Список на држави по БДП (номинален) по глава на жител

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Држави по БДП (номинален) по глава на жител во 2015 година.[1]
  > $64,000
  $32,000 – 64,000
  $16,000 – 32,000
  $8,000 – 16,000
  $4,000 – 8,000
  $2,000 – 4,000
  $1,000 – 2,000
  $500 – 1,000
  < $500
  нема податоци

Оваа страница вклучува списоци на држави во светот подредени по нивниот бруто домашен производ по глава на жител по номинални вредности.

Список на држави и зависни територии по номинален БДП по глава на жител[уреди | уреди извор]

Меѓународен монетарен фонд (2015)[2] Светска банка (2014)[3] Обединети Нации (2014)[4]
Ранг Држава US$
1  Луксембург 103,187
2  Швајцарија 82,178
3  Катар 78,829
4  Норвешка 76,266
5  САД 55,904
6  Сингапур 53,224
7  Австралија 51,642
8  Данска 51,424
9  Исланд 51,068
10  Сан Марино 49,139
11  Шведска 48,966
12  Ирска 48,940
13  Холандија 44,333
14  Обединето Кралство 44,118
15  Канада 43,935
16  Австрија 43,547
17  Финска 42,159
 Хонгконг 42,097
18  Германија 41,267
19  Белгија 40,456
20  Франција 37,728
21  Нов Зеланд 36,963
22  Израел 35,702
23  ОАР 35,392
24  Јапонија 32,481
25  Кувајт 29,983
26  Италија 29,847
27  Брунеј 27,759
28  Јужна Кореја 27,513
29  Шпанија 26,327
30  Бахами 24,394
31  Бахреин 23,899
32  Тајван 22,083
33  Малта 21,540
34  Кипар 21,531
35  Словенија 20,712
36  Тринидад и Тобаго 20,380
37  Саудиска Арабија 20,139
38  Португалија 18,984
39  Грција 17,657
40  Естонија 17,425
41  Чешка 17,330
42  Уругвај 16,092
43  Барбадос 15,912
44  Словачка 15,893
45  Оман 15,672
46  Свети Китс и Невис 14,618
47  Палау 14,600
48  Сејшели 14,466
49  Антигва и Барбуда 14,391
50  Литванија 14,318
51  Латвија 13,729
52  Аргентина 13,428
53  Чиле 13,331
54  Полска 12,662
55  Екваторска Гвинеја 12,541
56  Унгарија 12,021
57  Либан 11,945
58  Панама 11,850
59  Хрватска 11,551
60  Казахстан 11,028
61  Костарика 10,672
62  Малезија 10,073
 Светот[5] 10,023
63  Мексико 9,592
64  Турција 9,290
65  Маврициус 9,187
66  Суринам 9,052
67  Гренада 8,971
68  Романија 8,807
69  Бразил 8,802
70  Малдиви 8,714
71  Габон 8,581
72  Русија 8,447
73  Света Луција 8,410
74  Кина 8,280
75  Доминика 7,602
76  Туркменистан 7,534
77  Свети Винцент и Гренадините 6,959
78  Азербејџан 6,794
79  Доминиканска Република 6,664
80  Белорусија 6,583
81  Бугарија 6,582
82  Црна Гора 6,373
83  Боцвана 6,150
84  Еквадор 6,077
85  Намибија 5,787
86  ЈАР 5,784
87  Колумбија 5,687
88  Перу 5,638
89  Јордан 5,600
90  Тајланд 5,426
91  Србија 5,102
92  Фиџи 5,086
93  Иран 5,048
94  Јамајка 4,912
95  Македонија 4,867
96  Белизе 4,842
97  Либија 4,754
98  Ирак 4,694
99  Самоа 4,481
100  Алжир 4,345
101  Тонга 4,311
102  Венецуела 4,263
103  Албанија 4,200
104  Монголија 4,179
105  Парагвај 4,142
106  Ангола 4,062
107  Босна и Херцеговина 4,030
108  Ел Салвадор 4,023
109  Гвајана 3,993
110  Тунис 3,985
111  Косово 3,898
112  Гватемала 3,886
113  Свазиленд 3,848
114  Шри Ланка 3,768
115  Грузија 3,720
116  Ерменија 3,547
117  Маршалски Острови 3,527
118  Индонезија 3,416
119  Источен Тимор 3,330
120  Тувалу 3,130
121  Зелен ’Рт 3,127
122  Мароко 3,077
123  Филипини 2,951
124  Боливија 2,915
125  Нигерија 2,758
126  Вануату 2,872
127  Бутан 2,837
128  Хондурас 2,365
129  Папуа Нова Гвинеја 2,332
130  Судан 2,194
