Список на екипи и велосипедисти на Вуелта а Еспања 2014

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Вуелта а Еспања 2014 — 69. издание на велосипедската трка Вуелта а Еспања, една од трите големи трки. На Вуелта а Еспања настапиле 198 возачи од 22 велосипедски екипи; трката се одржувала од 23 август до 14 септември 2014 година, започнувајќи во Херез де ла Фронтера и завршувајќи во Сантјаго де Компостела.

Екипи[уреди | уреди извор]

Сите осумнаесет UCI World Tour екипи биле автоматски повикани и биле обврзани да испратат своја екипа. Во април 2014 година, на четири професионални континентални им биле доделени специјални покани, со што се создала група од 22 екипи.[1] Вклучувањето на МТН Кубека на трката е прво појавување на африканска екипа на некоја голема трка.[2]

Екипи кои настапиле на трката биле:

*: Специјално поканети професионални континентални екипи.

По возач[уреди | уреди извор]

Списокот на возачи на почетокот на трката бил:[3]

Легенда
Бр. Почетниот број носен од возачот во текот на Вуелта.
Место Место во генералниот пласман.
ДНС Го означува возачот кој не започнал, како и етапата пред која се повлекол.
ДНФ Го означува возачот кој не завршил, како и етапата на која се повлекол.
ХД Го означува возачот кој не успеал да заврши во рамките на временската граница, како и етапата на која тоа се случило.
ДСК Го означува возачот кој бил дисквалификуван од трката, како и етапата на која тоа се случило.
Возраста е утврдена на 23 август 2014 година, датумот на кој започнала Вуелта
Бр. Име Националност Екипа Возраст Место
1 Валерио Конти  Италија Лампре-Мерида 21 112
2 Винер Анакона  Колумбија Лампре-Мерида 26 27
3 Дамијано Кунего  Италија Лампре-Мерида 32 76
4 Елија Фавили  Италија Лампре-Мерида 25 109
5 Роберто Ферари  Италија Лампре-Мерида 31 145
6 Пшемислав Њемјец  Полска Лампре-Мерида 34 26
7 Филипо Поцато  Италија Лампре-Мерида 32 ДНС-20
8 Максимилијано Ричезе  Аргентина Лампре-Мерида 31 138
9 Хосе Серпа  Колумбија Лампре-Мерида 35 93
11 Ибер Дипон  Франција Аг2р-Ла Мондијал 33 54
12 Карлос Бетанкур  Колумбија Аг2р-Ла Мондијал 24 158
13 Максим Буе  Франција Аг2р-Ла Мондијал 27 ДНФ-11
14 Дамјен Годен  Франција Аг2р-Ла Мондијал 28 132
15 Патрик Греч  Германија Аг2р-Ла Мондијал 27 126
16 Јаухен Хутарович  Белорусија Аг2р-Ла Мондијал 30 134
17 Лојд Мондори  Франција Аг2р-Ла Мондијал 32 ДНФ-15
18 Риналдо Ночентини  Италија Аг2р-Ла Мондијал 36 96
19 Себастјен Тиржо  Франција Аг2р-Ла Мондијал 30 154
21 Фабио Ару  Италија Астана 24 5
22 Данил Фоминих  Казахстан Астана 22 ДНФ-20
23 Андреа Гвардини  Италија Астана 25 159
24 Јакопо Гварниери  Италија Астана 27 150
25 Танел Кангерт  Естонија Астана 27 ДНФ-17
26 Микел Ланда  Шпанија Астана 24 28
27 Алексеј Луценко  Казахстан Астана 21 100
28 Паоло Тиралонго  Италија Астана 37 33
29 Андреј Зајтс  Казахстан Астана 27 50
