Список на добитници на наградата „23 Октомври“

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Државната награда „23 Октомври” е награда од високо ниво на Македонија која традиционално се доделува на Денот на мaкедонската револуционерна борба - 23 октомври. Со неа се оддава највисоко признание за долгогодишни остварувања во областа на науката, културата, образованието, заштитата на државните интереси и промоција на државните приоритети, вредности и културно-историското наследство на Македонија. Се доделува од 2007 година. Во продолжение следува список на добитниците на оваа награда.

Година Добиник Занимање Образложение
2007[1] Танас Вражиновски етнолог
Тахир Зајази педагог и методичар
Гане Тодоровски писател, универзитетски професор, учебникар, редактор, амбасадор, член на МАНУ, ДПМ, ПЕН-центарот, почесен член на сојузите на бугарски и на руските писатели
2008[2] Марко Китевски фолклорист награден поради истражувањето на борбените револуционерни песни од илинденскиот период
Зоран Тодоровски историчар награден за проучувањето на македонското национално и револуционерно движење меѓу двете светски војни
Ташко Георгиевски писател награден бидејќи е автор на циклусот „Црно семе“, во кој го прикажал отуѓувањето во национални рамки, при што ја вметнува и егејската тема
Петар Темелковски актер награден поради тоа што придонел за издигнувањето на македонскиот театар
Милош Коџоман - Втори ликовен уметник награден поради промоцијата на македонската ликовна авангарда од раните 70-ти години
2009[3] Михајло Георгиевски филозоф награден во областа на науката како истражувач, афирматор и заштитник на книжевното културно историско наследство
Родољуб Анастасов сликар
КУД Танец културно-уметничко друштво најдобар афирматор на македонското народно творештво во светот
2010[4] Живко Попов академик, хирург-уролог награден за остварување во областа на науката и образованието
Авзи Мустафа професор и методичар награден за остварување во областа на науката и образованието
Иван Чаповски писател награден во областа на културата и уметноста
2011[5] Томе Неновски професор награден во областа на науката, образованието и културата
Паскал Гилевски писател награден во областа на науката, образованието и културата
Коле Манев сликар награден во областа на науката, образованието и културата
2012[6] Владимир Георгиевски ликовен уметник награден во областа на културата и уметноста
Халил Зендели писател награден во областа на културата и уметноста
2013[7] Ана Дурловски оперска певица наградена во областа на културата и уметноста
Џабир Амети писател награден во областа на културата и уметноста
Ставре Димитров - Стадим ликовен уметник награден во областа на културата и уметноста
Михаил Ренџов писател награден во областа на културата и уметноста
2014[8] Анастасика Попоска специјалист-ортопед наградена во областа на науката и образованието
Милош Линдро писател награден во областа на културата и уметноста
Доне Милјановски ликовен уметник награден во областа на културата и уметноста
Димитар Узунски народен уметник и фолклорист награден во областа на културата и уметноста
Македонска филхармонија / награден во областа на културата и уметноста
2015[9] Стефан Хаџи Николов ликовен уметник награден во областа на културата и уметноста
Фејзи Бојку писател награден во областа на културата и уметноста
Костадин Костадиновски музиколог,музички педагог награден во областа на културата и уметноста


Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Тодоровски,Вражиновски Зајази добитници на 23 Октомври“, Дневник, 4 октомври (посет. 23 октомври 2011 г). (на македонски)
  2. Доделени државните награди „23 Октомври““, Дневник, 23 октомври (посет. 23 октомври 2011 г). (на македонски)
  3. Доделена државната награда „23 Октомври““, Дневник, 23 октомври (посет. 23 октомври 2011 г). (на македонски)
  4. „Објавени добитниците на наградата „23 Октомври“ за 2010-та“ (македонски). Кирилица. петок, 15 октомври 2010. конс. 2011-10-23. 
  5. „Томе Неновски, Паскал Гилевски и Коле Манев се добитниците на наградата 23 Октомври“ (македонски). МК Револуција. Вторник, 18 Октомври 2011 14:03. конс. 2011-10-23. 
  6. Врачена државната награда „23 Октомври““, Нова Македонија, вторник, 23 октомври 2012, 12:44 (посет. 23 октомври 2012 г). (на македонски)
  7. Дурловски, Ахмети, Ренџов и Димитров добитници на наградата „23 Октомври““, Канал 5, четврток, 17 октомври 2013 (посет. 17 октомври 2013 г). (на македонски)
  8. Објавени добитниците за државната награда „23 Октомври“
  9. http://www.sobranie.mk/2014-df8a0d5a-b100-4c8d-80c9-6c601f98589c-ns_article-dodeluvanje-na-drzavnata-nagrada-23-oktomvri-na-23-oktomvri-2015-godina-petok-vo-svecenata-sala-na-s.nspx

Поврзано[уреди | уреди извор]