Список на државни посети направени од Ѓорге Иванов

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Според официјалната биографија на Ѓорге Иванов, во текот на својот мандат како претседател остварил рекордна дипломатска агенда со преку 200 билатерални средби со шефови на држави, преку 150 средби со премиери, претседатели на парламенти и шефови на дипломатија, преку 100 официјални, работни и неформални посети и учества на меѓународни настани. За време на својот мандат остварил повеќе од 100 средби со други странски државници, со високи претставници на меѓународни организации и со верски водачи. Бил домаќин на над 40 официјални и работни посети на шефови на држави на Република Македонија.[1]

Државни посети направени од Ѓорге Иванов[уреди | уреди извор]

Датум Држава Посетен град Забелешка
Мај 2009  Словенија[2] Љубљана Официјална државна посета
Мај 2009  Русија[3] Москва Прослава на 65-годишнината од победата во Втора светска војна
18 ноември, 2009  Србија[4] Белград Погреб на Патријархот Павле
Февруари 2010  Украина[5] Киев Инаугурација на Виктор Јанукович
Февруари 2010  Хрватска[6] Загреб Инаугурација на Иво Јосиповиќ
Јули 2010  Швајцарија[7] Берн Официјална државна посета
Јули 2010  Босна и Херцеговина[7] Сребреница 15 години од масакрот кај Сребреница
Октомври 2010  Естонија[8] Талин Официјална државна посета
Октомври 2010  Србија Белград Официјална државна посета
Ноември 2010  Црна Гора[9] Подгорица Официјална државна посета
Декември 2010  Италија[9] Рим Официјална државна посета
Февруари 2011  Словенија[10] Љубљана Официјална државна посета
Февруари 2011  Чешка[11] Прага Официјална државна посета
Февруари 2011  Босна и Херцеговина[12] Мостар, Сараево Комеморација на 7 години од смртта на Борис Трајковски
Март 2011  Албанија[13] Тирана Официјална државна посета
Април 2011  Унгарија[14] Будимпешта Официјална државна посета
Мај 2011  Ватикан[15] Ватикан Беатификација на Папата Јован Павле II
Јуни 2011  Италија[16] Рим 150 годишнина од обединувањето на Италија
Јуни 2011  Австрија[17] Виена Официјална државна посета
Октомври 2011  Романија[18] Букурешт Официјална државна посета
Октомври 2011  Хрватска[19] Загреб Официјална државна посета
Декември 2011  Чешка[17] Прага Погреб на Вацлав Хавел
Февруари 2012  Турција[20] Анкара Официјална државна посета
Април 2012  Литванија[21] Вилнус Официјална државна посета
Април 2012  Латвија[22] Рига Официјална државна посета
Јуни 2012  Азербејџан Баку Форум Кран Монтана
Јули 2012  Обединетото Кралство[23] Лондон Отворање на Летните олимписки игри
Октомври 2012  Босна и Херцеговина[24] Сараево Официјална државна посета
Јануари 2013  Катар[25] Доха Официјална државна посета
Март 2013  Ватикан[26] Ватикан Инаугурација на Папата Франциск
Јули 2013  Хрватска[20] Загреб Формална рецепција за влегувањето на Хрватска во ЕУ
Октомври 2013  Кина[20] Пекинг Официјална државна посета
Декември 2013  Австрија[27] Виена Официјална државна посета
Февруари 2014  Русија[28] Москва Официјална државна посета
Февруари 2014  Босна и Херцеговина[29] Мостар, Сараево Комеморација на 10 години од смртта на Борис Трајковски
Февруари 2014  Чешка[30] Прага Официјална државна посета
Мај 2014  Италија/ Ватикан[28] Рим Официјална државна посета
Јуни 2014  Украина[26] Киев Инаугурација на Петро Порошенко
јуни 2014  Босна и Херцеговина[31] Сараево Прослава на 100-годишнината од атентатот на австрискиот престолонаследник Франц Фердинанд
Август 2014  Турција[32] Анкара Инаугурација на Реџеп Таип Ердоган
Октомври 2014  Швајцарија[2] Берн Официјална државна посета
Ноември 2014  Србија[33] Белград Официјална државна посета
15–16 јануари, 2015  Катар[34] Доха Отворање на Светското првенство во ракомет
27 јануари, 2015  Полска[35] Аушвиц 70-годишнина од ослободувањето на концентрациониот камп Аушвиц-Биркенау
1 февруари, 2015  Бугарија[35] Софија Погреб на Жељу Желев
15 февруари, 2015  Хрватска[35] Загреб Инаугурација на Колинда Грабар Китаровиќ
Март, 2015  Мароко Дакла Форум Кран Монтана
2-3 април, 2015  Албанија[36] Тирана, Пустец Официјална државна посета
Април, 2015  Азербејџан Баку Форум Кран Монтана
6-7 јули, 2015  Хрватска[37] Загреб Официјална државна посета
11 јули, 2015  Босна и Херцеговина Сребреница 20 години од масакрот кај Сребреница
15-16 септември, 2015  Црна Гора Цетиње, Подгорица Официјална државна посета
31 октомври, 2015  Ватикан Ватикан Официјална државна посета
20 март 2017  Унгарија Будимпешта Работна посета
23-24 мај 2017  Русија Москва Работна посета
7 декември 2017  Монако[38] Монако Работна посета
11-12 декември 2017  Бразил Бразилија Официјална државна посета
19-20 февруари 2018  Турција[39] Анкара Официјална државна посета
14-15 јуни 2018  Бугарија[40] Софија Официјална државна посета
17-18 јули 2018  Молдавија[41] Кишинев Официјална државна посета
4-5 октомври 2018  Чешка Прага Официјална државна посета