31 Вилко Келдерман  Холандија Белкин Про Сајклинг 23 14
32 Стеф Клемент  Холандија Белкин Про Сајклинг 31 69
33 Лауренс тен Дам  Холандија Белкин Про Сајклинг 33 44
34 Роберт Гесинк  Холандија Белкин Про Сајклинг 28 ДНС-18
35 Морено Хофланд  Холандија Белкин Про Сајклинг 22 ДНФ-9
36 Паул Мартенс  Германија Белкин Про Сајклинг 30 58
37 Мартејн Кејзер  Холандија Белкин Про Сајклинг 26 80
38 Мартен Тјалинги  Холандија Белкин Про Сајклинг 36 137
39 Роберт Вагнер  Германија Белкин Про Сајклинг 31 151
41 Самуел Санчез  Шпанија БМЦ Рејсинг Тим 36 6
42 Роан Денис Австралија Австралија БМЦ Рејсинг Тим 24 84
43 Кедел Еванс Австралија Австралија БМЦ Рејсинг Тим 37 52
44 Филип Жилбер  Белгија БМЦ Рејсинг Тим 32 45
45 Стив Морабито  Швајцарија БМЦ Рејсинг Тим 31 ДНФ-11
46 Доминик Нерц  Германија БМЦ Рејсинг Тим 24 18
47 Мануел Квинцијато  Италија БМЦ Рејсинг Тим 34 68
48 Лери Ворбас  САД БМЦ Рејсинг Тим 24 74
49 Данило Вис  Швајцарија БМЦ Рејсинг Тим 28 36
51 Jersey blue dotted.png Луис Леон Санчез  Шпанија Каха Рурал-Сегурос РГА 30 56
52 Хавиер Арамендија  Шпанија Каха Рурал-Сегурос РГА 27 98
53 Давид Аројо  Шпанија Каха Рурал-Сегурос РГА 34 20
54 Пелио Билбао  Шпанија Каха Рурал-Сегурос РГА 24 60
55 Карол Домагалски  Полска Каха Рурал-Сегурос РГА 24 124
56 Франческо Ласка  Италија Каха Рурал-Сегурос РГА 26 156
57 Љуис Мас  Шпанија Каха Рурал-Сегурос РГА 25 121
58 Антонио Пједра  Шпанија Каха Рурал-Сегурос РГА 29 99
59 Аметс Чурука  Шпанија Каха Рурал-Сегурос РГА 31 48
61 Петер Саган  Словачка Канондејл 24 ДНФ-14
62 Џорџ Бенет Нов Зеланд Нов Зеланд Канондејл 24 89
63 Мачеј Боднар  Полска Канондејл 29 122
64 Гијом Боавен  Канада Канондејл 25 149
65 Дамијано Карузо  Италија Канондејл 26 9
66 Алесандро де Марки  Италија Канондејл 28 67
67 Оскар Гато  Италија Канондејл 29 ДНФ-16
68 Матијас Крицек  Австрија Канондејл 25 125
69 Паоло Лонго Боргини  Италија Канондејл 33 101
71 Даниел Наваро  Шпанија Кофидис 31 10
72 Жером Копел  Франција Кофидис 28 31
73 Ромен Харди  Франција Кофидис 25 64
74 Герт Јејаер  Естонија Кофидис 27 152
75 Кристоф ле Мевел  Франција Кофидис 33 22
76 Гијом Леварле  Франција Кофидис 29 49
77 Луис Анхел Мате  Шпанија Кофидис 30 19
78 Јоан Бажо  Франција Кофидис 26 119
79 Ромен Цингл  Белгија Кофидис 27 83
81 Ромен Сикар  Франција Тим Јуропкар 26 13
82 Натнаел Беране Еритреја Еритреја Тим Јуропкар 23 148
83 Жером Кузен  Франција Тим Јуропкар 25 78
84 Ден Крејвен Намибија Намибија Тим Јуропкар 31 140
85 Џими Енжулвен  Франција Тим Јуропкар 34 157
86 Винсен Жером  Франција Тим Јуропкар 29 91
87 Јаник Мартинез  Франција Тим Јуропкар 26 81
88 Максим Медерел  Франција Тим Јуропкар 33 35
89 Бријан Ноло  Франција Тим Јуропкар 26 ДНФ-7
91 Насер Буани  Франција FDJ.fr 24 ДНФ-14
92 Кени Елисонд  Франција FDJ.fr 23 ДНФ-13
93 Мурило Фишер  Бразил FDJ.fr 35 ДНФ-13
94 Жоан Ле Бон  Франција FDJ.fr 23 79
