Список на екипи и велосипедисти на Тур де Франс 2017

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Број на возачи по држава кои учествувале на Тур де Франс 2017:
  20+
  10–19
  2–9
  1

Тур де Франс 2017 е 104. издание на трката, една од големите тркиво велосипедизмот. Трката составена од 21 етапа ќе се одржи од 1 до 23 јули 2017 година, започнувајќи во Диселдорф, Германија, а ќе заврши на Шанзелизе во Париз.[1] Сите осумнаесет UCI World Tourекипи биле автоматски поканети и се обврзани да учествуваат на трката.[2] Четири професионални континентални екипи биле дополнително поканети, чии покани биле објавени на 26 јануари 2017 година и со тоа главната група била составена од 22 екипи. Секоја екипа настапила со по девет возачи, со што главната група била составена од 198 возачи од 32 различни држави.[3]

Екипи[уреди | уреди извор]

Бидејќи Тур де Франс е настан од Светската турнеја, сите осумнаесет UCI World Tour екипи биле автоматски поканети и се обврзани да учествуваат на трката.[4] Четири професионални континентални екипи биле дополнително поканети, чии покани биле објавени на 26 јануари 2017 година и со тоа главната група била составена од 22 екипи.[5] Од овие екипи, Ванти-Груп Гобер, првпат ќе настапи на трката.[6]

Екипи од Светската турнеја UCI (18)
  1. FRA Аг2р-Ла Мондијал
  2. KAZ Астана
  3. BRN Бахреин-Мерида
  4. USA БМЦ Рејсинг
  5. GER Бора-хансгрое
  6. USA Канондејл-Драпак
  7. RSA Дименжн Дата
  8. FRA ФДЖ
  9. SUI Катјуша-Алпесин
  10. NED Лото НЛ-Џамбо
  11. BEL Лото-Судал
  12. ESP Мовистар
  13. AUS Орика-Скот
  14. BEL Квик-Степ Флорс
  15. GBR Скај
  16. GER Санвеб
  17. USA Трек-Сегафредо
  18. UAE ОАЕ Абу Даби
Професионални континентални екипи (4)
  1. FRA Кофидис
  2. FRA Директ Енержи
  3. FRA Фортунео-Оскаро
  4. BEL Ванти-Груп Гобер

Велосипедисти[уреди | уреди извор]

Легенда
Бр. Почетен број носен од возачот во текот на трката
Место Место во генералниот пласман
Време Задоцнување зад победникот во генералниот пласман
Ги означува возачите родени на или по 1 јануари 1992, квалификувани за пласманот за млад возач
Жолта маичка Го означува победникот во генералниот пласман
Зелена маичка Го означува победникот во бодовниот пласман
Црвено-бела маичка Го означува победникот во планинскиот пласман
Бела маичка Го означува победникот во пласманот за млад возач (квалификуваните се означени со †)
Jersey yellow number.svg Ги означува возачите кои се во победничката екипа на екипниот пласман
A white jersey with a red dossard Го означува победникот на наградата за борбеност
ДНС Го означува возачот кој не започнал етапа, како и етапата пред која се повлекол
ДНФ Го означува возачот кој не завршил етапа, како и етапата на која се повлекол
ДСК Го означува возачот кој бил дисквалификуван од трката, како и етапата на која тоа се случило
Возраста е точно до 1 јули 2017 година, датумот на кој започнала трката

По почетен број[уреди | уреди извор]

Бр. Име Националност Екипа Возраст Место Време Нав.
