Список на екипи и велосипедисти на Џиро д’Италија 2015

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Џиро д’Италија 2015 било 98. издание на Џиро д’Италија, една од големите трки во велосипедизмот. На Џиро настапиле 198 возачи од 22 различни велосипедски екипи.[1][2] Трката се одржала од 9 до 31 мај 2015 година и била освоена од Алберто Контадор. 163 од 198 возачи ја завршиле трката.

Екипи[уреди | уреди извор]

Сите седумнаесет UCI World Tour екипи биле автоматски поканети и се обврзани да испратат свој состав на екипата. Како победници на пласманот меѓу италијанскиот екипи, Саутист Про Сајклинг – кои настапувале како Нери Сотоли во 2014 г. – биле првично поканети на трката во октомври 2014 година.[3] Во јануари 2015 година било официјално потврдено за петте специјални покани на трката,[4] со што се заокружила групата од 22 екипи. Другите специјални покани биле доделени на екипите Андрони Џокатоли-Сидермек, Бардијани-ЦСФ, ЦЦЦ-Спранди-Полковице и Нипо-Вини Фантини.[5]

Екипи во Светската турнеја биле:

Екипи кои добиле специјални покани биле:

По возач[уреди | уреди извор]

Легенда
Бр. Почетниот број кој го носи возачот на трката
Место Место во генералниот пласман
Ги означува возачите родени на или по 1 јануари 1990 со право на учество во пласманот за млад возач
  Jersey pink.svg   Го означува победникот на генералниот пласман
  Jersey red.svg   Го означува победникот на бодовниот пласман
  Jersey blue.svg   Го означува победникот на планинскиот пласман
  Jersey white.svg   Го означува победникот на пласманот за млад возач (кандидатите означени со †)
ДНС Го означува возачот кој не започнал,
како и етапата пред која се повлекол
ДНФ Го означува возачот кој не завршил,
како и етапата на која се повлекол
ХД Го означува возачот кој не успеал да заврши во рамките на временската граница,
како и етапата на која тоа се случило
ДСК Го означува возачот кој бик дисквалификуван од трката,
како и етапата на која тоа се случило
Возраста е одредена според 9 мај 2015, датумот на кој започнал Џиро
Бр. Име Националност Екипа Возраст Место
1 Доменико Поцовиво  Италија Аг2р-Ла Мондијал 32 ДНФ-3
2 Жилиен Берар  Франција Аг2р-Ла Мондијал 27 105
3 Карлос Бетанкур  Колумбија Аг2р-Ла Мондијал 25 20
4 Аксел Домон  Франција Аг2р-Ла Мондијал 24 75
5 Ибер Дипон  Франција Аг2р-Ла Мондијал 34 42
6 Патрик Греч  Германија Аг2р-Ла Мондијал 28 94
7 Иго Уле  Канада Аг2р-Ла Мондијал 24 113
8 Матео Монтагути  Италија Аг2р-Ла Мондијал 31 54
9 Риналдо Ночентини  Италија Аг2р-Ла Мондијал 37 73
11 Франко Пелицоти  Италија Андрони Џокатоли-Сидермек 37 24
12 Давиде Аполонио  Италија Андрони Џокатоли-Сидермек 25 123
13 Марко Бандиера  Италија Андрони Џокатоли-Сидермек 30 155
14 Тицијано Дал’Антонија  Италија Андрони Џокатоли-Сидермек 31 ХД-5
15 Марко Фрапорти  Италија Андрони Џокатоли-Сидермек 30 98
16 Оскар Гато  Италија Андрони Џокатоли-Сидермек 30 ДНС-15
17 Симоне Стортони  Италија Андрони Џокатоли-Сидермек 29 50
18 Сергеј Цветков  Романија Андрони Џокатоли-Сидермек 26 139
