Список на земји по највисока точка

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Карта на земјите во светот обоена според нивните највисоките точки.

Ова е список на земјите во светот според нивните највисоки точки.

Надморската висина се изразува како вертикално растојание на точката од појдовниот геоид, кој претставува математички модел на морското ниво на Земјата и има рамносилна тежна површина.

Табела[уреди | уреди извор]

Земја или територија Највисока точка Надморска висина (м)
Авганистан Авганистан Ношак &100000000000074920000007.492
 Албанија Кораб &100000000000027640000002.764
 Алжир Тахат &100000000000030030000003.003
 Американска Самоа Лата &10000000000000966000000966
 Андора Кома Педроса &100000000000029420000002.942
 Ангола Моко &100000000000026200000002.620
 Ангвила Крокус &1000000000000006500000065
 Антарктик Винсон &100000000000048920000004.892
 Антигва и Барбуда Обама &10000000000000402000000402
 Аргентина Аконкагва[1][2] &100000000000069600000006.960
 Ерменија Арагац &100000000000040900000004.090
 Аруба Јаманота &10000000000000188000000188
Ашмор и Картие Ашмор и Картие безимено место &100000000000000030000003
Австралија Австралија Кошќушко[3] &100000000000022280000002.228
 Австрија Гросглокнер &100000000000037980000003.798
 Азербејџан Базардузу &100000000000044850000004.485
 Бахами Алвернија &1000000000000006300000063
Бахреин Бахреин Чадлива Планина &10000000000000122000000122
 Бангладеш Мовдок Муал &100000000000010520000001.052
 Барбадос Хилаби &10000000000000336000000336
 Белорусија Ѕержинска Гора &10000000000000346000000346
 Белгија Сињал де Ботранж &10000000000000694000000694
 Белизе Дојлс Дилајт &100000000000011240000001.124
 Бенин Сокбаро &10000000000000658000000658
 Бермуда Таун &1000000000000007600000076
 Бутан Кангкар Пунсум &100000000000075700000007.570
 Боливија Сахама &100000000000065420000006.542
 Босна и Херцеговина Маглиќ &100000000000023860000002.386
 Боцвана Оце &100000000000014910000001.491
 Буве Олавтопен &10000000000000935000000935
 Бразил Пику да Неблина &100000000000029950000002.995[4]
 Британска Индоокеанска Територија безимено место на атолот Диего Гарсија &1000000000000001500000015
 Брунеј Букит Пагон &100000000000018500000001.850
 Бугарија Мусала &100000000000029250000002.925
 Буркина Фасо Тенакуру &10000000000000749000000749
 Бурунди Хеха &100000000000026840000002.684
 Камбоџа Пном Аорал &100000000000018100000001.810
 Камерун Камерун &100000000000040400000004.040
 Канада Логан[5] &100000000000059590000005.959
 Зелен ’Рт Пику до Фогу &100000000000028290000002.829
 Кајмански Острови Блаф &1000000000000004600000046
 ЦАР Нгауи &100000000000014200000001.420
Чад Чад Еми Куси &100000000000034450000003.445
 Чиле Охос дел Саладо[6][7] &100000000000068930000006.893
 Кина[8] Монт Еверест[9] &100000000000088480000008.848
 Божиќен Остров Мари &10000000000000361000000361
Клипертон Клипертон Роше Клипертон &1000000000000002900000029
 Кокосови Острови безимено место &100000000000000050000005
 Колумбија Кристобал Колон[10][11]
Симон Боливар[10][11]
&100000000000057000000005.700
 Комори Картала &100000000000023600000002.360
 Демократска Република Конго Маргерита &100000000000051090000005.109
 Република Конго Набемба &100000000000010200000001.020
 Кукови Острови Те Манга &10000000000000652000000652
Коралноморски Острови Коралноморски Острови безимено место на островот Кејто &1000000000000002900000029
 Костарика Чирипо &100000000000038200000003.820
Брег на Слоновата Коска БСК Нимба &100000000000017520000001.752
 Хрватска Динара &100000000000018310000001.831
 Куба Пико Туркино &100000000000019740000001.974
 Курасао Христофелберг &10000000000000375000000375
 Кипар Олимп &100000000000019510000001.951
 Чешка Сњежка &100000000000016030000001.603
 Данска Мелехеј &10000000000017086000000170,86
 Џибути Муса Али &100000000000020280000002.028
