Список на земји на два или повеќе океани

Од Википедија — слободната енциклопедија
Карта на светските океани со нивните приближни граници.

Овој список на земји кои излегуваат на два или повеќе океани опфаќа и суверени држави и зависни територии, под услов истата продолжителна територија да излегува на повеќе од еден петте именувани океаниТихиот, Атлантскиот, Индискиот, Јужниот и Северноледениот.[1] Тука не се опфатени земјите кои излегуваат на повеќе океани бидејќи имаат далечни владенија.[2] Не се вклучени земјите што излегуваат на само еден океан, без оглед на тоа колку рабни мориња допираат.[3]


Список[уреди | уреди извор]

Континент Земја Тихи Океан Атлантски Океан Индиски Океан Поларни океани Океани Прекуокеанска врска
Африка  ЈАР Јужен Океан Индиски Океан Јужен Океан 2 или 3[б 1] ’Рт на Добрата Надеж
Африка и Азија  Египет Средоземно Море Црвено Море 2 Суецки Канал
Азија  Израел Средоземно Море Црвено Море 2 Големобрзинска железница до Ејлат (предложена)
Азија  Тајланд Тајландски Залив Андаманско Море 2 Тајландски Канал (предложен)
Азија  Малезија Јужнокинеско Море Андаманско Море 2 Малачки Проток
Азија и Австралија/Океанија  Индонезија Тихи Океан Индиски Океан 2
Азија и Австралија/Океанија  Источен Тимор Савуанско Море, Флореско Море Timor Sea 2
Азија и Европа  Русија Северен Тихи Океан Црно Море
Балтичко Море
Северноледен Океан 3 Транссибирска железница
Европа  Норвешка Норвешко Море Баренцово Море 2
Европа  Исланд Северен Атлантик Гренландско Море 1 или 2[б 2]
Северна Америка  Гренланд[б 3] Северен Атлантик Северноледен Океан 2
Северна Америка  Канада Северен Тихи Океан Северен Атлантик Северноледен Океан 3 Канадска тихоокеанска железница
Северна Америка  САД Северен Тихи Океан Северен Атлантик Северноледен Океан 3 Прва трансконтинентална железница
Трансалјаски нафтовод
Северна Америка  Мексико Тихи Океан Мексикански Залив
Карипско Море
2 Тевантепек
Северна Америка  Гватемала Тихи Океан Хондурски Залив 2
Северна Америка  Хондурас залив Фонсека Карипско Море 2
Северна Америка  Никарагва Тихи Океан Карипско Море 2 Никарагвански Канал (предложен)
Северна Америка  Костарика Тихи Океан Карипско Море 2
Северна Америка и
Јужна Америка
[б 4]
 Панама Панамски Залив Карипско Море 2 Панамски Канал
Јужна Америка  Колумбија Тихи Океан Карипско Море 2
Јужна Америка  Чиле Јужен Тихи Океан Магеланов Проток
проток Бигл
Дрејков Премин
Јужен Океан 2 или 3[б 5]
Јужна Америка  Аргентина проток Бигл Јужен Атлантик Дрејков Премин 1, 2 или 3[б 6]
Австралија/Океанија  Австралија Јужен Тихи Океан Индиски Океан Јужен Океан 2 или 3[б 7] линија „Индијан пасифик“

Белешки[уреди | уреди извор]

 1. ЈАР излегува на три океани ако се вброи Јужниот Океан, а инаку само два.
 2. Исланд излегува на два океана ако Гренландското Море го сметаме за дел од Северноледениот Океан, но само еден ако се смета за составница на Северниот Атлантик.
 3. Гренланд е дел од Данското Кралство.
 4. Границата помеѓу Северна и Јужна Америка е донекаде произволна. Иако денешните атласи ја прикажуваат Панама целосно во Северна Америка, на други атласи континенталната граница оди долж Панамскиот Канал. Покрај ова, некои атласи од XIX век дури ја прикажувале континенталната граница долж границата меѓу Костарика и Панама, која тогаш била во состав на Голема Колумбија.[4]
 5. Чиле излегува на три океани ако земеме дека Јужниот и Атлантскиот Океан се среќаваат на негова територија, а инаку само два.
 6. Аргентина излегува на Јужниот Океан ако Дрејковиот Премин го сметаме за дел од него и Тихиот Океан ако сметаме дека неговите води се протегаат до аргентинскиот дел на протокот Бигл.
 7. Австралија излегува на три океана ако сметаме дека Јужниот Океан се протега далеку на север, но инаку само два.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „How many oceans are there?“. National Ocean Service. National Oceanic and Atmospheric Administration. Посетено на 7 февруари 2016.
 2. На пример, Франција не е вклучена бидејќи нејзините прекуморски департмани не се соседни на метрополска Франција. Ако се сметаат сите испрекинати територии, Франција би излегувала на три до четри океани.
 3. На пример, Индија не е вклучена. Таа излегува на Индискиот Океан, вклучувајќи го Бенгалскиот Залив, Арапското и Андаманското Море, од кои сите се во столбот за Индискиот Океан на табелата.
 4. Dollar Atlas of the World. Chicago and New York: Prepared and published especially for the Kansas City Journal, Kansas City, Missouri by Rand McNally & Company. 1900. стр. 118–120.