1 Крис Фрум Yellow jersey White jersey with a yellow dossard  Обединето Кралство Тим Скај 32 1 86ч 20' 55" [7]
2 Серхио Енао White jersey with a yellow dossard  Колумбија Тим Скај 29 28 + 1ч 16' 32" [8]
3 Васил Кириенка White jersey with a yellow dossard  Белорусија Тим Скај 36 112 + 3ч 21' 15" [9]
4 Кристијан Кнес White jersey with a yellow dossard  Германија Тим Скај 36 144 + 3ч 55' 31" [10]
5 Михал Квјатковски White jersey with a yellow dossard  Полска Тим Скај 27 57 + 2ч 17' 48" [11]
6 Микел Ланда White jersey with a yellow dossard  Шпанија Тим Скај 27 4 + 2' 21" [12]
7 Микел Ниеве White jersey with a yellow dossard  Шпанија Тим Скај 33 14 + 25' 28" [13]
8 Лук Роу White jersey with a yellow dossard  Обединето Кралство Тим Скај 27 14 + 25' 28" [14]
9 Герајнт Томас  Обединето Кралство Тим Скај 31 ДНФ-9 [15]
11 Ромен Барде  Франција Аг2р-Ла Мондијал 26 3 + 2' 20" [16]
12 Јан Бакелантс  Белгија Аг2р-Ла Мондијал 31 22 + 50' 04" [17]
13 Аксел Домон  Франција Аг2р-Ла Мондијал 26 68 + 2ч 35' 33" [18]
14 Матијас Франк  Швајцарија Аг2р-Ла Мондијал 30 30 + 1ч 21' 16" [19]
15 Бен Гаштауер  Луксембург Аг2р-Ла Мондијал 29 37 + 1ч 38' 33" [20]
16 Сирил Готје  Франција Аг2р-Ла Мондијал 29 48 + 2ч 03' 24" [21]
17 Пјер ЛатурYoung rider  Франција Аг2р-Ла Мондијал 23 29 + 1ч 18' 45" [22]
18 Оливер Насен  Белгија Аг2р-Ла Мондијал 26 63 + 2ч 28' 02" [23]
19 Алекси Вијермоз  Франција Аг2р-Ла Мондијал 29 13 + 24' 38" [24]
21 Наиро Кинтана  Колумбија Мовистар Тим 27 12 + 15' 28" [25]
22 Андреј Амадор  Костарика Мовистар Тим 30 87 + 2ч 56' 43" [26]
23 Даниеле Бенати  Италија Мовистар Тим 36 104 + 3ч 13' 44" [27]
24 Карлос Бетанкур  Колумбија Мовистар Тим 27 18 + 37' 47" [28]
25 Џонатан Кастровјехо  Шпанија Мовистар Тим 30 60 + 2ч 22' 44" [29]
26 Иманол Ервити  Шпанија Мовистар Тим 33 92 + 3ч 00' 21" [30]
27 Хесус Ерада  Шпанија Мовистар Тим 26 97 + 3ч 06' 05" [31]
28 Јаша ЗитерлинYoung rider  Германија Мовистар Тим 24 108 + 3ч 17' 53" [32]
29 Алехандро Валверде  Шпанија Мовистар Тим 37 ДНФ-1 [33]
31 Алберто Контадор  Шпанија Трек-Сегафредо 34 9 + 8' 49" [34]
32 Кун де Корт  Холандија Трек-Сегафредо 34 70 + 2ч 38' 33" [35]
33 Џон Дегенколб  Германија Трек-Сегафредо 28 121 + 3ч 35' 14" [36]
34 Фабио Фелине  Италија Трек-Сегафредо 27 ДНФ-14 [37]
35 Михаел ГоглYoung rider  Австрија Трек-Сегафредо 23 146 + 3ч 59' 06" [38]
36 Маркел Иризар  Шпанија Трек-Сегафредо 37 135 + 3ч 47' 10" [39]
37 Бауке Молема  Холандија Трек-Сегафредо 30 17 + 37' 43" [40]
38 Харлинсон Пантано  Колумбија Трек-Сегафредо 28 46 + 2ч 01' 30" [41]
39 Ајмар Зубелдија  Шпанија Трек-Сегафредо 40 52 + 2ч 06' 30" [42]
41 Ричи Порт  Австралија БМЦ Рејсинг Тим 32 ДНФ-9 [43]
42 Дамијано Карузо  Италија БМЦ Рејсинг Тим 29 11 + 14' 48" [44]