 Доминика Дијаблотен &100000000000014470000001.447
 Доминиканска Република Дуарте[12] &100000000000030980000003.098
 Еквадор Чимборасо[13] &100000000000062670000006.267
Египет Египет Катерина &100000000000026290000002.629
 Ел Салвадор Ел Питал &100000000000027300000002.730
 Екваторска Гвинеја Базиле &100000000000030080000003.008
 Еритреја Соира &100000000000030180000003.018
 Естонија Сур Мунамјаги &10000000000000318000000318
Етиопија Етиопија Рас Дашен &100000000000045500000004.550
 Фолкландски Острови Асборн &10000000000000705000000705
 Фарски Острови Слатаратиндур &10000000000000880000000880
 Фиџи Томаниви &100000000000013240000001.324
 Финска Халти &100000000000013240000001.324
 Франција Монблан[14] &100000000000048100000004.810
 Француска Гвајана Белви &10000000000000851000000851
 Француска Полинезија Орохена[15] &100000000000022410000002.241
 Француски Јужни и Антарктички Земји Рос на Кергелен &100000000000018500000001.850
 Габон Бенгуе &100000000000010700000001.070
 Гамбија Црвена Карпа &1000000000000005300000053
 Грузија Шхара &100000000000052010000005.201
 Германија Цугшпице &100000000000029620000002.962
Гана Гана Афаџато &10000000000000880000000880
 Гибралтар Гибралтарска Карпа &10000000000000426000000426
 Грција Олимп[16] &100000000000029190000002.919
 Гренланд Гунбјерн[17][18] &100000000000037000000003.700
 Гренада Света Катерина &10000000000000840000000840
 Гваделуп Суфриер &100000000000014840000001.484
 Гуам Ламлам &10000000000000406000000406
 Гватемала Тахумулко[19] &100000000000042200000004.220
 Гернзи Ле Мулен &10000000000000114000000114
 Гвинеја Нимба &100000000000017520000001.752
 Гвинеја-Бисао безимено место во североисточниот агол на земјата &10000000000000300000000300
 Гвајана Рораима &100000000000027720000002.772[20]
 Хаити Пик ла Сел &100000000000026800000002.680
Херд и Макдоналд Херд и Макдоналд Мосон[3] &100000000000027450000002.745
 Хондурас Серо Лас Минас &100000000000028700000002.870
 Хонгконг Тајмо Шан &10000000000000958000000958
 Унгарија Кекеш &100000000000010140000001.014
 Исланд Кванаталсхнукир &100000000000021100000002.110
Индија Индија Кангченѕунга[21][22] &100000000000085860000008.586
 Индонезија Пунчак Џаја[23][24] &100000000000048840000004.884
Иран Иран Демавенд &100000000000056100000005.610
Ирак Ирак Шеха дар &100000000000036110000003.611
 Ирска Карантуил &100000000000010380000001.038
 Ман Снефел &10000000000000621000000621
Израел Израел Мерон (или Хермон ако се брои Голанската Висорамнина)[25] &100000000000012080000001.208
 Италија Монблан (Монте Бјанко)[14] &100000000000048100000004.810
Јамајка Јамајка Сина Планина &100000000000022560000002.256
Flag of Japan.svg Јапонија Фуџи &100000000000037760000003.776
 Џерси Ле Платон &10000000000000143000000143
 Јордан Џабел Ум ед-Деми &100000000000018540000001.854
 Казахстан Хан Тенгри &100000000000070100000007.010
Кенија Кенија Кенија &100000000000051990000005.199
 Кирибати безимено место на Банаба &1000000000000008100000081
Северна Кореја ДНР Кореја Пекту &100000000000027440000002.744
 Јужна Кореја Халасан на островот Чеџу &100000000000019500000001.950
Косово Косово[26] Ѓеравица &100000000000026560000002.656
 Кувајт Мутла &10000000000000306000000306
 Киргистан Врв на Победата (Џенгиш Чокусу) &100000000000074390000007.439
 Лаос Пубија &100000000000028170000002.817
 Латвија Гајзињкалнс &10000000000000312000000312
Либан Либан Курнет ес-Сауда &100000000000030880000003.088
 Лесото Табана Нтелњана[27] &100000000000034820000003.482
 Либерија Вутеве &100000000000014400000001.440
 Либија Бити &100000000000022670000002.267
 Лихтенштајн Граушпиц &100000000000025990000002.599
 Литванија Аукштојас &10000000000029384000000293,84
 Луксембург Кнајф &10000000000000560000000560
 Макао Колоан Алто &10000000000000172000000172
Македонија Македонија Голем Кораб &100000000000027640000002.764