131  Виетнам 2,171
132  Узбекистан 2,130
133  Украина 2,109
134  Република Конго 2,031
135  Соломони 2,050
136  Никарагва 1,965
137  Џибути 1,805
138  Лаос 1,785
139  Молдавија 1,740
140  Индија 1,688
141  Замбија 1,576
142  Кирибати 1,443
143  Кенија 1,432
144  Пакистан 1,427
145  Гана 1,401
146  Брег на Слоновата Коска 1,319
147  Бурма 1,269
148  Бангладеш 1,266
149  Мавританија 1,262
150  Јемен 1,235
151  Камерун 1,234
152  Киргистан 1,198
153  Камбоџа 1,140
154  Јужен Судан 1,083
155  Лесото 1,063
156  Зимбабве 1,037
157  Чад 1,011
158  Танзанија 969
159  Таџикистан 949
160  Сенегал 935
161  Хаити 830
162    Непал 751
163  Руанда 743
164  Комори 737
165  Бенин 709
166  Етиопија 702
167  Сиера Леоне 675
168  Мали 672
169  Буркина Фасо 631
170  Еритреја 630
171  Мозамбик 626
172  Уганда 625
173  Авганистан 615
174  Северна Кореја 583
175  Гвинеја-Бисао 582
176  Того 578
178  Гвинеја 546
179  Демократска Република Конго 478
180  Либерија 469
181  Нигер 403
182  Мадагаскар 393
183  Гамбија 384
184  Малави 353
185  ЦАР 339
186  Бурунди 315
Ранг Држава US$
1  Луксембург 110,665
2  Норвешка 97,363
 Макао 96,444
3  Катар 93,397
4  Швајцарија 84,733
5  Австралија 61,887
6  Данска 60,634
7  Шведска 58,887
8  Сингапур 56,286
9  САД 54,629
10  Ирска 53,313
11  Кувајт 52,197
12  Исланд 52,111
13  Холандија 51,590
14  Австрија 51,127
15  Канада 50,271
16  Финска 49,541
17  Германија 47,627
18  Белгија 47,516
19  Обединето Кралство 45,603
20  Франција 42,736
21  ОАР 42,522
22  Нов Зеланд 42,409
23  Брунеј 40,776
 Хонгконг 40,169
24  Израел 37,031
25  Јапонија 36,194
26  Италија 34,960
27  Шпанија 30,262
 Порторико 28,681
28  Јужна Кореја 27,971
29  Кипар 27,194
30  Саудиска Арабија 25,409
31  Бахреин 25,198
32  Словенија 23,962
33  Малта 22,775
34  Бахами 22,245
35  Португалија 22,080
36  Грција 21,682
37  Оман 20,832
38  Естонија 19,719
39  Чешка 19,553
40  Словачка 18,416
41  Екваторска Гвинеја 18,389
42  Тринидад и Тобаго 18,218
43  Уругвај 16,807
44  Венецуела 16,529
45  Литванија 16,507
46  Латвија 15,719
47  Сејшели 15,543
48  Свети Китс и Невис 15,510
49  Чиле 14,520
52  Полска 14,422
53  Антигва и Барбуда 13,961
54  Унгарија 13,902
55  Хрватска 13,507
56  Аргентина 12,922
57  Русија 12,735
58  Казахстан 12,276
59  Палау 11,879
60  Бразил 11,612
61  Панама 11,770
62  Малезија 10,829
63  Турција 10,542
64  Мексико 10,361
65  Либан 10,139
66  Габон 10,067
67  Костарика 10,035
68  Маврициус 10,005
69  Романија 9,996
70  Суринам 9,826
71  Туркменистан 9,031
72  Малдиви 8,624
73  Гренада 8,299
74  Белорусија 8,040
75  Азербејџан 7,884
76  Боцвана 7,757
77  Колумбија 7,720
78  Бугарија 7,712
79  Кина 7,594
80  Доминика 7,433
81  Црна Гора 7,370
82  Света Луција 7,347
83  Куба 6,848
84  Свети Винцент и Гренадините 6,662
85  Перу 6,594
86  Либија 6,575
87  ЈАР 6,477
88  Ирак 6,432
89  Еквадор 6,290
90  Србија 6,152
91  Доминиканска Република 6,075
92  Ангола 5,935
93  Намибија 5,719
94  Тајланд 5,560
95  Јордан 5,422
96  Македонија 5,370
97  Алжир 5,361
98  Јамајка 5,290
99  Иран 5,292
100  Белизе 4,894
101  Босна и Херцеговина 4,796
102  Албанија 4,619
103  Фиџи 4,543
104  Парагвај 4,479
105  Тунис 4,317
106  Самоа 4,173
107  Монголија 4,170
108  Тонга 4,106
109  Гвајана 4,017
110  Тувалу 3,880
 Косово 3,877
111  Ел Салвадор 3,826
112  Зелен ’Рт 3,715