95 Лорен Манжел  Франција FDJ.fr 33 153
96 Седрик Пино  Франција FDJ.fr 29 77
97 Тибо Пино  Франција FDJ.fr 24 ДНФ-11
98 Антони Ру  Франција FDJ.fr 27 ДНФ-15
99 Жофре Суп  Франција FDJ.fr 26 94
101 Рајдер Хесједал  Канада Гармин-Шарп 33 24
102 Даниел Мартин  Ирска Гармин-Шарп 28 7
103 Колдо Фернандез  Шпанија Гармин-Шарп 32 86
104 Нејтан Хас Австралија Австралија Гармин-Шарп 25 143
105 Нејт Браун  САД Гармин-Шарп 23 85
106 Андре Кардозо  Португалија Гармин-Шарп 29 25
107 Дејвид Милар  Обединето Кралство Гармин-Шарп 37 144
108 Ендру Талански  САД Гармин-Шарп 25 51
109 Јохан Вансумерен  Белгија Гармин-Шарп 33 118
111 Варан Баргиј  Франција Џајант-Шимано 22 8
112 Никијас Арнт  Германија Џајант-Шимано 22 102
113 Лосон Кредок  САД Џајант-Шимано 22 ДНФ-14
114 Кун де Корт  Холандија Џајант-Шимано 31 ДНФ-18
115 Jersey green.svg Џон Дегенколб  Германија Џајант-Шимано 25 116
116 Јоханес Фрелингер  Германија Џајант-Шимано 29 97
117 Чад Хејга  САД Џајант-Шимано 25 73
118 Тобијас Лудвигсон  Шведска Џајант-Шимано 23 62
119 Рамон Синкелдам  Холандија Џајант-Шимано 25 136
121 Марсел Арегер  Швајцарија ИАМ Сајклинг 25 117
122 Џонатан Фимо  Швајцарија ИАМ Сајклинг 26 142
123 Себастјен Ино  Франција ИАМ Сајклинг 40 106
124 Доминик Клеме  Германија ИАМ Сајклинг 27 ДНФ-14
125 Пирмин Ланг  Швајцарија ИАМ Сајклинг 29 146
126 Матео Пелуки  Италија ИАМ Сајклинг 25 ДНФ-15
127 Висенте Рејнес  Шпанија ИАМ Сајклинг 33 61
128 Алексејс Сарамотинс  Латвија ИАМ Сајклинг 32 ДНФ-7
129 Јохан Чоп  Швајцарија ИАМ Сајклинг 32 ДНС-14
131 Хоаким Родригез  Шпанија Катјуша 35 4
132 Џампаоло Карузо  Италија Катјуша 34 15
133 Сергеј Чернецки  Русија Катјуша 24 113
134 Александар Колобнев  Русија Катјуша 33 40
135 Дмитри Козончук  Русија Катјуша 30 95
136 Алберто Лосада  Шпанија Катјуша 32 42
137 Даниел Морено  Шпанија Катјуша 32 11
138 Јуриј Трофимов  Русија Катјуша 30 72
139 Едуард Ворганов  Русија Катјуша 31 46
141 Јурген ван ден Брук  Белгија Лото-Белисол 31 ДНФ-13
142 Сандер Арме  Белгија Лото-Белисол 28 103
143 Вегард Брен  Норвешка Лото-Белисол 24 129
144 Барт де Клерк  Белгија Лото-Белисол 27 34
145 Јенс Дебишер  Белгија Лото-Белисол 24 107
146 Адам Хансен Австралија Австралија Лото-Белисол 33 53
147 Грег Хендерсон Нов Зеланд Нов Зеланд Лото-Белисол 37 133
148 Пим Лигтхарт  Холандија Лото-Белисол 26 127
149 Максим Монфор  Белгија Лото-Белисол 31 16
151 Алехандро Валверде  Шпанија Мовистар Тим 34 3
152 Андреј Амадор  Костарика Мовистар Тим 27 30
153 Џонатан Кастровиехо  Шпанија Мовистар Тим 27 65
154 Иманол Ервити  Шпанија Мовистар Тим 30 63
155 Хосе Ерада  Шпанија Мовистар Тим 28 32
156 Горка Изагире  Шпанија Мовистар Тим 26 37
157 Адријано Малори  Италија Мовистар Тим 26 114
158 Хавиер Морено  Шпанија Мовистар Тим 30 90
159 Наиро Кинтана  Колумбија Мовистар Тим 24 ДНФ-11
161 Серхио Пардилја  Шпанија МТН Кубека 30 17
162 Гералд Чолек  Германија МТН Кубека 27 139