43 Алесандро де Марки  Италија БМЦ Рејсинг Тим 31 99 + 3ч 07' 25" [45]
44 Штефан КингYoung rider  Швајцарија БМЦ Рејсинг Тим 23 79 + 2ч 49' 17" [46]
45 Амаел Моанар  Франција БМЦ Рејсинг Тим 35 32 + 1ч 32' 02" [47]
46 Николас Роуш  Ирска БМЦ Рејсинг Тим 32 33 + 1ч 32' 35" [48]
47 Михаел ШерYoung rider  Швајцарија БМЦ Рејсинг Тим 30 72 + 2ч 41' 54" [49]
48 Грег ван Авермет  Белгија БМЦ Рејсинг Тим 32 58 + 2ч 19' 14" [50]
49 Данило Вис  Швајцарија БМЦ Рејсинг Тим 31 81 + 2ч 53' 51" [51]
51 Фабио Ару  Италија Астана 26 5 + 3' 05" [52]
52 Дарио Каталдо  Италија Астана 32 ДНФ-11 [53]
53 Јакоб Фуглсанг  Данска Астана 32 ДНФ-13 [54]
54 Андриј Гривко  Украина Астана 33 120 + 3ч 32' 14" [55]
55 Дмитриј Груздев  Казахстан Астана 31 115 + 3ч 24' 42" [56]
56 Бахтијар КожатајевYoung rider  Казахстан Астана 25 93 + 3ч 04' 11" [57]
57 Алексеј ЛуценкоYoung rider  Казахстан Астана 24 71 + 2ч 39' 10" [58]
58 Михаел ВалгренYoung rider  Данска Астана 25 61 + 2ч 25' 36" [59]
59 Андреј Зајтс  Казахстан Астана 30 44 + 1ч 59' 09" [60]
61 Луис МејнтџесYoung rider  ЈАР ОАЕ Тим Емирати 25 8 + 8' 20" [61]
62 Дарвин Атапума  Колумбија ОАЕ Тим Емирати 29 41 + 1ч 50' 31"| [62]
63 Матео Боно  Италија ОАЕ Тим Емирати 33 111 + 3ч 20' 59" [63]
64 Кристијан Ѓурасек  Хрватска ОАЕ Тим Емирати 29 50 + 2ч 04' 53" [64]
65 Вегард Стаке Ленген  Норвешка ОАЕ Тим Емирати 28 127 + 3ч 41' 52" [65]
66 Марко Маркато  Италија ОАЕ Тим Емирати 33 96 + 3ч 05' 53" [66]
67 Мануеле Мори  Италија ОАЕ Тим Емирати 36 ДНФ-9 [67]
68 Бен Свифт  Обединето Кралство ОАЕ Тим Емирати 29 83 + 2ч 54' 48" [68]
69 Диего Улиси  Италија ОАЕ Тим Емирати 27 39 + 1ч 45' 23" [69]
71 Арно Демар  Франција ФДЖ 25 ХД-9 [70]
72 Давиде Чимолаи  Италија ФДЖ 27 152 + 4ч 06' 15" [71]
73 Микаел ДелажYoung rider  Франција ФДЖ 31 ХД-9 [72]
74 Јакопо Гварниери  Италија ФДЖ 29 ХД-9 [73]
75 Игнатас Коноваловас  Литванија ФДЖ 31 ХД-9 [74]
76 Оливје Ле ГакYoung rider  Франција ФДЖ 23 158 + 4ч 17' 21" [75]
77 Руди Молар  Франција ФДЖ 27 36 + 1ч 35' 55" [76]
78 Тибо Пино  Франција ФДЖ 27 ДНФ-17 [77]
79 Артур Вишо  Франција ФДЖ 28 ДНФ-13 [78]
81 Естебан Чавес  Колумбија Орика-Скот 27 62 + 2ч 27' 34" [79]
82 Михаел Албасини  Швајцарија Орика-Скот 36 98 + 3ч 06' 55" [80]
83 Лук Дарбриџ  Австралија Орика-Скот 26 ДНФ-2 [81]
84 Метју Хејман  Австралија Орика-Скот 39 151 + 4ч 05' 17" [82]
85 Дамјен ХаусонYoung rider  Австралија Орика-Скот 24 88 + 2ч 56' 57" [83]
86 Дарил Импи  ЈАР Орика-Скот 32 47 + 2ч 01' 59" [84]
87 Јенс Кекелејре  Белгија Орика-Скот 28 59 + 2ч 22' 26" [85]
88 Роман Кројцигер  Чешка Орика-Скот 31 24 + 59' 58" [86]
89 Сајмон ЈејтсYoung rider  Обединето Кралство Орика-Скот 24 7 + 6' 14" [87]