113  Гватемала 3,703
114  Грузија 3,670
115  Ерменија 3,646
116  Маршалски Острови 3,627
117  Шри Ланка 3,631
118  Индонезија 3,514
119  Египет 3,436
120  Нигерија 3,184
121  Вануату 3,172
122  Боливија 3,150
123  Мароко 3,140
124  Република Конго 3,100
125  Украина 3,082
126  Микронезија 3,054
127  Филипини 2,843
128  Бутан 2,379
129  Хондурас 2,346
130  Молдавија 2,233
131  Папуа Нова Гвинеја 2,105
132  Виетнам 2,052
133  Узбекистан 2,037
134  Соломони 2,021
135  Никарагва 1,913
136  Судан 1,904
137  Замбија 1,801
138  Џибути 1,784
139  Лаос 1,707
140  Сао Томе и Принсипе 1,692
141  Брег на Слоновата Коска 1,646
142  Кирибати 1,604
143  Индија 1,582
144  Јемен 1,473
145  Гана 1,461
146  Камерун 1,426
147  Кенија 1,337
148  Пакистан 1,333
149  Мавританија 1,270
150  Киргистан 1,269
151  Јужен Судан 1,113
152  Таџикистан 1,099
153  Бангладеш 1,096
154  Камбоџа 1,084
155  Чад 1,053
156  Сенегал 1,047
157  Танзанија 998
158  Лесото 995
159  Зимбабве 935
160  Комори 860
161  Хаити 832
162  Бенин 825
163  Сиера Леоне 788
164  Мали 765
165  Буркина Фасо 720
166    Непал 698
167  Уганда 677
168  Авганистан 666
169  Того 646
170  Руанда 639
171  Мозамбик 619
172  Еритреја 590
173  Гвинеја-Бисао 585
174  Етиопија 567
175  Гвинеја 550
176  Демократска Република Конго 475
177  Либерија 461
178  Мадагаскар 449
179  Нигер 440
180  Гамбија 422
181  ЦАР 378
182  Бурунди 295
183  Малави 253
Ранг Држава US$
1  Монако 187,650
2  Лихтенштајн 157,040
3  Луксембург 116,560
4  Катар 97,519
5  Норвешка 97,226
 Макао 96,038
 Бермуда 89,795
6  Швајцарија 85,374
7  Австралија 62,290
8  Данска 61,294
9  Шведска 58,856
 Кајмански Острови 58,808
10  Сан Марино 58,393
11  Сингапур 55,910
12  САД 54,306
13  Ирска 53,648
14  Холандија 52,129
15  Исланд 52,048
16  Австрија 51,296
17  Канада 50,169
18  Финска 49,678
19  Германија 47,966
20  Белгија 47,348
21  Обединето Кралство 46,461
22  Андора 45,033
23  Нов Зеланд 44,189
24  ОАР 43,963
25  Кувајт 43,600
 Гренланд 43,430
26  Франција 42,802
27  Брунеј 40,979
 Хонгконг 40,252
 Нова Каледонија 39,392
28  Израел 38,261
29  Јапонија 36,298
30  Италија 35,812
 Британски Девствени Острови 30,501
31  Шпанија 29,861
32  Јужна Кореја 28,166
 Порторико 28,123
33  Кипар 26,147
 Аруба 25,751
34  Малта 25,222
35  Бахреин 24,854
36  Саудиска Арабија 24,362
37  Словенија 23,954
 Туркс и Кајкос 23,615
38  Бахами 22,217
39  Португалија 22,122
 Ангилја 21,493
40  Грција 21,414
41  Тринидад и Тобаго 20,723
42  Екваторска Гвинеја 20,382
43  Естонија 20,122
 Француска Полинезија 20,099
44  Чешка 19,470
45  Оман 19,310
46  Словачка 18,486
 Холандски Антили 18,360
47  Науру 17,857
48  Уругвај 16,807
49  Венецуела 16,615
50  Литванија 16,591
51  Сејшели 15,759
52  Латвија 15,726
53  Свети Китс и Невис 15,510
54  Барбадос 15,360
 Кукови Острови 15,003
55  Чиле 14,528
56  Полска 14,111
57  Унгарија 13,989
58  Антигва и Барбуда 13,731
59  Хрватска 13,425
60  Русија 12,972
61  Панама 12,712
62  Аргентина 12,645
63  Казахстан 12,436
 Монтсерат 12,384
64  Бразил 11,387
65  Палау 11,068
66  Малезија 10,933
 Светот 10,744
67  Костарика 10,415
68  Мексико 10,326
69  Габон 10,317
70  Турција 10,299
71  Романија 10,129
72  Маврициус 9,945
73  Суринам 9,680
74  Туркменистан 9,032
75  Либан 8,844
76  Малдиви 8,484
77  Гренада 8,313
78  Белорусија 8,014