 Мадагаскар Маромокотро &100000000000028760000002.876
 Малави Муланџе &100000000000030020000003.002
 Малезија Кинабалу на Борнео &100000000000040950000004.095
 Малдиви[28] Вилингили &100000000000000510000005,1
 Мали ХОмбори &100000000000011550000001.155
 Малта Та Дмејрек &10000000000000253000000253
 Маршалски Острови безимено место на Ликиеп &1000000000000001000000010
 Мартиник Пеле &100000000000013970000001.397
 Мавританија Кедиет еџ-Џил &10000000000000915000000915
 Маврициус Питон де ла Петит Ривјер Ноар &10000000000000828000000828
 Мајот Бенара &10000000000000660000000660
 Мексико Читлалтепетл (Орисаба)[29] &100000000000056360000005.636
 СД Микронезија Нанлод на атолот Понпеј &10000000000000782000000782
 Молдавија Баланешт &10000000000000430000000430
 Монако по шеталиштето Ревоар на планината Ажел &10000000000000161000000161
Монголија Монголија Хујтен &100000000000043740000004.374
 Црна Гора Зла Колата &100000000000025340000002.534
 Монтсерат Чансес &10000000000000915000000915
Мароко Мароко[30] Тубкал &100000000000041650000004.165
 Мозамбик Бинга &100000000000024360000002.436
Мјанмар Мјанмар Какабо Рази &100000000000058810000005.881
Намибија Намибија Кенигштајн &100000000000025730000002.573
 Науру Команд Риџ &1000000000000007100000071
Наваса Наваса безимено место &1000000000000007700000077
   Непал Монт Еверест[9] &100000000000088480000008.848
 Холандија Валсерберг[31] &10000000000000323000000323
 Нова Каледонија Пање &100000000000016280000001.628
Нов Зеланд Нов Зеланд Кукова Планина (Аораки)[32] &100000000000037240000003.724
 Никарагва Моготон &100000000000021070000002.107
 Нигер Идукал-н-Тагес &100000000000020220000002.022
Нигерија Нигерија Чапал Вади &100000000000024190000002.419
 Ниуе безимено место кај Муталау &1000000000000006800000068
 Норфолшки Остров Бејтс &10000000000000319000000319
 Северни Маријански Острови Агрихан &10000000000000965000000965
 Норвешка Галхепиген &100000000000024690000002.469
 Оман Џебел Шамс &100000000000030090000003.009
 Пакистан К2[33][34] &100000000000086110000008.611
 Палау Нгерчелчус на островот Бабелдаоб &10000000000000242000000242
 Палестинска Самоуправа Наби Јунис &100000000000010300000001.030
Панама Панама Бару &100000000000034750000003.475
Папуа Нова Гвинеја Папуа Нова Гвинеја Вилхелм &100000000000045090000004.509
 Парагвај Перо &10000000000000842000000842
 Перу Уаскаран[35] &100000000000067680000006.768
Филипини Филипини Апо &100000000000029540000002.954
 Питкерн Павала Вели Риџ &10000000000000347000000347
 Полска Риси &100000000000024990000002.499
 Португалија Пику, Азорски Острови[36] &100000000000023510000002.351
 Порторико Пунта &100000000000013380000001.338
Катар Катар Курајн Абу ел-Баул &10000000000000103000000103
 Реинион Питон де Неж &100000000000030690000003.069
 Романија Молдовјану &100000000000025440000002.544
 Русија Елбрус[37][38] &100000000000056420000005.642
 Руанда Карисимби &100000000000045070000004.507
 САДР[30] безимено место &10000000000000605000000605
 Свети Вартоломеј Морн ди Вите &10000000000000286000000286
 Света Елена, Вознесение и Тристан да Куња Врв на Кралицата Мери на Тристан да Куња &100000000000020600000002.060
 Свети Китс и Невис Љамуига &100000000000011560000001.156
 Света Луција Жими &10000000000000950000000950
 Свети Мартин (Франција) Пик Паради &10000000000000424000000424
 Свети Пјер и Микелон Морн де ла Гранд Монтањ &10000000000000240000000240
 Свети Винцент и Гренадини Суфриер &100000000000012340000001.234
 Самоа Силисили &100000000000018570000001.857
 Сан Марино Монте Титано &10000000000000755000000755
 Сао Томе и Принсипе Пику де Сао Томе &100000000000020240000002.024
 Саудиска Арабија Забел Сауда &100000000000030000000003.000
Сенегал Сенегал безимено место 2,7 км југоисточно од Непен Дијака &10000000000000648000000648