Државни посети на кои Ѓорге Иванов бил домаќин[уреди | уреди извор]

Држава Име Титула Датум
 Естонија Томас Хендрик Илвес Претседател 13-14 октомври, 2009
 Хрватска Стипе Месиќ Претседател 3 декември, 2009
 Албанија Бамир Топи Претседател 15–16 април, 2010
 Романија Трајан Басеску Претседател 27 мај, 2010
 Чешка Вацлав Клаус Претседател 21–22 јуни, 2010
 Латвија Валдис Затлерс Претседател 14-15 јули, 2010
 Хрватска Иво Јосипови Претседател 12 јули, 2010
 Косово Беџет Пацоли Претседател 23–24 март, 2011
 Катар Хамад бин Калифа Ал Тани Емир 17–18 октомври, 2011
 Босна и Херцеговина Жељко Комшиќ Претседател на претседателството 24–25 октомври, 2011
 Србија Борис Тадиќ Претседател 16–17 декември, 2011
 Црна Гора Филип Вујановиќ Претседател 16–17 март, 2012
 Албанија Бамир Топи Претседател 19–20 април, 2012
Бан Ки-мун Генерален секретар 24 јули, 2012
 Албанија Бујар Нишани Претседател 14 септември, 2012
 Србија Томислав Николиќ Претседател 26–28 октомври, 2012
 Словенија Борут Пахор Претседател 16–17 јули, 2013
 Хрватска Иво Јосиповиќ Претседател 3-4 септември , 2013
 Полска Бронислав Коморовски Претседател 10-11 септември, 2013
 Виетнам Нгујен Ти Хонг Оан Заменик - претседател 2 ноември, 2014
 Чешка Милош Земан Претседател 9-10 јуни, 2016 [42]
 Босна и Херцеговина Младен Иваниќ Претседател на претседателството 19-20 април 2017
 Албанија Илир Мета Претседател 20-21 ноември 2017
 Бугарија Румен Радев Претседател 16-17 февруари 2018[43]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Официјална биографија на Претседателот на Република Македонија, Д-р Ѓорге Иванов“. Посетено на 2016-06-30.
  2. 2,0 2,1 http://president.gov.mk/mk/galerija/2009/1610.html
  3. http://president.gov.mk/mk/galerija/2010/1595.html
  4. http://daily.mk/vesti/gg-stefan-i-ivanov-na-pogreb-na-patrijarhot-pavle-1
  5. http://president.gov.mk/mk/galerija/2010/1592.html
  6. http://www.idividi.com.mk/vesti/makedonija/581770/index.htm
  7. 7,0 7,1 http://president.gov.mk/mk/galerija/2010/1597.html
  8. http://president.gov.mk/mk/galerija/2010/1600.html
  9. 9,0 9,1 http://president.gov.mk/mk/galerija/2010/1602.html
  10. http://president.gov.mk/mk/galerija/fevruari-2011/837.html
  11. http://president.gov.mk/mk/galerija/fevruari-2011/839.html
  12. http://president.gov.mk/mk/galerija/fevruari-2011/832.html
  13. http://president.gov.mk/mk/galerija/mart-2011/823.html
  14. http://president.gov.mk/mk/galerija/april-2011/811.html