19 Џанфранко Цилиоли  Италија Андрони Џокатоли-Сидермек 25 71
21 Jersey white.svg Фабио Ару  Италија Астана 24 2
22 Дарио Каталдо  Италија Астана 30 25
23 Танел Кангерт  Естонија Астана 28 13
24 Микел Ланда  Шпанија Астана 25 3
25 Давиде Малакарне  Италија Астана 27 85
26 Диего Роза  Италија Астана 26 23
27 Луис Леон Санчез  Шпанија Астана 31 35
28 Паоло Тиралонго  Италија Астана 37 19
29 Андреј Зајтс  Казахстан Астана 28 59
31 Франческо Мануел Бонџорно  Италија Бардијани-ЦСФ 24 60
32 Енрико Барбин  Италија Бардијани-ЦСФ 25 ДНФ-17
33 Енрико Баталјин  Италија Бардијани-ЦСФ 25 ДНФ-19
34 Никола Боем  Италија Бардијани-ЦСФ 25 159
35 Лука Чирико  Италија Бардијани-ЦСФ 22 88
36 Сони Колбрели  Италија Бардијани-ЦСФ 24 100
37 Стефано Пираци  Италија Бардијани-ЦСФ 28 22
38 Никола Руфони  Италија Бардијани-ЦСФ 24 ДНФ-15
39 Едоардо Ѕардини  Италија Бардијани-ЦСФ 25 82
41 Филип Жилбер  Белгија БМЦ Рејсинг Тим 32 39
42 Дарвин Атапума  Колумбија БМЦ Рејсинг Тим 27 16
43 Брент Букволтер  САД БМЦ Рејсинг Тим 31 66
44 Маркус Бургхарт  Германија БМЦ Рејсинг Тим 31 70
45 Дамијано Карузо  Италија БМЦ Рејсинг Тим 27 8
46 Силван Дилје  Швајцарија БМЦ Рејсинг Тим 24 52
47 Штефан Кинг  Швајцарија БМЦ Рејсинг Тим 21 ДНФ-12
48 Амаел Моанар  Франција БМЦ Рејсинг Тим 33 15
49 Рик Цабел  Германија БМЦ Рејсинг Тим 21 142
51 Мачеј Патерски  Полска ЦЦЦ-Спранди-Полковице 28 79
52 Грега Боле  Словенија ЦЦЦ-Спранди-Полковице 29 61
53 Јарослав Марич  Полска ЦЦЦ-Спранди-Полковице 28 ДНФ-12
54 Бартломјеј Матисјак  Полска ЦЦЦ-Спранди-Полковице 30 140
55 Николај Михајлов  Бугарија ЦЦЦ-Спранди-Полковице 27 129
56 Лукаш Овсјан  Полска ЦЦЦ-Спранди-Полковице 25 118
57 Марек Руткјевич  Полска ЦЦЦ-Спранди-Полковице 34 81
58 Бранислав Самојлав  Белорусија ЦЦЦ-Спранди-Полковице 29 48
59 Силвестер Шмид  Полска ЦЦЦ-Спранди-Полковице 37 45
61 Ригоберто Уран  Колумбија Етикс-Квик Степ 28 14
62 Том Бонен  Белгија Етикс-Квик Степ 34 ДНС-14
63 Максим Буе  Франција Етикс-Квик Степ 28 47
64 Џани Мерсман  Белгија Етикс-Квик Степ 29 ДНФ-4
65 Давид де ла Круз  Шпанија Етикс-Квик Степ 26 34
66 Илјо Кејсе  Белгија Етикс-Квик Степ 32 145
67 Фабио Сабатини  Италија Етикс-Квик Степ 30 110
68 Питер Сери  Белгија Етикс-Квик Степ 26 ДНФ-2
69 Петр Вакоч  Чешка Етикс-Квик Степ 22 116
71 Александер Жене  Франција ФДЖ 27 9
72 Арно Куртеј  Франција ФДЖ 26 124
73 Кени Елисонд  Франција ФДЖ 23 46
74 Мурило Фишер  Бразил ФДЖ 35 130
75 Франсис Мури  Франција ФДЖ 34 43
76 Седрик Пино  Франција ФДЖ 30 121
77 Кевин Реза  Франција ФДЖ 26 103
78 Антони Ру  Франција ФДЖ 28 87
79 Јуси Веиканен  Финска ФДЖ 34 147
81 Силвен Шаванел  Франција ИАМ Сајклинг 35 36
82 Клемен Шеврие  Франција ИАМ Сајклинг 22 69
83 Стеф Клемент  Холандија ИАМ Сајклинг 32 ДНФ-15
84 Хајнрих Хауслер Австралија Австралија ИАМ Сајклинг 31 107
85 Роџер Клуге  Германија ИАМ Сајклинг 29 162
86 Матео Пелуки  Италија ИАМ Сајклинг 26 ДНФ-10
87 Жером Пино  Франција ИАМ Сајклинг 35 ДНФ-18
88 Себастјен Рајхенбах  Швајцарија ИАМ Сајклинг 25 ДНФ-16
89 Алексејс Сарамотинс  Латвија ИАМ Сајклинг 33 161
