Список на држави според докажани резерви на нафта

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Карта на држави според докажани резерви на нафта - според американската ОВIAС (почеток на 2017 година)
Трендови во докажаните резерви на нафта во првите пет држави, 1980–2013 (податоци од американската администрација за енергетски информации)
Карта на светски резерви на нафта според ОПЕК, јануари 2014 година

Ова е список на држави според докажаните резерви на нафта. Докажаните резерви на нафта се оние количества на нафта кои со анализа на геолошки и инженерски податоци може да се проценат, со висок степен на доверба, дека се комерцијално достапни од даден датум па натаму, од познатите резервоари и во тековните економски услови.

Некои статистички податоци на оваа страница се спорни и контроверзни. Различни извори (ОПЕК, Светската книга на факти на ЦИА, нафтените компании) наведуваат различни бројки. Некои од разликите рефлектираат различни видови на нафта. Различните проценки може или не може да вклучуваат нафтени шкрилци, нафтени песоци или течности од земен гас.

Бидејќи докажаните резерви вклучуваат нафта која е достапна во тековните економски услови, нациите можат да забележат големи зголемувања на докажаните резерви кога познатите, но претходно неекономски депозити стануваат економско исплатливи за екстракција. На овој начин, докажаните резерви на Канада се зголемиле ненадејно во 2003 година, кога нафтените песоци на Алберта почнаа да се сметаат за економско исплатливи. Слично на ова, докажаните резерви на Венецуела скокнаа кон крајот на 2000-тите години, кога нафтата на Ориноко Појасот беше проценета за економски исплатлива.

Земји[уреди | уреди извор]

Износите на резервите се наведени во милиони барели. Во колоната „Години до исцрпеност“ се користат дневните бројки за производство заклучно со 2016 година[1] (помножено со 365).