  15. http://president.gov.mk/mk/galerija/maj-2011/803.html
  16. http://president.gov.mk/mk/galerija/juni-2011/790.html
  17. 17,0 17,1 http://president.gov.mk/mk/galerija/juni-2011/784.html
  18. http://president.gov.mk/mk/galerija/oktomvri-2011/743.html
  19. http://president.gov.mk/mk/galerija/oktomvri-2011/939.html
  20. 20,0 20,1 20,2 http://president.gov.mk/mk/galerija/oktomvri-2013
  21. http://president.gov.mk/mk/galerija/april-2012/1376.html
  22. http://president.gov.mk/mk/galerija/april-2012/1375.html
  23. http://sitel.com.mk/ivanov-kje-prisustvuva-na-otvoranjeto-na-olimpijadata-vo-london
  24. http://president.gov.mk/mk/galerija/oktomvri-2012/1712.html
  25. http://president.gov.mk/mk/galerija/-januari-2013/1876.html
  26. 26,0 26,1 http://president.gov.mk/mk/galerija.html
  27. http://a1on.mk/wordpress/archives/246600
  28. 28,0 28,1 http://president.gov.mk/mk/galerija/fevruari-2014/2579.html
  29. http://president.gov.mk/mk/galerija/fevruari-2014/2592.html
  30. http://president.gov.mk/mk/galerija/fevruari-2014/2593.html
  31. http://www.klix.ba/vijesti/bih/makedonski-predsjednik-ivanov-prosetao-sarajevom/140628078
  32. http://president.gov.mk/mk/galerija/avgust-2014/2859.html
  33. http://president.gov.mk/mk/2011-09-03-12-21-37/2962-oficijalna-poseta-srbija.html
  34. http://president.gov.mk/mk/2011-09-03-12-21-37/3083-katar14012015najavno.html
  35. 35,0 35,1 35,2 http://president.gov.mk/mk/2011-09-03-12-21-37/3102-pol27012015najavno.html
  36. http://www.sitel.com.mk/pretsedatelot-ivanov-vo-oficijalna-poseta-na-albanija-0
  37. http://predsjednica.hr/objave.php#
  38. „Иванов: Спортот придонесува за помирување, сплотување на луѓето и надминување на предизвиците од денешницата“. 7 декември 2017. Посетено на 19 јануари 2019.
  39. „Претседателот Иванов во официјална посета на Турција“. МКД.мк. 19 февруари 2018. Посетено на 19 јануари 2019.
  40. „Претседателот Иванов во официјална посета на Бугарија“. Civilmedia. 14 јуни 2018. Посетено на 19 јануари 2019.
  41. „Иванов-Додон: Македонија и Молдавија да ја интензивираат економската соработка“. 17 јули 2018. Посетено на 19 јануари 2019.
  42. http://president.mk/mk/2011-09-03-12-21-37/3835-posetamiloszemannajavno.html
  43. „Бугарскиот претседател Радев во официјална посета на Македонија, со него доаѓаат и двајца митрополити од БПЦ“. МКД.мк. 14 февруари 2018. Посетено на 19 јануари 2019.