91 Марк Кевендиш  Обединето Кралство Тим Дименжн Дата 32 ДНС-5 [88]
92 Едвалд Боасон Хаген  Норвешка Тим Дименжн Дата 30 78 + 2ч 48' 12" [89]
93 Стивен Камингс  Обединето Кралство Тим Дименжн Дата 36 141 + 3ч 53' 10" [90]
94 Бернхард Ајзел  Австрија Тим Дименжн Дата 36 153 + 4ч 10' 18" [91]
95 Рејнарт Јансе ван Ренсбург  ЈАР Тим Дименжн Дата 28 118 + 3ч 30' 54" [92]
96 Серж Пауелс  Белгија Тим Дименжн Дата 33 19 + 39' 36" [93]
97 Марк Реншо  Австралија Тим Дименжн Дата 34 ХД-9 [94]
98 Скот ТвејтсYoung rider  Обединето Кралство Тим Дименжн Дата 27 107 + 3ч 16' 28" [95]
99 Јако Вентер  ЈАР Тим Дименжн Дата 30 162 + 4ч 20' 16" [96]
101 Марсел Кител  Германија Квик-Степ Флорс 29 ДНФ-17 [97]
102 Џек Бауер  Нов Зеланд Квик-Степ Флорс 32 105 + 3ч 15' 13" [98]
103 Џанлука Брамбила  Италија Квик-Степ Флорс 29 53 + 2ч 06' 57" [99]
104 Филип Жилбер  Белгија Квик-Степ Флорс 34 ДНС-16 [100]
105 Даниел Мартин  Ирска Квик-Степ Флорс 30 6 + 4' 42" [101]
106 Фабио Сабатини  Италија Квик-Степ Флорс 32 154 + 4ч 10' 25" [102]
107 Здењек Штибар  Чешка Квик-Степ Флорс 31 102 + 3ч 12' 12" [103]
108 Матео Трентин  Италија Квик-Степ Флорс 27 ХД-9 [104]
109 Жилјен Вермот  Белгија Квик-Степ Флорс 27 139 + 3ч 52' 54" [105]
111 Петер Саган  Словачка Бора-Хансгрое 27 ДСК-4 [106]
112 Маќеј Боднар  Полска Бора-Хансгрое 32 116 + 3ч 26' 58" [107]
113 Емануел БухманYoung rider  Германија Бора-Хансгрое 24 15 + 33' 21" [108]
114 Маркус Бургхарт  Германија Бора-Хансгрое 34 131 + 3ч 45' 57" [109]
115 Рафал Мајка  Полска Бора-Хансгрое 27 ДНС-10 [110]
116 Џеј МекартиYoung rider  Австралија Бора-Хансгрое 24 94 + 3ч 05' 13" [111]
117 Павел Полјањски  Полска Бора-Хансгрое 27 80 + 2ч 53' 42" [112]
118 Јурај Саган  Словачка Бора-Хансгрое 28 ХД-9 [113]
119 Ридигер Зелиг  Германија Бора-Хансгрое 28 165 + 4ч 26' 43" [114]
121 Тони Мартин  Германија Катјуша-Алпесин 32 101 + 3ч 10' 18" [115]
122 Марко Халер  Австрија Катјуша-Алпесин 26 155 + 4ч 13' 50" [116]
123 Рето Холенштајн  Швајцарија Катјуша-Алпесин 31 150 + 4ч 03' 45" [117]
124 Роберт Кишерловски  Хрватска Катјуша-Алпесин 30 31 + 1ч 25' 25" [118]
125 Александер Кристоф  Норвешка Катјуша-Алпесин 29 130 + 3ч 45' 40" [119]
126 Мауритс Ламертинк  Холандија Катјуша-Алпесин 26 75 + 2ч 44' 01" [120]
127 Тијаго Машадо  Португалија Катјуша-Алпесин 31 74 + 2ч 43' 36" [121]
128 Нилс ПолитYoung rider  Германија Катјуша-Алпесин 23 95 + 3ч 05' 52" [122]
129 Рик ЦабелYoung rider  Германија Катјуша-Алпесин 23 145 + 3ч 55' 48" [123]
131 Андре Грајпел  Германија Лото-Судал 34 149 + 4ч 02' 54" [124]
132 Ларс Итинг Бак  Данска Лото-Судал 37 123 + 3ч 37' 04" [125]
133 Тиш БенотYoung rider  Белгија Лото-Судал 23 20 + 42' 04" [126]
134 Томас де Гент  Белгија Лото-Судал 30 51 + 2ч 05' 36" [127]