91 Диего Улиси  Италија Лампре-Мерида 25 64
92 Роберто Ферари  Италија Лампре-Мерида 32 133
93 Цгабу Грмај Етиопија Етиопија Лампре-Мерида 23 91
94 Сака Модоло  Италија Лампре-Мерида 27 126
95 Мануеле Мори  Италија Лампре-Мерида 34 80
96 Пшемислав Њемјец  Полска Лампре-Мерида 35 40
97 Јан Поланц  Словенија Лампре-Мерида 23 53
98 Максимилијано Ричезе  Аргентина Лампре-Мерида 32 127
99 Сју Ганг Народна Република Кина НР Кина Лампре-Мерида 31 ДНФ-16
100 Јурген ван ден Брук  Белгија Лото-Судал 32 12
101 Сандер Арме  Белгија Лото-Судал 29 65
102 Ларс Бак  Данска Лото-Судал 35 90
103 Стиг Брукс  Белгија Лото-Судал 24 ДНФ-18
104 Андре Грајпел  Германија Лото-Судал 32 ДНС-14
105 Адам Хансен Австралија Австралија Лото-Судал 33 77
106 Грег Хендерсон Нов Зеланд Нов Зеланд Лото-Судал 38 ДНС-14
107 Максим Монфорт  Белгија Лото-Судал 32 11
109 Луј Вервеке  Белгија Лото-Судал 21 ДНФ-16
111 Бењат Инчаусти  Шпанија Мовистар Тим 29 29
112 Андреј Амадор  Костарика Мовистар Тим 28 4
113 Игор Антон  Шпанија Мовистар Тим 32 38
114 Рубен Фернандез  Шпанија Мовистар Тим 24 62
115 Хесус Ерада  Шпанија Мовистар Тим 24 74
116 Јон Изагире  Шпанија Мовистар Тим 26 27
117 Хуан Хосе Лобато  Шпанија Мовистар Тим 26 ДНФ-18
118 Дајер Кинтана  Колумбија Мовистар Тим 22 93
119 Jersey blue.svg Џовани Висконти  Италија Мовистар Тим 32 18
121 Дамијано Кунего  Италија Нипо-Вини Фантини 33 ДНФ-18
122 Џакомо Берлато  Италија Нипо-Вини Фантини 23 101
123 Алесандро Бисолти  Италија Нипо-Вини Фантини 30 49
124 Даниеле Коли  Италија Нипо-Вини Фантини 33 ДНФ-6
125 Пјерпаоло де Негри  Италија Нипо-Вини Фантини 28 108
126 Едуард-Михаел Гросу  Романија Нипо-Вини Фантини 22 150
127 Манабу Ишибаши Flag of Japan.svg Јапонија Нипо-Вини Фантини 22 ДНФ-9
128 Алесандро Малагути  Италија Нипо-Вини Фантини 27 154
129 Рикардо Стакјото  Италија Нипо-Вини Фантини 22 152
131 Мајкл Метјус Австралија Австралија Орика-ГринЕЏ 24 ДНС-14
132 Сем Були Нов Зеланд Нов Зеланд Орика-ГринЕЏ 27 122
133 Естебан Чавес  Колумбија Орика-ГринЕЏ 25 55
134 Сајмон Кларк Австралија Австралија Орика-ГринЕЏ 28 63
135 Лук Дарбриџ Австралија Австралија Орика-ГринЕЏ 24 109
136 Сајмон Геранс Австралија Австралија Орика-ГринЕЏ 34 ДНС-13
137 Мајкл Хепберн Австралија Австралија Орика-ГринЕЏ 23 160
138 Брет Ланкастер Австралија Австралија Орика-ГринЕЏ 35 128
139 Питер Венинг  Холандија Орика-ГринЕЏ 34 92
141 Мануел Белети  Италија Саутист Про Сајклинг 29 ДНФ-12
142 Матео Бусато  Италија Саутист Про Сајклинг 27 106
143 Елија Фавили  Италија Саутист Про Сајклинг 26 104
144 Мауро Финето  Италија Саутист Про Сајклинг 29 57
145 Рамон Каретеро Панама Панама Саутист Про Сајклинг 24 ДНФ-2
146 Франческо Гаваци  Италија Саутист Про Сајклинг 30 58
147 Џонатан Монсалве  Венецуела Саутист Про Сајклинг 25 30
148 Алесандро Петаки  Италија Саутист Про Сајклинг 41 ДНФ-20
149 Еугерт Жупа  Албанија Саутист Про Сајклинг 25 157
151 Рајдер Хесједал  Канада Канондејл-Гармин 34 5
152 Ханиер Асеведо  Колумбија Канондејл-Гармин 29 120
153 Нејт Браун  САД Канондејл-Гармин 23 67
