,5 1,7 2,1 1993
 Кувајт 2,5 1,4 2,0 2002
 Ерменија 3,2 0,5 1,8 2003
 Доминиканска Република 2,9 0,6 1,8 2001
 Азербејџан 1,8 0,5 1,1 2002
 Перу 1,1 0,6 0,9 2000
 Сао Томе и Принсипе 0,0 1,8 0,9 1987
 Барбадос 1,4 0,0 0,7 2001
 Иран 0,3 0,1 0,2 1991
 Јамајка 0,3 0,0 0,1 1990
 Сирија 0,2 0,0 0,1 1985
 Египет 0,1 0,0 0,0 1987
 Антигва и Барбуда 0,0 0,0 0,0 1995
 Хаити 0,0 0,0 0,0 2003
 Хондурас 0,0 0,0 0,0 1978
 Јордан 0,0 0,0 0,0 1979
 Свети Китс и Невис 0,0 0,0 0,0 1995

Наводи[уреди]

Поврзано[уреди]