135 Тони ГалопенYoung rider  Франција Лото-Судал 29 21 + 42' 39" [128]
136 Адам Хансен  Австралија Лото-Судал 36 113 + 3ч 22' 31" [129]
137 Јирген Рулантс  Белгија Лото-Судал 31 136 + 3ч 47' 20" [130]
138 Марсел Зиберг  Германија Лото-Судал 35 ДНС-17 [131]
139 Тим Веленс  Белгија Лото-Судал 26 ДНФ-15 [132]
141 Мајкл Метјус  Австралија Тим Санвеб 26 69 + 2ч 36' 36" [133]
142 Никијас Арнт  Германија Тим Санвеб 25 84 + 2ч 54' 54" [134]
143 Варан Баргиј  Франција Тим Санвеб 25 10 + 9' 25" [135]
144 Рој Курверс  Холандија Тим Санвеб 37 142 + 3ч 53' 38" [136]
145 Зимон Гешке  Германија Тим Санвеб 31 64 + 2ч 28' 57" [137]
146 Рамон Синкелдам  Холандија Тим Санвеб 28 148 + 4ч 01' 54" [138]
147 Лауренс тен Дам  Холандија Тим Санвеб 36 67 + 2ч 34' 56" [139]
148 Мике ТенисенYoung rider  Холандија Тим Санвеб 24 129 + 3ч 43' 52" [140]
149 Алберт Тимер  Холандија Тим Санвеб 32 157 + 4ч 16' 21" [141]
151 Насер Бухани  Франција Кофидис 26 138 + 3ч 51' 29" [142]
152 Димитри Клејс  Белгија Кофидис 30 163 + 4ч 25' 01" [143]
153 Никола Еде  Франција Кофидис 29 76 + 2ч 45' 11" [144]
154 Кристоф ЛапортYoung rider  Франција Кофидис 24 133 + 3ч 46' 47" [145]
155 Сирил Лемоан  Франција Кофидис 34 128 + 3ч 43' 45" [146]
156 Луис Анхел Мате  Шпанија Кофидис 33 56 + 2ч 15' 28" [147]
157 Даниел Наваро  Шпанија Кофидис 33 27 + 1ч 15' 26" [148]
158 Флоријан СенешалYoung rider  Франција Кофидис 23 161 + 4ч 19' 17" [149]
159 Жилјен Симон  Франција Кофидис 31 117 + 3ч 29' 21" [150]
161 Роберт Гесинк  Холандија Лото НЛ-Џамбо 31 ДНФ-9 [151]
162 Џорџ Бенет  Нов Зеланд Лото НЛ-Џамбо 27 ДНФ-16 [152]
163 Дилан ГруневегенYoung rider  Холандија Лото НЛ-Џамбо 24 156 + 4ч 16' 02" [153]
164 Том Лезер  Холандија Лото НЛ-Џамбо 31 166 + 4ч 32' 21" [154]
165 Паул Мартенс  Германија Лото НЛ-Џамбо 33 82 + 2ч 54' 14" [155]
166 Примож Роглич  Словенија Лото НЛ-Џамбо 27 38 + 1ч 44' 41" [156]
167 Тимо РосенYoung rider  Холандија Лото НЛ-Џамбо 24 ДНФ-19 [157]
168 Јос ван Емден  Холандија Лото НЛ-Џамбо 32 ДНФ-9 [158]
169 Роберт Вагнер  Германија Лото НЛ-Џамбо 34 164 + 4ч 25' 12" [159]
171 Тома Веклер  Франција Директ Енержи 38 91 + 2ч 58' 51" [160]
172 Тома БудаYoung rider  Франција Директ Енержи 23 140 + 3ч 53' 08" [161]
173 Лилијан КалмежанYoung rider  Франција Директ Енержи 24 35 + 1ч 35' 16" [162]
174 Силвен Шаванел  Франција Директ Енержи 38 25 + 1ч 04' 22" [163]
175 Јоан Жан  Франција Директ Енержи 36 134 + 3ч 47' 08" [164]
176 Адриен Пети  Франција Директ Енержи 26 126 + 3ч 41' 34" [165]
177 Периг Кеменер  Франција Директ Енержи 33 106 + 3ч 15' 40" [166]
178 Ромен Сикар  Франција Директ Енержи 29 66 + 2ч 33' 24" [167]
179 Анжело Тилик  Франција Директ Енержи 26 89 + 2ч 57' 05" [168]