Докажани резерви (милиони барели) U.S. EIA (почеток на 2017 г.) ОПЕК (крај на 2017 г.) BP (крај на 2015 г.) Други Однос меѓу резерви и производство
Држава Ранг Резерви Ранг Резерви Ранг Резерви Извор/Датум Резерви Производство (милиони барели/годишно, 2016 г.)[1] Години
 Венецуела 1 300,878 1 302,809 1 300,900 831.1 362
 Саудиска Арабија 2 297,700 2 297,700 2 266,000 3818.1 78
 Иран 3 211,600 3 208,600 3 210,600 Објавени резерви во 2019 г.[2] 208,000 1452.9 145
 Канада 4 169,709 27 3,800 4 172,200 Природни ресурси на Канада, крај на 2014 г. 171,000 1336.8 126
 Ирак 5 142,503 4 147,223 5 143,100 1624.8 88
 ОАР 6 105,800 7 97,800 8 97,800 1133.7 86
 Кувајт 7 101,500 6 101,500 6 101,500 1067.2 95
 Русија 8 80,000 7 80,000 6 102,400 3851.3 21
 Либија 9 48,000 8 74,363 9 78,400 366.1 131
 Нигерија 10 37,062 9 37,453 11 37,100 730.0 51
 САД 11 35,000 10 32,773 10 55,000 ENI, крај на 2015 г. 43,629 3239.7 10
 Казахстан 12 30,000 11 30,000 12 30,000 582.2 52
 Кина 13 25,620 12 25,627 14 18,500 1452.9 17
 Катар 14 25,244 13 25,244 13 25,244 555.9 45
 Бразил 15 12,999 14 12,634 15 13,000 ENI, крај на 2015 г. 16,848 918.1 14
 Алжир 16 12,200 15 12,200 17 12,200 492.1 15
 Ангола 17 / 18 8,273 16 8,384 16 12,700 645.9 22
 Еквадор 17 / 18 8,273 17 8,273 19 / 20 8,000 200.2
 Мексико 20 7,300 19 6,537 18 10,800 PEMEX, почеток на 2015 г. 9.700 798.2 9
 Азербејџан 21 7,000 18 7,000 21 7,000 304.2 23
 Норвешка 22 6,611 20 6,376 19 / 20 8,000 601.5 11
 Оман 23 5,373 21 5,373 23 5,300 367.5 15
 Индија 24 4,600 23 4,495 22 5,680 ENI, крај на 2017 г. 4,409 267 17
 Египет 25 / 26 4,400 24 / 25 4,400 29 3,500 180.4 25
 Виетнам 25 / 26 4,400 24 / 25 4,400 25 4,000 110.2 40
 Индонезија 27 / 28 3,600 29 3,310 27 / 28 3,600 ENI, крај на 2015 г. 3,497 304.2 11
 Малезија 27 / 28 3,600 28 3,600 27 / 28 3,600 ENI, крај на 2015 г. 5,542 241.3 15
 Јемен 29 3,000 30 3,000
 Обединето Кралство 30 2,564 32 2,069 31 2,800 Организација за нафта и гас на Велика Британија, крај на 2015 г. 2,618 343.1 7.5
 Сирија 31 / 32 2,500 30 2,500 32 2,500
 Уганда 31 / 32 2,500
 Аргентина 33 2,185 31 2,162 33 2,400 Аргентински институт за нафта 2,330
 Колумбија 34 2,002 34 1,665 34 2,300
 Габон 35 2,000 33 2,000 35 2,000
 Австралија 36 1,821 26 3,985 26 4,000 Geoscience - Австралија крај на 2014 г. 4,002
 Република Конго 37 1,600 36 1,600
 Чад 38 1,500 37 1,500
 Брунеј 39 / 40 1,100 35 1,100 39 / 40 1,100
 Екваторска Гвинеја 39 / 40 1,100 39 / 40 1,100
 Гана 41 660
 Романија 42 / 43 600 42 / 46 600
 Туркменистан 42 / 43 600 36 600 42 / 46 600
 Узбекистан 44 594 37 594 42 / 46 600
 Италија 45 557 42 / 46 600 ENI, крај на 2015 г. 595
 Данска 46 491 38 439 42 / 46 600 ENI, крај на 2015 г. 550
 Перу 47 473 38 1,400 ENI, крај на 2015 г. 1,489
 Тунис 48 425 47 / 48 400
 Тајланд 49 396 47 / 48 400
 Украина 50 395 39 395
 Пакистан 51 350 ENI, крај на 2015 г. 236
 Турција 52 300 ENI, крај на 2015 г. 284
 Тринидад и Тобаго 53 243 41 700 ENI, крај на 2015 г. 830
 Боливија 54 211 ENI, крај на 2015 г. 210
 Камерун 55 200
 Белорусија 56 198 40 198
 Демократска Република Конго 57 180
 Албанија 58 168
 Папуа Нова Гвинеја 59 159 ENI, крај на 2015 г. 158
 Чиле 60 / 62 150
 Нигер 60 / 62 150
 Шпанија 60 / 62 150
 Германија 63 145 ENI, крај на 2015 г. 229
 Мјанмар 64 139
 Филипини 65 139
 Полска 66 138 ENI, крај на 2015 г. 151
 Бахреин 67 125
 Куба 68 124 ENI, крај на 2015 г. 124
 Холандија 69 113 ENI, крај на 2015 г. 141
 Брег на Слоновата Коска 70 100
 Суринам 70 83.9
 Гватемала 71 83.1
 Франција 72 72.4
 Србија 73 77.5
 Хрватска 74 71.0
 Нов Зеланд 75 56.9
 Јапонија 76 44.1
 Австрија 77 43.0
 Киргистан 78 40.0
 Грузија 79 35.0
 Бангладеш 80 28.0
 Унгарија 81 25.1 ENI, крај на 2015 г. 35
 Мавританија 82 20.0
 Бугарија 83 / 85 15.0
 Чешка 83 / 85 15.0
 ЈАР 83 / 85 15.0
 Израел 86 12.7 ENI, крај на 2015 г. 12
 Литванија 87 / 88 12.0
 Таџикистан 87 / 88 12.0
 Грција 89 10.0
 Словачка 90 9.00
 Бенин 91 8.00
 Белиз 92 6.70
 Тајван 93 2.38
 Барбадос 94 2.08
 Јордан 95 1.00 ENI, крај на 2015 г. 1
 Мароко 96 0.68
 Етиопија 97 0.43
 Авганистан 0 US Geological Survey (Геолошко истражување на САД)[3] 80
Вкупно светско 1,779,685 1,535,773 1,750,600 29427 59

Различни извори[уреди | уреди извор]

Изворите понекогаш се разликуваат во поглед на волуменот на докажани резерви на нафта. Разликите понекогаш се резултат на различни класи на нафта, а понекогаш се резултат на различни дефиниции за докажани резерви.

Споредба на докажани резерви на нафта од некои широко користени извори (милијарди барели, заклучно со 31. декември 2014/1. јануари 2015 година)

Извор Канада Иран Русија Саудиска Арабија САД Венецуела
БП [4] 172.9 157.8 103.2 267.0 48.5 298.3
ОПЕК [5] 4.2 157.5 80.0 266.6 36,5 300.0
Централна агенција за разузнавање на САД [6] 171.0 157.8 103.2 268.3 36,5 298.4
Американска администрација за енергетски информации [7] 172.5 157.8 80.0 268.3 39.9 298.4

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 „Production of Crude Oil including Lease Condensate 2016“ (CVS download). U.S. Energy Information Administration. Посетено на 27 May 2017.
  2. „Iran's president: New oil field found with over 50B barrels“. AP NEWS. 2019-11-10. Посетено на 2019-11-10.
  3. „Minerals in Afghanistan“ (PDF). USGS Minerals gov. Посетено на 24 December 2013.
  4. „BP Statistical Review of World Energy, 2015“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2017-11-15. Посетено на 2020-05-15.
  5. OPEC Statistical Bulletin, 2015.
  6. World Factbook, US Central Intelligence Agency, 2015.
  7. US Reserves: Curde Oil and Lease Condensate, US EIA.