163 Мерхави Кудус Еритреја Еритреја МТН Кубека 20 92
164 Луис Мејнтџес Јужна Африка ЈАР МТН Кубека 22 55
165 Кристијан Сбаралји  Италија МТН Кубека 24 104
166 Даниел Теклехајманот Еритреја Еритреја МТН Кубека 25 47
167 Џеј Томсон Јужна Африка ЈАР МТН Кубека 28 155
168 Јако Вентер Јужна Африка ЈАР МТН Кубека 27 123
169 Жак Јансе ван Ренсбург Јужна Африка ЈАР МТН Кубека 26 59
171 Том Бонен  Белгија Омега Парма-Квик Степ 33 ДНС-18
172 Џанлука Брамбила  Италија Омега Парма-Квик Степ 27 ДСК-16
173 Николас Мес  Белгија Омега Парма-Квик Степ 28 111
174 Тони Мартин  Германија Омега Парма-Квик Степ 29 ДНФ-15
175 Ваут Пулс  Холандија Омега Парма-Квик Степ 26 38
176 Питер Сери  Белгија Омега Парма-Квик Степ 25 ДНС-20
177 Ригоберто Уран  Колумбија Омега Парма-Квик Степ 27 ДНС-17
178 Мартин Велитс  Словачка Омега Парма-Квик Степ 29 130
179 Карлос Верона  Шпанија Омега Парма-Квик Степ 21 66
181 Сем Боли Нов Зеланд Нов Зеланд Орика-ГринЕЏ 27 135
182 Естебан Чавес  Колумбија Орика-ГринЕЏ 24 41
183 Сајмон Кларк Австралија Австралија Орика-ГринЕЏ 28 70
184 Мичек Докер Австралија Австралија Орика-ГринЕЏ 27 147
185 Брет Ланкастер Австралија Австралија Орика-ГринЕЏ 34 ДНФ-13
186 Мајкл Метјус Австралија Австралија Орика-ГринЕЏ 23 75
187 Камерон Мајер Австралија Австралија Орика-ГринЕЏ 26 ДНС-18
188 Иван Сантаромита  Италија Орика-ГринЕЏ 30 ДНФ-7
189 Адам Јејтс  Обединето Кралство Орика-ГринЕЏ 22 82
191 Крис Фрум  Обединето Кралство Тим Скај 29 2
192 Дарио Каталдо  Италија Тим Скај 29 ДНС-20
193 Филип Дејгнан  Ирска Тим Скај 30 39
194 Питер Кенох  Обединето Кралство Тим Скај 25 71
195 Васил Кириенка  Белорусија Тим Скај 33 110
196 Кристијан Кнес  Германија Тим Скај 33 ДНС-17
197 Микел Ниеве  Шпанија Тим Скај 30 12
198 Лук Роу  Обединето Кралство Тим Скај 24 141
199 Канстанцин Сивцов  Белорусија Тим Скај 32 43
201 Jersey red.svg Jersey white.svg Алберто Контадор  Шпанија Тинкоф-Саксо 31 1
202 Михаел Валгрен  Данска Тинкоф-Саксо 22 128
203 Даниеле Бенати  Италија Тинкоф-Саксо 33 108
204 Хесус Ернандез  Шпанија Тинкоф-Саксо 32 21
205 Серхио Паулињо  Португалија Тинкоф-Саксо 34 57
206 Иван Ровни  Русија Тинкоф-Саксо 26 ДСК-16
207 Крис Анкер Серенсен  Данска Тинкоф-Саксо 29 29
208 Матео Тосато  Италија Тинкоф-Саксо 40 120
209 Оливер Цауг  Швајцарија Тинкоф-Саксо 33 23
211 Фабијан Канчелара  Швајцарија Трек Фактори Рејсинг 33 ДНС-18
212 Хулијан Аредондо  Колумбија Трек Фактори Рејсинг 26 ДНФ-15
213 Фабио Фелине  Италија Трек Фактори Рејсинг 24 105
214 Боб Јунгелс  Луксембург Трек Фактори Рејсинг 21 ДНС-19
215 Јарослав Попович  Украина Трек Фактори Рејсинг 34 115
216 Џеси Сарџент Нов Зеланд Нов Зеланд Трек Фактори Рејсинг 26 131
217 Јаспер Стејвен  Белгија Трек Фактори Рејсинг 22 88
218 Кристоф Вандевале  Белгија Трек Фактори Рејсинг 29 87
219 Ајмар Зубелдија  Шпанија Трек Фактори Рејсинг 37 ДНС-17