181 Пјер Ролан  Франција Канондејл-Драпак 30 54 + 2ч 11' 54" [169]
182 Алберто БетиолYoung rider  Италија Канондејл-Драпак 23 90 + 2ч 57' 56" [170]
183 Патрик Бевин  Нов Зеланд Канондејл-Драпак 26 114 + 3ч 23' 00" [171]
184 Нејтан Браун  САД Канондејл-Драпак 25 43 + 1ч 57' 52" [172]
185 Сајмон Кларк  Австралија Канондејл-Драпак 30 86 + 2ч 55' 27" [173]
186 Тејлор Фини  САД Канондејл-Драпак 27 159 + 4ч 18' 15" [174]
187 Ендру Талански  САД Канондејл-Драпак 28 49 + 2ч 03' 27" [175]
188 Ригоберто Уран  Колумбија Канондејл-Драпак 30 2 + 54" [176]
189 Дилан ван БарлеYoung rider  Холандија Канондејл-Драпак 25 77 + 2ч 47' 11" [177]
191 Јон Изагире  Шпанија Бахреин-Мерида 28 ДНФ-1 [178]
192 Јукија Араширо  Јапонија Бахреин-Мерида 32 109 + 3ч 18' 16" [179]
193 Грега Боле  Словенија Бахреин-Мерида 31 143 + 3ч 55' 29" [180]
194 Борут Божич  Словенија Бахреин-Мерида 36 160 + 4ч 18' 41" [181]
195 Јанез Брајкович  Словенија Бахреин-Мерида 33 45 + 2ч 00' 38" [182]
196 Онджеј Цинк  Чешка Бахреин-Мерида 26 ДНФ-19 [183]
197 Сони Колбрели  Италија Бахреин-Мерида 27 122 + 3ч 36' 22" [184]
198 Цгабу Грмај  Етиопија Бахреин-Мерида 25 73 + 2ч 42' 15" [185]
199 Хавиер Морено  Шпанија Бахреин-Мерида 32 119 + 3ч 32' 06" [186]
201 Гијом МартенYoung rider  Франција Ванти-Груп Гобер 24 23 + 53' 52" [187]
202 Фредерик Бакерт  Белгија Ванти-Груп Гобер 27 132 + 3ч 46' 36" [188]
203 Томас Деганд  Белгија Ванти-Груп Гобер 31 132 + 3ч 46' 36" [189]
204 Марко Минард  Холандија Ванти-Груп Гобер 28 40 + 1ч 48' 11" [190]
205 Јоан Офредо  Франција Ванти-Груп Гобер 30 110 + 3ч 20' 50" [191]
206 Андреја Пасквалон  Италија Ванти-Груп Гобер 29 137 + 3ч 51' 18" [192]
207 Дион СмитYoung rider  Нов Зеланд Ванти-Груп Гобер 24 124 + 3ч 39' 24" [193]
208 Гијом ван Кејрсбулк  Белгија Ванти-Груп Гобер 26 147 + 3ч 59' 48" [194]
209 Питер Ванспејбрук  Белгија Ванти-Груп Гобер 30 100 + 3ч 09' 38" [195]
211 Даниел МеклејYoung rider  Обединето Кралство Фортунео - Витал Консепт 25 ДНФ-17 [196]
212 Максим Буе  Франција Фортунео - Витал Консепт 30 55 + 2ч 13' 23" [197]
213 Брис Феји  Франција Фортунео - Витал Консепт 31 16 + 36' 46" [198]
214 Ели ЖесберYoung rider  Франција Фортунео - Витал Консепт 22 85 + 2ч 55' 13" [199]
215 Ромен Арди  Франција Фортунео - Витал Консепт 28 26 + 1ч 12' 51" [200]
216 Пјер Лик Перишон  Франција Фортунео - Витал Консепт 30 42 + 1ч 57' 29" [201]
217 Лорен Пишон  Франција Фортунео - Витал Консепт 30 125 + 3ч 39' 45" [202]
218 Едвардо Сепулведа  Аргентина Фортунео - Витал Консепт 26 65 + 2ч 31' 05" [203]
219 Флоријан Вашон  Франција Фортунео - Витал Консепт 32 103 + 3ч 13' 10" [204]

По националност[уреди | уреди извор]

Вкупно 198 возачи ќе настапат на Тур де Франс 2017 од 32 различни држави.