154 Андре Кардозо  Португалија Канондејл-Гармин 30 21
155 Том Даниелсон  САД Канондејл-Гармин 37 ДНФ-15
156 Давиде Формоло  Италија Канондејл-Гармин 22 31
157 Алан Марангони  Италија Канондејл-Гармин 30 131
158 Том-Јелте Слагтер  Холандија Канондејл-Гармин 25 76
159 Давиде Вилела  Италија Канондејл-Гармин 23 78
161 Лука Мезгец  Словенија Џајант-Алпецин 26 138
162 Никијас Арнт  Германија Џајант-Алпецин 23 148
163 Берт де Бакер  Белгија Џајант-Алпецин 31 158
164 Кејлеб Ферли  САД Џајант-Алпецин 28 134
165 Зимон Гешке  Германија Џајант-Алпецин 29 89
166 Чад Хејга  САД Џајант-Алпецин 26 99
167 Џи Ченг Народна Република Кина НР Кина Џајант-Алпецин 27 156
168 Тобијас Лудвигсон  Шведска Џајант-Алпецин 24 83
169 Том Стамснејдер  Холандија Џајант-Алпецин 29 153
171 Лука Паолини  Италија Катјуша 38 111
172 Максим Белков  Русија Катјуша 30 102
173 Сергеј Чернецки  Русија Катјуша 25 114
174 Сергеј Лагутин  Русија Катјуша 34 72
175 Александар Порсев  Русија Катјуша 29 132
176 Павел Кочетков  Русија Катјуша 29 37
177 Јуриј Трофимов  Русија Катјуша 31 10
178 Антон Воробјев  Русија Катјуша 24 ДНС-3
179 Илнур Закарин  Русија Катјуша 25 44
181 Стевен Краусвејк  Холандија Лото НЛ-Џамбо 27 7
182 Џорџ Бенет Нов Зеланд Нов Зеланд Лото НЛ-Џамбо 25 ДНС-1
183 Рик Фленс  Холандија Лото НЛ-Џамбо 32 144
184 Морено Хофланд  Холандија Лото НЛ-Џамбо 23 136
185 Мартејн Кејзер  Холандија Лото НЛ-Џамбо 27 56
186 Берт-Јан Линдеман  Холандија Лото НЛ-Џамбо 25 95
187 Мартен Тјалинги  Холандија Лото НЛ-Џамбо 37 119
188 Ник ван дер Лејке  Холандија Лото НЛ-Џамбо 23 86
189 Роберт Вагнер  Германија Лото НЛ-Џамбо 32 ДНФ-4
191 Ричи Порт Австралија Австралија Тим Скај 30 ДНС-16
192 Бернхард Ајзел  Австрија Тим Скај 34 143
193 Себастијан Енао  Колумбија Тим Скај 21 41
194 Васил Кириенка  Белорусија Тим Скај 33 84
195 Леополд Кениг  Чешка Тим Скај 27 6
196 Микел Ниеве  Шпанија Тим Скај 30 17
197 Салваторе Пучо  Италија Тим Скај 25 68
198 Канстанцин Сивцов  Белорусија Тим Скај 32 26
199 Елија Вивијани  Италија Тим Скај 26 125
201 Jersey pink.svg Алберто Контадор  Шпанија Тинкоф-Саксо 32 1
202 Иван Басо  Италија Тинкоф-Саксо 37 51
203 Мануеле Боаро  Италија Тинкоф-Саксо 28 96
204 Кристофер Јул-Јенсен  Данска Тинкоф-Саксо 25 135
205 Роман Кројцигер  Чешка Тинкоф-Саксо 29 28
206 Серхио Паулињо  Португалија Тинкоф-Саксо 35 97
207 Мајкл Роџерс Австралија Австралија Тинкоф-Саксо 35 33
208 Иван Ровни  Русија Тинкоф-Саксо 27 115
209 Матео Тосато  Италија Тинкоф-Саксо 40 112
211 Jersey red.svg Џакомо Ницоло  Италија Трек Фактори Рејсинг 26 137
212 Еуџенио Алафачи  Италија Трек Фактори Рејсинг 24 141
213 Фумијуки Бепу Flag of Japan.svg Јапонија Трек Фактори Рејсинг 32 117
214 Марко Коледан  Италија Трек Фактори Рејсинг 26 163
215 Фабио Фелине  Италија Трек Фактори Рејсинг 25 32
216 Фабио Силвестре  Португалија Трек Фактори Рејсинг 25 149
217 Бој ван Попел  Холандија Трек Фактори Рејсинг 27 146
218 Кристоф Вандевале  Белгија Трек Фактори Рејсинг 30 ДНС-15
219 Келвин Вотсон Австралија Австралија Трек Фактори Рејсинг 22 151