 Србија Миџор (или Ѓеравица, ако се смета и Косово) &100000000000021690000002.169
 Сејшели Морн Сејшелоа на Мае &10000000000000905000000905
 Сиера Леоне Бинтумани &100000000000019480000001.948
 Сингапур Букит Тимах &10000000000016363000000163,63
 Свети Мартин (Холандија) место 200 м југозападно од врвот Флегстаф &10000000000000383000000383
 Словачка Герлаховски Штит &100000000000026550000002.655
 Словенија Триглав &100000000000028640000002.864
 Соломони Попоманасеу на Гвадалканал &100000000000023350000002.335
 Сомалија Шимбирис &100000000000024500000002.450
 ЈАР Мафади &100000000000034500000003.450
 Јужна Џорџија и Јужните Сендвички Острови Паџет[39] &100000000000029340000002.934
 Јужен Судан Кињети &100000000000031870000003.187
 Шпанија Теиде[40] на Тенерифе[41] &100000000000037180000003.718
ООН Спретли[42] безимено место на Југозападниот Гребен &100000000000000040000004
 Шри Ланка Пидуруталагала &100000000000025240000002.524
 Судан Дериба &100000000000030420000003.042
 Суринам Јулијана &100000000000012300000001.230
 Свалбард и Јан Мајен Хакон VII &100000000000022770000002.277
 Свазиленд Емлебе &100000000000018620000001.862
 Шведска Кебнекајсе &100000000000020970000002.097
 Швајцарија Дифур (Монте Роза) &100000000000046340000004.634
Сирија Сирија Џабел ел-Шеик (Хермон) &100000000000028140000002.814
 Тајван[43] Јушан &100000000000039520000003.952
 Таџикистан Исмаил Самани &100000000000074950000007.495
 Танзанија Килиманџаро[44][45] &100000000000058920000005.892
 Тајланд Дој Интанон &100000000000025650000002.565
 Источен Тимор Татамајлау &100000000000029630000002.963
 Того Агу &10000000000000986000000986
 Токелау безимено место &100000000000000050000005
 Тонга безимено место на островот Као &100000000000010330000001.033
 Тринидад и Тобаго Ел Серо дел Арипо &10000000000000940000000940
Тунис Тунис Џебел еш-Шамби &100000000000015440000001.544
 Турција Арарат &100000000000051370000005.137
 Туркменистан Ајрибаба &100000000000031390000003.139
 Туркс и Кајкос Сини Ридови &1000000000000004900000049
 Тувалу безимено место &100000000000000450000004,5
 Уганда Маргерита &100000000000051090000005.109
 Украина Ховерла &100000000000020610000002.061
 ОАР Џебел Џаис &100000000000019100000001.910
 Обединето Кралство Бен Невис &100000000000013450000001.345
 САД Денали[46][47][48][49] &100000000000619050000006.190,5
 Мали оддалечени острови на САД безимен рид на Песочниот Остров &1000000000000001300000013
 Уругвај Серо Катедрал &10000000000051366000000513,66
 Узбекистан Хазрет Султан &100000000000046430000004.643
 Вануату Табвемасана &100000000000018770000001.877
 Ватикан Ватикански Рид &1000000000000007500000075
 Венецуела Пико Боливар &100000000000049780000004.978
 Виетнам Фансипан &100000000000031430000003.143
 Британски Девствени Острови Сејџ на Тортола &10000000000000521000000521
 Американски Девствени Острови Краун на Сент Томас &10000000000000474000000474
 Валис и Футуна Пуке &10000000000000524000000524
 Јемен Џабал Наби Шуајб &100000000000036660000003.666
 Замбија Централна Мафинга &100000000000023290000002.329
 Зимбабве Њангани &100000000000025920000002.592
Emblem-earth.svg Земја Монт Еверест[9] &100000000000088480000008.848

Галерија[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Аконкагва е највисоката точка вон Азија.
  2. Аконкагва е втора точка по истакнатост во светот.
  3. 3,0 3,1 Врвот Мосон на Херд е највисоката точка меѓу зависните територии на Австралија.
  4. Picos da Neblina e 31 de Março, no Amazonas, ficam mais altos, diz IBGE“, „Portal Amazônia“, 29 февруари 2016 (посет. 2 март 2016 г).
  5. Логан е шеста точка по истакнатост во светот.
  6. Охос дел Саладо е највисокиот вулкан на светот.
  7. Врвот на Велигденскиот Остров е дванаесетта точка по топографска изолираност во светот.
  8. Кина е земјата со најголеми висинска разлика во светот, опфаќајќи дури 9.004 м.