Држава Бр. на возачи Завршиле Етапни победи
 Австралија 9 6 2 (Мајкл Метјус х2)
 Австрија 3 3
 Аргентина 1 1
 Белгија 16 14
 Белорусија 1 1
 Обединето Кралство 9 6 1 (Герајнт Томас)
 Германија 16 14 5 (Марсел Кител x5)
 Данска 3 2
 Етиопија 1 1
 Ирска 2 2
 Италија 18 13 1 (Фабио Ару)
 Јапонија 1 1
 ЈАР 4 4
 Казахстан 4 4
 Колумбија 7 7 1 (Ригоберто Уран)
 Костарика 1 1
 Литванија 1 0 0
 Луксембург 1 1
 Нов Зеланд 4 3
 Норвешка 3 3 1 (Едвалд Боасон Хаген)
 Полска 4 3 1 (Маќеј Боднар)
 Португалија 1 1
 Словачка 2 0 1 (Петер Саган)
 Словенија 4 4 1 (Примож Роглич)
 САД 3 3
 Украина 1 1
 Франција 39 35 5 (Арно Демар, Лилијан Калмежан, Ромен Барде, Варан Баргиј х2)
 Холандија 15 12 2 (Бауке Молема, Дилан Груневеген)
 Хрватска 2 2
 Чешка 3 2
 Швајцарија 6 6
 Шпанија 13 11
Вкупно 198 167 21

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „2017 Route – Sporting aspects, stage cities“. Тур де Франс. Amaury Sport Organisation. Посетено на 30 јуни 2017.
  2. „UCI Cycling Regulations: Part 2: Road Races page 110 article 2.15.127“ (PDF). uci.ch. Меѓународен велосипедистички сојуз. Архивирано од изворникот (PDF) на 2 јули 2015. Посетено на 20 август 2015.
  3. „Start list“. Тур де Франс. Amaury Sport Organisation. Посетено на 30 јуни 2017.
  4. „UCI Cycling Regulations: Part 2: Road Races page 110 article 2.15.127“ (PDF). uci.ch. Меѓународен велосипедистички сојуз. Архивирано од изворникот (PDF) на 2 јули 2015. Посетено на 20 август 2015.
  5. Roadbook 2017, p. 5.
  6. Вин, Најџел (26 јануари 2017). „Tour de France 2017 wildcard teams announced“. Cycling Weekly. Time Inc. UK. Посетено на 17 јуни 2017.
  7. „Chris Froome“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  8. „Sergio Henao“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  9. „Vasil Kiryienka“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  10. „Christian Knees“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  11. „Michał Kwiatkowski“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  12. „Mikel Landa“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  13. „Mikel Nieve“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  14. „Luke Rowe“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  15. „Geraint Thomas“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  16. „Romain Bardet“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  17. „Jan Bakelants“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  18. „Axel Domont“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  19. „Mathias Frank“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  20. „Ben Gastauer“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  21. „Cyril Gautier“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  22. „Pierre Latour“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  23. „Oliver Naesen“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  24. „Alexis Vuillermoz“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  25. „Nairo Quintana“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  26. „Andrey Amador“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  27. „Daniele Bennati“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  28. „Carlos Betancur“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  29. „Jonathan Castroviejo“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  30. „Imanol Erviti“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  31. „Jesús Herrada“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  32. „Jasha Sütterlin“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  33. „Alejandro Valverde“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  34. „Alberto Contador“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  35. „Koen De Kort“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  36. „John Degenkolb“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  37. „Fabio Felline“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  38. „Michael Gogl“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  39. „Markel Irizar“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  40. „Bauke Mollema“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  41. „Jarlinson Pantano“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  42. „Haimar Zubeldia“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  43. „Richie Porte“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  44. „Damiano Caruso“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  45. „Alessandro De Marchi“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  46. „Stefan Küng“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  47. „Amaël Moinard“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  48. „Nicolas Roche“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  49. „Michael Schär“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  50. „Greg Van Avermaet“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  51. „Danilo Wyss“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  52. „Fabio Aru“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  53. „Dario Cataldo“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  54. „Jakob Fuglsang“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  55. „Andriy Hrivko“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  56. „Dmitriy Gruzdev“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  57. „Bakhtiyar Kozhatayev“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  58. „Alexey Lutsenko“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  59. „Michael Valgren“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  60. „Andrey Zeits“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  61. „Louis Meintjes“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  62. „Darwin Atapuma“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  63. „Matteo Bono“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  64. „Kristijan Đurasek“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  65. „Vegard Stake Laengen“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  66. „Marco Marcato“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  67. „Manuele Mori“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  68. „Ben Swift“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  69. „Diego Ulissi“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  70. „Arnaud Démare“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  71. „Davide Cimolai“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  72. „Mickaël Delage“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  73. „Jacopo Guarnieri“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  74. „Ignatas Konovalovas“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  75. „Olivier Le Gac“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  76. „Rudy Molard“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  77. „Thibaut Pinot“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  78. „Arthur Vichot“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  79. „Esteban Chaves“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  80. „Michael Albasini“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  81. „Luke Durbridge“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  82. „Mathew Hayman“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  83. „Damien Howson“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  84. „Daryl Impey“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  85. „Jens Keukeleire“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  86. „Roman Kreuziger“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  87. „Simon Yates“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  88. „Mark Cavendish“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  89. „Edvald Boasson Hagen“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  90. „Stephen Cummings“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  91. „Bernhard Eisel“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  92. „Reinardt Janse Van Rensburg“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  93. „Serge Pauwels“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  94. „Mark Renshaw“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  95. „Scott Thwaites“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  96. „Jaco