По националност[уреди | уреди извор]

Држава Бр. на возачи Завршиле Етапни победи
Австралија Австралија 11 8 1 (Мајкл Метјус)
 Австрија 1 1
 Албанија 1 1
 Аргентина 1 1
 Белгија 12 6 3 (Филип Жилбер x2, Илјо Кејсе)
 Белорусија 3 3 1 (Васил Кириенка)
 Бразил 1 1
 Бугарија 1 1
 Венецуела 1 1
 Германија 8 6 1 (Андре Грајпел)
 Данска 2 2
 Естонија 1 1
Етиопија Етиопија 1 1
 Италија 59 48 9 (Фабио Ару x2, Сака Модоло x2, Никола Боем, Давиде Формоло, Паоло Тиралонго, Диего Улиси, Елија Вивијани)
Flag of Japan.svg Јапонија 2 1
 Казахстан 1 1
 Канада 2 2
Народна Република Кина НР Кина 2 1
 Колумбија 7 7
 Костарика 1 1
 Латвија 1 1
Нов Зеланд Нов Зеланд 3 1
Панама Панама 1 0
 Полска 7 6
 Португалија 3 3
 Романија 2 2
 Русија 9 8 1 (Илнур Закарин)
 Словенија 3 3 1 (Јан Поланц)
 САД 5 4
 Финска 1 1
 Франција 15 14
 Холандија 12 11
 Чешка 3 3
 Швајцарија 3 1
 Шведска 1 1
 Шпанија 11 10 3 (Микел Ланда x2, Бењат Инчаусти)
Вкупно 198 163

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Вин, Најџел (8 мај 2015). „Стартна листа на Џиро д’Италија 2015“. Cycling Weekly. Time Inc. UK. конс. 9 мај 2015. 
  2. „2015 » 98. Џиро д’Италија“. ProCyclingStats. 9 мај 2015. конс. 9 мај 2015. 
  3. Neri-Sottoli's overall Coppa Italia win under fire“, „Cyclingnews.com“, Immediate Media Company, 12 октомври 2014 (посет. 9 мај 2015 г).
  4. Браун, Грегор. „Giro's 2015 wildcard teams decided?“, „Velonews“, Competitor Group, Inc., 15 јануари 2015 (посет. 9 мај 2015 г).
  5. Фаранд, Стивен. „2015 Giro d'Italia teams announced“, „Cyclingnews.com“, Immediate Media Company, 19 јануари 2015 (посет. 9 мај 2015 г).

Надворешни врски[уреди | уреди извор]