Список на египетски пирамиди

Од Википедија — слободната енциклопедија

Во овој список се дадени виталните статистички податоци за пирамидите наведени по хронолошки редоследи.

Фараон Древно име Современо име Династија Место Основна должина x Висина (м) Волумен (кубни метри) Косина и белешки Слика
Џосер Непознато Џосерова пирамида 3-та(околу 2686 – 2613 г. п.н.е.) Сакара 121 ш. x 109 д.x 60 в. 330.400 [1]
Сехемхет непознато Сехемхетова пирамида 3-та Сакара 120 м² x 7 в. 33.600 (недовршена)
Каба(не е сигурно) непознато Слојна пирамида 3-та Завјет ел Арјан 84 м² x 20 в. 47.040 (веројатно недовршена) [2]
Снофру Снефру трае Медум пирамида 4-та Медум 144 м² x ? в. 638.733 (веројатно недовршена) 51° 50' 35"
Снофру Снфру сјае на Југ Свиткана пирамида 4-та Дашур 188 м² x105 в. 1.237.040 54° 50' 35" /43° 22'
Снофру Снофру сјае на Север Црвена пирамида 4-та Дашур 220 м² x105 в. 1.694.000 43° 22'
Куфу Хоризонтот на Куфу Кеопсова пирамида 4-та Гиза 230.3s м² x146.6 в. 2.583.283 51° 50' 40"[3]
Џедефре Ѕвезденото небо на Џедефре Џедефрева пирамида 4-та Абу Раваш 106.2 м² x 68 в.(веројатно незавршена) 131.043 (недовршена) ~52°
Бикерис?Сет-Ка?[4] Ѕвездата на ..?..-Ка Бакева пирамида 4-та (не е сигурно) Завјет ел Арјан 200 м² x(N.A) в.[5] (неизградена)
Кефрен Кафре е голем Хефренова пирамида 4-та Гиза 215.25 м² x 143.5 в. 2.211.096 53°10'
Менкауре Менкауре е божествен Микеринова пирамида 4-та Гиза 103.4 м² x65.5 в. 235.183 51°20′25″[6]
Усеркаф Чистите страни на Усеркаф Усеркафова пирамида 5-та(околу 2498 – 2345 г. п.н.е.) Сакара 73.3 м² x49 в. 87.906 53°7'48"
Сахуре Личноста (ба) на Сахуре се појавува Сахурова пирамида 5-та Абусир 78.75 м² x47 в. 96.542 50°11'40"
Нефериркаре Какаи Личноста (ба) на Нефериркаре Неферикарева пирамида 5-та Абусир 105 м² x54 в. 257.250 54°30'[7]
Неферефре Моќта на Неферефре е божествена Неферефрева пирамида 5-та Абусир 65 м² x? в. (недовршена)
Шепсескаре непознато Недовршена пирамида во Северен Абусир 5-та Абусир 100 м². неизградена
Ниусере Ини Седиштата на Ниусере ќе траат Ниусерева пирамида 5-та Абусир 79.9 м² x51.68 в. 112.632 51° 50' 35"[8]
Менкаухор Каиу[9] Божествените места на Менкаухор Безглава пирамида 5-та Сакара околу 52 м² x ? в. нема податоци нема податоци
Џедкаре Исеси Убав е Џедкаре Пирамида на Џедкаре-Исеси 5-та Јужна Сакара 78.75 м² x52.5 в. околу 107.835 52°[10]
Унас Местата на Унас се убави Унасова пирамида 5-та Северна Сакара 57.75 м² x 43 в. 47.390 56°
Тети Местата на Тети траат Тетиева пирамида 6-та(околу 2345 – 2181 г.п.н.е.) Северна Сакара 78.5 м² x 52.5 в. 107.835 53° 7' 48"[11]
Пепи I Убавината на Пепи може да трае Пирамида на Пепи I 6-та Јужна Сакара 78.75 м² x52.5 в. околу 107.835 53° 7' 48"[12]
Меренре Убавината на Меренре се појавува Меренрева пирамида 6-та Јужна Сакара 78.75 м² x 52.5 в. околу 107.835 57°7'48"
Пепи II Пепи е основан и живее Пирамида на Пепи II 6-та Јужна Сакара 78.75 м² x 52.5 в. околу 107.835 53° 7' 48"
Какаре Иби непознато Пирамида на Иби 8-та Јужна Сакара 31.5 м² x 21? в. 6.994? 53° 7′[13]
Куи непознато Пирамида на Куи Првиот преоден период Дара 146 ш. x 136 д. x ? в. нема податоци нема податоци[14]
Мерикаре Цутат живеалиштата на Мерикаре Мерикарева пирамида 10-та Непознато, можно Северна Сакара нема податоци нема податоци нема податоци
Аменемхат I Аменемхат се појавува на неговото место Пирамида на Аменемхат I 12-та(околу 1991 – 1803 г. п.н.е.) Лишт 84 м² x 55 в. 129.360 54° 27' 44"
Сенусрет I Сенусрет држи две земји Пирамида на Сенусрет I 12-та Лишт 105 м² x 61.25 в. 225.093 49° 24'[15]
Аменемхат II Аменемхат е обезбеден Бела пирамида 12-та Дашур 50 м²x ? в.
