Список на градови во Соединетите Американски Држави по население

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Ова е список на градови во САД по население.

Градови со повеќе од 100 000 жители[уреди | уреди извор]

1 - Њујорк
2 - Лос Анџелес
3 - Чикаго
4 - Хјустон
5 - Финикс
6 - Филаделфија
7 - Сан Антонио
8 - Сан Диего
9 - Далас
10 - Сан Хозе
11 - Детроит
12 - Џексонвил
13 - Индијанаполис
14 - Сан Франциско
15 - Колумбус
16 - Остин
17 - Форт Ворт
18 - Мемфис
19 - Шарлот
20 - Балтимор
21 - Ел Пасо
22 - Милвоки
23 - Бостон
24 - Сиетл
25 - Нешвил
26 - Денвер
27 - Вашингтон
28 - Лас Вегас
29 - Луисвил
30 - Портланд
31 - Оклахома Сити
32 - Тусон
33 - Атланта
34 - Албакерки
35 - Фресно
36 - Лонг Бич
37 - Сакраменто
38 - Меса
39 - Канзас Сити
40 - Кливленд
41 - Вирџинија Бич
42 - Омаха
43 - Мајами
45 - Талса
46 - Минеаполис
47 - Колорадо Спрингс
48 - Рали
49 - Хонолулу
50 - Арлингтон
Редослед Град Држава Население
1 Њујорк Њујорк 8 274 527
2 Лос Анџелес Калифорнија 3 834 340
3 Чикаго Илиноис 2 836 658
4 Хјустон Тексас 2 208 180
5 Финикс Аризона 1 552 259
6 Филаделфија Пенсилванија 1 449 634
7 Сан Антонио Тексас 1 328 984
8 Сан Диего Калифорнија 1 266 731
9 Далас Тексас 1 240 499
10 Сан Хозе Калифорнија 939 899
11 Детроит Мичиген 916 952
12 Џексонвил Флорида 805 605
13 Индијанаполис Индијана 795 458
14 Сан Франциско Калифорнија 764 976
15 Колумбус Охајо 747 755
16 Остин Тексас 743 074
17 Форт Ворт Тексас 681 818
18 Мемфис Тенеси 674 028
19 Шарлот Северна Каролина 671 588
20 Балтимор Мериленд 637 455
21 Ел Пасо Тексас 606 913
22 Милвоки Висконсин 602 191
23 Бостон Масачусетс 599 351
24 Сиетл Вашингтон 594 210
25 Нешвил Тенеси 590 807
26 Денвер Колорадо 588 349
27 Вашингтон Колумбија 588 292
28 Лас Вегас Невада 558 880
29 Луисвил Кентаки 557 789
30 Портланд Орегон 550 396
31 Оклахома Сити Оклахома 547 274
32 Тусон Аризона 525 529
33 Атланта Џорџија 519 145
34 Албакерки Ново Мексико 518 271
35 Фресно Калифорнија 470 508
36 Лонг Бич Калифорнија 466 520
37 Сакраменто Калифорнија 460 242
38 Меса Аризона 452 933
39 Канзас Сити Мисури 450 375
40 Кливленд Охајо 438 042
41 Вирџинија Бич Вирџинија 434 743
42 Омаха Небраска 424 482
43 Мајами Флорида 409 719
44 Оукленд Калифорнија 401 489
45 Талса Оклахома 384 037
46 Минеаполис Минесота 377 392
47 Колорадо Спрингс Колорадо 376 427
48 Рали Северна Каролина 375 806
49 Хонолулу Хаваи 375 571
50 Арлингтон Тексас 371 038
51 Вичита Канзас 361 420
52 Сент Луис Мисури 350 759
53 Санта Ана Калифорнија 339 555
54 Тампа Флорида 336 823
55 Анахајм Калифорнија 333 249
56 Синсинати Охајо 332 458
57 Бејкерсфилд Калифорнија 315 837
58 Орора Колорадо 311 794
59 Питсбург Пенсилванија 311 218
60 Толидо Охајо 295 029
61 Риверсајд Калифорнија 294 437
62 Стоктон Калифорнија 287 245
63 Корпус Кристи Тексас 285 507
64 Њуарк Њу Џерси 280 135
65 Енкориџ Алјаска 279 671
66 Лексингтон Кентаки 279 044
67 Сент Пол Минесота 277 251
68 Бафало Њујорк 272,632
69 Плано Тексас 260 796
70 Глендејл Аризона 253 152
71 Форт Вејн Индијана 251 247
72 Хендерсон Невада 249 386
73 Линколн Небраска 248 744
74 Гринсборо Северна Каролина 247 183