79  Колумбија 7,904
80  Бугарија 7,876
81  Азербејџан 7,808
82  Света Луција 7,655
83  Кина 7,617
84  Доминика 7,361
85  Црна Гора 7,337
86  Куба 7,274
87  Боцвана 7,123
88  Свети Винцент и Гренадините 6,669
89  Либија 6,602
90  Перу 6,516
91  Ирак 6,391
92  Еквадор 6,346
93  ЈАР 6,223
94  Доминиканска Република 6,147
95  Србија 6,115
96  Ангола 6,054
97  Тајланд 5,977
98  Намибија 5,589
99  Алжир 5,484
100  Македонија 5,453
101  Иран 5,443
102  Фиџи 5,112
103  Јамајка 5,004
104  Босна и Херцеговина 4,844
105  Белизе 4,831
106  Јордан 4,831
107  Парагвај 4,729
108  Албанија 4,642
109  Источен Тимор 4,294
110  Самоа 4,294
111  Тунис 4,261
 Косово 4,183
112  Монголија 4,147
113  Ел Салвадор 4,120
114  Тонга 4,112
115  Грузија 4,097
116  Гвајана 4,040
117  Маршалски Острови 3,947
118  Тувалу 3,796
119  Гватемала 3,673
120  Шри Ланка 3,635
121  Ерменија 3,622
122  Зелен ’Рт 3,609
123  Свазиленд 3,532
124  Индонезија 3,492
125  Мароко 3,243
126  Египет 3,151
127  Вануату 3,138
128  Република Конго 3,125
129  Боливија 3,124
130  Нигерија 3,203
131  Микронезија 2,960
132  Украина 2,929
133  Филипини 2,871
134 Шаблон:Country data Palestine, State of 2,811
135  Бутан 2,569
136  Хондурас 2,449
137  Папуа Нова Гвинеја 2,221
138  Узбекистан 2,139
139  Судан 2,081
140  Виетнам 2,015
141  Никарагва 1,963
142  Молдавија 1,951
143  Соломони 1,927
144  Сирија 1,821
145  Џибути 1,814
146  Сао Томе и Принсипе 1,811
147  Лаос 1,756
148  Замбија 1,715
149  Кирибати 1,632
150  Индија 1,586
151  Брег на Слоновата Коска 1,546
152  Јемен 1,418
153  Камерун 1,407
154  Гана 1,388
155  Пакистан 1,358
156  Кенија 1,358
157  Мавританија 1,283
158  Киргистан 1,267
159  Бурма 1,244
160  Таџикистан 1,114
161  Камбоџа 1,095
162  Бангладеш 1,088
163  Сенегал 1,067
164  Лесото 986
165  Зимбабве 965
166  Танзанија 952
169  Чад 941
167  Јужен Судан 924
171  Бенин 903
168  Комори 841
172  Хаити 813
170  Сиера Леоне 775
184  Еритреја 755
176  Уганда 727
173  Буркина Фасо 725
174  Мали 701
178  Руанда 697
179  Северна Кореја 696
177    Непал 692
182  Гвинеја-Бисао 672
175  Авганистан 668
181  Того 643
183  Мозамбик 628
185  Етиопија 553
180  Гвинеја 536
189  Либерија 483
187  Демократска Република Конго 480
188  Мадагаскар 453
186  Гамбија 441
190  Нигер 427
191  ЦАР 383
192  Малави 343
193  Бурунди 279
194  Сомалија 131

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Based on the IMF data. If no data was available for a country from IMF, I used WorldBank data.
  2. Data mostly refers to IMF staff estimates for the year 2015, made in October 2015. World Economic Outlook Database-October 2015, International Monetary Fund. Accessed on 18 October 2015.
  3. Data refer mostly to the year 2014. [1] (selecting all countries, GDP per capita (current US$), , World Bank. Accessed on 9 July 2015.
  4. National Accounts Main Aggregates Database, December 2014, (Select all countries, "GDP, Per Capita GDP - US Dollars", and 2014 to generate table), United Nations Statistics Division. Accessed on 4 Jan 2016.
  5. Does not include Syria. Population for Kosovo and San Marino was not available at the IMF database. To calculate the World GDP per capita, population for these two countries was obtained from U.S. Census Bureau, International Data Base, accessed on 12 October 2015.