Venter“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  97. „Marcel Kittel“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  98. „Jack Bauer“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  99. „Gianluca Brambilla“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  100. „Philippe Gilbert“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  101. „Daniel Martin“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  102. „Fabio Sabatini“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  103. „Zdeněk Štybar“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  104. „Matteo Trentin“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  105. „Julien Vermote“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  106. „Peter Sagan“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  107. „Maciej Bodnar“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  108. „Emanuel Buchmann“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  109. „Marcus Burghardt“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  110. „Rafał Majka“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  111. „Jay McCarthy“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  112. „Paweł Poljański“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  113. „Juraj Sagan“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  114. „Rüdiger Selig“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  115. „Tony Martin“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  116. „Marco Haller“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  117. „Reto Hollenstein“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  118. „Robert Kišerlovski“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  119. „Alexander Kristoff“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  120. „Maurits Lammertink“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  121. „Tiago Machado“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  122. „Nils Politt“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  123. „Rick Zabel“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  124. „André Greipel“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  125. „Lars Ytting Bak“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  126. „Tiesj Benoot“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  127. „Thomas De Gendt“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  128. „Tony Gallopin“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  129. „Adam Hansen“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  130. „Jurgen Roelandts“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  131. „Marcel Sieberg“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  132. „Tim Wellens“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  133. „Michael Matthews“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  134. „Nikias Arndt“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  135. „Warren Barguil“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  136. „Roy Curvers“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  137. „Simon Geschke“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  138. „Ramon Sinkeldam“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  139. „Laurens Ten Dam“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  140. „Mike Teunissen“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  141. „Albert Timmer“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  142. „Nacer Bouhanni“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  143. „Dimitri Claeys“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  144. „Nicolas Edet“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  145. „Christophe Laporte“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  146. „Cyril Lemoine“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  147. „Luis Ángel Maté“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  148. „Daniel Navarro“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  149. „Florian Sénéchal“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  150. „Julien Simon“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  151. „Robert Gesink“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  152. „George Bennett“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  153. „Dylan Groenewegen“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  154. „Tom Leezer“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  155. „Paul Martens“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  156. „Primož Roglič“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  157. „Timo Roosen“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  158. „Jos Van Emden“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  159. „Robert Wagner“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  160. „Thomas Voeckler“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  161. „Thomas Boudat“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  162. „Lilian Calmejane“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  163. „Sylvain Chavanel“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  164. „Yohann Gene“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  165. „Adrien Petit“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  166. „Perrig Quemeneur“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  167. „Romain Sicard“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  168. „Angelo Tulik“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  169. „Pierre Rolland“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  170. „Alberto Bettiol“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  171. „Patrick Bevin“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  172. „Nathan Brown“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  173. „Simon Clarke“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  174. „Taylor Phinney“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  175. „Andrew Talansky“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  176. „Rigoberto Urán“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  177. „Dylan Van Baarle“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  178. „Ion Izagirre“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  179. „Yukiya Arashiro“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  180. „Grega Bole“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  181. „Borut Božič“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  182. „Janez Brajkovič“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  183. „Ondřej Cink“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  184. „Sonny Colbrelli“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  185. „Tsgabu Grmay“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  186. „Javier Moreno“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  187. „Guillaume Martin“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  188. „Frederik Backaert“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  189. „Thomas Degand“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  190. „Marco Minnaard“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  191. „Yoann Offredo“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  192. „Andrea Pasqualon“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  193. „Dion Smith“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  194. „Guillaume Van Keirsbulck“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  195. „Pieter Vanspeybrouck“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  196. „Daniel McLay“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  197. „Maxime Bouet“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  198. „Brice Feillu“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  199. „Élie Gesbert“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  200. „Romain Hardy“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  201. „Pierre-Luc Perichon“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  202. „Laurent Pichon“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  203. „Eduardo Sepúlveda“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.
  204. „Florian Vachon“. ProCyclingStats. ProCyclingStats BV. Посетено на 30 јуни 2017.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]