75 Сент Питерсбург Флорида 246 407
76 Чандлер Аризона 246 399
77 Џерси Сити Њу Џерси 242 389
78 Њу Орлеанс Луизијана 239 124
79 Норфолк Вирџинија 235 747
80 Скотсдејл Аризона 235 677
81 Бермингам Алабама 229 800
82 Медисон Висконсин 228 775
83 Орландо Флорида 227 907
84 Батон Руж Луизијана 227 071
85 Чесапик Вирџинија 219 154
86 Гарланд Тексас 218 792
87 Дарам Северна Каролина 217 847
88 Ларедо Тексас 217 506
89 Чула Виста Калифорнија 217 478
90 Лабок Тексас 217 326
91 Винстон-Сејлем Северна Каролина 215 348
92 Рино Невада 214 853
93 Хајалија Флорида 212 217
94 Северен Лас Вегас Невада 212 114
95 Акрон Охајо 207,934
96 Гилберт Аризона 207 550
97 Рочестар Њујорк 206 759
98 Арлингтон Вирџинија 204 568
99 Монтгомери Алабама 204 086
100 Модесто Калифорнија 203,955
101 Бојзи Ајдахо 202 832
102 Фримонт Калифорнија 201 334
103 Ирвајн Калифорнија 201 160
104 Спокан Вашингтон 200 975
105 Ричмонд Вирџинија 200 123
106 Шривпорт Луизијана 199 569
107 Ирвинг Тексас 199 505
108 Сан Бернардино Калифорнија 199 285
109 Јонкерс Њујорк 199 244
110 Де Мојн Ајова 196 998
111 Глендејл Калифорнија 196 979
112 Такома Вашингтон 196 520
113 Гранд Рапидс Мичиген 193 627
114 Хантингтан Бич Калифорнија 192 885
115 Огаста Џорџија 192 142
116 Мобил Алабама 191 411
117 Морено Вали Калифорнија 188 936
118 Литл Рок Арканзас 187 452
119 Колумбус Џорџија 187 046
120 Амарило Тексас 186 106
121 Окснард Калифорнија 184 725
122 Форт Лодердејл Флорида 183 606
123 Ноксвил Тенеси 183 546
124 Фонтана Калифорнија 183 502
125 Солт Лејк Сити Јута 180 651
126 Њупорт Њуз Вирџинија 179 153
127 Џексон Мисисипи 175 710
128 Темпи Аризона 174 091
129 Ворсестер Масачусетс 173 966
130 Браунсвил Тексас 172 806
131 Провиденс Род Ајленд 172 459
132 Фајетвил Северна Каролина 171 853
133 Хантсвил Алабама 171 327
134 Онтарио Калифорнија 170 936
135 Аврора Илиноис 170 855
136 Ранчо Кукамонга Калифорнија 170 266
137 Санта Кларита Калифорнија 169 951
138 Шатануга Тенеси 169 884
139 Оверланд Парк Канзас 169 403
140 Талахаси Флорида 168 979
141 Ошансајд Калифорнија 168 602
142 Гарден Гров Калифорнија 165 610
143 Ванкувер Вашингтон 161 436
144 Гранд Прери Тексас 158 422
145 Кејп Корал Флорида 156 981
146 Ракфорд Илиноис 156 596
147 Дејтон Охајо 155 461
148 Спрингфилд Мисури 154 777
149 Санта Роза Калифорнија 154 241
150 Помона Калифорнија 152 631
151 Сејлем Орегон 151 913
152 Су Фалс Јужна Дакота 151 505
153 Порт Сент Луси Флорида 151 391
154 Корона Калифорнија 150 308
155 Спрингфилд Масачусетс 149 938
156 Јуџин Орегон 149 004
157 Пемброк Пајнс Флорида 146 828
158 Пиорија Аризона 146 743
159 Патерсон Њу Џерси 146 545
160 Паседина Тексас 146 518
161 Хемптон Вирџинија 146 439
162 Џолијет Илиноис 144 316
163 Ланкастер Калифорнија 143 616
164 Салинас Калифорнија 143 517
165 Пасадина Калифорнија 143 400
166 Нејпервил Илиноис 142 479
167 Холивуд Флорида 142 473
168 Канзас Сити Канзас 142 320
169 Торанс Калифорнија 141 420
170 Хејвард Калифорнија 140 943
171 Палмдејл Калифорнија 140 882
172 Лејквуд Колорадо 140,882
173 Александрија Вирџинија 140 024
174 Сиракјус Њујорк 139 079
175 Бриџпорт Конектикат 136 695