  9. 9,0 9,1 9,2 Монт Еверест е највисоката точка на светот.„Nepal and China agree on Mount Everest's height“. BBC News. British Broadcasting Corporation. 8 April 2010. конс. 14 September 2016. 
  10. 10,0 10,1 Сè уште не е утврдено дали Кристобал Колон или Симон Боливар е највисока точка на венецот Сиера Невада де Санта Марта.
  11. 11,0 11,1 Обата врва се петти точки по истакнатост во светот.
  12. Дуарте на Хиспаниола е највисока точка на Карибите.
  13. Чимборасо е најоддалечената точка од центарот на Земјата.
  14. 14,0 14,1 Монблан (Монте Бјанко) е највисока точка во Западна Европа.
  15. Орохена на Тахити е седма точка во светот по топографска изолираност.
  16. Олимп е највисока планина во цела географска Македонија.
  17. Гунбјерн е највисока точка на Арктикот.
  18. Гунбјерн на Гренланд е деветта точка по топографска изолираност во светот.
  19. Тахумулко е највисока точка во Средна Америка.
  20. Висината е наведена во Peakbagger, но се дека е пресметана со геообработка од топографски податочен збир; досега нема извршено земјомоери. Рораима не е изразен остар врв , туку тепуи — висорамнинско возвишение поделено меѓу Венецуела и Бразил. Највисоката точка на висорамнината — чуката Маверик (2.810 м) — е од венецуелска страна . Гвајанскиот дел на Рораима впрочем ѝ припаѓа на венецуелската област Гвајана Есекиба која денес е под управа на Гвајана. Затоа, Венецуела не ја признава планината како највисока точка во Гвајана.
  21. Кангченѕунга е трет планински врв по висина во светот.
  22. Индија полага право на целиот Џаму и Јашмир. Доколку ова би се признало, К2 би станал највисокиот врв во Индија.
  23. Пунчак Џаја на Нова Гвинеја е највисоката точка меѓу сите океански острови.
  24. Пунчак Џаја на Нова Гвинеја е петта точка по топографска изолираност во светот и деветта по истакнатост.
  25. Во Голанската Висорамнина под окупација на Израел влегуваат само јужните падини, но не и самиот врв на Хермон. На ова подрачје има врв кој се издига 2.236 м. Израел го има припоено подрачјето на висорамнината под своја управа; Сирија не ја признава израелската власт врз ова подрачје, стекната со сила Шестдневната војна од 1967 г
  26. Косово е предмет на територијален спор помеѓу Република Србија и Република Косово. Како странски протекторат, Косово прогласило независност на 17 февруари 2008 г, но Србија и понатаму не го признава и тврди дека е нејзина суверена територија. Независноста на Косово не е целосно признаена од меѓународната заедница. Досега го признале 113 од вкупно 193 земји членки на ООН.
  27. Табана Нтелњана е единаесетта точка по топографска изолираност во светот.
  28. Малдивите имаат просечна висина од само 80 см.
  29. Читлалтепетл (Орисаба) е седма точка по истакнатост во светот.
  30. 30,0 30,1 Мароко и Сахарската Арапска Демократска Република (САДР) како соперници полагаат право на цела Западна Сахара.
  31. Синери (887 м) на островот Саба е највисоко место на Холандија во поширока смисла.
  32. Куковата Планина на Јужниот Остров е десетта точка по топографска изолираност во светот.
  33. К2 е втор планински врв по висина во светот.
  34. Подрачјето околу К2 е под пакистанска управа, но на него полагаат право и Индија и Кина.
  35. Уаскаран е највисока точка во тропите.
  36. Врвот Торе (1.993 м) е највисока точка во континентална Португалија.
  37. Елбрус е највисока точка во Европа.
  38. Елбрус е десетта точка по истакнатост во светот.
  39. Паџет на островот Јужна Џорџија е највисок планински врв во Јужниот Атлантски Океан.
  40. Теиде на Тенерифе е највисокиот планински вев во целиот Атлантски Океан.
  41. Врвот Муласен е највисок врв во континентална Шпанија.
  42. На островската група Спретли полагаат право дури пет земји: Кина, Тајван, Виетнам, Малезија и Филипините.
  43. Сувереноста на Република Кина - Тајван е оспорена.
  44. Килиманџаро е највисока точка во Африка.
  45. Килиманџаро е четврта точка по истакнатост во светот.
  46. Денали е највисока точка во Северна Америка.
  47. Денали е трета точка по истакнатост во светот.
  48. Мауна Кеја на Хаваите е највисокиот планински врв во Северниот Тихи Океан.
  49. Мауна Кеја на Хаваите е осма точка по топографска изолираност во светот.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]