Сенусрет II Сенусрет се појавува Пирамида на Сенусрет II 12-та Илахун (Ел-Лахун) 106 м² x 48.6 в. 185.665 42° 35'[16]
Сенусрет III непознато Пирамида на Сенусрет III 12-та Дашур 105 м² x 78 в. 288.488 56° 18' 35"[17]
Аменемхат III Аменемхат е убав Пирамида на Аменемхат III 12-та Дашур 105 м² x 75 в. 274.625 56° 18' 35"
Аменемхат III Аменемхат живее Пирамида во Хавара 12-та Хавара 105 м² x околу 58 в. 200.158 48° 45'
Аменемхат IV (?) непознато Пирамида во Јужна Мазгуна 12-та или 13-та Јужна Мазгуна 52.5 м²x ? в.(недовршена) нема податоци нема податоци
Собекнеферу (?) непознато Пирамида во Северна Мазгуна 12-та или 13-та Северна Мазгуна > 52.5 м²x ? в.(недовршена) нема податоци нема податоци
Амени Кемау непознато Пирамида на Амени Кемау 13-та(околу 1790 г. п.н.е.) Јужна Сакара 52 м²x околу 35 в. околу 55°
Амени Кемау[18] Во пирамидата е најдена кутија со името на кралската ќерка Хатшепсут непознато нема податоци 13-та Дашур нема податоци нема податоци нема податоци
Кенџер непознато Кенџерова пирамида 13-та (околу 1760 г. п.н.е.) Јужна Сакара 52.5 м²x околу 37.35 в. околу 34.300 55°[19]
непознато непознато Јужна пирамида 13-та Јужна Сакара 78.75 м²x ?в.(недовршена) нема податоци нема податоци
најверојатно Неферхотеп I непознато Гробница S9 13-та(околу 1740 г. п.н.е.) Абидос несигурно непознато Веројатно како Кенџеровата пирамида, но можно е да е мастаба
најверојатно Собекотеп IV непознато Гробница S10 13-та (околу 1730 г. п.н.е.) Абидос несигурноn непознато Веројатно како Кенџеровата пирамида, но можно е да е мастаба
Ахмосе I непознато Ахмосева пирамида 18-та(околу 1550 – 1292 г. п.н.е.) Абидос 52.5 м²x околу 10 в. нема податоци 60°[20]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Комплексот има 37 хектари. Еден е од најдобро зачуваните погребни градби од Старото Кралство.
 2. Поврзаноста со владетелот Каба е оспорена, бидејќи не е најден ниеден артефакт што би се поврзал со кралско име.
 3. Комплекс што вклучува придружна пирамида и три пирамиди на кралици.
 4. For the problematic, see: Jürgen von Beckerath: Chronologie des pharaonischen Ägypten. Die Zeitbestimmung der ägyptischen Geschichte von der Vorzeit bis 332 v. Chr. (= Münchner ägyptologische Studien, vol. 46). von Zabern, Mainz 1997, ISBN 3-8053-2310-7, page 158.
 5. Rainer Stadelmann: Die Ägyptischen Pyramiden: vom Ziegelbau zum Weltwunder ( = Kulturgeschichte der antiken Welt, vol. 30). von Zabern, Mainz 185, ISBN 3805308558, p. 77, 140–145.
 6. Pyramid complex includes 3 queens pyramids.
 7. Оригинално градена како скалеста пирамида.
 8. Pyramid complex includes a satellite pyramid and 1 or 2 queens pyramids.
 9. Reuters: Jonathan Wright: Eroded pyramid attributed to early pharaoh Архивирано на 4 август 2008 г., 5 June 2008
 10. Pyramid complex includes a satellite pyramid and 1 queens pyramid.
 11. Pyramid complex includes a satellite pyramid and 2 queens pyramids.
 12. Пирамидален комплекс што вклучува придружна пирамида и 5 пирамиди на кралици.
 13. Последната пирамида изградена во Сакара.
 14. Не е јасно дали е скалеста пирамида или голема мастаба.
 15. Pyramid complex includes a satellite pyramid and 9 queens pyramids.
 16. Pyramid complex includes a satellite pyramid or a queens pyramid.
 17. Pyramid complex includes 7 queens pyramids.
 18. Jarus, Owen (4 April 2017). „2nd Pyramid Bearing Pharaoh Ameny Qemau's Name Is Found“. Live Science. Посетено на 8 April 2017.
 19. Pyramid complex includes a satellite pyramid and two enclosure walls.
 20. Изградена како ценотаф. Ова е единствената кралска пирамида во Абидос.

Библиографија[уреди | уреди извор]