176 Ескондидо Калифорнија 136 246
177 Оранџ Калифорнија 134 299
178 Ворен Мичиген 134 223
179 Форт Колинс Колорадо 133 899
180 Фулертон Калифорнија 132 066
181 Мескит Тексас 131 738
182 Елк Гров Калифорнија 131 212
183 Санивејл Калифорнија 131 140
184 Савана Џорџија 130 331
185 Стерлинг Хајтс Мичиген 127 349
186 Микален Тексас 127 245
187 Корал Спрингс Флорида 126 875
188 Сидар Радпидс Ајова 126 396
189 Елизабет Њу Џерси 124 862
190 Колумбија Јужна Каролина 124 818
191 Хартфорд Конектикат 124 563
192 Њу Хејвен Конектикат 123 932
193 Каролтон Тексас 123 799
194 Таузанд Окс Калифорнија 123 349
195 Топика Канзас 122 642
196 Запад Вели Сити Јута 122 374
197 Ел Монте Калифорнија 122 272
198 Вако Тексас 122 222
199 Кери Северна Каролина 121 796
200 Белвју Вашингтон 121 347
201 Конкорд Калифорнија 120 844
202 Сими Вели Калифорнија 120 464
203 Кларксвил Тенеси 119 284
204 Висалија Калифорнија 118 603
205 Стемфорд Конектикат 118 475
206 Олате Канзас 118 034
207 Прово Јута 117 592
208 Спрингфилд Илиноис 117 090
209 Евансвил Индијана 116 253
210 Абилин Тексас 116 219
211 Микинли Тексас 115 620
212 Валехо Калифорнија 115,552
213 Дентон Тексас 115,506
214 Ен Арбор Мичиген 115,092
215 Ленсиг Мичиген 114 947
216 Флинт Мичиген 114 662
217 Гејнзвил Флорида 114 375
218 Пеорија Илиноис 113 546
219 Лафајет Луизијана 113 544
220 Ингелвуд Калифорнија 113 376
221 Атина Џорџија 112 760
222 Килин Тексас 112 434
223 Тортон Колорадо 110 880
224 Индипенданс Мисури 110 704
225 Чарлстон Јужна Каролина 110 015
226 Санта Клара Калифорнија 109 756
227 Бомант Тексас 109 579
228 Коста Меса Калифорнија 108 978
229 Манчестар Њу Хемпшир 108 874
230 Розвил Калифорнија 108 759
231 Мирамар Флорида 108 240
232 Дауни Калифорнија 108 109
233 Викторвил Калифорнија 107 221
234 Ватербури Конектикат 107 174
235 Алентаун Пенсилванија 107 117
236 Норман Оклахома 106 707
237 Клирватер Флорида 106 642
238 Западна Ковина Калифорнија 106 388
239 Арвада Колорадо 106 328
240 Вестминстер Колорадо 106 195
241 Елџин Илиноис 104 288
242 Јужна Бенд Индијана 104 069
243 Ферфилд Калифорнија 103 992
244 Мидланд Тексас 103 880
245 Пуебло Колорадо 103 805
246 Норвак Калифорнија 103 720
247 Ири Пенсилванија 103 650
248 Ловел Масачусетс 103 512
249 Брбенк Калифорнија 103 286
250 Сан Буенавентура Калифорнија 103 219
251 Помпано Бич Флорида 102 745
252 Западно Јордан Јута 102 745
253 Портсмаут Вирџинија 101 967
254 Билингс Монтана 101 876
255 Вичита Фалс Тексас 101 590
256 Ричмонд Калифорнија 101 454
257 Камбриџ Масачусетс 101 388
258 Беркли Калифорнија 101 377
259 Дели Сити Калифорнија 100 882
260 Грин Беј Висконсин 100 781
261 Хај Појнт Северна Каролина 100 432
262 Палм Бич Флорида 100 116


Порторико[уреди | уреди извор]

Ова е листа на градови со повеќе од 100 000 жители во Порторико по население.[1]

Редослед Град Население
1 Сан Хуан 424 951
2 Бајамон 220 629
3 Каролина 187 607
4 Понсе 180 376
5 Кагуас 142 984
6 Гуајнабо 102 838
7 Аресибо 102 495

Поврзано[уреди | уреди извор]

Статистички области во САД[уреди | уреди извор]

United States Administrative Divisions unnumbered.png

Извори[уреди | уреди извор]