По националност[уреди | уреди извор]

Возачите кои настапувале на Вуелта а Еспања 2014 година доаѓале од 34 различни земји.

Држава Бр. на возачи Завршиле Етапни победи
Австралија Австралија 9 7 2 (Мајкл Метјус, Адам Хансен)
 Австрија 1 1
 Аргентина 1 1
 Белгија 13 10
 Белорусија 3 3
 Бразил 1 0
 Обединето Кралство 5 5
 Германија 11 8 5 (Џон Дегенколб х4, Тони Мартин)
 Данска 2 2
Еритреја Еритреја 3 3
 Естонија 2 1
 Ирска 2 2
 Италија 26 20 4 (Фабио Ару х2, Алесандро де Марки, Адријано Малори)
Јужна Африка ЈАР 4 4
 Казахстан 3 2
 Канада 2 2 1 (Рајдер Хесједал)
 Колумбија 7 4 1 (Винер Анакона)
 Костарика 1 1
 Латвија 1 0
 Луксембург 1 0
Намибија Намибија 1 1
Нов Зеланд Нов Зеланд 4 4
 Норвешка 1 1
 Полска 3 3 1 (Пшемислав Њемјец)
 Португалија 2 2
 Русија 6 5
 Словачка 2 1
 САД 5 4
 Украина 1 1
 Франција 27 20 2 (Насер Буани х2)
 Холандија 11 8
 Швајцарија 8 5
 Шведска 1 1
 Шпанија 28 27 4 (Алберто Контадор х2, Алехандро Валверде, Даниел Наваро)
Вкупно 198 159

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Фотерингем, Аласдер. „Кофидис, ИАМ Сајклинг, МТН Кубека, Каха Рурал добија специјални покани за Вуелта 2014“, „Cyclingnews.com“, Future plc, 2 април 2014 (посет. 23 август 2014 г).
  2. Браун, Грегор. „МТН-Кубека ќе биде прва африканска екипа која ќе вози на Гранд Тур“, „Cycling Weekly“, IPC Media, 21 август 2014 (посет. 23 август 2014 г).
  3. „Стартна листа на Вуелта а Еспања 2014“. Cyclingnews.com. Future plc. конс. 23 август 2014. 

Надворешни врски[уреди | уреди извор]